Comunicare și relații publice

Curs
8.7/10 (6 voturi)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 187 în total
Cuvinte : 105847
Mărime: 352.70KB (arhivat)
Publicat de: Nechifor Voicu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Minea Simina
este un curs care s-a sustinuta la materia cu acelasi nume titlului

Cuprins

  1. ARIILE TEMATICE ALE CURSULUI:
  2. CURSUL I : COMUNICAREA UMANA:CONTINUT ,STRUCTURA,FUNCTII;
  3. 1.1 AXIOMELE COMUNICARII
  4. 1.2 NIVELURILE COMUNICARII UMANE
  5. 1.3 IREVERSIBILITATEA COMUNICARII
  6. 1.4 CUNOASTEREA DE SINE : a. Fereastra lui Johari
  7. b. Imaginea de sine
  8. CURSUL II :COMUNICARE SI LIMBAJ
  9. 2.1 EMPATIA SI ASCULTAREA INTERLOCUTORULUI-FUNDAMENTE COMUNICATIONALE.
  10. 2.2 COMUNICAREA VERBALA
  11. 2.3 COMUNICAREA NONVERBALA
  12. 2.4 SEMIOTICA SI COMUNICARE GESTUALA(KINEZICA).
  13. CURSUL III: RELATII PUBLICE/VS/PUBLICITATE
  14. 3.1 SEMIOTICA PUBLICITATII
  15. 3.2 COMUNICAREA SI MASS-MEDIA
  16. 3.3 MANIPULAREA PRIN PUBLICITATE SI MASS-MEDIA(MANIPULAREA PRIN PUBLICITATE ELECTORALA).
  17. 3.4 IMAGINEA INSTITUTIILOR
  18. CURSUL IV: ELEMENTE DE ANALIZA TRANZACTIONALA
  19. 4.1 SITUATIILE CONFLICTUALE SI COMUNICAREA; CRIZA,CONFLICT SI PROCESUL COMUNICATIONAL SI IN RELATIILE PUBLICE.
  20. 4.2 COMUNICAREA IN GRUP. SEDINTELE DE BRAINSTORMING.SPIRITUL DE ECHIPA.
  21. 4.3 COMUNICAREA IN GRUPURILE DE MUNCA.NEGOCIEREA
  22. 4.4AUTOMANIPULAREA.ANALIZA TRANZACTIONALA.
  23. 4.5 SCENARIILE DE VIATA
  24. CURSUL V: Strategii de prevenire si de reducere a conflictelor organizationale
  25. CURSUL VI Factorii generatori de stres in organizatii, teoriile conflictualiste si modalitati de gestionare a stresului in aceste organizatii.
  26. 6.1 Cauze ale conflictelor organizationale disfunctionale
  27. 6. 2 Personalitatea resurselor umane si stresul organizational.
  28. 6.3 Factorii de stres la nivel executiv si managerial.
  29. 6.4 Factorii de stres la nivel operational
  30. 6.5 Schimbarile organizationale, factori generatori de stres?
  31. 6.6 Sentimentele iluzorii generate de procesul de schimbare organizationala
  32. 6.7 Tehnostresul si conflictele organizationale.
  33. CURSUL VII : Motivatia in munca in organizatiile autohtone, cauza generatoare de conflicte.
  34. CURSUL VIII: Acceptiuni privind conceptul de relatii publice

Extras din curs

CURSUL I :COMUNICAREA UMANA:CONTINUT,STRUCTURA,FUNCTII;

1.1 AXIOMELE COMUNICARII

Am fi putut intitula expunerea de mai jos" principii comunicationale"; ele fac insa parte componenta a procesului comunicational intr-un mod aproape imperativ , nefiind necesara nici un fel de argumentare. De aceea devine indispensabila atribuirea unor adevarate axiome procesului comunicational .

Prima dintre ele stabileste ca la nivel interpersonal, de grup sau organizational, comunicarea este nu o necesitate , ci o permanenta. Este imposibil sa ne imaginam ca exista ceva din structura umana care nu comunica. Mimica, lipsa gesturilor sunt mijloace comunicationale. Ascultarea, tacerea este o modalitate de comunicare si vom incerca sa tratam pe larg intr-un subcapitol viitor problema empatiei si a ascultarii ca fundamente ale unei comunicari eficiente.Asadar "Comunicarea este inevitabila " sau "Noncomunicarea este imposibila "constituie prima dintre axiomele comunicationale.

Axioma 2: "Tonul face muzica intr-o comunicare", aceasta dezvoltandu-se pe doua planuri : planul continutului si planul relatiei.Primul ofera informatii si cel de-al doilea ofera informatii despre informatii. Aceleasi cuvinte pot comunica lucruri diferite si aceasta datorita elementelor mecanicii exprimarii, in special tonalitatii cuvintelor.

Axioma 3: "Comunicarea este un proces continuu ce nu poate fi abordat in termenii cauza -efect sau stimul-raspuns".Putem cauta o cauza(un incriminat) pentru o comunicare defectuoasa?

Toti cei implicati in initierea si perceperea unei comunicari au dreptate, si totodata nici unul , pentru ca fiecare este si cauza si efect in acelasi timp. Cine ar putea fi vinovatul intr-un conflict comunicational? Cu siguranta nu vom putea stabili niciodata.Esential pentru evitarea si chiar managerierea unui conflict comunicational este ca fiecare dintre noi, ca initiator al unei comunicari interpersonale ,sa se considere vinovat pentru ca interlocutorul nu a inteles mesajul cu intentia cu care el a fost transmis.

Axioma 4:"Comunicarea se bazeaza atat pe informatia in forma digitala (procesata de sistemul nervos central) cat si pe informatia analogica (procesata de sistemul neurovegetativ)"..Informatia digitala continuta de simboluri (cuvinte de exemplu) este transpusa in cod binar, la nivelul neuronilor si sinapselor. Informatia analogica continuta de stimuli nonverbali este transpusa in limbaj biochimic, la nivel hormonal.

Axioma 5 :"Comunicarea este ireversibila". Daca ar exista un grad de comparatie pentru termenul ireversibilitate atunci comparativ cu trecerea timpului am putea considera procesul comunicational mult mai necrutator in ceea ce priveste posibilitatile de retractare(pentru ca cel putin teoretic si hilar putem invinge trecerea timpului printr-o auto -minciuna, modificand acele ceasornicului);procedeul este imposibil dupa initierea comunicarii.

Axioma 6:"Comunicarea implica raporturi de putere intre parteneri , iar tranzactiile(schimburile) care au loc intre ei pot fi simetrice sau complementare.Tranzactiile simetrice sunt acelea in care partenerii isi reflecta reciproc comportamentele de pe pozitii de egalitate. Avantajul acestei categorii de tranzactii comuncationale il constituie faptul ca partenerii au celasi status (si de cele mai multe ori nu mai au ce negocia si pentru ce se tocmi, negocierea capatand acum conotatia unui lobbying). Dezavantajul tranzactiilor simetrice il constituie facilitatea aparitiei conflictului: interlocutorul raspunde identic reactiei celuilalt; ce poate fi mai malefic pentru evitarea unei situatii conflictuale decat raspunsul la o agresiune a interlocutorului printr-o alta agresiune? La ce va foloseste sa va agresati, sa va inferiorizati interlocutorul? Amintiti-va intotdeauna ca agresiunea, autocratia sunt atributele celor slabi! Sa va inspire mila interlocutorul agresiv , pentru ca in spatele tiraniei manifestate se ascunde intotdeauna teama, incertitudinea propriei valori. Forta pumnului in masa nu este decat apanajul celor infricosati, disperati!

Tranzactiile complementare sunt relatii in care partenerii adopta comportamente compatibile sau joaca roluri distincte, au putere diferita , statut social sau ierarhic diferit.Diferentele dintre parteneri sunt maximizate. Astfel de tranzactii comunicationale se stabilesc intre parinte-copil, profesor-elev , sef ierarhic-subaltern. Multi dintre specialisti considera aceste tranzactii complementare niste bariere comunicationale; astfel,autocratia sefului ierarhic nu poate decat sa creeze frustrare si ostilitate pentru subaltern.La ce va ajuta sa va conduceti resursele umane intr-un mediu ostil ? La ce va ajuta sa va inferiorizati interlocutorul? Cu siguranta, la nimic!Aminititi-va ca autoritatea impusa nu face decat sa ascunda atitudini si nu sa schimbe atitudini! Si comunicarea are un singur ideal: schimbarile constructive!

Axioma 7:"Comunicarea implica procese de acomodare si de ajustare a comportamentelor".Oamenii sunt in mod inevitabil diferiti , percep diferit realitatea si au interese si obiective diferite. Este un principiu fundamental pentru a face posibila comunicarea in grup.Leaderul unui grup si chiar fiecare component in parte trebuie sa tina seama de acest lucru: o echipa , un grup inseamna inainte de toate individualitati, diferente, contradictorialitati. Respectati identitatea celuilalt, opiniile si viziunile diferite.Sugerati decizii, si nu impuneti atitudini,idei!Din diversitate, din opiniile in contradictoriu , va lua nastere decizia optima. Este ceea ce doctrina franceza denumeste "sinergia comunicarii". Nimic nu poate fi mai oprtun pentru procesul comunicational decat diversitatea, adversitatea chiar, iar apogeul maleficului comunicational il constituie identitatea de opnii, idei,comportamente, principii.

1.2 NIVELURILE COMUNICARII UMANE

Comunicarea umana se poate desfasura pe cinci niveluri relativ distincte : a.comunicarea intrapersonala; b. comunicarea interpersonala ; c. de grup; d. publica sau e. de masa.

COMUNICAREA INTRAPERSONALA

Este considerata de catre psihologi cea mai buna modalitate de a mentine echilibrul emotional.Comunicarea intrapersonala reprezinta de asemenea o ameliorare a singuratatii mai ales pentru cei terorizati de clipele pe care le petrec cu ei insisi. Oamenii de langa noi au nevoie de momente in care sa ramana singuri pentru a se autoevalua, a-si pune intrebari, a lua decizii, sau pentru a reconstitui cuvintele adresate altora. Aceste dialoguri interioare sunt mai mult decat benefice pentru fiecare dintre noi , si in ciuda "libertatii depline" sunt pline de sinceritate pentru ca intr-o comunicare intrapersonala este greu de crezut ca cineva poate alege varianta minciunii de sine.

COMUNICAREA INTERPERSONALA

Comunicarea interpersonala ia nastere in dialogul exclusiv dintre doi interlocutori. Care ar fi obiectivul ei principal? Specialistii inca mai dezbat intre persuadarea interlocutorului si transpunerea in gandurile si sentimentele lui. Certitudinea este data insa de importanta majora a empatiei in comunicarea interpersonala , mai precis a ascultarii empatice. Comunicarea "intre patru ochi" va atinge apogeul eficientei cand fiecare dintre noi va asculta enuntul celuilalt pana la capat, fara a fi orbit de pasiunea de a replica, de a-si inferioriza interlocutorul , de a-l transforma intr-un invins comunicational.Parintii folosesc adeseori in marturisiri sintagma "Nu ma inteleg cu copilul meu pentru ca nu ma asculta..."?!. Adevarata problema a comunicarii interpersonale o constituie capacitatile empatice ale fiecaruia dintre noi: pentru a comunica eficient trebuie sa-l intelegem pe interlocutor si de abia dupa aceea sa avem pretentia de a fi intelesi. Trebuie sa ascultam si , intr-un final sa avem si minusculul drept de a fi ascultati.

Preview document

Comunicare și relații publice - Pagina 1
Comunicare și relații publice - Pagina 2
Comunicare și relații publice - Pagina 3
Comunicare și relații publice - Pagina 4
Comunicare și relații publice - Pagina 5
Comunicare și relații publice - Pagina 6
Comunicare și relații publice - Pagina 7
Comunicare și relații publice - Pagina 8
Comunicare și relații publice - Pagina 9
Comunicare și relații publice - Pagina 10
Comunicare și relații publice - Pagina 11
Comunicare și relații publice - Pagina 12
Comunicare și relații publice - Pagina 13
Comunicare și relații publice - Pagina 14
Comunicare și relații publice - Pagina 15
Comunicare și relații publice - Pagina 16
Comunicare și relații publice - Pagina 17
Comunicare și relații publice - Pagina 18
Comunicare și relații publice - Pagina 19
Comunicare și relații publice - Pagina 20
Comunicare și relații publice - Pagina 21
Comunicare și relații publice - Pagina 22
Comunicare și relații publice - Pagina 23
Comunicare și relații publice - Pagina 24
Comunicare și relații publice - Pagina 25
Comunicare și relații publice - Pagina 26
Comunicare și relații publice - Pagina 27
Comunicare și relații publice - Pagina 28
Comunicare și relații publice - Pagina 29
Comunicare și relații publice - Pagina 30
Comunicare și relații publice - Pagina 31
Comunicare și relații publice - Pagina 32
Comunicare și relații publice - Pagina 33
Comunicare și relații publice - Pagina 34
Comunicare și relații publice - Pagina 35
Comunicare și relații publice - Pagina 36
Comunicare și relații publice - Pagina 37
Comunicare și relații publice - Pagina 38
Comunicare și relații publice - Pagina 39
Comunicare și relații publice - Pagina 40
Comunicare și relații publice - Pagina 41
Comunicare și relații publice - Pagina 42
Comunicare și relații publice - Pagina 43
Comunicare și relații publice - Pagina 44
Comunicare și relații publice - Pagina 45
Comunicare și relații publice - Pagina 46
Comunicare și relații publice - Pagina 47
Comunicare și relații publice - Pagina 48
Comunicare și relații publice - Pagina 49
Comunicare și relații publice - Pagina 50
Comunicare și relații publice - Pagina 51
Comunicare și relații publice - Pagina 52
Comunicare și relații publice - Pagina 53
Comunicare și relații publice - Pagina 54
Comunicare și relații publice - Pagina 55
Comunicare și relații publice - Pagina 56
Comunicare și relații publice - Pagina 57
Comunicare și relații publice - Pagina 58
Comunicare și relații publice - Pagina 59
Comunicare și relații publice - Pagina 60
Comunicare și relații publice - Pagina 61
Comunicare și relații publice - Pagina 62
Comunicare și relații publice - Pagina 63
Comunicare și relații publice - Pagina 64
Comunicare și relații publice - Pagina 65
Comunicare și relații publice - Pagina 66
Comunicare și relații publice - Pagina 67
Comunicare și relații publice - Pagina 68
Comunicare și relații publice - Pagina 69
Comunicare și relații publice - Pagina 70
Comunicare și relații publice - Pagina 71
Comunicare și relații publice - Pagina 72
Comunicare și relații publice - Pagina 73
Comunicare și relații publice - Pagina 74
Comunicare și relații publice - Pagina 75
Comunicare și relații publice - Pagina 76
Comunicare și relații publice - Pagina 77
Comunicare și relații publice - Pagina 78
Comunicare și relații publice - Pagina 79
Comunicare și relații publice - Pagina 80
Comunicare și relații publice - Pagina 81
Comunicare și relații publice - Pagina 82
Comunicare și relații publice - Pagina 83
Comunicare și relații publice - Pagina 84
Comunicare și relații publice - Pagina 85
Comunicare și relații publice - Pagina 86
Comunicare și relații publice - Pagina 87
Comunicare și relații publice - Pagina 88
Comunicare și relații publice - Pagina 89
Comunicare și relații publice - Pagina 90
Comunicare și relații publice - Pagina 91
Comunicare și relații publice - Pagina 92
Comunicare și relații publice - Pagina 93
Comunicare și relații publice - Pagina 94
Comunicare și relații publice - Pagina 95
Comunicare și relații publice - Pagina 96
Comunicare și relații publice - Pagina 97
Comunicare și relații publice - Pagina 98
Comunicare și relații publice - Pagina 99
Comunicare și relații publice - Pagina 100
Comunicare și relații publice - Pagina 101
Comunicare și relații publice - Pagina 102
Comunicare și relații publice - Pagina 103
Comunicare și relații publice - Pagina 104
Comunicare și relații publice - Pagina 105
Comunicare și relații publice - Pagina 106
Comunicare și relații publice - Pagina 107
Comunicare și relații publice - Pagina 108
Comunicare și relații publice - Pagina 109
Comunicare și relații publice - Pagina 110
Comunicare și relații publice - Pagina 111
Comunicare și relații publice - Pagina 112
Comunicare și relații publice - Pagina 113
Comunicare și relații publice - Pagina 114
Comunicare și relații publice - Pagina 115
Comunicare și relații publice - Pagina 116
Comunicare și relații publice - Pagina 117
Comunicare și relații publice - Pagina 118
Comunicare și relații publice - Pagina 119
Comunicare și relații publice - Pagina 120
Comunicare și relații publice - Pagina 121
Comunicare și relații publice - Pagina 122
Comunicare și relații publice - Pagina 123
Comunicare și relații publice - Pagina 124
Comunicare și relații publice - Pagina 125
Comunicare și relații publice - Pagina 126
Comunicare și relații publice - Pagina 127
Comunicare și relații publice - Pagina 128
Comunicare și relații publice - Pagina 129
Comunicare și relații publice - Pagina 130
Comunicare și relații publice - Pagina 131
Comunicare și relații publice - Pagina 132
Comunicare și relații publice - Pagina 133
Comunicare și relații publice - Pagina 134
Comunicare și relații publice - Pagina 135
Comunicare și relații publice - Pagina 136
Comunicare și relații publice - Pagina 137
Comunicare și relații publice - Pagina 138
Comunicare și relații publice - Pagina 139
Comunicare și relații publice - Pagina 140
Comunicare și relații publice - Pagina 141
Comunicare și relații publice - Pagina 142
Comunicare și relații publice - Pagina 143
Comunicare și relații publice - Pagina 144
Comunicare și relații publice - Pagina 145
Comunicare și relații publice - Pagina 146
Comunicare și relații publice - Pagina 147
Comunicare și relații publice - Pagina 148
Comunicare și relații publice - Pagina 149
Comunicare și relații publice - Pagina 150
Comunicare și relații publice - Pagina 151
Comunicare și relații publice - Pagina 152
Comunicare și relații publice - Pagina 153
Comunicare și relații publice - Pagina 154
Comunicare și relații publice - Pagina 155
Comunicare și relații publice - Pagina 156
Comunicare și relații publice - Pagina 157
Comunicare și relații publice - Pagina 158
Comunicare și relații publice - Pagina 159
Comunicare și relații publice - Pagina 160
Comunicare și relații publice - Pagina 161
Comunicare și relații publice - Pagina 162
Comunicare și relații publice - Pagina 163
Comunicare și relații publice - Pagina 164
Comunicare și relații publice - Pagina 165
Comunicare și relații publice - Pagina 166
Comunicare și relații publice - Pagina 167
Comunicare și relații publice - Pagina 168
Comunicare și relații publice - Pagina 169
Comunicare și relații publice - Pagina 170
Comunicare și relații publice - Pagina 171
Comunicare și relații publice - Pagina 172
Comunicare și relații publice - Pagina 173
Comunicare și relații publice - Pagina 174
Comunicare și relații publice - Pagina 175
Comunicare și relații publice - Pagina 176
Comunicare și relații publice - Pagina 177
Comunicare și relații publice - Pagina 178
Comunicare și relații publice - Pagina 179
Comunicare și relații publice - Pagina 180
Comunicare și relații publice - Pagina 181
Comunicare și relații publice - Pagina 182
Comunicare și relații publice - Pagina 183
Comunicare și relații publice - Pagina 184
Comunicare și relații publice - Pagina 185
Comunicare și relații publice - Pagina 186
Comunicare și relații publice - Pagina 187

Conținut arhivă zip

  • Comunicare si Relatii Publice.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicarea verbală și non verbală

Comunicarea verbala si non-verbala Comunicarea a însotit omul pe parcursul întregii sale existente si evolutii, în toate genurile de activitati...

Arta de a convinge - manipulare versus influențare

Introducere Situaţiile în care o persoană este nevoită să vorbească în public sunt nenumărate. Simple întâlniri cu colegii, cu beneficiarii...

Campanie de relații publice - STOP accidentelor rutiere - viața are prioritate

DEFINIREA PROBLEMEI În urma studiilor realizate de Ministerul Administrației și Internelor, Inspectoratului General al Poliției Române, Uniunea...

Comunicarea în Managementul Resurselor Umane

Rezumat Comunicarea este un subiect foarte important in cadrul procesului managerial, pentru ca acuratetea deciziilor depinde in mare masura de...

Analiza comunicării

Introducere “În sensul cel mai larg, se vorbeste de comunicare de fiecare data când un sistem, respectiv o sursa influenteaza un alt sistem, in...

Comunicarea în organizații

Organizatiile – continut si caracteristici Organizatia nu traieste izolata. Ea functioneaza in mediul sau si gratie lui intretine raporturi...

Comunicarea verbală și nonverbală în cadrul hotelului Horoscop

CAP. I COMUNICAREA – TEORIE 1.1 Conceptul comunicării Comunicarea este un ansamblu de acţiuni care au în comun transmiterea de informaţii sub...

Comunicare și relații publice

INTRODUCERE Trăim într-o epocă intoxicată de o publicitate zgomotoasă şi nereală făcută produselor care, cel mai adesea, nu îndeplinesc criteriile...

Te-ar putea interesa și

Rolul relațiilor publice la DGFP Gorj

1.ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA RELATIILOR PUBLICE LA DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE GORJ 1.1 Organizarea generala a Generala a Finantelor...

Campanie de promovare a catedrei de comunicare și relații publice

Campanie de promovare a catedrei de Comunicare si Relatii publice din cadrul facultatii de Filosofie 1. Definirea problemei Catedra de Comunicare...

Comunicare și Relații Publice

I. TEORIA COMUNICĂRII 1.1. Scurt istoric. Definirea noţiunii. Comunicarea este unul dintre cei mai vechi termeni, una dintre cele mai vechi...

Plan comunicare și relații publice

PLAN COMUNICARE SI RELATII PUBLICE Pentru alcatuirea unui plan de comunicare si relatii publice este necesara stabilirea unor obiective precise....

Strategii de comunicare și relații publice

Capitolul I Conceptul de comunicare organizaţională „La început a fost Cuvântul ” In 1, 1 Reprezentanţii Şcolii de la Palo Alto au postulat...

Relațiile Publice și Comunicarea Opinia Publică și Persuasiunea în Relațiile cu Aceasta

Relaţiile publice pot fi definite ca fiind ansamblul de mijloace folosite de către instituţii şi organizaţii pentru a crea un climat de încredere...

Tehnici de Relații Publice

INTRODUCERE Relatiile publice au la baza un nucleu bine definit de obiective, notiuni si reprezentari teoretice care sunt însa aplicate printr-o...

Comunicare și Relații Publice

1. Comunicare –concept, particularităţi - 1. Comunicare(DEX, 1996) se defineşte ca fiind acţiunea de a împărtăşi gânduri, informaţii, atitudini,...

Ai nevoie de altceva?