Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze

Curs
7.5/10 (8 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 124 în total
Cuvinte : 59029
Mărime: 282.84KB (arhivat)
Publicat de: Antonela Militaru
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Dona
Departamentul de Învatamânt la Distanta

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL I 4
  3. SPATIUL RURAL – ORIENTARI METODOLOGICE 4
  4. 1.1 Conceptul de spatiu rural 4
  5. 1.2. Caracteristicile socio-economice ale spatiului rural românesc 5
  6. 1.3. Structura spatiului rural 9
  7. 1.4. Functiile spatiului rural 12
  8. 1.5. Agricultura si spatiul rural 14
  9. 1.6. Industrializarea mediului rural 15
  10. 1.7. Satul – componenta principala a spatiului rural 16
  11. CAPITOLUL II 19
  12. MODELUL VEST-EUROPEAN DE DEZVOLTARE RURALA 19
  13. 2.1. Mediul rural si lumea capitalista europeana 19
  14. 2.1.1. Evolutii si tendinte în demografia Uniunii Europene 19
  15. 2.1.2. Caracteristicile sistemului agroalimentar în tarile Uniunii Europene 23
  16. 2.2. Politicile complexe de dezvoltare rurala 28
  17. 2.2.1. Principiile politicilor de dezvoltare rurala 28
  18. 2.2.2 Masurile de dezvoltare rurala 29
  19. 2.3. Dezvoltare rurala si obiectivele generale ale Uniunii Europene 32
  20. 2.3.1. PAC si dezvoltarea rurala 32
  21. 2.3.2. Catre o Agricultura Durabila: Reformele PAC 2003 si 2004 33
  22. 2.3.3. A raspunde provocarilor 33
  23. 2.4. Viitorul Politicii de dezvoltare Rurala. Propuneri pentru perioada 2007-2913 35
  24. 2.4.1. Ameliorarea competitivitatii agriculturii si silviculturii prin sustinerea restructurarii, inovarii si dezvoltarii: Axa 1 39
  25. 2.4.2. Managementul terenurilor: Axa 2 43
  26. 2.4.3. Diversificarea economiei rurale si calitatea vietii în zonele rurale: Axa 3 45
  27. 2.4.4. Abordarea LEADER: Axa 4 47
  28. CAPITOLUL III 49
  29. POLITICILE AGRICOLE SI DE DEZVOLTARE RURALA ALE ROMÂNIEI 49
  30. 3.1. Politica agricola nationala a României 49
  31. 3.1.1. Sprijinul intern 49
  32. 3.1.2. Alte politici cu impact asupra sectorului agricol 49
  33. 3.1.3. Bugetul de stat pentru agricultura si silvicultura 50
  34. 3.2 Programul national pentru agricultura si dezvoltare rurala 50
  35. 3.2.1 Contextul dezvoltarii rurale în România 50
  36. 3.2.2 Potentialul sectorului agroalimentar 53
  37. 3.2.3. Tendintele sectorului agroalimentar 82
  38. 3.3. Strategia si prioritatile pentru agricultura si dezvoltare rurala în România 89
  39. 3.3.1. Strategia cadru 89
  40. 3.3.2. Obiectivele Planului 90
  41. 3.3.3. Strategii si prioritati pentru Asistenta SAPARD 92
  42. 3.3.4. Descrierea si efectele altor masuri 100
  43. 3.3.5. Graficul masurilor si demararea lor 102
  44. 3.3.6. Strategia de dezvoltare durabila a României „Orizont 2025” 105
  45. BIBLIOGRAFIE 109
  46. ANEXA NR. 1 111
  47. CHARTA EUROPEANA A SPATIULUI RURAL 111

Extras din curs

INTRODUCERE

Procesul tranzitiei de la economia supercentralizata la economia de piata a generat, în agricultura si dezvoltarea rurala a României, multiple probleme de ordin economic si social. De aceea, este normal ca preocuparile privind identificarea unor solutii si metode de rezolvare a acestora sa mobilizeze din ce în ce mai multi specialisti în domeniu. În acest context, nu se putea sa nu se faca apel si la experienta altor tari, printre care un loc aparte îl ocupa tarile membre ale Uniunii Europene.

În prezent, agricultura si dezvoltarea rurala din România continua sa fie într-o situatie de criza, iar economia este departe de a fi stabila pentru a putea sa o sustina. Dimpotriva, scaderea raportului dintre indicii de crestere a preturilor produselor agricole si cei ai produselor industriale cumparate de agricultori, adânceste foarfecele preturilor, lucru care ne conduce la concluzia ca agricultura înregistreaza o productivitate scazuta, fata de alte tari, mai ales fata de cele din U.E., care reprezinta modelul si tinta spre care se tinde.

Lipsa unei viziuni realiste asupra viitorului satului românesc, asupra noilor ocupatii si calificari necesare în procesul de diversificare a activitatilor – care sa puna bazele unei dezvoltari rurale multifunctionale, precum si asupra celor mai eficiente cai de integrare în Uniunea Europeana, devine tot mai acuta. În acest sector s-a aplicat cea mai complexa „terapie de soc”, începând cu anul 1993, iar din 1997 agricultura este lasata în seama mecanismului pietei. Aproape toate masurile de politica agricola au conturat actuala stare de criza: liberalizarea preturilor produselor agricole, conditionata de limitarea acestora la produsele de baza în consumul populatiei; liberalizarea preturilor input-urilor agricole care, în conditiile monopolului statului în amontele agriculturii a condus la cresterea diferentelor de pret si la reducerea si instabilitatea veniturilor agricultorilor; eliminarea subventiilor la producatorii agricoli înainte de crearea institutiilor si a legislatiei de organizare si functionare a pietei agricole, ceea ce a determinat reducerea consumului de îngrasaminte chimice, a semintelor de calitate si restrângerea cererii de credite pentru investitii din cauza ratei înalte a dobânzilor; trecerea la sistemul de subventionare directa a tuturor producatorilor agricoli, mai corect spus a proprietarilor de terenuri, sistem care pulverizeaza resursele bugetare la milioane de posesori ai titlurilor de proprietate, cu efecte populiste de protectie sociala si nu cu scop economic etc.

Lucrarea de fata îsi propune realizarea unei analize a evolutiei spatiului rural românesc sub multiplele sale fatete, cu accent asupra conceptelor de dezvoltare rurala în conditii de durabilitate si multifunctionalitate. În acest context, mentionam ca România se afla în curs de implementare a modelului european de agricultura si dezvoltare rurala.

Având în vedere caracterul sau sintetic, lucrarea se adreseaza în exclusivitate studentilor Facultatii de Management, Inginerie Economica în Agricultura si Dezvoltare Rurala, Departamentul de Învatamânt la Distanta.

Problemele privind dezvoltarea rurala sunt prezentate pe parcursul a trei capitole, al caror scop principal este acela de a expune tipuri si modele de dezvoltare rurala, pornind de la filosofia, conceptele si fazele istorice proprii acestora, cu anumite viziuni asupra a ceea ce trebuie întreprins si în România, bazat pe experiente ale statelor din UE, spre care, de altfel, se tinde.

Pornind de la general (principii, mecanisme) si ajungând la particular (cazul tarilor din Uniunea Europeana si situatia din România), prin analiza spatiului rural, în lucrare se încearca formularea de solutii si propuneri în functie de conditiile concrete privind crearea unui mediu economic prielnic dezvoltarii, în sensul consolidarii unei dezvoltari durabile si multifunctionale a spatiului rural.

CAPITOLUL I

SPATIUL RURAL – ORIENTARI METODOLOGICE

1.1 Conceptul de spatiu rural

Desigur, se pot da multe definitii si se pot face multiple descrieri spatiului rural. Nu vom încerca sa extindem prea mult aceasta problema, dar, totusi, o anumita ordonare în terminologia si definirea spatiului se impune.

Prima si cea mai des întâlnita impreciziune terminologica se refera la "spatiu rural" si "spatiu agrar"; "activitate rurala" si "activitate agrara" sau mai simplu "rural - agrar". De la început este necesar de precizat ca cele doua notiuni, desi relativ apropriate, nu pot fi confundate sau considerate sinonime. Sfera notiunii de spatiu rural, activitate rurala, de rural în general, este mai larga, mai extinsa, cuprinzând în interiorul sau si notiunile de spatiu agrar sau activitate agrara sau, simplu, agrar.

Analizând în evolutie corelatia rural-agrar se constata o anumita mo¬dificare a acesteia. In societatile preponderent agricole, ponderea cea mai ridicata a activitatilor în spatiul rural o detin activitatile agrare. Cu timpul, spatiul rural s-a diversificat atât structural cât si functional, în sensul ca au aparut mai multe structuri si activitati neagrare. în prezent se vorbeste tot mai mult de neoruralism si de spatii si activitatii neorurale.

Spatiul rural este un concept deosebit de complex fapt ce a generat o mare diversitate de pareri privind definirea, sfera de cuprindere si componentele sale.

Pentru a întelege complexitatea acestui concept este necesara definirea, chiar si sumara a principalelor notiuni specifice si componentele sale, cum ar fi :

- Ruralul cuprinde toate activitatile care se desfasoara în afara urbanului si cuprinde trei componente esentiale: comunitatile administrative constituite din membrii relativ putin numerosi si care au relatii mutuale; dispensarea pronuntata a populatiei si a serviciilor colective; rolul economic deosebit al agriculturii si silviculturii.

Cu toate ca, din punct de vedere economic, agricultura si silvicultura detin un loc important, sensul cuvântului “rural” este mai larg decât al celui agricol sau silvic, aici fiind cuprinse si alte activitati cum sunt: industria specifica ruralului; artizanatul, serviciile productive privind productia agricola si neproductive care privesc populatia rurala.

- Spatiul rural este notiune care, prin complexitatea sa a generat numeroase pareri, care difera de la un autor la altul, dar în esenta se ajunge aproape la aceleasi concluzii.

Dupa anumite pareri, se considera ca “spatiul rural” poate fi definit în functie de notiunile care îl caracterizeaza, el cuprinzând tot ceea ce nu este urban. Aceasta definire generala creeaza, adesea, confuzii între notiunea de rural si notiunea de agricol, ceea ce nu corespunde realitatii.

Spatiul rural nu este un spatiu concret si eterogen. Eterogenitatea poate fi privita sub doua aspecte: primul se refera la teren – topografie, subsol, sol si microclimat; al doilea aspect se refera la demografie – densitate, polarizare de la mici asezaminte la mari aglomerari urbane.

O definire mai completa a spatiului rural apare prin luarea în considerare a urmatoarelor criterii de ordin: morfologic (numar de locuitori, densitate, tip de mediu), structural si functional (tip de activitati si de relatii).

Din aceasta definitie a spatiului rural sunt evidentiate cel putin urmatoarele elemente:

- spatiul rural se caracterizeaza printr-o slaba densitate a populatiei;

Preview document

Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 1
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 2
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 3
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 4
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 5
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 6
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 7
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 8
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 9
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 10
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 11
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 12
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 13
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 14
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 15
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 16
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 17
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 18
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 19
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 20
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 21
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 22
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 23
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 24
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 25
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 26
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 27
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 28
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 29
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 30
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 31
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 32
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 33
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 34
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 35
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 36
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 37
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 38
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 39
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 40
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 41
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 42
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 43
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 44
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 45
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 46
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 47
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 48
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 49
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 50
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 51
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 52
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 53
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 54
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 55
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 56
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 57
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 58
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 59
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 60
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 61
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 62
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 63
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 64
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 65
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 66
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 67
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 68
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 69
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 70
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 71
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 72
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 73
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 74
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 75
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 76
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 77
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 78
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 79
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 80
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 81
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 82
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 83
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 84
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 85
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 86
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 87
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 88
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 89
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 90
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 91
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 92
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 93
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 94
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 95
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 96
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 97
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 98
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 99
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 100
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 101
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 102
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 103
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 104
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 105
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 106
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 107
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 108
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 109
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 110
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 111
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 112
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 113
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 114
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 115
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 116
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 117
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 118
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 119
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 120
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 121
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 122
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 123
Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze - Pagina 124

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltare Rurala - Note de Curs, Sinteze.doc

Alții au mai descărcat și

Utilizarea GIS în îmbunătățiri funciare

Motto : “Pentru a înţelege prezentul şi a planifica viitorul, trebuie să ne cunoaştem trecutul. Modul de folosire a apelor de către un popor...

Plan de afaceri fermă pui

1. Rezumatul planului de afaceri Prezentul plan de afaceri se elaborează ca instrument de planificare, respectiv de programare a activităţii...

Agricultura și dezvoltarea durabilă în România și în Uniunea Europeană

Consideraţiuni generale privind dezvoltarea durabilă Dezvoltarea durabilã, viabilã şi susţinutã din punct de vedere ecologic, este consideratã...

Prezentare Generală a Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România

Cap. 1. AGRICULTURA INTRODUCERE Anul 2007, data aderării României la Uniunea Europeană, marchează o epocă nouă în economia agricolă şi de...

Proiect dezvoltare rurală

Costul total al proiectului este de :177.000euro ,din care 100.000 euro sunt grant iar restul de 77.000 provin din co-finantare a Consiliului Local...

Principii de agricultură durabilă și dezvoltare rurală

INTRODUCERE: Strategiile pe termen lung trebuie luate în considerare cu atenţie mai ales cu privire la viitoarele rezultate fructificate. Istoria...

Agenția de plăți și intervenție pentru agricultură - APIA

Agentia a fost infiintata si functioneaza in baza Legii 1/2004, iar rolul sau consta in aplicarea masurilor de sprijin pentru producatorii...

Stații meteorologice automate

Statii meteorologice automate Principii generale de constructie si functionare Exemple Statiile meteorologice automate, comparativ cu cele...

Te-ar putea interesa și

Comunitatea rurală ca sistem structurat de existență umană

INTRODUCERE Motivarea alegerii temei Motivul principal pentru care am ales să studiez tema intitulată „Comunitatea rurală ca sistem structurat de...

Analiza-diagnostic social-economică a Localității Tîrnova în Vederea Includerii Acesteia în Circuitul Turistic Rural al Republicii Moldova

Introducere “Ruralul este mai mult decît o stare de spirit, el evoca o parte a spaţiului terestru unde predomina pădurile, cîmpurile, culturile,...

Ai nevoie de altceva?