Contracte Comerciale Speciale

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 192 în total
Cuvinte : 121726
Mărime: 367.24KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. dr. Gheorghe Gheorghiu, lector Adrian Tutuianu
Master "dreptul afacerilor", univ Valahia, Targoviste

Extras din curs

CAPITOLUL I

ASPECTE GENERALE

PRIVIND

CONTRACTELE COMERCIALE SPECIALE

1.Relatia general-special

Adesea teoreticienii si practicienii dreptului s-au intrebat daca exista contractul, observandu-se ca desi raspunsul este afirmativ, in realitate exista un contract particularizat: de vanzare-cumparare, schimb, donatie, comision, etc. Contractul ca sursa de obligatii, presupune o operatiune particulara care imprima acordului de vointa o specificitate, avand un regim juridic propriu. Cu toate acestea, nimeni nu a negat unitatea conceptului de contract, implicit a teoriei generale a contractului, admitandu-se existenta unei legaturi de la general la particular, iar studiul contractului precede studiului contractelor.

2.Notiunea de contracte comerciale speciale

Clasificarea contractelor in functie de cum au fost reglementate sau nu in

legislatie, se face in doua categorii:

-contracte numite

-contracte nenumite

Distictia are importanta sub aspectul calificarii contractelor, respectiv a asocierii

unei operatiuni civile sau comerciale unui contract deja reglementat, functie

de care ii sunt aplicabile regulile particulare ale acelui contract.

Problema calificarii nu este usoara, mai alea in operatiunile complexe unde judecatorul este obligat sa recalifice pentru a inlatura erori ale partilor contractante sau atunci cand partile in mod voit procedeaza la redactarea clauzelor de o maniera care sa le asigure racordarea artificiala la un regim juridic determinat. Judecatorul nu este tinut de calificarea data de parti si are obligatia sa dea sau sa restituie calificarea exacta, folosindu-se de un criteriu acceptat de majoritatea autorilor: obligatia caracteristica sau fundamentala a contractului. Obligatiile accesorii urmeaza in mod natural obligatia principala. Ramane de identificat obligatia principala, dar trebuie aratat ca obligatia pecuniara nu poate fi principala, aceasta fiind comuna in toate contractele comerciale.

Totusi aceasta metoda nu este infailibila, acelasi element caracteristic putand fi regasit in mai multe contracte, cum ar fi spre exemplu, transmiterea proprietatii (contractul de vanzare-cumparare, contractul de donatie, contractul de leasing), situatii in care se vor cauta alte elemente de referinta. Uneori, instantele fac calificari distributive sau mixte, pe parti de contract, aspecte ce vor fi reluate in analizele ulterioare.

Notiunea de contracte comerciale speciale s-a impus atat in domeniul dreptului civil, cat si in domeniul dreptului comercial, fiind vizate acele operatiuni contractuale a caror regelementare nu se regaseste in codul civil sau codul comercial, cu alte cuvinte cele aparute recent. Circumscrierea ariei este imprecisa, mai ales ca unele contracte au tendinta sa se autonomizeze studiului pentru o disciplina separata. Spre exemplu: contractul de munca formeaza obiectul dreptului muncii, contractul de asigurare formeaza obiectul drptuli asigurarilor, s.a.

3. Evolutia contractelor comerciale speciale

Institutia contractelor comerciale este in continua miscare, aflandu-se intr-o cursa continua cu fenomenele din campul comercial. Se constata ca evolutiile principale sunt: dezvoltarea contractului, o specializare si o profesionalizare a contractelor, precum si tendinta de a proteja contractele.

a. Dezvoltarea fenomenului contractual s-a facut atat cantitativ, lista de contracte marindu-se an de an, incat contractul a devenit o realitate cotidiana, dar si calitativ, prin imbogatirea continutului, fiind puse in lumina noi aspecte relationale, reflectate in grupurile de contracte, in sub-contracte, in contractele legate ori in contractele cadru. Nimic nu scapa, in definitiv, contactului care este un instrument esential al relatiilor sociale, reflectand dinamismul activitatii umane.

b. Specializarea contractului, in sensul ca fiecare specie de contract s-a diversificat. Spre exemplu, nu mai exista un contract de vanzare-cumparare, ci contracte de vanzare-cumparare civile, comerciale, de mobile, imobile, etc. Specializarea s-a impus pentru adaptarea la diversitatea operatiunilor, dar cu reale probleme in aplicarea reglementarilor la o specie de contract specializat.

c. Profesionalizarea contractului, in sensul ca serveste tot mai mult activitatea unor profesionisti. Aceasta are efecte si in ce priveste ierarhia contractelor, in prezent asistand la detronarea “marilor contracte” (vanzarea, inprumutul) in favoarea altora ( contractul de agent, de imprumut, de leasingul, de franciza s.a.).

d. Protectia partilor contractante

In doctrina franceza circula zicala “Spune-mi cine esti ca sa-ti spun cum contractezi !”. Aceasta corespunde tendintei accentuate, contrara codurilor clasice, de a nu se preocupa de calitatea contractantilor. Reglementarile moderne abunda in derogari fondate pe protectia unei parti considerata mai slaba in raporturile contractuale, cum ar fi: salariati, asigurati, consumatori, locatari, etc. Legiuitorul isi doreste astfel sa asigure un echilibru intre parti, iar efortul legislativ s-a materializat in reglementari tot mai ample cum ar fi: Codul muncii, legislatia consumatorului, legislatia concurentei s.a.m.d. Adesea reglementarile sunt imperative, inclusiv prin introducerea de contracte “impuse” ori de sanctiuni penale in campul contractual.

Totusi, se constata ca au ramas neactualizate normativ tocmai contractele clasice, conditii in care practicienii dreptului sunt nevoiti sa lucreze cu texte anacronice, iar judecatorii sa procedeze pe cale jurisprudentiala la o regelementare pretoriana, adesea greu de valorificat.

Cu certitudine, trebuie revizuite reglementarile din Codul comercial si celelalte legi comerciale si in final inglobate intr-o sectiune distincta a codului, avandu-se in vedere si armonizarea legislativa cu UE.

De fapt, specialistii se intreaba daca sunt necesare aceste reglementari, concluzia unanima fiind ca in mod cert “contractele au nevoie de drept, dar nu este sigur ca au nevoie de legi”.

4. Plan

Contractele comerciale clasice (vanzarea-cumpararea, mandatul, comisionul, consignatia, reportul si contul curent) au fost analizate in anul III de studiu.

In prezentul curs vor fi abordate alte figuri juridice contractuale, ivite in practica comerciala, parte dintre ele nereglementate inca. Am tinut cont de relatiile ce se nasc intre comercianti pentru producerea de bunuri si servicii, precum si cele rezultate din competitia pentru distribuirea acestora si atragerea cererii consumatorilor. Pentru a rezista competitiei, ei trebuie sa promoveze creatiile noi obtinute prin cercetare sau achizitionate (contracte de cercetare, cesiune de inventii si know-how, contracte de transfer tehnologic), au nevoie de semne distinctive (marci, embleme, modele). De asmenea, pentru a-si asigura dominatia pe o piata, comerciantii au conceput tranzactii de limitare a capacitatii concurentiale a altor comercianti, cum ar fi: concesiunea, distributia selectiva si franciza. In fine, au nevoie de finantare optima (contractul bancar, contractul de leasing, contractul de enginering), evitarea pagubelor (contractul de asigurare), transportul bunurilor (contractul de transport). Pe tot parcursul afacerilor, ei au nevoie de cei mai buni specialisti (contractul de agentie, contractul de agent s.a).

In acest scop, comeriantii au fie calea de a se uni, fie de a colabora, asocieri concretizate in conventii complexe, purtand adesea denumiri confuze. Aceste conventii sunt contracte comerciale speciale si merita a fi cunoscute.

Avand in vedere cele mentionate, va fi examinat in prealabil contractul electronic care reprezinta in lumea actuala un suport indispensabil, apoi contractele referitoare la productie, distributie si celelalte enumerate mai sus.

5. Abordari anterioare

Despre contractele comerciale speciale exista o bibliografie, sens in care recomandam:

-Paul-Henri Antonmattei, Jacque Raynard- “Droit civil. Contracts speciaux”, Litec, 2000

-Franois Collart Dutilleul, Philippe Delebecque- “Contracts civiles et commerciaux”, Dalloz, 2001

-Conor Quigley- “Doit communnautaire. L’Effect du Droit Communautaire sur les obligations contractuelles”, Kluwer Law International,1998

-J.Schmidt-Szalewski,J.L. Piere- “Droit de la propriete industrielle”, Litec, 1996.

-Stanciu Carpenaru- “Drept comercial roman” , Allbeck–2000

-O. Capatina- “Societatile comerciale”, Lumina Lex –1998

-I.L.Georgescu- “Drept comercial roman”, Lumina Lex-1996

-Gh.Gheorghiu, A. Tututianu. E. Istratescu “Drept comercial roman” Note de curs, vol.I,II, Ed. Biblioteca, 2003 si 2004

-I.Turcu- “Contractele comerciale”, LuminaLex-1997

-V.Ros- “Dreptul proprietatii intelectuale”,Glogal Lex,2001

-Dorin Clocotici si Gh.Gheorghiu “Operatiunile de leasing” Ed. Lumina Lex, 2000

-Gh. Gheorghiu si Gabriel Turcu “Contractul de franciza” Ed. Lumina Lex, 2002

-Daniela Garaiman “Dreptul si informatica”, Ed. Allbeck, 2003

-Gh.Gheorghiu “Operele audiovizuale” Ed. Lumina Lex, 2004

O monografie ori un curs de contracte comerciale speciale nu exista in Romania.

Preview document

Contracte Comerciale Speciale - Pagina 1
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 2
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 3
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 4
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 5
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 6
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 7
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 8
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 9
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 10
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 11
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 12
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 13
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 14
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 15
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 16
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 17
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 18
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 19
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 20
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 21
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 22
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 23
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 24
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 25
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 26
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 27
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 28
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 29
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 30
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 31
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 32
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 33
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 34
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 35
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 36
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 37
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 38
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 39
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 40
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 41
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 42
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 43
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 44
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 45
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 46
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 47
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 48
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 49
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 50
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 51
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 52
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 53
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 54
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 55
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 56
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 57
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 58
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 59
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 60
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 61
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 62
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 63
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 64
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 65
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 66
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 67
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 68
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 69
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 70
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 71
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 72
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 73
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 74
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 75
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 76
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 77
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 78
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 79
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 80
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 81
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 82
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 83
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 84
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 85
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 86
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 87
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 88
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 89
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 90
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 91
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 92
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 93
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 94
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 95
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 96
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 97
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 98
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 99
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 100
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 101
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 102
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 103
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 104
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 105
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 106
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 107
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 108
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 109
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 110
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 111
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 112
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 113
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 114
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 115
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 116
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 117
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 118
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 119
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 120
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 121
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 122
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 123
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 124
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 125
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 126
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 127
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 128
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 129
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 130
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 131
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 132
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 133
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 134
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 135
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 136
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 137
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 138
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 139
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 140
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 141
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 142
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 143
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 144
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 145
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 146
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 147
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 148
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 149
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 150
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 151
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 152
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 153
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 154
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 155
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 156
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 157
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 158
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 159
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 160
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 161
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 162
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 163
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 164
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 165
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 166
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 167
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 168
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 169
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 170
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 171
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 172
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 173
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 174
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 175
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 176
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 177
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 178
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 179
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 180
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 181
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 182
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 183
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 184
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 185
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 186
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 187
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 188
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 189
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 190
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 191
Contracte Comerciale Speciale - Pagina 192

Conținut arhivă zip

  • Contracte Comerciale Speciale.doc

Alții au mai descărcat și

Contractul de vânzare cumpărare în comertul international

CAPITOLUL I CONTRACTELE COMERCIALE ÎN RELAȚIILE INTERNAȚIONALE 1.1.CONTRACTE COMERCIALE INTERNAȚIONALE - DELIMITARI CONCEPTUALE Concepții...

Dizolvarea și lichidarea societăților comerciale

Notiuni generale privind societatea comeciala Societatea este un contract prin care doua sau mai multe persoane se învoiesc sa puna ceva în...

Societăți comerciale - formalități legate de constituirea unei societăți comerciale

A.Concepte de baza: Societatea comercială forma a întreprinderii, cu personalitate juridica, pe care una sau mai multe persoane o organizeaza prin...

Cauzele Dizolvarii Societăților Comerciale

Dizolvarea societatilor comerciale reprezinta o etapa in procesul de încetare a personalitatii juridice a acestora, formata dintr-un ansamblu de...

Prescripția Extinctivă

1.Reglementarea legală a prescripţiei Precizări prealabile. Codul comercial cuprinde în Cartea a IV-a, Titlul II „Despre prescripţie”, anumite...

Dreptul Comercial

Scopul cursului este acela de a avea un corp de economisti bine pregatiti din punct de vedere juridic – comercial care sa poata raspunde cu...

Contracte Speciale

CONTRACTELE COMERCIALE SPECIALE 1. Contractul de vânzare-cumparare comerciala 1. NOTIUNEA CONTRACTULUI DE VÂNZARE-CUMPARARE COMERCIALA. Întrucât...

Drept

Secţiunea a I-a Definiţia şi obiectul dreptului comercial Din punct de vedere etimologic, termenul de „comerţ” înseamnă operaţiuni legate de marfă...

Te-ar putea interesa și

Încheierea Contractelor Comerciale Internaționale

PREZENTARE Lucrarea mea cuprinde o parte introductivă – conţinând cuvântul înainte şi introducerea generală- conţinutul propriu-zis împărţit în...

Evaziunea fiscală și implicațiile ei asupra bugetului statului

Introducere " Evaziunea fiscală a fost întotdeauna activă şi ingenioasă pentru motivul ca Fiscul, lovind indivizii în averea lor, îi atinge în cel...

Contracte Comerciale

1. Consideraţii generale privind contractele comerciale Etimologic, termenul „contract” provine din latinescul contrahere, care inseamna „a trage...

Contractele Comerciale

CONTRACTE COMERCIALE 1. Consideratii generale privind contractele comerciale Contractul, respectiv acordul de vointa al partilor trbuie sa...

Caiet de practică - SC Eco Bio Land SRL

1. Prezentarea de ansamblu a unitatii economice SC ECO BIO LAND SRL - MANGALIA 1.1 Profilul de activitate, statutul juridic, dimensiunea si...

Contracte speciale în materia dreptului comercial internațional

CAPITOLUL 1.CONTRACTUL DE VÂNZARE INTERNATIONALA DE BUNURI MATERIALE 1.1.Aspecte juridice fundamentale Contractul extern de vânzare-cumparare...

Contracte Comerciale Speciale

Criterii de clasificare a contractelor comerciale internationale Evolutia conceptiilor privind dreptul economic si dreptul afacerilor. In scopul...

Dreptul Comercial

Scopul cursului este acela de a avea un corp de economisti bine pregatiti din punct de vedere juridic – comercial care sa poata raspunde cu...

Ai nevoie de altceva?