Contabilitatea instituțiilor publice

Curs
8.7/10 (12 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 91 în total
Cuvinte : 27421
Mărime: 493.05KB (arhivat)
Publicat de: Noris Gal
Puncte necesare: 0
suport curs

Cuprins

  1. CUPRINS 1
  2. CAPITOLUL I: ORGANIZAREA CONTABILITATII 2
  3. CAPITOLUL II: APROBAREA, DEPUNEREA, STRUCTURA SITUATIILOR FINANCIARE 9
  4. CAPITOLUL III: REGLEMENTARI PRIVIND ANGAJAREA, LICHIDAREA, ORDONANTAREA SI PLATA CHELTUIELILOR INSTITUTIILOR PUBLICE, PRECUM SI ORGANIZAREA, EVIDENTA SI RAPORTAREA ANGAJAMENTELOR BUGETARE SI LEGALE 17
  5. CAPITOLUL IV: ACTIVELE FIXE 22
  6. CAPITOLUL V: ACTIVELE CURENTE (CIRCULANTE) 30
  7. CAPITOLUL VI: CONTABILITATEA OPERATIUNILOR CU TERTII 40
  8. CAPITOLUL VII: PROVIZIOANE 48
  9. CAPITOLUL VIII: CAPITALURILE 49
  10. CAPITOLUL IX: PREVEDERI REFERITOARE LA ELEMENTELE DIN CONTUL DE REZULTAT PATRIMONIAL 53

Extras din curs

CAPITOLUL I: ORGANIZAREA CONTABILITATII

Obiectul contabilitatii publice

Contabilitatea, ca activitate specializata in masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor juridice , trebuie sa asigure inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atat pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu creditorii, clientii, institutiile publice si alti utilizatori.

Contabilitatea institutiilor publice asigura informatii ordonatorilor de credite cu privire la executia bugetelor de venituri si cheltuieli, patrimoniul aflat in administrare, precum si pentru intocmirea contului general anual de executie a bugetului de stat, a contului anual de executie a bugetului asigurarilor sociale de stat, fondurilor speciale, precum si a conturilor anuale de executie ale bugetelor locale. In sensul prevederilor Legii finantelor publice nr. 500/2002, institutii publice reprezinta denumirea generica ce include Parlamentul, Administratia Prezidentiala, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice, alte autoritati publice, institutiile publice autonome, precum si institutiile din subordinea acestora, indiferent de modul de finantare a acestora.

Potrivit prevederilor art.74 din Legea finantelor publice nr.500/2002 contabilitatea publica cuprinde:

a) contabilitatea veniturilor si cheltuielilor bugetare, care sa reflecte incasarea veniturilor si plata cheltuielilor aferente exercitiului bugetar;

b) contabilitatea trezoreriei statului;

c) contabilitatea generala bazata pe principiul constatarii drepturilor si obligatiilor, care sa reflecte evolutia situatiei financiare si patrimoniale, precum si excedentul sau deficitul patrimonial;

d) contabilitatea destinata analizarii costurilor programelor aprobate.

In aplicarea prevederilor pct.a) si c) , planul de conturi va cuprinde:

- conturi bugetare – pentru reglementarea incasarii veniturilor si platii cheltuielilor si determinarea rezultatului executiei bugetare (excedent sau deficit bugetar); - conturi

generale – pentru reflectarea activelor si pasivelor institutiei, a cheltuielilor si veniturilor aferente exercitiului, indifferent daca veniturile au fost incasate, iar cheltuielile platite pentru determinarea rezultatului economic (excedent sau deficit patrimonial);

Conturile contabile vor fi conforme cu normele in vigoare, corecte si complete si vor prezenta situatia reala si exacta a patrimoniului si a modului de implementare a bugetului.

Contabilitatea veniturilor si cheltuielilor bugetare, se va realiza cu ajutorul unor conturi speciale-in afara bilantului, deschise pe structura clasificatiei bugetare, respectiv: ”Incasari realizate” si “Plati efectuate”. Aceste conturi asigura inregistrarea veniturilor incasate si a cheltuielilor platite, pe subdiviziunile clasificatiei bugetare, potrivit bugetului aprobat si furnizeaza informatiile necesare in vederea intocmirii contului de executie.

Institutiile publice au obligatia sa conduca contabilitatea in partida dubla cu ajutorul conturilor prevazute in planul de conturi general, aprobat prin ordin al ministrului finantelor publice. Planul de conturi general cuprinde urmatoarele clase de conturi: clasa 1”Conturi de capitaluri”, clasa 2 “Conturi de active fixe”, clasa 3 “Conturi de stocuri si productie in curs de executie”, clasa 4 “Conturi de terti”, clasa 5 “Conturi la trezoreria statului si banci comerciale”, clasa 6 “Conturi de cheltuieli”, clasa 7 “Conturi de venituri si finantari”. In cadrul claselor exista mai multe grupe de conturi, iar grupele sunt dezvoltate pe conturi sintetice de gradul I si II. Conturile sintetice pot fi dezvoltate in analitic in functie de specificul activitatii si de necesitatile proprii de informare.

Cu ajutorul acestor conturi, institutiile publice inregistreaza operatiunile economico-financiare pe baza principiilor contabilitatii de drepturi si obligatii, respectiv la momentul crearii, transformarii sau disparitiei / anularii unei valori economice, a unei creante sau unei obligatii.

Corespondentele stabilite in cadrul functiunii fiecarui cont prin prezentele norme nu sunt limitative. Ele pot fi dezvoltate de catre conducatorul compartimentului financiar-contabil al fiecarei institutii, cu conditia sa corespunda continutului economic al operatiunii respective, sa respecte cerintele contabilitatii bazata pe principiul drepturilor si obligatiilor si prevederile legale in vigoare.

Conturile din planul de conturi nu reprezinta temei legal pentru inregistrarea unor operatiuni in contabilitate.

Organizarea contabilitatii si raspunderea pentru organizarea acesteia

Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la institutiile publice revine ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective. Institutiile publice organizeaza si conduc contabilitatea de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare si raspund impreuna cu personalul din subordine de organizarea si conducerea contabilitatii, in conditiile legii.

In sensul prevederilor Legii finantelor publice nr. 500/2002, compartimentul financiar-contabil reprezinta o structura organizatorica in cadrul institutiei publice, in care este organizata executia bugetara (serviciu, birou, compartiment). Seful compartimentului financiar-contabil este persoana care ocupa functia de conducere a compartimentului financiar-contabil si care raspunde de activitatea de incasare a veniturilor si de plata a cheltuielilor sau, dupa caz, una dintre persoanele care indeplineste aceste atributii in cadrul unei institutii publice care nu are in structura sa un compartiment financiar-contabil sau persoana care indeplineste aceste atributii pe baza de contract, in conditiile legii.

Numirea directorului economic, a contabilului sef sau a altei persoane imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, din cadrul ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si alte autoritati publice ai caror conducatori au calitatea de ordonatori principali de credite, se face cu avizul Ministerului Finantelor Publice. Directorii economici, contabilii sefi sau alte persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie din cadrul institutiilor subordonate ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale se numesc cu avizul conducatorului compartimentului financiar-contabil din cadrul ministerului sau organului central respectiv, pe baza propunerii ordonatorului de credite al institutiei respective. Conducatorii compartimentelor financiar-contabile din cadrul consiliilor locale municipale, ale sectoarelor municipiului Bucuresti, orasenesti si comunale, se numesc cu avizul directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti. Conducatorii compartimentelor financiar-contabile din cadrul institutiilor publice finantate din bugetele locale se numesc cu avizul conducatorului financiar-contabil al consiliului local respectiv. Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice autorizate, care raspund potrivit legii.

Preview document

Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 1
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 2
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 3
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 4
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 5
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 6
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 7
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 8
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 9
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 10
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 11
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 12
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 13
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 14
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 15
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 16
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 17
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 18
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 19
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 20
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 21
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 22
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 23
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 24
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 25
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 26
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 27
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 28
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 29
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 30
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 31
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 32
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 33
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 34
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 35
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 36
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 37
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 38
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 39
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 40
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 41
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 42
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 43
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 44
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 45
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 46
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 47
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 48
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 49
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 50
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 51
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 52
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 53
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 54
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 55
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 56
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 57
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 58
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 59
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 60
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 61
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 62
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 63
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 64
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 65
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 66
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 67
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 68
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 69
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 70
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 71
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 72
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 73
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 74
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 75
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 76
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 77
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 78
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 79
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 80
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 81
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 82
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 83
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 84
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 85
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 86
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 87
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 88
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 89
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 90
Contabilitatea instituțiilor publice - Pagina 91

Conținut arhivă zip

  • Contabilitatea Institutiilor Publice.doc

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea Instituțiilor Publice

INTRODUCERE „Contabilitatea este una dintre cele mai sublime creaţiuni ale genului uman fiind o oglindă a trecutului şi o călăuză a viitorului”....

Contabilitatea instituțiilor publice

INTRODUCERE Lucrarea elaborata pentru sustinerea temei de licenta isi propune sa analizeze contabilitatea institutiilor/autoritatilor publice atat...

Lucrări Contabile de Închidere a Exercițiului Financiar la Instituțiile Publice

INTRODUCERE În lumea contemporană finanţele publice constituie o componentă de primă dimensiune a vieţii sociale şi aceasta nu întâmplător....

Organizarea contabilității la administrația finanțelor publice Reșița

CAP. 1. ROLUL ŞI IMPORTANŢA ADMINISTRAŢIEI FINANCIARE MUNICIPALE CA UNITATE A MINISTERULUI FINANŢELOR PUBLICE 1.1.Rolul Administraţiei...

Contabilitatea Instituțiilor Publice

CAPITOLUL I INSTITUŢIILE PUBLICE I.1. Definirea instituţiilor publice O primă modalitate de definire a instituţiilor publice o prezintă Legea...

Organizarea Contabilității Stocurilor la SC Hutton SA

INTRODUCERE Contabilitatea reprezintă un sistem informatic utilizat pentru măsurarea, prelucrarea şi transmiterea informaţiilor necesare şi...

Lucrare practică la contabilitate

DENUMIREA SOCIETATII S.C. “ I&M CLOTHES MANUFACTURES ” S.R.L SEDIUL SOCIETATII IASI, BD-ul DACIA, Nr.28-32, JUDETUL IASI FORMA DE PROPRIETATE...

Contabilitate publică

DESCRIEREA INSTITUTIEI PUBLICE Scurt istoric Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) cu sediul în Iasi, str....

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea instituțiilor publice

INTRODUCERE Lucrarea elaborata pentru sustinerea temei de licenta isi propune sa analizeze contabilitatea institutiilor/autoritatilor publice atat...

Organizarea Contabilității Instituțiilor Publice în Cadrul Grupului Școlar Grigore Moisil

CAP.1. INSTITUŢIA PUBLICĂ, BENEFICIARA RESURSELOR BUGETARE ŞI A ALTOR RESURSE 1.1.Conceptul de instituţie publică 1.1.1 Definire,...

Contabilitatea Instituțiilor Publice

CAPITOLUL I INSTITUŢIILE PUBLICE I.1. Definirea instituţiilor publice O primă modalitate de definire a instituţiilor publice o prezintă Legea...

Contabilitatea Instituțiilor Publice

Institutiile publice reprezinta deci unitatile publice prin intermediul carora statul îsi exercita si îndeplineste functiile si serviciile sale în...

Repere organizatorice privind contabilitatea instituțiilor publice

MOTIVAŢIE Contabilitatea publică constituie contabilitatea care asigură evidenţierea tuturor operaţiunilor de încasări şi plăţi referitoare la...

Contabilitatea Instituțiilor Publice

Să se prezinte în registrul jurnal minim 70 operaţiuni din contabilitatea unei instituţii publice, presupunând că acestea au avut loc în cursul...

Contabilitatea instituțiilor publice

Contabilitatea publica constituie contabilitatea care asigura evidentierea tuturor operatiunilor de încasari si plati referitoare la fondurile...

Contabilitatea Instituțiilor Publice

1. Principalele modificări cu impact asupra fluxurilor financiare ce se derulează la nivelul instituţiilor publice, vizează: a) accentuarea...

Ai nevoie de altceva?