Biblioteca

Genetica

Curs / Biologie, Anatomie
Informatii Curs:
Numar de pagini: 164
Marime arhiva: 872.06Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Curs
Domenii: Biologie, Anatomie
Nota pe site: 10 Genetica, 10 out of 10 based on 3 rating
Valoare:
Gratis
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.


Fisiere in arhiva: (1)

 • Genetica.doc

Extras din document:

CAPITOLUL I
1. Genetica – ştiinţa eredităţii şi variabilităţii organismelor vii
1.1. Definiţia şi obiectul de studiu
Genetica este ştiinţa biologică a cărei obiect de studiu îl constituie ereditatea şi variabilitatea organismelor, stabilind mecanismele care asigură conservarea informaţiei genetice precum şi cele ale modificării ereditare.
Anul apariţiei geneticii ca ştiinţă este 1865, când GREGOR MENDEL a emis primele legi ale eredităţii, redescoperite în 1900 de HUGO de VRIES, CORRENS şi TSCHERMACK (BOTEZ, 1991).
Denumirea de genetică a fost introdusă de BATESON la Congresul de genetică din anul 1906.
Ereditatea, ca obiect de studiu a geneticii reprezintă însuşirea descendenţilor de a moşteni de la părinţi caracteristici asemănătoare. Această însuşire asigură stabilitatea caracterelor de-a lungul generaţiilor, continuitatea biologică a indivizilor în cadrul speciei de la o generaţie la alta. Potenţialitatea realizării acestui caracter se face prin intermediul genelor. Gena este definită ca particula materială a eredităţii localizată în cromozom şi care condiţionează formarea uneia sau mai multor caractere sau însuşiri. Totalitatea genelor unui organism viu (cele nucleare) reprezintă genotipul. Totalitatea genelor din cadrul unui set haploid de cromozomi, transmise ca o unitate de la unul din părinţi reprezintă genomul.
Felul de a fi a unui individ ca mod de manifestare a genotipului, în interacţiune cu condiţiile de mediu reprezintă fenotipul. Noţiunile de genotip şi fenotip au fost introduse de JOHANSEN în 1909 (PANFIL, 1980).
Variabilitatea ca cel de al doilea obiect de studiu a geneticii, reprezintă însuşirea organismelor vii, cu diferite grade de înrudire, de a se deosebi între ele. În natură nu există doi indivizi identici. Chiar şi gemenii uniovulari nu sunt identici din punct de vedere genetic, ei manifestând profile imunologice diferite, constituite în primele şase luni de viaţă (BOTEZ, 1991).
Variabilitatea poate fi ereditară şi neereditară.
a) Variabilitatea ereditară se transmite în descendenţă, de la părinţi la urmaşi şi are ca sursă recombinarea genelor în procesul de formare a gameţilor şi fecundare (variabilitate recombinativă), sau prin modificarea materialului genetic sub acţiunea unor factori mutageni (variabilitate mutaţională).
b) Variabilitatea neereditară este determinată exclusiv de influenţa condiţiilor de mediu şi cu toate că nu se transmite în descendenţi, face parte din aspectul fenotipic al unui anumit individ. Variabilitatea fenotipică, sau diferenţele constatate între indivizi are două surse primare şi inseparabile de variabilitate: variabilitatea genotipică şi variabilitatea indusă de mediu sau ecologică. Această relaţie poate fi exemplificată prin formula VP=VG+VE, în care VP reprezintă variabilitatea fenotipică; VG reprezintă variabilitatea genetică şi VE variabilitatea ecologică.
1.2. Scopul şi importanţa geneticii
Variabilitatea genotipică sau ereditară are cel mai important rol în evoluţie precum şi în munca de ameliorare. Diversitatea genetică a organismelor vii a permis ca prin intermediul selecţiei naturale sau artificiale să fie promovate, în generaţiile succesive, doar genotipurile cel mai bine adaptate condiţiilor de mediu, sau a celor ce răspund obiectivelor ameliorării.
Datorită dezideratelor prezentate, genetica este considerată o adevărată placă turnantă în cadrul ştiinţelor biologice, fiind esenţială pentru toţi cei care studiază viaţa plantelor, a animalelor sau microorganismelor. Ea ocupă o poziţie centrală în diverse sectoare ale activităţii umane (agricultură, alimentaţie, medicină, ecologie ş.a.) (Elena TĂMAŞ, 2000).
Pentru creşterea producţiei agricole apare necesitatea ameliorării materialului biologic existent. Orice program de ameliorare necesită un studiu a determinismului genetic a materialului iniţial pentru stabilirea metodei de ameliorare. Genetica constituie de fapt baza teoretică a ameliorării plantelor.
Descoperirile din domeniul geneticii moleculare şi a ingineriei genetice sunt în prezent tot mai utile, fiind utilizate în elucidarea unor probleme de interes major. Obiectivul principal al ingineriei genetice constă în modificarea genomului unor plante sau animale prin introducerea unor gene sau a unor fragmente de ADN de la o celulă donatoare la una receptoare, obţinându-se specii transgenice.
Pe această cale, la plante s-au obţinut genotipuri rezistente la boli şi dăunători, la ierbicide, pesticide, stresuri climatice ş.a.
Prin intermediul ingineriei genetice au fost obţinute surse bacteriene capabile de a produce proteine specifice mamiferelor, cum ar fi insulina, interferonul, hormonul de creştere ş.a. De asemenea prin aplicarea metodelor genetice se pot contracara acumulărilor tarelor genetice (caractere nefavorabile patogenetice ş.a.).
În ceea ce priveşte genetica forestieră, ea se individualizează în primul rând datorită naturii aparte a plantelor lemnoase din păduri, cu deosebire, arborii. Ca plante sălbatice, extrem de vechi, policarpice, foarte longevive, de dimensiuni mari, arborii deţin un grad avansat de heterozigoţie şi mari rezerve de variabilitate genetică, se diferenţiază prin ponderea mare a caracterelor cantitative supuse unui control poligenic aditiv, convieţuind adeseori în întinse comunităţi (populaţii) naturale, politipice, polimorfe, în care panmixia se manifestă cu deosebită intensitate, iar mecanismele generale de homeostazie genetică sunt extrem de perfecţionate (STĂNESU, 1982).


Previzualizare pagini: (164)

  Comentarii:

  Curs Genetica, An III, sem I


  Documente similare:
  Preview document similar
  Polimorfismul Populational si Melanismul Industrial
  Proiectul contine 72 pagini in format doc cu o marime totala de 2.13 MB.
  Preview document similar
  Recombinarea Genetica la Procariote
  Proiectul contine 35 pagini in format doc cu o marime totala de 792.38 KB.
  Preview document similar
  Comportarea unor Soiuri de Mar in Conditiile...
  Proiectul contine 39 pagini in format doc cu o marime totala de 1.38 MB.
  Preview document similar
  Genetica Generala - Lucrari Practice
  Laboratorul contine 46 pagini in format pdf cu o marime totala de 1.29 MB.
  Preview document similar
  Expresia Genica
  Proiectul contine 39 pagini in format ppt cu o marime totala de 9.48 MB.
  Preview document similar
  Cercetari Comparative Privind Actiunea Toxica a...
  Licenta contine 82 pagini in format doc cu o marime totala de 772.09 KB.
  Carti recomandate:
  Miroslav Radman, Daniel Carton
  Departe de a fi doar prezentarea si justificarea stiintifica a unui proiect al biologului Miroslav Radman si al echipei sale, cartea Dincolo de limitele noastre biologice, publicata la editura For you, se constituie, intr-un mod deosebit de incitant, intr-un stimulent pentru vointa noastra, a oamenilor, exprimata atat la nivel oficial, de catre... citeste tot
  Gheorghe Mohan, Aurel Ardelean
  In acest prim volum al Dictionarului enciclopedic de biologie sunt explicati aproximativ 10 000 de termeni consacrati din diverse domenii ale stiintelor biologice: citologie, anatomie, taxonomie, fiziologie, ecologie, biochimie, genetica, geobotanica, microbiologie, fitopatologie, pedologie etc. Prin continutul sau, aceasta lucrare reprezinta... citeste tot
  M. Andrei, A. Ardelean, Gh. Mohan, C. Voica, I. Anghel
  In literatura romaneasca nu exista o lucrare de sinteza in care sa se reflecte esenta unor observatii atente si indelungate, rezultate din cercetarile efectuate in biologie, domeniu extrem de complex al cunoasterii umane. Se pare ca este prima lucrare de acest fel de la noi.

  In volumul de fata cititorii gasesc o selectie de... citeste tot