Asigurări și Reasigurări

Curs
8.3/10 (8 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 83 în total
Cuvinte : 48957
Mărime: 183.84KB (arhivat)
Publicat de: Maxim-Iurie Tănase
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Liviu Mihaescu

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. 1. POLITICI SI REGLEMENTARI ÎN DOMENIUL ASIGURARILOR SI
  3. REASIGURARILOR 3
  4. 1.1 Reglementarea si supravegherea pietelor nationale de asigurari si reasigurari 3
  5. 1.2 Programe internationale de reasigurare 5
  6. 2. DECIZIA DE SUBSCRIERE 8
  7. 2.1 Adoptarea deciziei de subscriere în asigurari 9
  8. 2.2 Activitatea de subscriere în asigurari 11
  9. 2.3 Subscrierea reasigurarii 16
  10. 3. TRANZACTIONAREA REASIGURARII 22
  11. 3.1 Reasiguratori si intermediari în reasigurare 22
  12. 3.2 Sistemul de distribute 26
  13. 3.3 Negocieri precontractuale 28
  14. 3.4 Documentatia precontractuala 29
  15. 3.5 Procesul de tranzactionare a reasigurarii 30
  16. 4. STABILIREA PRETULUI ÎN ASIGURARE SI REASIGURARE 36
  17. 4.1 Elementele de baza ale cotatiei 36
  18. Aplicarea cotelor de prima tarifare 38
  19. 4.2 Comisioane specifice reasigurarii 44
  20. 4.3 Aspecte ale stabilirii preturilor în reasigurare 48
  21. 5. RISCURIACOPERITE PRINREASIGURARE 52
  22. 5.1 Expunerile la dauna 52
  23. 5.2 Categoriile de asigurari practicate de societatile de asigurari 56
  24. 5.3 Implicatiile clauzelor de asigurare în activitatea de reasigurare 57
  25. 5.4 Reasiguratorii si clauzele politei de asigurare 67
  26. CLAUZE COMUNE ALE ACORDURILOR DE REASIGURARE 69
  27. 1 Clauze comune tuturor reasigurarilor prin acord 69
  28. 2. Acorduri secundare 82

Extras din curs

1. POLITICI SI REGLEMENTARI ÎN DOMENIUL ASIGURARILOR REASIGURARILOR

Asigurarile detin un rol fundamental în structurile economice si sociale nationale, în promovarea spiritului antreprenorial, foarte important pentru cresterea economica a tuturor tarilor. Societatile de asigurare sunt considerate, pe buna dreptate, investitori institutionali majori, indispensabili pentru dezvoltarea pietelor de capital. Importanta financiara a asigurarilor si rolul lor aparte în economie si societate cere, evident, crearea unui cadru legal si prudential adecvat.

Întâlnim o foarte mare varietate a atitudinilor guvernelor în functie de propriile obiective economice pe termen scurt sau pe termen lung. Astfel, în unele tari a fost creat un cadru adecvat si au fost adoptate masuri pentru mobilizarea resurselor nationale si chiar internationale pentru dezvoltarea unui sector puternic de asigurari si reasigurari, iar structura pietei este gândita si stimulata în asa fel meat sa confere atractie si putere, în timp ce în altele, tot mai putine, rigiditatea structurilor existente si a reglementarilor în vigoare cu un puternic caracter protectionist au dus ia efecte contrare, cum ar fi o dezvoltare lenta a sectorului protejat.

1.1 Reglementarea si supravegherea pietelor nationale de asigurari si reasigurari

Se spune pe drept cuvânt ca puterea financiara a unei tari se afla în band §i asigurari. Este o afirmatie care nu mai are nevoie de argumente. De aceea, se poate observa cu usurinta ca, în toate tarile, domeniul bancar si cel al asigurarilor sunt foarte strict reglementate. Acest lucru este firesc deoarece implicatiile activitatii din ac este domenii se rasfrâng în toate planurile (economic, politic, social, cultural), iar urmarile nu sunt doar imediate, având efecte resimtite pe o perioada îndelungata de timp.

Reglementarile si masurile adoptate la nivel national difera de Ia tara Ia tara în functie de gradul de protectie al consumatorului, controlului investitiilor straine si protectia industriilor interne. Datorita internationalizarii tot mai pronuntate a tranzactiilor financiare este din ce în ce mai dificila identificarea si mentinerea unor disparitati între legislatiile nationale care reglementeaza aceste activitati, în special între tarile cu nivel de dezvoltare apropiat.

Reglementarile în domeniul asigurarilor se împart în trei tipuri:

1. reglementari structurale, organizatorice privind conditiile de constituire a societatilor de asigurare si

reasigurare, categoriile de asigurari ce pot fi practicate, formele de asigurare obligatorii;

2. reglementari prudentiale, care se refera Ia: solvabilitate, lichiditate, capital;

3. reglementari referitoare la protectia investitorilor, care se suprapun partial cu celelalte doua, dar

acopera modul în care acestea se desfasoara.

Asigurarile fac obiectul unei supravegheri si a unor reglementari stricte în cele mai multe tari, în special pentru protectia asiguratilor si pentru cresterea rolului acestor servicii în procesul dezvoltarii economice, si nu atât pentru extinderea interventiei statului. Importanta lor a fost recunoscuta pentru promovarea unei concurente sanatoase si a unei comportari responsabile a asiguratorilor. Pentru a servi permanent acestor scopuri, reglementarile si legislatiile nationale se modifica, adaptându-se noilor conditii economice, în vederea asigurarii protectiei companii lor nationale, controlului investitiilor straine si a comertului cu valori si urmaririi transferurilor de fonduri în afara tarii.

Daca avem în vedere una din tarile cu istorie bogata în asigurari, Anglia, se pare ca ideea de interventie a guvernului în practica asigurarilor a fost institutionalizata odata cu înfiintarea în anul 1575 a Camerei de Asigurari (Chamber of Assurances), unde trebuiau înregistrate politele de asigurari maritime. Cu toate acestea, debutul supravegherii moderne este legat de Legea companiilor de asigurari de viata din anul 1870 (Life Assurance Companies Act 1870) care a obligat asiguratorii de viata sa îsi constituie un depozit de 20.000 lire sterline la High Court înainte

de a începe vânzarea politelor de asigurare. La scurt timp dupa aceasta s-au emis reglementari si au început sa se urmareasca, în principal, calculele actuariale, norme privind contabilitatea si marja de solvabilitate. Prin Assurance Companies Act 1909, în vigoare jumatate de secol, supravegherea a fost extinsa si la asigurarile de incendiu si accidente. Ulterior, alte acte normative au completat sau au amendat cadrul existent, tratând în mod diferit alte tipuri de asigurari, cum ar fi: asigurarea industriala, stipulata ca o categorie distincta prin Industrial Assurance Act 1923, care a avut ca inovatie majora instituirea Comisionarului pentru Asigurare lndustriata2, asigurarile de aviatie, autovehicule, tranzit si maritime, care au fost introduse prin Assurance Companies Act 1946, care, totodata, a adus noutati în abordarea solvabilitatii companiilor de asigurare. Au urmat amendamente ale legislatiei existente si alte reglementari importante al caror scop a fost legat de supravegherea si mai atenta a asiguratorilor. Acestea au fost determinate de falimentul unor asiguratori de autovehicule, evolutia pietei, diversificarea formelor de asigurare si de nevoia tot mai mare de protectie a asiguratilor. Este vorba, în principal, de Companies Act 1967 si Insurance Companies Act 1974. Schimbari profunde au fost aduse, începând cu anul 1973, de Directivele europene.

Reputatia unei piete este extrem de importanta si orice esec al unei societati de asigurare afecteaza întreaga piata. De aceea, reglementarea stricta a activitatii societatilor de asigurare, controlul si supravegherea acestora, impunerea unor conditii stricte de constituire si functionare sunt absolut esentiale pentru o evolutie normala a pietei, având efecte benefice asupra întregii economii.

Activitatea de supraveghere apare ca o necesitate pentru protectia asiguratilor si a pietei nationale a asigurarilor si reasigurarilor; ea este necesara si datorita dezvoltarii rapide a sectorului, a competitiei tot mai mari si a internationalizarii companiilor de asigurare. Opusa acestei situatii este dificultatea tot mai mare a procesului de supraveghere datorita diminuarii transparentei sectorului prin tendintele evidente manifestate în ultimii ani prin achizitionarile si fuzionarile multor companii de asigurare, reasigurare, band sau societati de investitii. Caurmare, marile companii de asigurare ajung sa faca parte din grupuri financiare complexe, ceea ce impune mai mult existenta unei organizatii de monitorizare, evaluare si supraveghere.

Au fost înfiintate autoritati de supraveghere1 a pietei asigurarilor. Din punct de vedere administrativ, ele au fost constituite fie ca organisme independente subordonate Parlamentului -cum ar fi în Olanda - fie în subordinea guvernului, respectiv a unui minister (finante, comert etc.) -cum ar fi în Marea Britanie, apartinând de Department of Trade, sau România, apartinând în prezent Ministerului Finantelor.

Preview document

Asigurări și Reasigurări - Pagina 1
Asigurări și Reasigurări - Pagina 2
Asigurări și Reasigurări - Pagina 3
Asigurări și Reasigurări - Pagina 4
Asigurări și Reasigurări - Pagina 5
Asigurări și Reasigurări - Pagina 6
Asigurări și Reasigurări - Pagina 7
Asigurări și Reasigurări - Pagina 8
Asigurări și Reasigurări - Pagina 9
Asigurări și Reasigurări - Pagina 10
Asigurări și Reasigurări - Pagina 11
Asigurări și Reasigurări - Pagina 12
Asigurări și Reasigurări - Pagina 13
Asigurări și Reasigurări - Pagina 14
Asigurări și Reasigurări - Pagina 15
Asigurări și Reasigurări - Pagina 16
Asigurări și Reasigurări - Pagina 17
Asigurări și Reasigurări - Pagina 18
Asigurări și Reasigurări - Pagina 19
Asigurări și Reasigurări - Pagina 20
Asigurări și Reasigurări - Pagina 21
Asigurări și Reasigurări - Pagina 22
Asigurări și Reasigurări - Pagina 23
Asigurări și Reasigurări - Pagina 24
Asigurări și Reasigurări - Pagina 25
Asigurări și Reasigurări - Pagina 26
Asigurări și Reasigurări - Pagina 27
Asigurări și Reasigurări - Pagina 28
Asigurări și Reasigurări - Pagina 29
Asigurări și Reasigurări - Pagina 30
Asigurări și Reasigurări - Pagina 31
Asigurări și Reasigurări - Pagina 32
Asigurări și Reasigurări - Pagina 33
Asigurări și Reasigurări - Pagina 34
Asigurări și Reasigurări - Pagina 35
Asigurări și Reasigurări - Pagina 36
Asigurări și Reasigurări - Pagina 37
Asigurări și Reasigurări - Pagina 38
Asigurări și Reasigurări - Pagina 39
Asigurări și Reasigurări - Pagina 40
Asigurări și Reasigurări - Pagina 41
Asigurări și Reasigurări - Pagina 42
Asigurări și Reasigurări - Pagina 43
Asigurări și Reasigurări - Pagina 44
Asigurări și Reasigurări - Pagina 45
Asigurări și Reasigurări - Pagina 46
Asigurări și Reasigurări - Pagina 47
Asigurări și Reasigurări - Pagina 48
Asigurări și Reasigurări - Pagina 49
Asigurări și Reasigurări - Pagina 50
Asigurări și Reasigurări - Pagina 51
Asigurări și Reasigurări - Pagina 52
Asigurări și Reasigurări - Pagina 53
Asigurări și Reasigurări - Pagina 54
Asigurări și Reasigurări - Pagina 55
Asigurări și Reasigurări - Pagina 56
Asigurări și Reasigurări - Pagina 57
Asigurări și Reasigurări - Pagina 58
Asigurări și Reasigurări - Pagina 59
Asigurări și Reasigurări - Pagina 60
Asigurări și Reasigurări - Pagina 61
Asigurări și Reasigurări - Pagina 62
Asigurări și Reasigurări - Pagina 63
Asigurări și Reasigurări - Pagina 64
Asigurări și Reasigurări - Pagina 65
Asigurări și Reasigurări - Pagina 66
Asigurări și Reasigurări - Pagina 67
Asigurări și Reasigurări - Pagina 68
Asigurări și Reasigurări - Pagina 69
Asigurări și Reasigurări - Pagina 70
Asigurări și Reasigurări - Pagina 71
Asigurări și Reasigurări - Pagina 72
Asigurări și Reasigurări - Pagina 73
Asigurări și Reasigurări - Pagina 74
Asigurări și Reasigurări - Pagina 75
Asigurări și Reasigurări - Pagina 76
Asigurări și Reasigurări - Pagina 77
Asigurări și Reasigurări - Pagina 78
Asigurări și Reasigurări - Pagina 79
Asigurări și Reasigurări - Pagina 80
Asigurări și Reasigurări - Pagina 81
Asigurări și Reasigurări - Pagina 82
Asigurări și Reasigurări - Pagina 83

Conținut arhivă zip

  • Asigurari si Reasigurari.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnica Operațiunilor Bancare

1.1. Organizarea platilor si încasarilor fara numerar Platile fara numerar se concretizeaza, din punct de vedere al tehnicii si evidentei bancare,...

Monedă bănci credit

1. Conceptul de management bancar: Managementul bancar = reprezinta conducerea stiintifica a activitatii bancare comerciale. Nu avem în vedere...

Monedă și credit - semestrul 2

Conceptul de moneda Moneda are la origine banii si in cea mai mare parte se confunda si astazi cu ei. Banii sunt bunuri ca oricare altele dar...

Piața bancară

PIATA BANCARA Reglementari legale aplicabile: • Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bancii Nationale a României, modificata de Legea nr....

Asigurarea Aeronavelor

Pierderea fizica directa înseamna distrugerea completa a aeronavei, fiind imposibila repunerea ei în stare de functionare. Pierderea totala...

Asigurarea Riscurilor Financiare și Politice

1. Riscurile comerciale se pot manifesta atât în tranzactiile interne, cât si în cele internationale, si constau în deteriorarea sistemului...

Eficiența Activității Bancare

Planificarea si prognozarea activitatii bancii Concretizarea unei politici economice pe termen scurt consta – nu numai la nivelul microeconomiei –...

Tehnici și operațiuni bancare

1. Banca in economie 1.1 Rolul bancii Banca este o institutie ce a evoluat in timp incercand sa gaseasca mijloacele adecvate pentru a usura...

Te-ar putea interesa și

Studiu de caz piața asigurărilor din România

ARGUMENT Decizia de a alege drept tema a lucrarii de diploma „Studiu de caz: piata asigurarilor din Romania” nu a fost luata din dorinta de a...

Piața Asigurărilor în Uniunea Europeană

PIAŢA ASIGURĂRILOR ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ CAP I. CADRUL GENERAL AL PIEŢEI ASIGURĂRILOR ÎN UE (PIAŢĂ UNICĂ) Piaţă asigurărilor reprezintă locul unde...

Piața Asigurărilor și Reasigurărilor

INTRODUCERE ÎN CONCEPTUL DE ASIGURARE Aparitia asigurarilor este legata de necesitatea ca oamenii sa se ajute reciproc în cazul daunelor în...

Piața asigurărilor în Uniunea Europeană

COORDONATE ALE REGLEMENTĂRILOR PRIVIND PIAŢA UNICĂ A ASIGURĂRILOR Piaţa asigurărilor reprezintă cadrul unde au loc operaţiile de asigurare,...

Reasigurarea

Definirea reasigurării Reasigurarea este o formă de transfer al riscurilor de la o companie de asigurări către o companie de reasigurare, deoarece...

Evoluția asigurărilor și reasigurărilor la nivel internațional

Introducere Cunoscut este faptul că asigurările s-au născut din nevoia imperioasa de protective a omului si a avutului său agonisit cu trudă,...

Piața internațională a asigurărilor și reasigurărilor

CAP. 1. ASIGURAREA 1.1.Formele de protectie a oamenilor si bunurilor impotriva actiunii fortelor distructive ale naturii, accidentelor, bolilor...

Asigurările și reasigurările în Europa, fiscalitatea acestora

Piata internationala a asigurarilor si reasigurarilor Cresterea si diversificarea activitatii economice si, implicit, a schimburilor...

Ai nevoie de altceva?