Biblioteca

Drept Penal Partea Generala

Curs / Drept
Informatii Curs:
Numar de pagini: 203
Marime arhiva: 188.03Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Curs
Domeniu: Drept
Nota pe site: 8 Drept Penal Partea Generala, 8 out of 10 based on 1 rating
Valoare:
Gratis
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.


Fisiere in arhiva: (1)

 • Drept Penal Partea Generala.doc

Extras din document:

PARTEA GENERALĂ
CAPITOLUL I
CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE
Secţiunea I
Procesul penal ca mijloc de realizare a justiţiei
§1 Definiţia procesului penal
Procesul penal este definit ca o activitate reglementată de lege, pe care o desfăşoară autoritatea judecătorească, cu participarea activă a persoanelor interesate, ca titulare de drepturi şi obligaţii, în scopul constatării la timp şi în mod complet a faptelor care constituie infracţiuni astfel ca orice persoană care a săvârşit o infracţiune să fie sancţionată potrivit legii şi nici o persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală .
§2 Fazele procesului penal
1. Noţiunea de fază a procesului penal.
În actuala reglementare din ţara noastră procesul penal cuprinde trei faze: urmărirea penală, judecata şi executarea hotărârii penale definitive.
Fazele procesuale se deosebesc între ele, în principal, prin obiectivul ce trebuie îndeplinit, prin autorităţile care le efectuează, prin actele şi măsurile procesuale şi procedurale pe care le cuprind .
Prima fază a procesului penal, denumită urmărirea penală este premergătoare judecăţii şi are ca obiectiv identificarea autorului unei infracţiuni, prinderea acestuia şi administrarea probelor în vederea trimiterii în judecată.
Judecata este cea de-a doua fază a procesului penal în cadrul căreia se desfăşoară toate activităţile procesuale până la pronunţarea unei hotărâri definitive.
Executarea hotărârilor judecătoreşti penale este ultima fază a procesului penal care cuprinde întreaga procedură necesară punerii în aplicare a dispoziţiilor instanţei de judecată.
Uneori, procesul penal nu parcurge cele trei faze, şi anume atunci când se pronunţă încetarea urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărirea penală, nu se mai ajunge la judecată; sau când se pronunţă achitarea sau încetarea procesului penal nu se mai ajunge la executare.
În cazul procedurii plângerii prealabile prevăzute de art. 279 alin. 2 lit. a din Codul de procedură penală, procesul penal începe în faza judecăţii.
2. Organele judiciare
În prima fază a procesului penal activitatea este desfăşurată de organele de cercetare penală şi de procuror, care exercită supravegherea asupra actelor de urmărire penală, conduce şi controlează activitatea de cercetare penală. În această fază procurorul are competenţa exclusivă de a soluţiona cauza penală.
În faza a doua a procesului penal, denumită judecată, rolul principal revine instanţei de judecată, care are misiunea de a soluţiona cauza cu participarea, de regulă, a procurorului. Această fază a procesului este declanşată prin rechizitoriul procurorului şi uneori prin plângere prealabilă, în cazul acţiunilor directe, şi se încheie prin pronunţarea hotărârii judecătoreşti.
Faza a treia, punerea în executare a hotărârii penale, se desfăşoară cu participarea instanţei de judecată, a procurorului, a organelor de poliţie şi a altor organe stabilite în Codul de procedură penală şi în Legea privind executarea pedepselor.
Secţiunea a II-a
Aplicarea legii procesual penale în spaţiu şi timp
Aplicarea legii procesual penale este raportată la două elemente principale, şi anume spaţiul şi timpul.
§1. Aplicarea legii procesual penale în spaţiu
Acţiunea legii în spaţiu ridică probleme atunci când raportul de drept se prelungeşte pe teritoriul aparţinând unor state diferite ori interesează asemenea state, pentru că numai în asemenea cazuri ea vine în concurenţă cu aplicarea unei alte legi străine .
Legea procesual penală română se poate aplica numai pe teritoriul ţării noastre, iar nu şi pe teritoriul altui stat. Rezultă că legea procesuală este, în principiu, strict teritorială .
Dacă la aplicarea în spaţiu a legii penale se are în vedere locul săvârşirii, la aplicarea în spaţiu a legii procesual penale interesează locul unde se desfăşoară activitatea procesuală.


Previzualizare pagini: (203)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Participantii in Procesul Penal. Succesorii,...
  Licenta contine 72 pagini in format doc cu o marime totala de 67.27 KB.
  Preview document similar
  Ramurile Dreptului
  Proiectul contine 92 pagini in format doc cu o marime totala de 132.94 KB.
  Preview document similar
  Asigurarea Dreptului la Aparare ca Principiu in...
  Proiectul contine 110 pagini in format doc cu o marime totala de 107.68 KB.
  Preview document similar
  Probleme Concrete Ivite si Solutionate in Doctrina...
  Referatul contine 31 pagini in format doc cu o marime totala de 43.28 KB.
  Preview document similar
  Dreptul de Aparare - Aparatorul, Instrument al...
  Proiectul contine 102 pagini in format doc cu o marime totala de 80.57 KB.
  Preview document similar
  Principiile Dreptului Procesual Penal
  Licenta contine 57 pagini in format doc cu o marime totala de 86.73 KB.
  Carti recomandate:
  Ion Ristea
  Obiectivele cursului Manual de drept penal. Partea speciala constau in deprinderea cunoasterii si insusirii normelor penale care se regasesc in Partea speciala a Codului penal, prin care se stabilesc faptele (comisive sau omisive) susceptibile sa constituie infractiuni, stabilindu-se conditiile in care ele trebuie sa fie savarsite pentru a fi... citeste tot
  Ilie Pascu
  in demersul de fata s-a urmarit o prezentare comparativa a dispozitiilor noului Cod penal, partea generala si ale Codului penal, partea generala in vigoare, prin aducerea in prim plan a continutului noilor institutii, cat si a elementelor de diferentiere sau particularizare a celorlalte institutii reglementate in cele doua legi penale... citeste tot
  William Brinza
  Cursul de Drept penal, partea generala este destinat in principal studentilor de la cursurile de zi, precum si celor care urmeaza invatamantul universitar deschis la distanta, fiind in acelasi timp un instrument util pentru practicieni.
  citeste tot