Asigurări internaționale

Curs
7.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Asigurări
Conține 5 fișiere: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 6506
Mărime: 44.04KB (arhivat)
Publicat de: Alina T.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dordea Angelica
cursurile 2-6

Extras din curs

1) Subiectele asigurarii: asigurarea implica o serie de factori: persoane fizice si juridice intre care se nasc raporturi sau sau relatii juridice pe temeiuri egale sau contractuale. Acesti factori sunt: asiguratorul, asigurantul, contractantul si beneficiarul.

 Asiguratorul = persoana juridica din societatea de asigurare care in schimbul primei de asigurare isi asuma raspunderea de a acoperi pagubele produse bunurilor asigurate la asigurarile de bunuri, de a plati suma asigurata la producerea unui anumit eveniment in viata persoanei asigurate la asigurarile de personae sau de a plati despagubiri pentru prejudicial de care asiguratul raspunde in fata legii fata de terte personae la asigurarile de raspundere civila.

 Asiguratul = persoana fizica sau juridica care in schimbul primei de asigurare isi asigura bunurile impotriva accidentelor, etc sau persoana fizica care se asigura impotriva unor evenimente care pot sa apara in viata sa, sau persoana fizica sau juridica care se asigura pentru prejudiciile pe care le poate produce unor terte persoane.

 Contractantul = persoana fizica sau juridical care poate incheia asigurarea fara a obtine prin aceasta calitatea de asigurat.

 Beneficiarul asigurarii= persoana care are dreptul sa incaseze suma asigurata sau despagubirea fara a fi parte cu continutul de asigurare. Sunt situatii in care beneficiarul este desemnat in mod explicit in contractul de asigurare sau acest lucru se face pe parcursul executarii contractului prin declaratie scrisa sau prin testament. In alte situatii beneficiarul poate fi desemnat prin conditiile contractului. Pot exista mai multi beneficiari cu drepturi egale sau diferentiate.

2) Obiectul asigurarii: bunurile,persoanele sau raspunderea civila.

Bunurile sunt parte diversa. Asigurarea de bunuri implica plata unor despagubiri de catre asigurator in favoarea asiguratului in cazul in care datorita unor calamitati se produc pagube sau prejudicii bunurilor asigurati.

Persoanele pot constitui obiect al asigurarii prin faptul ca asiguratorul garanteaza persoanelor fizice ca asiguratii sau unor terte persoane ca beneficiarii le asigura plata sumei asigurate la producerea evenimentului in functie de care s-a perpetat asigurarea: deces, boala.

Raspunderea civila constituie obiect al asigurarii prin faptul ca asiguratorul reia asupra sa obligatiile despagubirii fata de o terta persoana, caruia asiguratul i-a produs un prejudiciu.

3) Interesul in asigurare reflecta manifestarea de dorinte favorabila promovarii raportului de asigurare intre parti.

Este motivat de risc, intr-un context social, economic, de mediu dar poate constitui si efectul unui act educational si al posibilitatilor financiare a persoanelor din mediul de referinta.

In asigurarea de bunuri interesul asigurabil se naste din raportul de persoane cu privire la un anumit bun pe care il detin sau poseda.

Interesul reflecta valoarea expusa pierderii sau valoarea patrimoniala care poate fi pierduta de asigurat ca urmare a sinistrului (cazul asigurat care s-a produs).

In asigurarea de persoane interesul este in stransa legatura cu evenimentul sau riscul sub incidenta caruia se afla persoanele.

Interesul asigurabil apare ca o optiune pentru o masura de prevedere si ca un mijloc de economisire pe termen lung.

Interesul se refera la patrimonial celui responsabil amenintat de a fi asigurat in caz de sinistru cu sumele datorate de asigurat tertului pagubit pentru acoperirea prejudiciului de catre raspunzator.

4) Riscul are semnificatii multiple. Este obiectul sau primejdia posibila, evenimentul posibil sau viitor care poate afecta bunurile, viata etc.

Riscul poate fi provocat de fortele naturii (traznet), de fortele umane ca urmare a intereselor definite, a intereselor economice sau poate fi afectat de imperfectiunile comportamentului unui om.

Riscul este fenomenul sau evenimentul sau un grup de fenomene care odata produs datorita efectelor sale obliga pe asigurator sa plateasca asiguratului despagubirea.

Notiunea de risc asigurabil are mai multe semnificatii, astfel riscul asigurabil este folosit in sensul de probabilitate a producerii evenimentului impotriva caruia se incheie asigurarea; un alt sens posibil= posibilitatea de distingere a bunurilor de unele fenomene imprevizibile(grindina, incendii etc).

Riscul asigurabil este evenimentul neprevazut dar posibil de realizat care odata produs duce la pierderea totala sau partiala a capacitatii de munca a asiguratului.

Riscul asigurabil mai poate fi intalnit in sensul de marime, dimensiunea raspunderii asigurata de un asigurator prin incheierea unei asigurari.

In asigurarii nu pot fi cuprinse toate fenomenele care produc pagube, ci numai acelea care indeplinesc conditiile:

- producerea fenomenului ptr care se incheie asigurarea sa fie posibila,

- fenomenul trebuie sa aiba o anumita regularitate in producere si un grad de dispersie teritoriala cat mai mare, ptr ca in caz contrar nu se poate manifesta interesul ptr asigurarea lui, sin u se poate constitui punctualitatea necesara formarii uni fond de asigurare cu dimensiunii corespunzatoare

- fenomenul trebuie sa aiba character intamplator in toate cazurile

- actiunea fenomenului trebuie sa poata fi inregistrata in evidenta statistica. Existenta referitoare la producerea riscului permite stabilirea cu un grad de precizie sporit a raspunderii conditiei asigurator si implicit a primei de asigurat

- producerea fen sa nu depinda de vointa pers asigurate sau de beneficiarul asigurarii.

Un bun poate fi asigurat impotriva unuia sau mai multor riscuri.

5) Evaluarea in vederea asigurarii, reprezinta operatiunea prin care se stabileste valoarea bunurilor in vederea cuprinderii lor in asigurare.

Trebuie sa fie stabilita in concordanta cu valoarea reala a bunului, orice exagerare poate avea consecinte negative fie ptr asigurator, fie ptr asigurat.

Supraevaluarea conduce la slabirea preocuparii asiguratilor ptr prevenirea pagubelor, iar subevaluarea nu permite in caz de paguba acordarea unei despagubiri cu care asiguratul sa-si poata compensa intreaga pierdere suferita.

Valoarea de asigurare nu poate fi decat mai mica sau cel putin egala cu valoarea inregistrata in evolutia contabila sau stabilita in functie de pretul de vanzare-cumparare practicat ptr acel bun in momentul incheierii asigurarii.

Preview document

Asigurări internaționale - Pagina 1
Asigurări internaționale - Pagina 2
Asigurări internaționale - Pagina 3
Asigurări internaționale - Pagina 4
Asigurări internaționale - Pagina 5
Asigurări internaționale - Pagina 6
Asigurări internaționale - Pagina 7
Asigurări internaționale - Pagina 8
Asigurări internaționale - Pagina 9
Asigurări internaționale - Pagina 10
Asigurări internaționale - Pagina 11
Asigurări internaționale - Pagina 12
Asigurări internaționale - Pagina 13
Asigurări internaționale - Pagina 14
Asigurări internaționale - Pagina 15
Asigurări internaționale - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • asigurari curs 2.doc
  • Asigurari curs 3.doc
  • Asigurari curs 4.doc
  • Asigurari curs 5.doc
  • Asigurari curs 6.doc

Alții au mai descărcat și

Asigurări sociale și calculul pensiilor de stat în România

1. DEFINIREA ASIGURĂRILOR SOCIALE, PRINCIPIILE, ROLUL ŞI EVOLUŢIA ACESTORA ÎN ROMÂNIA 1.1. DEFINIREA ASIGURĂRILOR SOCIALE Împotriva unor...

ING Groupe

Grupul ING este unul dintre cele mai mari gupuri financiare din lume oferind o gama larga de servicii financiare integrate clientilor individuali...

Asigurări internaționale

CURS 1 ASIGURARE ŞI REASIGURARE 1.1. Rolul şi obiectivele asigurărilor Asigurarea este un aranjament (o intelegere) prin care una din parti ,...

Asigurarea Clădirilor

Societăţile de asigurări abordează în mod diferit problema asigurării clădirilor. Astfel unele societăţi emit condiţii particulare, unice privind...

Asigurări internaționale

Theme 1. Economic Essence, Functions and Classification of Insurance. 1.1. Economic essence and functions of insurance. 1.2. Classification of...

Asigurările de Viață

Asigurarile de viata au ca obiect garantarea platii unei sume de bani de catre asigurator, în cazul producerii unui eveniment legat de persoana...

Asigurări și Reasigurări

Tema 1. Esenţa economică, rolul şi funcţiile asigurării în economia de piaţă 1. Obiectul de studiu, metodele, structura şi scopul cursului. 2....

Sistemul de Asigurări Sociale de Sănătate

1. Importanţa asigurărilor sociale de sănătate Un sistem de asigurări sociale de sănătate este desemnat să finanţeze îngrijirea medicală pentru...

Te-ar putea interesa și

Tendințe în evoluția serviciilor de asigurări - studiu de caz - ING Group

INTRODUCERE De-a lungul timpului, multi oameni întelepti au facut referiri, în cugetarile lor, la asigurari. Motivul este legat de grija oamenilor...

Asigurările de viață

CAPITOLUL I PIATA ASIGURARILOR DE VIATA IN PERIOADA 2001-2007 1.1 Introducere in asigurarile de viata Inca din antichitate, oamenii s-au...

Piața Asigurărilor - Rezultate Obținute și Posibilități de Dezvoltare

Prin elaborarea acestei lucrari, mi-am propus sa abordez problematica internatioanalâ a asigurarilor dar si a asigurarilor din România, încercând...

Aspecte specifice privind managementul calității în transportul maritim

INTRODUCERE Transportul maritim este o activitate economica vasta s i complexa, atât ca volum al marfurilor aflate în traficul anual, cât si ca...

Piața mondială și europeană de asigurări

1. Piata europeana a asigurarilor 1.1 Privire de ansamblu, caracteristici Pornind de la conceptul ce defineste piata in general, piata...

Piața Mondială a Asigurărilor

1. Caracteristici ale pieţei asigurărilor 1.1. Caracteristici ale pieţei asigurărilor Intensificarea în timp a activităţilor economico‐sociale,...

Transporturi și asigurări internaționale

Introducere Transporturile reprezintă un domeniu important al activității economico-sociale deoarece prin intermediul lor se efectuează deplasarea...

Piața internațională a asigurărilor după aderarea României la UE

De-a lungul timpului, agenţii economici au căutat să descopere şi să aplice diverse mijloace de protecţie împotriva riscurilor generatoare de...

Ai nevoie de altceva?