Drept Civil - Drepturile Reale

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept Civil
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 67 în total
Cuvinte : 32207
Mărime: 106.68KB (arhivat)
Publicat de: Gherghina Lupu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Safta Romanov

Extras din curs

Definitia si caracterele juridice ale dreptului de proprietate

Codul civil, in art.480 defineste astfel proprietatea: "Proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si de a dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut, insa in limitele determinate de lege".

Aceasta definitie a fost criticata din doua puncte de vedere. Astfel, in primul rand, in loc sa clarifice natura dreptului de proprietate, textul de lege se limiteaza doar la o enumerare a atributelor acestui drept, enumerare care nu este completa. In al doilea rand, in loc sa se evidentieze caracterele exclusiv si perpetuu ale dreptului de proprietate, se insista asupra caracterului absolut care, luat ad litteram, este antijuridic si antisocial. Alte considerente de ordin juridic ne determina sa nu putem defini proprietatea ca un drept absolut. Astfel, atat timp cat prevederile art.480 Cod civil dispun ca dreptul de proprietate se exercita numai "in limitele determinate de lege", inseamna ca el nu este absolut.

Existenta unor legi speciale care cuprind restrictii ale exercitiului dreptului de proprietate restrang si mai mult sfera caracterului absolut al proprietatii, raportat la fiecare atribut al sau.

In definirea dreptului de proprietate nu vom avea in vedere acceptiunea sa economica, ci numai sensul sau juridic. Vom defini dreptul de proprietate ca fiind dreptul subiectiv care permite titularului sau, persoana fizica sau juridica, sa posede, sa foloseasca si sa dispuna liber de un lucru, care se afla supus in mod exclusiv si perpetuu in puterea proprie a titularului sau. Desigur, atributele dreptului de proprietate vor fi exercitate, fie direct si nemijlocit, in interes propriu si prin putere proprie, fie indirect si mijlocit, atunci cand se constituie dezmembramintele dreptului de proprietate.

Principalele caractere juridice ale dreptului de proprietate sunt:

1.Caracterul exclusiv rezulta chiar din continutul art.480 Cod civil, care prevede ca "Proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si a dispune de un lucru in mod exclusiv". Acest caracter permite titularului sa faca, singur, ce vrea cu bunul sau in limitele prevazute de lege; de asemenea, nici unei alte persoane nu-i este permis sa aduca vreo atingere dreptului de proprietate. Daca sunt mai multi coproprietari ei vor exercita impreuna atributele dreptului de proprietate. Nici un coproprietar nu poate exercita singur, asupra bunului comun, acte exclusive de proprietate. Dar nimic nu impiedica pe fiecare coproprietar sa dispuna liber de partea sa indiviza.

Exceptand dispozitia cuprinsa in art.480 Cod civil, caracterul exclusiv mai rezulta si din continutul art.475 Cod civil, potrivit caruia: "Oricare poate dispune liber de bunurile ce ii sunt ale lui, cu modificarile stabilite de lege".

Principiul potrivit caruia titularul dreptului de proprietate poate singur sa exercite asupra bunului atributele proprietatii, comporta, asa dupa cum vom vedea, si unele restrictii. De exemplu, legea sau vointa proprietarului permite altei persoane sa exercite o parte din atributele dreptului de proprietate (ex.: uzufruct, servitute, abitatie etc.). De asemenea, servitutile urbanismului impiedica pe proprietar sa construiasca pe un anumit teren sau limiteaza dreptul de proprietate. Uneori, obiceiul locului obliga pe proprietar sa tolereze pe vecinii sai, sa foloseasca o parte din fondul sau fara a-l prejudicia.

2. Caracterul perpetuu presupune, in primul rand, ca dreptul de proprietate dureaza atata timp cat exista bunul, iar in al doilea rand, dreptul de proprietate nu se stinge prin neuz.

Dreptul de proprietate dureaza atat timp cat exista bunul. Acest caracter al proprietatii este atat de adanc inradacinat in mentalitatea sociala, incat frecvent este intalnita expresia populara "a vinde sau a cumpara de veci". Asemenea altor legislatii civile, nici dreptul romanesc nu a abandonat conceptia potrivit careia dreptul de proprietate se identifica cu bunul si nu poate fi separat de acesta. Intr-adevar, nu exista un drept de proprietate temporar.

Prin caracterul perpetuu nu trebuie inteles insa ca bunul mobil sau imobil, obiect al proprietatii, trebuie sa apartina continuu aceluiasi titular. In momentul in care proprietarul instraineaza un bun, dreptul de proprietate nu se stinge, ci el se transfera la dobanditor. Practic are loc doar o schimbare a titularului dreptului de proprietate sau cum s-a relevat in doctrina juridica, "dreptul de proprietate se perpetueaza transmitandu-se". In ceea ce priveste bunurile mobile, caracterul perpetuu nu a fost intodeauna respectat. De exemplu, in cazul abandonarii unui bun mobil, cel care il gaseste dobandeste proprietatea lui prin ocupatiune. Deci, in caz de abandonari, se produce un hiatus in dreptul de proprietate.

Esential este ca, in cazul imobilelor, nu exista nici o exceptie de la caracterul perpetuu al dreptului de proprietate. Statul dobandeste proprietatea asupra imobilelor abandonate, iar prin efectul uzucapiunii posesorul nu dobandeste un nou drept de proprietate.

3. Caracterul imprescriptibil din punct de vedere extinctiv. Imprescriptibile extinctiv sunt urmatoarele actiuni reale care deriva din proprietate: actiunea in revendicare imobiliara, indiferent de titularul dreptului de proprietate si actiunea negatorie. Imprescriptibilitatea dreptului de proprietate sub aspect extinctiv se intemeiaza, intr-adevar, pe perpetuarea acestui drept. Trebuie insa sa distingem prescriptia extinctiva de prescriptia achizitiva. Perpetuitatea dreptului de proprietate se transforma si asupra actiunii in revendicare.

4. Caracterul individual. In principiu, dreptul de proprietate este un drept individual; din acest caracter rezida absolutismul dreptului de proprietate. Coproprietatea nu constituie decat o exceptie de la regula, deoarece legiuitorul n-a vazut in indiviziune decat un accident. De altfel, art.728. Cod civil dispune categoric: "Nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune".

5. Caracterul total, deoarece proprietarul dispune de toate puterile asupra bunului. Aceste puteri pot fi grupate in trei atribute: posesia (jus utendi), folosinta (jus fruendi) si dispozitia (jus abutendi). In principiu, aceste atribute apartin exclusiv titularului si sunt exercitate de el sau altul in numele sau. In virtutea legii sau a vointei titularului, o parte din aceste atribute vor putea fi exercitate si de alte persoane. De fapt, din caracterul absolut al dreptutui de proprietate decurge caracterul total al acestui drept.

Atributele dreptului de proprietate

Cele trei atribute ale dreptului de proprietate sunt: posesia (jus utendi), folosinta (jus fruendi) si dispozitia (jus abutendi).

Posesia ca atribut al dreptului de proprietate (jus utendi)

Acest atribut consta in prerogativa titularului dreptului de proprietate de a stapani in fapt bunul. O asemenea stapanire poate apartine direct si nemijlocit proprietarului, exercitandu-se in interes propriu si prin putere proprie. Dar, proprietarul poate conveni ca stapanirea de fapt sa fie facuta si de o alta persoana, dar in numele si interesul lui. Deoarece in acest caz posesia corespunde proprietatii, se poate afirma ca posesia se infatiseaza ca o expresie exterioara a proprietatii. Dar nu se poate pune semnul egalitatii intre posesie (care reprezinta o stare de fapt) si proprietate (care este o stare de drept), mai ales ca, in unele cazuri, proprietatea poate apartine unei persoane, iar posesia alteia. De exemplu, o persoana poate avea proprietatea unui bun, fara sa aiba insa si posesia, dupa cum o persoana poate avea numai posesia, fara a fi insa si proprietar.

Posesia este un atribut important al proprietatii, deoarece a-l priva pe proprietar de acest drept, inseamna a-i face dreptul ineficient, lipsit de utilitate. Posesia este mijlocul indispensabil fiecarui proprietar pentru a realiza scopul sau, adica utilizarea economica a proprietatii sale. 0rice proprietar trebuie sa aiba posibilitatea materiala de a se folosi de bunul sau. In caz contrar, proprietatea ar ramane o simpla utopie.

Preview document

Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 1
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 2
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 3
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 4
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 5
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 6
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 7
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 8
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 9
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 10
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 11
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 12
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 13
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 14
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 15
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 16
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 17
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 18
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 19
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 20
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 21
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 22
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 23
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 24
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 25
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 26
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 27
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 28
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 29
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 30
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 31
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 32
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 33
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 34
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 35
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 36
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 37
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 38
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 39
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 40
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 41
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 42
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 43
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 44
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 45
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 46
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 47
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 48
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 49
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 50
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 51
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 52
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 53
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 54
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 55
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 56
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 57
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 58
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 59
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 60
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 61
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 62
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 63
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 64
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 65
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 66
Drept Civil - Drepturile Reale - Pagina 67

Conținut arhivă zip

  • Drept Civil - Drepturile Reale.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemele de Publicitate Imobiliară în România

Capitolul 1: Introducere - justificarea alegerii temei În întreaga lume, guvernele se află într-o permanentă căutare în ceea ce priveşte...

Cadastrul și Publicitatea Imobiliară

Introducere Actualitatea temei investigate şi gradul ei de studiere Admiterea în circuitul civil a proprietăţii private a făcut necesară...

Drepturile Reale

Unitatea de învățare 1: Patrimoniul. Obiective Să se determine deosebirile dintre universalitatea juridică si universalitatea de fapt. Să se...

Noțiunea Dreptului Internațional Privat și Delimitarea de alte Ramuri de Drept

Tema 1 NOŢIUNEA DREPTULUI INTERNAŢIONAL PRIVAT ŞI DELIMITAREA DE ALTE RAMURI DE DREPT Amplificarea şi diversificarea relaţiilor internaţionale...

Drepturi reale, rezumat materie

Articolul 555 din noul Cod civil definește dreptul de proprietate privată ca fiind dreptul titularului de a poseda, folosi și dispune de un bun în...

Teoria Generală a Obligațiilor

TEORIA GENERALĂ A OBLIGAŢIILOR CAPITOLUL 1 OBLIGAŢIA CIVILĂ 1.1. Noţiunea de obligaţie Luând ca model Codul civil francez din 1804, care nu a...

Drepturi Reale

CAPITOLUL I PATRIMONIUL 1. Noţiunea de patrimoniu Codul civil sau alte legi nu conţin o definiţie a patrimoniului deşi numeroase texte legale...

Drept civil - obligații

Curs 1 - 11.01.2012 Titlul I:Privire generala asupra obligatiilor civile Cap. I : Notiunea de obligatie Institutele lui Iustinian ne-au transmis...

Te-ar putea interesa și

Aspecte juridice privind dreptul la proprietate privată - aspecte teoretice și practice

INTRODUCERE Dreptul de proprietate este cel mai important şi mai amplu drept real; el este „prototipul" drepturilor reale, prin drept real...

Drepturile subiective civile, elemente ale conținutului raportului civil

I. Dreptul subiectiv civil - definiţie Specialiştii din cadrul dreptului civil concep în mod diferit noţiunea de drept subiectiv civil,...

Capacitatea civilă de folosință a persoanei fizice

CAPITOLUL I ASPECTE GENERALE CU PRIVIRE LA CAPACITATEA CIVILĂ DE FOLOSINȚĂ A PERSOANEI FIZICE SECȚIUNEA 1.1. DELIMITĂRI CONCEPTUALE CU PRIVIRE...

Clasificarea Drepturilor Patrimoniale

Introducere Dreptul , ca întrega componenţa juridica a vieţii sociale , este un fenomen deosebit de complex , a carui cunoastere presupune o...

Legislație Agrară Internă și Comunitară în Zootehnie

Capitolul I NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1. NOŢIUNEA DE DREPT Termenul general de drept este considerat ca fiind o noţiune complexă ce poate fi...

Drept Civil - Drepturile Reale

1. Patrimoniu Definiția: Patrimoniul este totalitatea drepturilor și obligațiilor cu valoare economică ce aparțin unui subiect de drept. Se referă...

Drepturi de proprietate privată

Sectiunea I-a Definitie, reglementare si caracterele juridice ale dreptului de proprietate privata 1. Definitie În literatura de specialitate...

Teste grilă licență drept

1. Vânzarea este un contract în principiu cu titlu oneros, cumulativ; 2. Vânzarea este un act juridic bilateral; / contarct bilateral...

Ai nevoie de altceva?