Drept Instuțional Comunitar

Curs
6.7/10 (6 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 6424
Mărime: 24.28KB (arhivat)
Publicat de: Elisabeta Tofan
Puncte necesare: 0

Extras din curs

I.ORGANIZATIILE EUROPENE

Organizatiile europene sunt : Consiliul Europei, Organizatia pentru Cooperaresi Dezvoltare Economica, Organizatia Tratatului de Nord, Uniunea Europei Occidentale, Asociatia Europeana a Liberului Schimb, Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa devenita OSCE, Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, Comunitatea Economica Europeana, Comunitatea Europeana a Energiei Atomice.

CONSILIUL EUROPEI

Este o organizatie cu vocatie esential politica si culturala. A luat nastere în 1949 prin semnarea la Strasburg a statutului sau de catre o serie de state. Actualmente sunt peste 41 de state.

Principiile statului sunt : existenta unei democratii pluraliste, un stat de drept, respectarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, lupta împotriva oricaror forme de intoleranta, valorificarea identitatii culturale.

Democratia pluralista înseamna respectarea si existenta libertatilor politice, libertati individuale cum sunt alegerile la intervale rezonabile cu vot secret si universal pentru constituirea unor adunari legislative compuse din reprezentanti ai partidelor politice libere sa organizeze si sa se exprime.

Statul de drept este respectarea principiului legalitatii, dreptul la o buna administrare a justitiei, accesul la o instanta independenta, garantia unui proces echitabil, într-un cuvânt preeminenta dreptului.

Respectarea dreptului si principiilor fundamentale – o protectie si o respectare a acestora prin norme juridice care sa stabileasca proceduri de control dar si o garantie a respectarii acestuia. Garantia poate sa fie atât la nivel national cât si la nivel international.

Organele principale:

- Comitetul de ministri care este organul executiv compus din reprezentantii fiecarui stat membru. Acest comitet propune statelor proiecte de conventii sau de alte instrumente internationale cu privire la un domeniu sau altul care sa vizeze protectia drepturilor omului.

- Adunarea parlamentara care are un rol consultativ, face recomandari în anumite probleme catre comitetul de ministri. Aceasta adunare este prima adunare europeana si totodata cea mai larga institutie. Membrii adunarii sunt alesi de parlamentele nationale dintre parlamentarii din fiecare tara membra. Numarul parlamentarilor depinde de numarul populatiei. Acesti parlamentari trebuie sa fie reprezentativi, adica sa cuprinda toate curentele politice ale parlamentului respectiv.

- Secretariat. Au fost elaborate în decursul timpului peste 170 de documente internationale, cele mai importante fiind : conventia europeana pentru apararea dreptului libertatii fundamentale si Carta sociala europeana revizuita.

ORGANIZATIA PENTRU COOPERARE SI DEZVOLTARE ECONOMICA ( OCDE)

Este o organizatie cu vocatie economica care numara în prezent 23 de state. A aparut în anul 1948 la Paris; initial s-a numit „Organizatia europeana de cooperare economica”, ulterior OCDE. A fost creata pentru a coordona si administra planul Marshal care viza reconstructia Europei. Acest plan dupa numele unui secretar de stat american însemna angajarea unor importante resurse materiale americane în Europa pentru a înlatura situatia economica si sociala precara si în acelasi timp pentru a întari institutiile democratice.

Ajutorul american a avut diverse forme: acordarea de credite, preturi reduse la bunuri importate din America, ajutoare gratuite, etc. Aceste ajutoare au putut fi concretizate prin încheierea unor tratate bilaterale între SUA, respectiv statul european interesat. A fost deschis pentru toata lumea insa aceste ajutoare nu au fost acceptate.

Obiectivele:

- organizarea cooperarii economice în tarile cu economie de piata

- asistarea tarilor în curs de dezvoltare în vederea ajungerii la un anumit nivel care sa permita compatibilitatea economica cu a celorlalte state prin masuri ca scaderea restrictiilor vamale, diminuarea progresiva a contingentelor la importuri, lupta împotriva inflatiei, somajului, etc.

Organele principale:

Consiliul de ministri care îi cuprinde pe ministrii afacerilor externe si de economie. Pot avea reuniuni si la nivel de ambasadori. Cuprinde reprezentanti ai tuturor statelor membre. Exista un comitet executiv restrâns care pregateste si duce la îndeplinire hotarârile consiliului având rolul de comisii permanente.

ORGANIZATIA TRATATULUI ATLANTICULUI DE NORD (NATO). Este principala organizatie militara creata în 1949 prin semnarea tratatului de la Washington. Scopul acestuia este de a oferi o garantie colectiva împotriva oricarei agresiuni, de a asigura cooperarea între statele membre printr-un comandament unic menit sa puna la punct proceduri operationale comune. Organizatia cuprinde si aspecte politice, economice, financiare, dar toate derivând din scopul principal, care este domeniul militar. Din punct de vedere civil organizatia se ocupa cu elaborarea unor studii în special asupra politicilor de combatere a poluarii.

Aceasta organizatie reprezinta baza europeana de garantie colectiva împotriva unor agresiuni alaturi de alte organizatii cum sunt Uniunea Europeana, Uniunea Europei Occidentale si Organizatia pentru securitate si cooperare în Europa (OSCE).

Dupa 1990 mai multe state si-au exprimat dorinta de a adera la alianta. Aderarea acestora implica însa si respectarea unor conditii necesare stabilirii unei compatibilitati nu numai de ordin militar dar si economic între statul respectiv si organizatie.

Organele principale sunt :

- organe civile : Consiliul Atlanticului de Nord ca organ suprem este compus din ministri apararii, de externe si de finante si un secretariat general cu competente administrative.

- organe militare: - Un comitet militar format din sefii statelor majore sau din delegatii

permanenti. Exita un grup permanent cu atributii executive.

- comandamentele regionale din Europa, din Oceanul Atlantic si din grupul

strategic America si Canada.

UNIUNEA EUROPEI OCCIDENTALE (UEO)

În 1947 Franta si Marea Britanie au semnat un tratat de asistenta mutuala al carui obiectiv major era cooperarea pe planul apararii. Se prevedea o asistenta militara în cazul unei agresiuni sau a unei amenintari cu agresiunea din partea Germaniei însa nu stipula decât obligatia unor consultari în caz de pericol. Ulterior Belgia, Olanda si Luxemburg au dorit sa adere la acest tratat multilateral care sa înscrie însa un acord militar de asistenta reciproca si un acord politic care sa instituie un sistem de consultari periodice asupra problemelor comune.

Astfel, in 1948 a fost semnat la Bruxell un „Tratat de colaborare în materie economica, sociala si culturala si de legitima aparare colectiva” pentru o perioada de 50 de ani. Din acest tratat au fost eliminate mentiunile care lezau Germania Federala si totodata uniunea si-a largit obiectivele în domeniul armamentului.

Organe principale sunt :

Preview document

Drept Instuțional Comunitar - Pagina 1
Drept Instuțional Comunitar - Pagina 2
Drept Instuțional Comunitar - Pagina 3
Drept Instuțional Comunitar - Pagina 4
Drept Instuțional Comunitar - Pagina 5
Drept Instuțional Comunitar - Pagina 6
Drept Instuțional Comunitar - Pagina 7
Drept Instuțional Comunitar - Pagina 8
Drept Instuțional Comunitar - Pagina 9
Drept Instuțional Comunitar - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Drept Instutional Comunitar.doc

Alții au mai descărcat și

Introducere în Teoria Dreptului Constituțional

Titlul I Introducere în teoria dreptului constitutional Capitolul 2. Notiuni fundamentale despre drept Aparitia si evolutia dreptului sunt...

Drept constituțional

Daca omul nu poate trai decat in societate, daca prin insasi natura fapturii sale el este sortit sa-si impleteasca puterile sale de viata cu...

Dreptul Familiei

Cursul Dreptul familiei urmareste însusirea de catre studenti a normelor juridice ce reglementeaza raporturile personale si patrimoniale care...

Procesul Civil

În literatura juridica s-a aratat ca în statul de drept justitia poate fi privita sub doua aspecte: ca sistem al organelor judecatoresti si...

Drept Procesual Civil

Consideratii generale În literatura juridica s-a aratat ca în statul de drept justitia poate fi privita sub doua aspecte: ca sistem al organelor...

Răspunderea juridică

Capitolul XII RASPUNDEREA JURIDICA 1. Conceptul raspunderii juridice Dreptul ca fenomen social are finalitati complexe la nivel macro si...

Drept Administrativ

1. SEPARATIA PUTERILOR ÎN STAT. Sistemele de drept contemporane consacra, în marea lor majoritate, separatia puterilor în stat, înteleasa ca...

Noțiuni de Drept Administrativ

NOTIUNI GENERALE DE DREPT ADMINISTRATIV1. Sistemul autoritatilor publice consacrat de constitutia României din 1991 1.1. Notiunea de Constitutie...

Te-ar putea interesa și

Drept comunitar - evoluția procesului de integrare economică

Capitolul I Consideraţii introductive asupra genezei, structurii şi evoluţiei U.E. Secţiunea I-a. Geneza U.E 1.Scurt istoric privind integrarea...

Ai nevoie de altceva?