Microbiologie

Curs
8.7/10 (11 voturi)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 68 în total
Cuvinte : 34554
Mărime: 149.59KB (arhivat)
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. MICROBIOLOGE GENERALA
  2. 1. Obiectul de studiul al microbiologiei 2
  3. 2. Caractere generale şi poziţia microorganismelor în lumea vie 6
  4. 2.1. Prionii 7
  5. 2.2. Virusurile 8
  6. 2.3. Bacteriile 12
  7. 2.4. Cyanobacteriile (algele albastre-verzi) 23
  8. 2.5. Protozoarele 23
  9. 2.6. Ciupercile 24
  10. MICROBIOLOGIA SOLULUI 26
  11. 1. Solul ca mediu de viaţă pentru microorganisme 27
  12. 2. Circuitul azotului 33
  13. 3. Circuitul carbonului 41
  14. 4. Influenţa factorilor ecologici asupra microorganismelor 53
  15. 5. Interrelaţiile dintre microorganismele din sol 56
  16. 6. Interrelaţiile dintre plantele superioare 58
  17. şi microorganismele din sol
  18. MICROBIOLOGIA FERMENTAŢIILOR 61
  19. 1. Fermentaţia alcoolică 62
  20. 2. Utilizarea microorganismelor în vinificaţie 62
  21. Bibliografie 68
  22. 1. OBIECTUL DE STUDIU AL MICROBIOLOGIEI
  23. Microbiologia este ştiinţa care se ocupă cu studiul microorganismelor. Microorganismele constituie un grup foarte mare de organisme, diferite ca natură, formă şi activitate biologică, cu o organizare unicelulară şi o structură internă relativ simplă, având însă caractere comune dimensiunile microscopice care le fac invizibile cu ochiul liber.
  24. Din grupul microorganismelor fac parte bacteriile, ciupercile microscopice (mucegaiurile şi levurile), algele unicelulare şi protozoarele. La lumea microorganismelor au fost alăturate şi virusurile care sunt entităţi infecţioase alcătuite din componentele chimice esenţiale ale organismelor vii, proteine şi acizi nucleici cu o organizare acelulară, care le face inapte de a se multiplica în afara unei celule vii, fapt ce le obligă la un parazitism intracelular absolut.
  25. Deşi Microbiologia este o ştiinţă relativ tânără, datorită domeniului de studiu foarte vast, în cadrul ei s-au diferenţiat o serie de discipline microbiologice independente. Acestea pot fi grupate după mai multe criterii:
  26. A. După grupul taxanomic studiat:
  27. 1. Virologia
  28. 2. Bacteriologia
  29. 3. Micologia
  30. 4. Algologia (ficologia)
  31. 5. Protozoologia
  32. B. După activitatea microorganismelor în raport cu mediul în care trăiesc:
  33. 1. Microbiologia acvatică
  34. 2. Microbiologia solului
  35. C. După natura problemelor studiate:
  36. 1. Fiziologia microorganismelor
  37. 2. Ecologia microorganismelor
  38. 3. Genetica microorganismelor
  39. D. După aplicaţiile practice:
  40. 1. Microbiologia medicală - umană şi veterinară
  41. 2. Imunologia
  42. 3. Microbiologia industrială
  43. 4. Microbiologia agricolă
  44. 5. Microbiologia insectelor
  45. 6. Microbiologia geologică
  46. 7. Microbiologia cosmică
  47. 8. Patologia vegetală (Fitopatologia)

Extras din curs

Istoricul Microbiologiei

Microbiologia este o ştiinţa relativ tânără, datorită faptului că din lipsa mijloacelor de investigaţie, oamenii de ştiinţă s-au ocupat în primul rând de vieţuitoarele vizibile. Existenţa microorganismelor ca agenţi etiologici ai unor boli, era însă bănuită încă din antichitate.

Hipocrat (400 î.e.n.) întemeietorul medicinei, considera doi factori responsabili de aceste boli: unul intrisec, reprezentat de contribuţia bolnavului şi altul extrinsec, constând dintr-o alterare necunoscută a aerului care devine nociv.

Această primă ipoteză asupra etiologiei bolilor infecţioase a persistat multă vreme sub forma teoriei miasmelor (gr.miasma = emanaţie putredă, murdărie).

Varon (100 î.e.n.), considera că alterarea aerului (gr. malaria = aer rău) este determinată de animale foarte mici, invizibile care pătrund în organism prin gură şi prin nări.

Fracastor (1488-1553) intuieşte foarte corect una dintre caracteristicile esenţiale ale bolilor produse de microorganisme şi anume contagiozitatea lor. El arată că "infecţia este aceeaşi pentru cel care a primit-o şi pentru cel care a dat-o" şi că ea este produsă de "particule mici şi imperceptibile" care trec de la un organism bolnav la altul sănătos.

Antony Leeuwenhoek (1632-1723) reuşeşte descoperirea microorganismelor folosind ca microscop un sistem de lentile biconvexe de construcţie proprie, cu o putere de mărire de 40-275 x. El observă protozoare, alge, nematozi, levuri şi bacterii pe care le descrie şi desenează în lucrarea sa "Arcana naturae ope microscopiorum detecta" (Tainele naturii descoperite cu ajutorul microscoapelor (1675). Deşi, descoperirile lui Leeuwenhoek au stârnit admiraţia şi interesul oamenilor de ştiinţă, studiul microorganismelor a rămas în continuare empiric, constituind doar o preocupare a amatorilor de curiozităţi ale naturii. În felul acesta se acumulează numai date disparate cu privire la forma, structura, mărimea şi distribuţia în natură a acestor microorganisme.

K. Linnaeus, celebru botanist, în opera sa "Systema naturae" (1735) încearcă o sistematizare a vieţuitoarelor cunoscute, reunind toate microorganismele într-un grup denumit semnificativ "Chaos".

Terehovski, folosind pentru prima dată metode experimentale, publică în anul 1775 lucrarea " De Chao infusorii Linnaei" în care demonstrează că fiinţele foarte mici, observate în diferite infuzii bogate în substanţe organice, cresc, se divid şi se mişcă datorită unor forţe interne proprii, ajungând la concluzia că aceste organisme sunt adevărate animale în miniatură.

Louis Pasteur (1822-1895) savant francez, prin lucrările sale stabileşte principiile care stau şi azi la baza acestei ştiinţe.

Primele cercetări ale lui Pasteur au fost legate de fenomenul asimetriei moleculare. La acidul tartric racemic, compus inactiv pentru lumina polarizată, demonstrează că este un amestec echimolecular de acid dextrogir şi acid levogir, ale căror cristale sunt de forme asimetrice şi enantiomorfe. De asemeni, a observat că dacă în amestecul racemic, inactiv din punct de vedere optic se dezvoltă un mucegai (Penicillium glaucum) soluţia devine optic activă, deviind de astă dată spre stânga planul luminii polarizate. Mucegaiul degradează izomerul dextrogir lăsându-l intact pe cel levogir, care astfel poate fi izolat în stare pură. Această descoperire pe lângă faptul că furniza un procedeu simplu de separare a izomerilor optici a demonstrat şi intervenţia unei caracteristici fizice, ca disimetria moleculară în fenomenele chimice ale vieţii dar, mai ales a atras atenţia lui Pasteur asupra unui fenomen spre care se va îndrepta în continuare curiozitatea lui de cercetător: microorganismele produc transformări ale substanţelor organice printr-o activitate selectivă foarte specifică.

Cercetările lui Pasteur asupra fermentaţiei vinului şi berii l-au condus la următoarele concluzii fundamentale:

1. fermentaţiile sunt procese biologice determinate de acţiunea unor microorganisme anaerobe, deci fermentaţia este viaţă fără aer;

2. fiecare fermentaţie este produsă de un anumit tip de microorganism care este specific în sensul că determină o anumită transformare a mediului pe care creşte;

3. dezvoltarea unui microorganism străin în mediul unde acţionează un microorganism cu acţiune fermentativă specifică, deviază cursul normal al fermentaţiei în dauna calităţii (prin apariţia compuşilor nedoriţi), şi a randamentului ei în produs util determinând o aşa numită "boală" a fermentaţiei;

4. microorganismele străine care produc bolile vinului şi ale berii sunt consecinţa contaminărilor din aer, de pe vasele sau din ingredientele folosite în producţie, iar multiplicarea lor poate fi prevenită prin încălzire, procedeu utilizat sub denumirea de pasteurizare.

Până la Pasteur ideea participării microorganismelor la determinarea unor boli era respinsă, ca nefiind probată pe cale experimentală. Pasteur extinde noţiunea de specificitate din domeniul fermentaţiilor în acela al patologiei omului şi animalelor, în sensul că, orice boală infecţioasă este rezultatul activităţii vitale a unui anumit microorganism specific, care se dezvoltă ca parazit în organismul animal respectiv. Ulterior, cercetările acestuia au demonstrat principiul vaccinării şi stabilirea bazelor ştiinţifice ale preparării vaccinului, contribuind în acelaşi timp la descoperirea fenomenului de imunitate.

Preview document

Microbiologie - Pagina 1
Microbiologie - Pagina 2
Microbiologie - Pagina 3
Microbiologie - Pagina 4
Microbiologie - Pagina 5
Microbiologie - Pagina 6
Microbiologie - Pagina 7
Microbiologie - Pagina 8
Microbiologie - Pagina 9
Microbiologie - Pagina 10
Microbiologie - Pagina 11
Microbiologie - Pagina 12
Microbiologie - Pagina 13
Microbiologie - Pagina 14
Microbiologie - Pagina 15
Microbiologie - Pagina 16
Microbiologie - Pagina 17
Microbiologie - Pagina 18
Microbiologie - Pagina 19
Microbiologie - Pagina 20
Microbiologie - Pagina 21
Microbiologie - Pagina 22
Microbiologie - Pagina 23
Microbiologie - Pagina 24
Microbiologie - Pagina 25
Microbiologie - Pagina 26
Microbiologie - Pagina 27
Microbiologie - Pagina 28
Microbiologie - Pagina 29
Microbiologie - Pagina 30
Microbiologie - Pagina 31
Microbiologie - Pagina 32
Microbiologie - Pagina 33
Microbiologie - Pagina 34
Microbiologie - Pagina 35
Microbiologie - Pagina 36
Microbiologie - Pagina 37
Microbiologie - Pagina 38
Microbiologie - Pagina 39
Microbiologie - Pagina 40
Microbiologie - Pagina 41
Microbiologie - Pagina 42
Microbiologie - Pagina 43
Microbiologie - Pagina 44
Microbiologie - Pagina 45
Microbiologie - Pagina 46
Microbiologie - Pagina 47
Microbiologie - Pagina 48
Microbiologie - Pagina 49
Microbiologie - Pagina 50
Microbiologie - Pagina 51
Microbiologie - Pagina 52
Microbiologie - Pagina 53
Microbiologie - Pagina 54
Microbiologie - Pagina 55
Microbiologie - Pagina 56
Microbiologie - Pagina 57
Microbiologie - Pagina 58
Microbiologie - Pagina 59
Microbiologie - Pagina 60
Microbiologie - Pagina 61
Microbiologie - Pagina 62
Microbiologie - Pagina 63
Microbiologie - Pagina 64
Microbiologie - Pagina 65
Microbiologie - Pagina 66
Microbiologie - Pagina 67
Microbiologie - Pagina 68

Conținut arhivă zip

  • Microbiologie.doc

Alții au mai descărcat și

Aminoacizi

I.1. Definiţie, structură chimică, răspândire în natură Aminoacizii sunt compuşi organici cu funcţiune mixtă (conţin în moleculă o grupare amino...

Cercetări Privind Cantitatea de Proteină Solubilă la Unele Soiuri de Grâu în Condiții Diferite de Creștere

INTRODUCERE Grâul are o vechime mare ca plantă cultivată. Din datele istorice privitoare la cultura plantelor reiese că grâul şi orzul sunt cele...

Virusul Herpetic

1.Introducere Herpesurile sunt niste afectiuni virale caracteristice prin eruptiuni pe piele,mucoase,grupate in vezicule pe fond hiperemiat in...

Microbiologia cerealelor, a pâinii și laboratorul microbiologic

CAPITOLUL I: Laboratorul de microbiologie si echipamentul microbiologic Laboratorul de microbiologie este considerat prima linie de detectare a...

Microorganisme dăunătoare laptelui și produselor lactate

1.Laptele-si produsele lactate Laptele si produsele obtinute din el contin majoritatea substantelor nutritive necesare organismului, într-o...

Microbiologie - Virusuri și Bacterii

Încă de la începutul existenţei sale, organismul uman intră în contact cu variaţi factori de mediu (fizici, chimici şi biologici) care acţionează...

Bacterii

Bacteriile sunt microorganisme monocelulare de tip procariot cu un cromozom unic, cu dimensiuni medii între 0,5-0,8 μm, care se înmulţesc asexuat...

Acțiunea Factorilor Externi Asupra Bacteriilor

Sunt două tipuri structurale de celule: celulele procariote sunt relativ simple în structură; eucatiotele în schimb sunt mai complexe în sensul în...

Te-ar putea interesa și

Caracteristici fizico-chimice și Microbiologice ale Laptelui și ale Produselor Lactate Acide

CAPITOLUL I INTRODUCERE Laptele şi produsele obţinute din el conţin majoritatea substanţelor nutritive necesare organismului, într-o proporţie...

Metode Moderne de Control Microbiologic al Alimentelor

I. Microorganismele patagone transmisibile la om prin alimente 1. Microbiologia produselor alimentare Microbiologia produselor alimentare,...

Microbiologia vinului și microorganismele de fermentație implicate în obținerea de distilate

1. Definitia vinului 1. Definitia data vinului de Oficiul International al Viei si Vinului este urmatoarea: „Bautura obtinuta pe calea fermentarii...

Microbiologia Fructelor și Condimentelor - Microorganisme de Alterare a Fructelor și Condimentelor

1.MICROBIOLOGIA FRUCTELOR Fructele joaca un rol important in alimentatie, valoarea lor nutritiva depinzand de compozitia lor chimica – continutul...

Microbiologia cerealelor, a pâinii și laboratorul microbiologic

CAPITOLUL I: Laboratorul de microbiologie si echipamentul microbiologic Laboratorul de microbiologie este considerat prima linie de detectare a...

Microbiologia Untului

INTRODUCERE Untul constituie unul dintre produsele lactate cele mai răspândite, prezentând o deosebită importanţă pentru alimentaţia omului,...

Metode rapide de determinare a parametrilor microbiologici în carne și produse din carne - e-coli, salmonella

1.Introducere Influenţa alimentelor asupra sănătăţii omului este un aspect de actualitate. Deoarece stilul de viaţă al timpurilor noastre este...

Microbiologia Produselor Alimentare - Lactobacilii

Cap.1 Introducere 1.1 Morfologie Lactobacilii sunt bacili gram pozitivi, nesporulaţi, obişnuit imobili, acilaţi şi acapsulaţi. Se prezintă sub...

Ai nevoie de altceva?