Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului

Curs
7.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 69 în total
Cuvinte : 18236
Mărime: 61.50KB (arhivat)
Publicat de: Liviu Adam
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marian Apopei

Cuprins

  1. CAPITOLUL I – Consideratii generale privind infractiunile
  2. contra patrimoniului si infptuirii justitiei
  3. SECTIUNEA I – Consideratii generale si referinte istorice
  4. SECTIUNEA II – Cadrul juridic general instituit prin Constitu-
  5. tia din 1991
  6. SECTIUNEA III – Elemente de drept comparat
  7. CAPITOLUL II – Aspecte comune si diferentieri in raport cu
  8. celelalte infractiuni
  9. SECTIUNEA I – Trasaturi comune ale infractiunilor contra
  10. Patrimoniului
  11. 1. Obiectul juridic generic si obiectul material
  12. 2. Subiectii infractiunilor
  13. 3. Latura obiectiva
  14. 4. Latura subiectiva
  15. 5. Forme .Sanctiuni .
  16. SECTIUNEA II – Trasaturi comune ale infractiunilor contra
  17. infapturii justitiei
  18. 1. Subiectii infractiunilor
  19. 2. Latura obiectiva
  20. 3. Latura subiectiva
  21. 4. Forme . Modalitati . Sanctiuni .
  22. CAPITOLUL III – Tainuirea
  23. 1. Continutul legal al infractiunii
  24. 2. Conditii preexistente
  25. 3. Continutul constitutiv
  26. 4. Forme . Modalitati . Sanctiuni .
  27. CAPITOLUL IV – Favorizarea infractorului
  28. 1. Continutul legal al infractiunii
  29. 2. Structura infractiunilor
  30. 3. Conditii preexistente
  31. 4. Continutul constitutiv
  32. 5. Forme .Modlitati . Sanctiuni .
  33. CAPITOLUL V
  34. Concluzii si aspecte din practica judecatoreasca
  35. Bibliografia

Extras din curs

CAPITOLUL I

Consideratii generale privind infractiunile contra patrimoniului si infaptuirea justitiei

SECTIUNEA I – Consideratii generale si referinte istorice

Legiuirile penale din cele mai vechi timpuri au incriminat si sanctionat sever faptele savarsite impotriva patrimoniului .

In perioada sclavagista erau pedepsite cu asprime furtul , talharia, jaful; mai putin cunoscute erau alte forme de atingere a proprietatii , cum ar fi inselaciunea, abuzul de incredere, gestiune frauduloasa, care erau considerate ca delicte civile .

In perioada feudala se extinde treptat represiunea penala cuprinzad in sfera sa toate faptele prin care se putea aduce vatamari patrimoniului .

De regula , furturile marunte se pedepseau cu biciuirea , insa , la al treilea furt se aplica pedeapsa cu moartea . Daca furturile erau grave, se aplica pedeapsa cu moartea de la primul furt . Aceast asprime a pedepselor arata frecventa infractiunilor si gravitatea lor ; impotriva unor asemenea fapte stapanirea era silita sa recurga la cele mai inumane pedepse .

Sistemele de drept penal moderne , desi au eliminat unele din exagerarile anterioare , au mentinut un regim destul de sever pentru anumite forme de activitate infractionala indreptate impotriva patrimoniului ; totodata, au extins cadrul incriminarilor si la alte fapte specifice relatiilor economice din societatea moderna .

In vechiul drept romanesc existau , de asemene , reglementari foarte detaliate referitoare la aceste infractiuni . Astfel , pravilele lui Vasile Lupu si Matei Basarab , codicile penale ale lui Alexandru Sturza in Moldova si a lui Barbu Stirbei in Muntenia , contineau dispozitii cu privire la infractiunile contra patrimoniului .

Codul penal roman din 1864 , desi copiat in mare parte dupa codul penal francez , cuprinde in capitolul referitor la “Crime si delicte contra propriettilor “numeroase incriminari inspirate din Codul penal prusac, privitoare la apararea patrimoniului menite sa asigure cu mijloace mai severe ocrotirea acestuia .

Codul penal roman din 1936 cuprindea aceasta materie in Cartea II ,Titlul XIV intitulat “Infractiuni contra patrimoniului ‘ sistematizt in 5 capitole astfel :Cap. I – Furtul ;Cap II – Talharia si pirateria ;Cap III – Delicte contr patrimoniului prin nesocotire increderii ;Cap. IV – Stramutarea de hotarare , desfiintarea esmnelor de hotar, stricaciuni si alte tulburari aduse proprietaatii; Cp. V – Jocul de noroc , loteria si specula contra economiei publice .Dupa cum se poate observa Codul penal din 1936 a restrans in limitele sale firesti, toate infractiunile contra patrimoniului grupadu-le dupa obiectul juridic.

Paralel cu prevederile Codului penl de la 1864 cat si de la 1936 au existat si anumite infractiuni contra patrimoniului prevazute in legi speciale , ca de pilda in Codul Justitiei Militare , in Codul Comercial , in Codul Silvic , in Codul Marinei comerciale si altele .

In perioada anilor 1944 – 1989 , s-au produs unele schimbari legislative importante in toate domeniile dreptului , dar , mai ales in cel al dreptului penal, in conformitate cu ideologia vremii si cu modul de a concepe existenta proprietatii, reglementari similare cu ale tuturor tarilor cre se situau pe aceeasi pozitie .In acest context a fost aadoptat Decretul nr. 192 din1950 in continutul caruia s-adefinit notiunea de “obstesc” si implicit si acee de “avut obstesc” .Prin acestact normativ a fost introdus in Titlul XIV al Codului penl din 1936 ,un nou capitol cu denumirea “Unele infractiuni contra avutului obstesc”, caruia ulterior I s-au adus modificari ,mai ales in privinta agravarii pedepselor .

Actul normativ sus citat, marcat momentul cand apare pentru prima oarao ocrotire discriminatorie a patrimoniului dupa cum acesta era considerat “ particular “sau “obstesc’.

Autorii Codului penal de la 1968 , n-au facut si nici nu puteau sa faca altfel decat sa consacre mai departe aceasta conceptie de ocrotire diferentiata a patrimoniului .De aceea , in Titlul III al acestui Cod penal , au fost prevazute infractiuni contra avutului particular , iar in Tiltul IV infractiunile contra avutului obstesc .Comparand aceste reglementari cu cele ale codului penal anterior, observam ca in cuprinsul Codului penal in vigoare numarul incriminarilor in aceasta materie este mai redus ca urmare a unei concentrari a acestora in texte incriminatoare mai corespunzatoare, asa incat unele fapte care in Codul penal anterior se incadrau in texte multiple si diferentiate, in actualul cod sunt prevazute in acelasi text .

O alta problema care trebuie abordata este cea a infractiunilor care impiedica infaptuirea justitiei . Faptele prin a caror savarsire s-ar putea impiedica infaptuirea justitiei sunt incriminate in Capitolul II din Titlul V l Partii speciale a Codului penal .Ratiunea incriminarii acestor fapte rezida din necesitatea de a ocroti prin mijloace de drept penal activitatea de infaptuire a justitiei , activitate care este un atribut al puterii judecatoresti , putere independenta si separata de puterea legislativa si executiva .Independenta puterii judecatoresti a devenit posibila dupa revolutia din decembrie 1989, prin noul cadru legislativ relizat in principal prin dispozitiile Constitutiei adoptate in anul 1991 .

Notiunea de justitie caa valoare sociala ocrotita prin normele dreptului penal are o dubla acceptiune .

In sens restrans ea se refera la rezultatul activitatii instantelor judecatoresti si ca atare se realizeaza prin Curtea Suprema de Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite prin lege .

In sens larg , notiunea de justitie include , pe langa activitatea de solutionare a pricinilor de catre instantele de judecata si activitate desfasu-rata de alte persoane care in calitate oficiala sau particulara contribuie la justa solutionare a cauzelor , activitate ce precede judecata precum si activitatea ulterioara a judecatii ,activitate ce presupune punerea in executare a hotararilor judecatoresti .

In notiunea larga de justitie intra si anumite activitati care se realizeaza in cadrul asa-numitelor jurisdictii speciale . Astfel , pot fi enumerate activitatea comisiilor de arbitraj , precum si activitatea altor organisme de rezolvare a unor litigii , care pot functiona chiar in cadrul unor institutii (de exemplu, consiliile de disciplina ) . Deciziile acestor organisme si regulile de procedura dupa care ele isi desfasoara activitatea nu produc efecte si nu sunt obligatorii decat in raport cu cei care , potrivit statutului lor special , se supun acestor jurisdictii speciale

Preview document

Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 1
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 2
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 3
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 4
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 5
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 6
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 7
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 8
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 9
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 10
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 11
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 12
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 13
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 14
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 15
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 16
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 17
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 18
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 19
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 20
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 21
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 22
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 23
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 24
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 25
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 26
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 27
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 28
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 29
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 30
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 31
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 32
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 33
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 34
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 35
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 36
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 37
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 38
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 39
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 40
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 41
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 42
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 43
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 44
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 45
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 46
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 47
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 48
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 49
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 50
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 51
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 52
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 53
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 54
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 55
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 56
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 57
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 58
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 59
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 60
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 61
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 62
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 63
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 64
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 65
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 66
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 67
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 68
Aspecte teoretice și practice privind infracțiunile de tăinuire și favorizare a infractorului - Pagina 69

Conținut arhivă zip

  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Lucrare de diploma.doc

Alții au mai descărcat și

Concursul de Infracțiuni

CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND PLURALITATEA DE INFRACŢIUNI SECŢIUNEA 1 NOŢIUNEA DE PLURALITATE DE INFRACŢIUNI În teoria, legislaţia şi practica...

Tâlhăria

Legiuirile penale din cele mai vechi timpuri au incriminat si sanctionat sever faptele sÎvârsite împotriva patrimoniului. In perioada sclavagista...

Mărturia mincinoasă

CARACTERIZAREA GENERALA A INFRACTIUNILOR CARE IMPIEDICA INFAPTUIREA JUSTITIEI 1.1.SCURT ISTORIC Pravilele romanesti din secolul al XVII-lea...

Aspecte de Teorie și Practică Judiciară privind Infracțiunea de Tăinuire și Infracțiunea de Favorizare a Infractorului

C A P I T O L U L I Noţiuni şi definiţii Secţiunea I Consideraţii introductive privind infracţiunile de tăinuire şi cea de favorizare a...

Asigurarea dreptului la apărare în procesul penal

CAPITOLUL I NOŢIUNEA,OBIECTUL ŞI CONŢINUTUL PRINCIPIULUI GARANTĂRII DREPTULUI LA APĂRARE Secţiunea 1 Scurt istoric privind dreptul la apărare...

Infracțiunea de denunțare calomnioasă

Capitolul I INFRACTIUNILE CARE IMPIEDICA INFAPTUIREA JUSTITIEI I. Notiunea de justitie ca valoare sociala ocrotita prin normele dreptului penal....

Posesia

Proboematica legata de posesie ca stare de fapt ocrotita juridiceste In legatura cu stapanirea unui bun se pot distinge 3 situatii juridice: 1-sa...

Dreptul Afacerilor

12.1. Institutia insolventei, indiferent de denumirea de care a beneficiat in timp, este una traditionala, avand inceputurile pierdute in...

Te-ar putea interesa și

Drept Penal

SEMINARUL NR. 1 „Introducere în studiul dreptului penal” I. Plan de seminar: IA.Generalităţi privind dreptul penal - definiţia dreptului penal...

Ai nevoie de altceva?