Mini Curs de Comunicare

Curs
8.6/10 (5 voturi)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 6002
Mărime: 49.71KB (arhivat)
Publicat de: Angel Toth
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dalaban Nelu

Extras din curs

Puterea limbajului trupului

Cuvintele sunt considerate suportul de baza al mesajelor noastre catre ceilalti dar de fapt nu comunicam numai prin vorbe. Tot ceea ce facem si tot ceea ce nu facem exprima ceva si se adreseaza celor din jur. Comunicam si atunci cand tacem brusc, si atunci cand trantim usa in urma noastra. Semnificatia unui mesaj este determinata, in proportie de 90% de componentele neverbale si nu de continutul de idei exprimat.

Gandeste-te la ceea ce vezi ca "tradeaza", uneori, privirea cuiva, mimica, tonul sau timbrul vocii. Aminteste-ti de ocaziile cand ai inteles, dintr-o strangere de mana, o imbratisare, un zambet, sau un simplu gest al capului mai mai mult decat ar fi putut spune cuvintele. Toate aceste semnale alcatuiesc un limbaj de baza deosebit de puternic care apare mult inaintea vorbirii, reprezentand mai ales trairi afective si atitudini. E posibil sa domini pe cineva sau sa fii la randul tau intimidata numai prin comportamente cum sunt privitul "de sus", cu insistenta, pozitia corpului - cu mainile pe solduri, de exemplu, sau pur si simplu ridicarea in picioare atunci cand celalalt sta jos, in timpul unei discutii.

Prima impresie: contactul prin privire

Primul contact intre doua persoane este, de obicei fara cuvinte. Privim si suntem priviti, si asta e suficient ca sa stim ca cel din fata noastra este binevoitor, interesat, dornic sa ne asculte sau grabit si neatent. Afli, uneori "dintr-o privire" ca ai trezit simpatia sau nu, si iti faci, la randul tau o opinie despre interlocutor. Nu este nevoie decat de 1 minut si jumatate pentru ca sa-ti formezi "prima impresie", atunci cand faci cunostinta cu cineva, in functie de informatiile pe care le primesti pe cale neverbala.

Trebuie sa stii ca buna comunicare cu o alta persoana se poate realiza numai daca va priviti ochi in ochi. Prin contactul vizual, esential in formarea unei relatii stranse, exprimam atentia, acceptarea, increderea reciproca. In timpul unei conversatii, timizii, oamenii nervosi sau cei care mint, au tendinta sa-ti evite mai mult privirea, ceea ce creeaza un sentiment de nesiguranta sau neliniste. S-a constatat ca starnesc simpatia persoanele care mentin un bun contact vizual cu interlocutorul lor pentru cel putin 60% din timpul in care vorbesc. Daca procentul de intalnire a privirii depaseste 75%, este semn ca persoana este fie atrasa de tine, iar atunci ochii au pupilele dilatate, fie are o atitudine ostila, caz in care pupilele sale se contracta. Atunci cand ambele persoane pastreaza privirea la acelasi nivel, intre ele se stabileste o relatie de egalitate.

Trebuie doar sa fii atenta si le vei observa. Pupilele isi modifica dimensiunea, apare clipitul mai des, fruntea transpira, muschii fetei tresar sau se incordeaza.

Un indiciu important al onestitatii il ofera pozitia deschisa a palmelor, orientate in sus. Ascunderea mainilor la spate sau in buzunare, strangerea pumnilor, incrucisarea mainilor cu palmele inchise sunt semnale negative, asociate cu o atitudine retinuta sau incercari de inducere in eroare. Gesturile cu palma orientata in jos exprima autoritate, dominare.

Atunci cand exista o discrepanta intre ceea ce ne comunica cineva verbal si semnalele transmise de corpul sau simtim ca ceva nu este in ordine. Mai ales femeile, care isi folosesc mai bine intuitia, inteleg ce se ascunde dincolo de cuvinte, pentru ca stiu ca in aceste situatii mesajul neverbal este cel care conteaza. In acest fel vor reactiona cu siguranta mai adecvat in relatiile cu ceilalti

Bariere neverbale in comunicare

Se intampla uneori sa nu stii de ce nu te simti bine in preajma unei anumite persoane, ai sentimente neplacute, cum ar fi nelinistea, enervarea, stanjeneala sau sa ai impresia ca "ceva" blocheaza comunicarea. Poate ca celalalt ti-a incalcat zona personala , apropiindu-se prea mult de tine, si te simti amenintata, caci fiecare dintre noi este inconjurat de o "bula" de aer pe care o considera teritoriul sau propriu. In intalnirile oficiale ne simtim bine daca apropierea dintre noi si celalalt este de cel mult 40-45 cm. Numai in relatiile cu persoanele familiare si de care suntem legati emotional, permitem celuilalt sa patrunda in zona personala, la o distanta de 15-45 cm de noi. Incalcarea acestor limite creeaza stres si tensiuni.

Exista gesturi care sunt adevarate bariere in calea comunicarii. Incrucisarea bratelor strans pe piept exprima o atitudine de nervozitate, respingere, defensiva sau dezacord. Aceeasi semnificatie legata de o stare de nemultumire o are si gestul de incrucisare a picioarelor. Daca o persoana zambeste si pare destinsa, dar pastreaza bratele si picioarele in acesta pozitie este fie neincrezatoare in fortele proprii, fie incordata.

Postura si relationare

Orientarea trupului spre partenerul de discutie este un semnal important de interes si acceptare, atat in pozitia sezand, cat si in picioare.

Observa ca atunci cand o relatie intre doi parteneri de discutie devine mai apropiata, ei au tendinta de a-si imita unul altuia gesturile. Daca la inceputfaceau parte dintr-un grup, ei pot genera o formatiune inchisa, de cuplu, prin intoarcerea trupurilor unul catre celalalt, ceea ce ii izoleaza de restul participantilor.

Cand persoana cu care vorbesti are capul indreptat spre tine, iti zambeste si are o mimica binevoitoare, dar, in acelasi timp, trupul si picioarele (sau unul din picioare) sunt orientate in alta directie, inseamna ca de fapt ar dori sa incheie conversatia si sa plece.

Cum interpretam limajul trupului ?

Majoritatea oamenilor folosesc in mod inconstient aceasta forma de comunicare. Exista semnale neverbale aproape universal valabile. De aceea neconcordanta intre ceea ce spune o persoana si comportamentul sau arata, de obicei, o intentie de a induce in eroare. Barbatii, de exemplu, cand privesc in jos si se freaca la ochi in timp ce vorbesc, este aproape sigur ca spun o minciuna !

Daca cineva duce mainile la fata - nas, ochi, gura, urechi - exprima nesiguranta, teama sau minciuna. Chiar si cei care fac un efort pentru a-si stapani miscarile corpului pentru a parea sinceri, prezinta modificari subtile, de scurta durata, ale mimicii, care ne ajuta sa detectam neconcordanta mesajului verbal si a celui neverbal.

In ceea ce te priveste...

Incepe prin a observa mai atent si a constientiza mimica si gestica celor din jurul tau, in momentele cand te afli in locuri publice, cum ar fi mijloacele de transport, restaurantele, salile de spectacol, magazinele. Ocazii similare ofera petrecerile, sedintele de la birou, intalnirile de afaceri, conferintele profesionale.

Amuza-te urmarindu-ti propriile gesturi in timpul dialogului cu colegii, cu seful, cu sotul sau prietenul, cu prietena cea mai buna, cu copiii. Ce efect crezi ca are comportamentul tau neverbal asupra lor? Vei descoperi in fiecare zi din ce in ce mai multe dovezi ca mesajele tale neverbale au o influenta mai puternica decat vorbirea in sine. Le poti folosi pentru o mai buna comunicare si formarea de relatii mai eficiente cu toti cei din jur. Incearca!

Trimite semnale potrivite

In viata profesionala, limbajul nonverbal si paraverbal conteaza cel putin in aceeasi masura ca si cel verbal. Gesturi, mimica, intonatie, tonul vocii, ticuri carora aparent nu le dai importanta iti pot influenta imaginea, dar si afacerile, mai mult decat crezi.

Un zambet deschis, o strangere de mana ferma, pastrarea contactului vizual si succesul iti este in mare parte asigurat. Aplica tehnicile de comunicare nonverbala in avantajul tau, pentru a-ti consolida relatiile cu colegii si partenerii de afaceri.

Studiaza-te in oglinda in timp ce vorbesti la telefon, pentru a-ti observa mimica si gesturile. Vei observa cu siguranta unele elemente care nu te entuziasmeaza deloc- te incrunti prea mult, ai o mina plictisita/posomorata/preocupata, ai anumite ticuri etc. In mare parte, aceasta este imaginea pe care o oferi celorlalti si atunci cand le vorbesti fata in fata. Incearca sa iti controlezi unele dintre gesturile pe care le faci in mod inconstient (cum ar fi scarpinatul dupa ureche/ jocul cu suvitele de par) sau reactiile fetei (cand simti ca te incrunti, destinde-ti trasaturile). In acest fel, cei din jur te vor percepe ca pe o persoana increzatoare, relaxata si echilibrata.

Preview document

Mini Curs de Comunicare - Pagina 1
Mini Curs de Comunicare - Pagina 2
Mini Curs de Comunicare - Pagina 3
Mini Curs de Comunicare - Pagina 4
Mini Curs de Comunicare - Pagina 5
Mini Curs de Comunicare - Pagina 6
Mini Curs de Comunicare - Pagina 7
Mini Curs de Comunicare - Pagina 8
Mini Curs de Comunicare - Pagina 9
Mini Curs de Comunicare - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Mini Curs de Comunicare.doc

Alții au mai descărcat și

Persuasivitate și Manipulare

DESPRE PERSUASIVITATE Este dificil sǎ ne imaginǎm orice activitate umanǎ în care persuasivitatea sǎ nu existe. Procesul implicǎ pe oricine de la...

Tehnici de vânzare

Ati incercat vreodata sa convingeti un politist sa nu va dea o amenda? V-ati prezentat vreodata la un interviu pentru a obtine slujba? Ati...

Comunicare comercială - tehnici de comunicare

Comunicarea Privit din punct de vedere stiintific, actul de comunicare este procesul de transmitere a informatiilor si sentimentelor (idei,...

Limbajul Trupului

Despre limbajul trupului s-a vorbit pentru prima oara în 1971 la un seminar.În decursul evolutiei umane de mai bine de un milion de ani,aspectele...

Comunicarea-persuasiunea cu un client nemulțumit

REZUMAT Persuasiunea este o modalitatea de argumentare prin intermediul căreia o persoană încerceacă să convingă o altă persoană sau un grup de...

Concepte Fundamentale în Comunicare

Cadrul General al IASConcepte fundamentale din stiintele comunicarii si studiile culturale Teoria agendei – descrie modurile în care mass-media...

Introducere în Teoriile Comunicării

I. COMUNICAREA. INTRODUCERE. DEFINIŢII Comunicarea a fost percepută ca element fundamental al existenţei umane încă din antichitate. Însăşi...

Teoria comunicării

EVOLUTIA SI SEMNIFICATIA TERMENULUI COMUNICARE Desi termenul este de origine latina, primele preocupari pentru comunicare le-au avut grecii....

Te-ar putea interesa și

Acțiunile marinei regale pentru apărarea litoralului în timpul celui de-al doilea război mondial - lecții învățate

CONTEXTUL GEOPOLITIC ŞI ACTIVITĂŢILE PREMERGĂTOARE INTRĂRII ROMÂNIEI ÎN RĂZBOI Concluziile şi învăţămintele rezultate după primul război mondial...

Comunicare și decizie managerială

Prezentare generală a societăţii Scurt istoric International s-a constituit ca societate comerciala in anul 1990, avind ca obiect de activitate...

Agenția de turism Discover World

CAPITOLUL 1 ELEMENTE DE IDENTITATE ALE AGENȚIEI 1.1 PREZENTAREA AGENȚIEI “Investiția în călătorii este o investiție în tine” - Matthew Karsten....

Responsabilitate socială coorporatistă

1.1 Ce este responsabilitatea sociala corporatista? Responsabilitatea sociala corporatista este un concept fundamental, precum libertatea sau...

Înființarea unei societăți comerciale

Considerari introductive Societăţile comerciale au fost si sunt in prezent cel mai adecvat instrument juridic de drenare a energiilor umane si...

Comunicarea Deficitară între Manageri și Subalterni

Plan de training Training: Comunicarea manageri-subalterni Dată/Timp: 27.04.2014/ 10:00-16:00 Responsabil: Violeta Radu Obiective:...

Tehnici și Procedee în Comunicarea Internă și Externă într-un Pas Managerial

1 Introducere : Comunicarea e o calitate care ne definește personalitatea, e o forma de manifestare, prin care lumea ne cunoaște așa cum suntem....

Proiecte Econimice

CAPITOLUL I 1.1 Denumirea şi forma juridicã a societãţii Denumirea societãţii este S.C. CAPRICE S.R.L. În toate actele, anunţurile şi...

Ai nevoie de altceva?