Drept Administrativ

Curs
9/10 (5 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 36 în total
Cuvinte : 30966
Mărime: 96.40KB (arhivat)
Publicat de: Doru Dan Buzatu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cosmin Enescu

Extras din curs

Capitolul I - Controlul activitatii autoritatilor administratiei publice

1. Notiunea, necesitatea si rolul controlului

Administratia publica, în sensul de activitate care consta în organizarea executarii si executarea în concret a legilor, legi în care sunt exprimate valori politice, prin natura sa, necesita supunerea fata de multiple forme de control.

Asadar, pentru a asigura conformitatea activitatii autoritatilor administratiei publice cu exigentele legii, este ne¬voie de instituirea unui vast si complex control asupra acestei acti¬vitati. Într-adevar, exista o gama ampla si variata de forme de control al activitatii autoritatilor administratiei publice, tocmai datorita caracteru¬lui subordonat pe care îl are aceasta activitate. Natura diferitelor forme de control difera în functie de particularitatile subordonarii.

Garantia juridica a îndeplinirii acestui obiectiv îl constituie controlul asupra modului în care aceste autoritati si-au exercitat atributiile conferite de lege, control care se exercita fie din proprie initiativa, fie la solicitarea celor interesati, de catre însasi autoritatile administrative sau de autoritati care înfaptuiesc celelalte puteri ale statului(legislativa sau judecatoreasca) .

În primul rând, activitatea autoritatilor administratiei publice este supusa controlului Parlamentului. Controlul po¬litic al activitatii autoritatilor administratiei publice este o necesitate fi¬reasca, datorita faptului ca autoritatile administratiei publice au sarcina realizarii politicii statului.

Apoi, pentru ca valorile politice, transpuse în legi, pe care le au de înde¬plinit autoritatile administratiei publice se refera la satisfacerea nevoilor societatii, iar activitatea autoritatilor administratiei publice este menita, în ultima analiza, a sluji intereselor cetatenilor, este necesara institui¬rea unor forme de control social în care cetatenii sa poata avea o participare eficienta.

În acest scop functioneaza un control al opiniei publice asupra activitatii autoritatilor administratiei publice, control care se exprima fie prin presa, fie prin sesizari, reclamatii si propuneri pe care le fac cetate¬nii.

Deoarece, valorile politice pe care trebuie sa le realizeze autoritatile administratiei publice se exprima în legi, iar aceste autoritati actio¬neaza pe baza si în executarea legii, un criteriu esential în aprecierea activitatii autoritatilor administratiei publice îl constituie legalitatea acestei activitati.

Desigur, dupa cum se va vedea, legalitatea nu este singurul criteriu de apreciere a activitatii autoritatilor administratiei publice, dar este unul esential care determina institutionalizarea unor activitati so¬ciale. Ne referim, în acest sens, la controlul pe care îl realizeaza ins¬tantele judecatoresti asupra activitatii autoritatilor administratiei publice în cadrul contenciosului administrativ.

Criteriul legalitatii activitatii autoritatilor administratiei publice este prezent în orice forma de control, indiferent care ar fi autorul controlu¬lui.

Controlul activitatii autoritatilor administratiei publice nu trebuie sa fie limitat numai la cel care se realizeaza din afara autoritatilor administratiei publice. Ca orice sistem organizat, administratia publica re¬alizeaza ea însasi o vasta activitate de control asupra felului în care sunt îndeplinite sarcinile ce revin diferitelor autoritati ale administratiei publice. Cum spuneam în alta parte a lucrarii, administratia îsi auto¬regleaza actiunile. În aceasta privinta trebuie notat, mai întâi, autocontrolul pe care îl exercita asupra activitatii proprii fiecare functionar.

Exista însa diferite forme institutionalizate de control în cadrul sistemului administratiei publice prin care este urmarita, cercetata si reglata actiunea diferitelor autoritati ale acestui sistem, pentru ca aceasta actiune sa fie conforma cu exigentele stabilite prin lege.

În acest sens ni se prezinta functia controlului ca o compo¬nenta esentiala a activitatii de conducere si de manifestare a ierarhiei administrative în organizarea administratiei publice. Controlul administrativ constituie forma cea mai complexa a controlului asupra acti¬vitatii autoritatilor administratiei publice. Esenta controlului administrativ consta în confruntarea administratiei publice asa cum este, cum a fost sau cum va fi, cu ceea ce trebuie, ceea ce trebuia sau ceea ce va trebui sa fie .

Referindu-ne la necesitatea controlului activitatii autoritatilor administratiei publice, nu trebuie sa limitam rolul acestuia la constatarea unor eventuale erori sau abuzuri. Controlul este necesar mai ales pentru a îndruma, orienta si eventual corecta actiunea, în vederea re¬alizarii politicii statului.

Subliniind rolul pozitiv al controlului activitatii autoritatilor administratiei publice, nu trebuie sa pierdem însa din vedere anumite efecte nega¬tive care se pot manifesta, în cazul în care activitatea de control nu este conceputa si re¬alizata rational.

Astfel, activitatea de control poate avea un efect inhibator asupra celui controlat, îi poate afecta initiativa în angajarea di¬feritelor actiuni. Pe de alta parte, exercitarea unor multiple activitati de control este de natura sa duca la perturbarea actiunilor pe care trebuie sa le întreprinda diferitele autoritati ale administratiei publice.

2. Eficienta activitatii de control

Pentru a realiza o eficienta sporita a activitatii de control sunt necesare urmatoarele conditii:

a) Controlul trebuie sa fie efectuat de persoane competente, bine pregatite profesional, cu experienta în domeniile sau sectoarele controlate. Astfel, cel care controleaza trebuie sa cunoasca temeinic prevederile legale din domeniul pe care îl controleaza, precum si specificul activitatii în acel domeniu.

De asemenea, trebuie sa dea dovada de probitate profesionala, de corectitudine, de cinste, de tact si sa fie receptiv la toate explicatiile ce i le da cel controlat.

Tinerea la distanta a celui controlat, intimidarea si timorarea lui, nu sunt de natura sa conduca la concluzii realiste, temeinice, la aflarea adevarului, iar controlul nu-si realizeaza rolul sau preventiv si educativ fata de cel controlat. Într-un climat de timorare dialogul dispare, devine monolog, actiunea de control devine mai greoaie si îsi pierde din operativitate si din obiectivitate.

O atentie deosebita trebuie acordata formarii controlorilor, deoarece controlul nu este o sarcina usoara, ci o stiinta, uneori o arta care presupune temeinice cunostinte profesionale, competenta, pasiune si talent.

În aceste conditii formarea persoanelor care sa efectueze actiunile de control nu trebuie lasata la voia întâmplarii, ci trebuie organizata si dirijata în mod stiintific pe un fundament interdisciplinar în care un rol prioritar revine stiintei administratiei.

b) Este necesar sa existe o pondere a controlului în ansamblul activitatii de organizare a executarii si de executare în concret a legii.

Activitatea de control are un rol subsidiar fata de activitatea de executare, si cum el nu are un scop în sine trebuie sa ajute la mai buna desfasurare a activitatii de executare, în concordanta cu legea, cu cerintele vietii sociale. De aceea este foarte important de gasit un echilibru optim între activitatea de executare si cea de control, întrucât exagerarea activitatii de control poate deveni o frâna în activitatea de executare a legii, un factor perturbator al întregii activitati sociale.

În cazul în care controlul trebuie realizat pe mai multe sectoare si de mai multe organe de control se recomanda ca organele ce exercita controlul din exterior sa-si coordoneze actiunile în asa fel încât sa se controleze în acelasi timp mai multe sectoare de activitate;

Preview document

Drept Administrativ - Pagina 1
Drept Administrativ - Pagina 2
Drept Administrativ - Pagina 3
Drept Administrativ - Pagina 4
Drept Administrativ - Pagina 5
Drept Administrativ - Pagina 6
Drept Administrativ - Pagina 7
Drept Administrativ - Pagina 8
Drept Administrativ - Pagina 9
Drept Administrativ - Pagina 10
Drept Administrativ - Pagina 11
Drept Administrativ - Pagina 12
Drept Administrativ - Pagina 13
Drept Administrativ - Pagina 14
Drept Administrativ - Pagina 15
Drept Administrativ - Pagina 16
Drept Administrativ - Pagina 17
Drept Administrativ - Pagina 18
Drept Administrativ - Pagina 19
Drept Administrativ - Pagina 20
Drept Administrativ - Pagina 21
Drept Administrativ - Pagina 22
Drept Administrativ - Pagina 23
Drept Administrativ - Pagina 24
Drept Administrativ - Pagina 25
Drept Administrativ - Pagina 26
Drept Administrativ - Pagina 27
Drept Administrativ - Pagina 28
Drept Administrativ - Pagina 29
Drept Administrativ - Pagina 30
Drept Administrativ - Pagina 31
Drept Administrativ - Pagina 32
Drept Administrativ - Pagina 33
Drept Administrativ - Pagina 34
Drept Administrativ - Pagina 35
Drept Administrativ - Pagina 36

Conținut arhivă zip

  • Drept Administrativ.doc

Alții au mai descărcat și

Căile extraordinare de atac împotriva hotărârilor instanțelor de contencios administrativ

Capitolul I Caile de atac – caractere generale – Caile de atac sunt mijloace procedurale prin care se poate obtine anularea sau reformarea...

Controlul Activității Administrației Publice

A. Sisteme de control ale activitatii administratiei publice Caracterele actului administrativ ca act de putere imprima anumite particularitati...

Contenciosul Administrativ

modificata in anul 2003 “Persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de o autoritate publica, printr-un act administrativ...

Rolul controlului administrativ în procesul decizional al administrației publice în România

1.PROCESUL DECIZIONAL IN SISTEMUL ADMINISTRATIEI PUBLICE 1.1. Notiunea si obiectul deciziei administrative Orice activitate umana ca totalitate...

Contenciosul Administrativ

Sesiunea I Institutia contenciosului administrativ reprezinta forma democratica de reparare a încalcarilor legii savârsite de catre organele si...

Contencios Administrativ

Introducere Dreptul în general se grupeaza pe ramuri distincte în functie de obiectul de reglementare. Studiul administratiei publice ca si...

Contenciosul Administrativ

ASPECTE TEORETICE SI PRACTICE PRIVIND JURISDICTIA ADMINISTRATIVA DIN PRISMA RELATIEI DINTRE CONTENCIOSUL INTERN SI EUROPEAN CAPITOLUL I...

Funcția Publică și Funcționarul Public

Functia publica. Functia publica reprezinta situatia juridica a persoanei învestita legal cu atributii în realizarea competentei unei autoritati...

Te-ar putea interesa și

Reglementări Administrative ale Uniunii Europene

Introducere: În Uniunea Europeană, aflată în continuă dezvoltare şi expansiune, administraţia publică europeană şi implicit dreptul administrativ...

Izvoarele Dreptului Administrativ European

INTRODUCERE Voinţa socială generală pentru a deveni obligatorie pentru fiecare membru cât şi pentru intreaga colectivitate umană trebuie exprimată...

Importanța izvoarelor dreptului administrativ în sistemul juridic actual românesc

INTRODUCERE Literatura juridică interbelica și mai ales postbelică a fost preocupată de fundamentarea particularităților a ceea ce se numește cel...

Șeful statului. atribuții și principii de funcționare și organizare a instituției - viziunea românească și europeană

Introducere: Lucrarea de față, propune o analiză aprofundată a instituției șefului de stat atât în țara noastră cât și pe plan European, astfel...

Raportul de Drept Adminstrativ

1. Noţiunea de raport de drept administrativ Acţionând în mediul social, normele de drept administrativ dau naştere la raporturi juridice de drept...

Dreptul aplicabil administrației publice

A-Despre Administratie si Drept in Dacia Administratia de stat, ca fenomen apare o data cu statul. Deci si in statul sclavagist dac,...

Dreptul administrativ în statul de drept

Drept administrativ Definitia dreptului administrativ Dreptul administrativ poate fi definit ca ramura a dreptului public, care reglementeaza...

Izvoarele Dreptului Administrativ

Capitolul I IZVOARELE DREPTULUI ADMINISTRATIV Generalitati Orice societate are nevoie de o ordine, pe care o asigura prin instituirea unor reguli...

Ai nevoie de altceva?