Agrotehnică

Curs
9.2/10 (5 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 7594
Mărime: 19.89KB (arhivat)
Publicat de: Anghel George Kiss
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sand Camelia

Extras din curs

FACTORII DE VEGETATIE

Viata plantelor este influentata de catre toti factorii mediului de viata-ecologici.Factorii ecologici influenteaza viata plantelor intr-o masura diferita.Sunt insa unii factori ai mediului inconjurator fata de care nu este posibila viata plantelor numiti factori de vegetatie:lumina,caldura,aerul,apa.,hrana.

LUMINA CA FACTOR DE VEGETATIE.NECESITATEA LUMINII PTR PLANTE

Lumina este un factor indispensabil ptr cresterea si dezvoltarea normala a plantelor.Fara lumina nu se poate forma in frunze si alte organe ale plantelor clorofila,iar in lipsa clorofilei si a luminii nu pot avea loc fotosinteza.Lumina slaba aduce la alungirea internodiilor inferioare la fainoase,la etiolare si cadere.Insuficienta luminii determina scaderea continutului de zahar in radacina de sfecla,de amidon la tuberculii de cartofi,de substante proteice in boabele de cereale,de zahar in struguri,de grasimi la plantele oleaginoase.Insa,inul de fuior si canepa semanata mai des primesc lumina mai putina ,cresc mai inalte si formeaza fibra mai subtire,apreciata ptr tesaturile fine dar mai rezistente la rupere.La majoritatea culturilor agricole,semintele germineaza tot asa de bine la lumina ca si la intuneric.

METODE AGROTEHNICE PENTRU DIRIJAREA REGIMULUI DE LUMINA

Pentru a folosi cat mai multa energie luminoasa se poate recurge la cateva metode agrotehnice.O metoda consta in repartizarea pe camp a unui numar suficient de plante,astfel incat fiecare planta si intreg lanul sa intercepteze si sa foloseasca cat mai multa energie solara.Prin semanatul cerealelor in randuri obisnuite(12.5cm),repartizarea boabelor si plantelor de camp este mai uniforma decat la semanatul prin imprastiere,iar folosirea energiei solare este mai buna.Folosirea luminii de catre plante depinde si de directia randurilor.Semanatul in directie nord sud creeaza conditii de luminara mai buna si incalzire mai convenabila ptr plante decat orientarea est vest.Combaterea buruienilor la timp in lanuri inlatura umbrirea culturilor si permite luminarea mai buna a lor.

APA CA FACTOR DE VEGETATIE

Importanta aper ptr viata plantelor

La plantele cultivate nivelul productiei vegetale totale este conditionat de urmatorii factori:

-factorii ecologici(climatici,edafici,orografici) si zonarea ecologica a plantelor

-factorii biologici

-factorii tehnologici

-factorii social economici

Alaturi de ceilalti factori de vegetatie apa constituie unul din factorii de vegetatie de cea mai mare importanta ptr viata plantelor.Ea este in acelasi timp factorul de vegetatie cel mai variabil in cursul unui an,sezon sau perioada de vegetatie.Continutul in apa al diferitelor organe este de 10-15%la seminte,pana la 85-90%la unele organe verzi.Plantele au nevoie de apa incepand cu germinarea semintelor si in tot cursul perioadei de vegetatie.Pentru a germina semintele de cereale necesita 50%apa fata de greutatea lor,pe cand semintele din in,canepa,soia,fasole,lucerna necesita 100%apa si chiar mai multa.In medie peste 99%din apa absorbita din sol este eliminata prin procesul de transpiratie.Cantitatea de apa exprimata in g sau kg folosita de plante pentru a forma un gram sau kg de substanta uscata in organele sale aeriene,se numeste COEFICIENT DE TRANSPIRATIE SAU CONSUM SPECIFIC.

Consumul specific este variabil in functie de soi,perioada de vegetatie,vant,temperatura,umiditatea aerului.Valorile medii ale coeficientului de transpiratie pe culturi se prezinta astfel:

grau:270-639

orez:395-811

porumb:240-495

lucerna:568-1068

Apa influenteaza si indirect viata plantelor avand rol decisiv de formare a solului.

Sursele de apa

Cea mai mare cantitate de apa folosita de planta este absorbita din sol prin radacini.Sursele de apa sunt:precipitatiile,apa freatica,apa din condensarea vaporilor,apa de irigatie.

Precipitatiile:in tara noastra prezinta principala sursa de aprovizionare a plantelor cu apa.Cele 638 mm precipitatii,cazute in medie in Romania ar putea fi considerate ca suficiente daca nu ar fi distribuite neuniform pe teritoriul tarii cat si de-a lungul unui an.Sezonul cel mai ploios este in lunile mai,iunie,iulie in care cad 30-40%din totalul precipitatiilor unui an.Urmeaza o perioada de seceta relativa lunile august,septembrie,octombrie ;lunile noiembrie,decembrie si ianuarie formeaza perioada precipitatiilor de iarna care reprezinta 15-20%din totalul precipitatiilor.

Seceta-este perioada de timp de cel putin 10 zile-vara si 14 zile iarna,in care nu cad precipitatii.Anii secetosi sunt aceia in care cantitatea totala de precipitatii sunt sub medie.Seceta este una din cele mai mari calamitati ale agriculturii tarii noastre mai ales ptr zona de stepa.

Coeficientul de valorificare a apei din precipitatii-este cantitatea de recolta in kg care se obtine cu 1mm de apa din perioada de vegetatie a plantei respective.Aceasta variaza in functie de repartitia precipitatiilor de-a lungul perioadei de vegetatie,de masurile agrofitotehnice etc.

Apa freatica.Devine utila atunci cand la adancime mai mica(4-7m)astfel incat urcandu-se prin capilare sa ajunga in zona de raspandire a radacinilor..In perioadele de seceta apa freatica se gaseste la o adancime de aprox 4m,ea va putea aproviziona capilar plantele ale caror radacini patrund pana la 2 m-graul,porumbul etc.textura si structura solului influenteaza inaltimea de urcare a apei.Inaltimea de urcare a apei este direct proportionala cu textura solului.

Apa provenita din condensarea vaporilor.Vapori de apa se condenseaza nu numai la suprafata ci si in interiorul solului formand roua interioara.Apa provenita prin condensare are o importanta redusa ca sursa de apa pentru plante,deoarece fenomenul se repeta in fiecare noapte,importanta ei creste in perioada cand plantele nu se pot aproviziona pe alta cale de apa.

Apa de irigatie.Prin irigatie se intelege aprovizionarea dirijata a solului cu cantitati de apa suplimentara fata de cele primite in mod natural.Principalele surse de apa pentru irigat pot fi:lacurile de acumulare,bazinele de retentie,raurile,apa din panza freatica.

Formele de apa din sol

Apa sub forma de vapori.Sursele acestei forme de apa pot fi:

-vaporii care patrund in sol din atmosfera

-vaporii care formeaza prin evaporarea apei lichide din sol

In perioadele mai reci,indeosebi iarna sau in noptile reci de vara,vaporii de apa care vin din straturile de sol mai calde se condenseaza cand ajung in straturile de sol mai reci,formandu-se astfel roua internacare in zonele secetoase poate echivala cu aprox 10mm de apa anual.

Apa de sorbtie.Este apa absorbita la suprafata particulelor de sol.Nu este accesibila plantelor,se elibereaza sub forma de vaporipe masura ce solul se usuca.

Apa libera.Poate fi capilara si gravitationala.

Apa capilara-ca stare fizica este lichida si are cea mai mare importanta ptr plante.Este usor mobila se poate deplasa in toate directiile spre radacini.

Apa gravitationala este apa lichida,libera care circula prin porii solului datorita fortelor gravitationale.Ea se afla in afara fortelor de sorbtie si a celor capilare din sol.Apare atunci cand apa care se acumuleaza in ol depaseste nivelul corespunzator apei capilare.In perioada de vegetatie nevoia de apa este mai accentuata ,deoarece plantele in timpul cresterii tranpira cantitati mai mari de apa.Ritmul de crestere al plantelor este influentat de cantitatea de apa existenta in sol,de temperatura,gradul de aprovizionare cu substante nutritive.

Consumul de apa al plantelor.Este foarte mult influentat de cantitatea de ingrasaminte aplicate,sistemul de lucrare al solului,densitatea plantelor la unitatea de suprafata.Se poate spune ca coeficientul de transpiratie este 1.5-2 ori mai mare la variantele neingrasate comparativ cu variantele ingrasate.Consumul de apa al plantelor este influentat de nr plantelor la unitatea de suprafata,epoca de semanat,gradul de infestare cu buruieni.

Preview document

Agrotehnică - Pagina 1
Agrotehnică - Pagina 2
Agrotehnică - Pagina 3
Agrotehnică - Pagina 4
Agrotehnică - Pagina 5
Agrotehnică - Pagina 6
Agrotehnică - Pagina 7
Agrotehnică - Pagina 8
Agrotehnică - Pagina 9
Agrotehnică - Pagina 10
Agrotehnică - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Agrotehnica.doc

Alții au mai descărcat și

Fertilitatea Solurilor Privind Implimentarea Agriculturii Ecologice

INTRODUCERE Deja suntem obişnuiţi cu peisajul persistent în compartimentele de produse agricole din centrele comerciale de prestigiu. Fructe...

Studiul caracteristicilor fizico-structurale și biochimice asupra frunzelor roșii de viță de vie ale unor soiuri din specia Vitis Vinifera L

PARTEA 1 INTRODUCERE Vița de vie face parte din familia Vitaceae, familie ce cuprinde un număr mare de soiuri și taxoni, răspândiți pe un areal...

Reacția Ecofiziologică a Grâului Față de Tipul de Fertilizare Organică

PARTEA GENERALĂ CAPITOLUL I IMPORTANŢA, BIOLOGIA ŞI ECOLOGIA GRÂULUI 1.1. IMPORTANŢA CULTURII GRÂULUI Grâul este cea mai importantă plantă...

Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole

Pedologia este ştiinţa care studiază solurile din punct de vedere al formării şi evoluţiei lor, al însuşirilor morfologice, fizice, chimice,...

Nutriția minerală a plantelor

Nutritia minerala a plantelor este un proces fiziologic de aprovizionare a plantelor cu substante nutritive. Altfel spus: Nutritia (plantelor) –...

Cercetări privind influența unor verigi tehnologice asupra producerii de sămânță la soiul de grâu de toamnă

INTRODUCERE Grija pentru folosirea la însămânţări a celor mai bune seminţe sau material săditor a preocupat pe om din momentul în care acesta a...

Sisteme Enzimatice

Scurt istoric Reactiile enzimatice au fost folosite din timpurile cele mai vechi pentru fabricarea vinului, a otetului, a berii si a branzei. O...

Compoziția Solului

Tema 1: Compoziţia solului 1.1 Mineralogia Mineralele argiloase. Cuprind o serie de silieaţi. secundari rezultaţi prin alterarea silicaţilor...

Te-ar putea interesa și

Recolta și Calitatea Fructelor de Măr în Funcție de Normarea Încarcăturii cu Rod

INTRODUCERE Republica Moldova posedă condiţii de climă şi de sol destul de favorabile pentru cultura speciilor pomicole, pomicultura reprezintă...

Agrotehnică aplicată la principalele culturi în cadrul unității agricole SC Agrocomplex Luncă Pașcani SA

Introducere Pentru realizarea unor culturi de calitate și productive din punct de vedere cantitativ, solul reprezintă principalul factor care...

Dăunătorii Plantelor Cultivate

ARGUMENT Importanţa cunoaşterii dăunătorilor plantelor de câmp o constituie apărarea sănătaţii plantelor împotriva acestora, în scopul combaterii...

Agrotehnică antierozională - mecanismul eroziunii hidrice

I. DEGRADAREA ANTROPICA A TERENURILOR Natura se gaseste in mod evident, in fata unui declin ecologic, in care factorul antropic a avut rolul...

Eficiența economică a mecanizării agriculturii - studiu de caz SC Agrotehnica SA

Introducere Agricultura este o ramură traditională a economiei românesti care are ca mijloc de productie fondul funciar agricol (totalitatea...

Agrotehnica buruienilor

BURUIENILE DIN CULTURILE AGRICOLE Buruienile sunt considerate plante sălbatice sau cultivate care apar şi se dezvoltă în culturile agricole. Sunt...

Mijloace Agrotehnice pentru Optimizarea Regimului Aerohidric și Nutritiv al Solului

Metodele agrotehnice prezinta cateva avantaje importante: asigura combaterea tuturor speciilor de buruieni in vegetatie; odata cu combaterea se...

Agrotehnica cultivării soiurilor de struguri de masă Moldova

Prezentarea lucrǎrii In prezenta lucrare se face referire, in general, la aspectele ce privesc ingrijirea plantatiilor viticole, metodele de...

Ai nevoie de altceva?