Biblioteca

Organizatia Mondiala a Comertului - Capitolul 1

Curs / Comert
Informatii Curs:
Numar de pagini: 13
Marime arhiva: 28.43Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Curs
Domeniu: Comert
Nota pe site: 6 Organizatia Mondiala a Comertului - Capitolul 1, 6 out of 10 based on 2 rating
Profesor:
Irina Tobosaru
Valoare:
Gratis
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.


Fisiere in arhiva: (1)

 • Organizatia Mondiala a Comertului - Capitolul 1.doc

Din cuprins:
1. Ce este Organizatia Mondiala a Comertului?
2. Principiile sistemului commercial
3. Problema comertului deschis
4. GATT: de la Havana la Marrakesh
5. Runda Uruguay

Extras din document:

OMC s-a nascut din negocieri; tot ceea ce face OMC este rezultatul negocierilor
1. Ce este Organizaţia Mondiala a Comerţului?
Pe scurt: Organizaţie Mondial a Comerţului (OMC), se ocupa cu regulile de comerţ
între naţiuni la nivel global sau aproape de global. Dar este mai mult decât atât.
Este o pasăre, e un avion?
Există mai multe moduri de a privi la OMC. Este o organizatie pentru liberalizarea comerţului. Este un forum pentru guverne de a negocia acorduri comerciale. Este un loc in care acestia isi pot rezolva disputele comerciale. Conduce un sistem de reguli comerciale. (Dar nu e Superman, doar în cazul în care cineva s-a gandit k ar putea rezolva - sau de cauza – toate problemele lumii!)
Mai presus de toate, este un forum unde se negociaza ... In esenta, OMC este un loc unde membrii guvernelor merg pentru a încerca să rezolve problemele comerciale pe care le au unii cu altii. Primul pas este de a vorbi. OMC s-a născut din negocieri si tot ceea ce face OMC este rezultatul unor negocieri. Cea mai mare mare a activitatii WTO vine de la negocierile din 1986-94 ,numite Runda Uruguay si din negocierile timpurii din cadrul Acordul General pentru Tarife şi Comerţ (GATT). OMC este în prezent gazda unei noi negocieri, în cadrul "Agendei de Dezvoltare Doha", lansata in 2001.
Acolo unde ţările s-au confruntat cu bariere comerciale care se doreau coborate, negocierile au ajutat la liberalizarea comerţul. Dar OMC nu inseamna doar liberalizarea comerţului, în unele situaţii regulile sale sprijina menţinerea barierelor comerciale – de exemplu pentru a proteja consumatorii sau de a preveni răspândirea bolii.
Este un set de reguli ... La baza se afla acordurile OMC, negociate şi semnate de majoritatea tarilor lumii care fac comert. Aceste documente furnizeaza legile de baza ale comerţului internaţional. Ele sunt în esenţă contracte,ce obliga guverne sa-si menţine politicile comerciale în limitele convenite. Deşi negociate şi semnate de către guverne, scopul este de a ajuta producătorii de bunuri şi servicii, exportatorii si importatorii sa-si conduca afacerile , în timp ce permite guvernelor să îndeplinească obiectivele sociale şi de mediu.
Scopul sistemului este de a ajuta fluxul comercial sa fie cat mai liber posibil – atat timp cat nu exista efecte secundare nedorite - pentru că acest lucru este important pentru dezvoltarea economica şi pentru bunăstare.Partial,acest lucru înseamnă eliminarea obstacolelor . Inseamnă, de asemenea, asigurarea faptului că persoanele fizice, companiile şi guvernele stiu care sunt normele comerciale în întreaga lume, şi de a le da încrederea că nu vor exista modificări bruste ale politicii. Cu alte cuvinte, normele trebuie să fie "transparente" si previzibile.
Şi ajută la rezolvarea disputelor ... Aceasta este a treia parte importanta a activitatii OMC. Relaţiile comerciale implica adesea conflicte de interese. Acordurile, inclusiv cele scrupulos negociate în cadrul OMC , necesita adesea interpretare. Cel mai armonios mod de a rezolva aceste diferente este prin intermediul unor proceduri neutre,bazate pe un fundament juridic convenit. Acesta este scopul procesului de solutionare a disputelor scris in acordurile OMC.
Născut în 1995, dar nu atât de tanar
OMC a luat nastere la 1 ianuarie 1995, dar său sistem de comercializare este cuo jumatate de secol mai vechi. Din 1948, Acordul General pentru Tarife şi Comerţ (GATT) a prevazut regulile pentru sistem. (Cea de-a doua reuniune ministerială OMC, care a avut loc la Geneva în luna mai 1998, a inclus o celebrarea a 50 de ani ai sitemului.)
Nu a durat mult ca Acordul General sa dea naştere la o organizaţie internaţională neoficiala, cunoscuta neoficial drept GATT.De-a lungul anilor,GATT a evoluat prin mai multe runde de negocieri.
Ultima şi cea mai mare runda de negocieri GATT a fost Runda Uruguay, care a durat din 1986 până în 1994 şi a condus la crearea OMC. Avand in vedere ca GATT s-a ocupat in principal cu comerţul de bunuri, OMC şi acordurile sale acoperă acum comerţul cu servicii, inventii, creatii si desene (proprietate intelectuala).
2. Principii ale sistemului de comercializare
Acordurile OMC sunt lungi şi complexe, deoarece sunt texte juridice care acoperă o gama larga de activitati. Acestea se referă la: agricultura, textile şi de îmbrăcăminte, activitati bancare, de telecomunicaţii, achiziţiile guvernamentale, standarde industriale şi siguranţa produselor, regulile sanitare alimentare şi multe altele. Dar un număr de principii simple si fundamentale se gasesc in toate aceste documente . Acestea sunt principiile de bază ale sistemului comercial multilateral.


Previzualizare pagini: (13)

  Comentarii:

  UNIVERSITATEA CRESTINA „DIMITRIE CANTEMIR” FACULTATEA DE RELATII ECONOMICE INTERNATIONALE


  Documente similare:
  Preview document similar
  Bazele Comertului - Suport de Curs
  Cursul contine 57 pagini in format pdf cu o marime totala de 332.72 KB.
  Preview document similar
  Contributia lui Mihail Manoilescu la Critica si...
  Proiectul contine 22 pagini in format pdf cu o marime totala de 258.53 KB.
  Preview document similar
  Bazele Comertului
  Cursul contine 57 pagini in format pdf cu o marime totala de 334.21 KB.
  Preview document similar
  Economia Comertului
  Cursul contine 38 pagini in format doc cu o marime totala de 77.17 KB.
  Preview document similar
  Organizatia Mondiala a Comertului
  Proiectul contine 32 pagini in format doc cu o marime totala de 53.44 KB.
  Preview document similar
  Consumatorul in Ciberspatiu - Comertul Electronic
  Referatul contine 29 pagini in format doc cu o marime totala de 57.7 KB.
  Carti recomandate:
  Angheni Smaranda
  Prezenta lucrare este o editie noua, actualizata, a cursului de Drept comercial cuprinzand legislatia, doctrina si jurisprudenta relevanta privind ,,materia comerciala". Un spatiu important in lucrare este destinat problematicii societatilor comerciale potrivit ultimelor reglementari, respectiv Legea nr. 441/2006 si O.U.G. nr. 82/2007 de... citeste tot
  George Monbiot
  Aceasta carte face parte din colectia Stiinte politice a editurii Antet. Dictatura globala a celor influenti si puternici a creat mijloacele propriei sale distrugeri.
  Lumea e condusa de o manade directori corporatisti care iau deciziile cele mai importante despre razboi, pace, datorii, dezvoltare si echilibrul comercial. Fara democratie la... citeste tot
  Ofera o prezentare detaliata si un studiu complex al Comisiei in calitatea sa de actor principal pe scena politica europeana. Alaturi de rolul-cheie pe care il joaca in triunghiul institutional complex al Europei, Comisia a jucat si un rol proeminent in promovarea Europei pe scena internationala. In acest fel, ea s-a dovedit esentiala in... citeste tot