Informatică - suport curs și laborator

Curs
8.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 70 în total
Cuvinte : 23150
Mărime: 274.76KB (arhivat)
Publicat de: Jana Baciu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Alexandru Brumar
Cursuri informatica, fac. de drept

Cuprins

  1. 1. STRUCTURA CALCULATOARELOR 1
  2. 2. FUNCTIONAREA CALCULATOARELOR 3
  3. 3. SERVICII WEB 5
  4. 4. MICROSOFT WORD 10
  5. 5. MICROSOFT EXCEL. 43

Extras din curs

1. STRUCTURA CALCULATOARELOR

(Elemente de hardware)

Hardware reprezinta totalitatea componentelor fizice ale unui calculator.

Un calculator reprezinta (într-un sens restrâns) un sistem de componente fizice care pe baza unor programe ruleaza actiunile dorite de utilizatori.

Se face distinctie între 2 notiuni pe piata hardware: aceea de calculator si sistem PC. Un calculator reprezinta unitatea centrala cu toate componentele sale din interiorul carcasei, pe când sistemul PC reprezinta unitatea centrala + monitor + tastatura + mouse.

Unitatea centrala – cuprinde, asadar, toate componentele fizice necesare prelucrarii informatiilor si interactiunii cu utilizatorul, precum si afisarea rezultatelor.

Cele mai importante componente ale unitatii centrale mentionam:

1. Procesorul – reprezinta componenta fizica care permite rularea aplicatiilor, prelucrarea datelor si transmiterea lor catre componenta de afisare. Perioada de timp necesara rularii aplicatiilor se numeste viteza de lucru (sau frecventa), iar unitatea de masura este hertzi. Multiplii acestei unitati de masura sunt: Khz (Kilo), Mhz (Mega), Ghz (Giga), Thz (Tera). Procesorul s-a notat standardizat de la începutul aparitiei sale astfel X86. Evolutia sa în timp si în performante s-a notat 186, 286, 386, 486 si 586. Odata cu aparitia procesorului de tip 586, cel mai puternic producator de procesoare a trecut la denumirea procesoarelor, pentru a nu ne mai exprima în cifre. Astfel, a aparut denumirea de Pentium I (pâna la 233 Mhz), Pentium II (pâna la 450 Mhz), Pentium III (pâna la 1500 Mhz = 1,5 Ghz) si Pentium IV (pâna la 3,2 Ghz). De mentionat ca pe piata internationala a aparut si Pentium V cu o frecventa de lucru de pâna la 6 Ghz, dar fiindca preturile sunt prea ridicate acest tip de procesor nu a patruns înca si la noi în tara.

2. Memoria de lucru – denumita RAM (Random Access Memory), reprezinta memoria necesara rularii aplicatiilor. Exista o strânsa legatura între viteza procesorului si memoria RAM, deoarece ambele au ca scop rularea mai rapida a aplicatiilor. De aceea, un procesor prea puternic si o memorie RAM slaba nu sunt suficiente pentru a creste efectiv rapiditatea rularii aplicatiilor. Asadar, cele 2 componente sunt direct proportionale. Unitatea de masura pentru aceasta componenta este bit-ul, precum si multiplii sai (byte, kilobyte, megabyte, gigabyte, terabyte).

3. Unitatea de stocare – denumita hard-disk (HDD), este componenta care stocheaza informatia introdusa de utilizator prin intermediul componentelor periferice (tastatura si/sau mouse) sau al celor de stocare externa (floppy-disk, cdrom, alt hdd). Stocarea informatiilor se face cu ajutorul entitatilor logice denumite fisiere. Cantitatea de informatire stocata se masoara în bit. La 8 biti = 1 byte. Multiplii byte-ului sunt KB, MB, GB, TB.

4. Placa de baza – este una dintre cele mai importante componente deoarece asigura interactiunea tuturor componentelor fizice dintr-o unitate centrala. Aceasta interactiune se realizeaza prin intermediul:

- magistralelor – care asigura transferul de date dintre componentele care stocheaza astfel de date (hdd, fdd, cdrom, cdrw, combo, dvdrom, dvdrw);

- USB-urilor – aparute în generatia Pentium-urilor III, ca o alternativa la modalitatile “clasice” de transfer a informatiilor. Ultima generatie de porturi USB permite un transfer de informatii aproape la fel de rapid ca si între 2 harddisk-uri. Pe astfel de componente se pot conecta imprimante, harddisk-uri, cdrom-uri, camere digitale, scannere, placi de retea tip wireless, etc.

- sloturilor – reprezinta acele componente fizice dintr-o unitate centrala pe care se ataseaza diferite componente care asigura conectarea unor componente exterioare cum ar fi placile video, de sunet, retea, sim-urile de memorie, etc.

Aceste sloturi sunt de mai multe feluri, cele mai cunoscute si folosite fiind:

a) sloturi ISA – lungi si negre, cele mai utilizate pâna la sistemele 486, cu o viteza de lucru redusa;

b) sloturi PCI – aparute în generatia pentium-urilor, mai scurte decât ISA si de culoare alba, cu o viteza de lucru medie;

c) sloturi AGP – aparute în generatia a II-a de Pentium-uri, acestea sunt dedicate exclusiv placilor grafice cu performante ridicate, situate mai în interiorul placii de baza si de marime identica cu cele PCI, de culoare maro; viteza de lucru este mult mai ridicata decât în cazul celorlalte sloturi.

Placa video necesita o atentie aparte, deoarece ea comunica cu alta componenta a sistemului PC cu rol în afisarea imaginii pe monitor. Placa video are rolul de a afisa ceea ce prelucreaza procesorul la cerinta utilizatorului cu o anumita calitate, iar aceasta calitate (claritate) a imaginii este denumita rezolutie. Numarul de pixeli pe ecran si numarul de culori pe care le suporta sunt cele 2 caracteristici care dau calitate imaginii pe ecran. La placile video de ultima generatie, acest numar de culori este de ordinul milioanelor si de aceea s-a trecut la stocarea acestui numar sub forma de byte, respectiv KB si MB.

Componentele de stocare externa sunt: FDD (floppy disk) cu o capacitate de 1,44 MB si o viteza de lucru redusa, CDROM-ul cu o capacitate de stocare mult mai mare (650-700 MB) si versiunile sale mai noi : CDRW – care permite si scrierea de CD-uri, DVDROM – care permite doar citirea de CD-uri si DVD-uri (4,7 GB), COMBO – care reprezinta o combinatie între scrierea de CD-uri si citirea de DVD-uri, DVDRW – care permite si scrierea de CD-uri si DVD-uri. Caracteristica lor principala este viteza de transfer a datelor stocate si viteza de accesare, eventual inscriptionare, a acestora. Acestea se noteaza astfel în cazul unui CDRW – 52x / 24x / 52x, care reprezinta viteza de inscriptionare a unui CD inscriptibil / viteza de re-inscriptionare a unui CD reinscriptibil / viteza de citire a unui CD (re)inscriptibil.

Sistemul PC – cuprinde :

1. Monitorul – este componenta care permite afisarea pe ecran a imaginii preluate de la placa video. Aceste 2 componente se conditioneaza reciproc prin faptul ca exista o legatura între ele la nivelul calitatii imaginii. Astfel, o imagine de pe o placa video performanta nu va putea fi afisata la rezolutia maxima de catre un monitor cu caracteristici net inferioare, cum deasemenea, un monitor performant nu va modifica rezolutia scazuta transmisa de o placa video cu caracteristici reduse. Calitatea imaginii care se doreste a fi obtinuta trebuie corelata pentru ambele componente: monitor si placa video. O alta caracteristica a monitoarelor este dimensiunea diagonalei de vizualizare, care se masoara în inch, si se noteaza astfel : 14”, 15”, 17” (cele mai uzuale pe piata actuala), 19” si 21”.

2. Tastatura si mouse-ul – sunt componentele periferice de introducere a datelor în calculator de catre utilizator. Diferentierea acestora s-a produs în timp la nivelul mufelor de conectare la unitatea centrala. Astfel, pâna în generatia Pentium-urilor II mufele pentru tastatura si mouse se diferentiau prin forma lor si erau de tip serial (tastatura avea mufa rotunda, mouse-ul mufa dreptunghiulara), iar apoi începând cu generatia Pentium-urilor III au aparut mufele de tip PS2, care pentru ambele componente erau identice ca si forma, diferentierea lor facându-se prin evidentiere coloristica – tastatura are mufa de culoare mov (sau nuante apropriate) iar mouse-ul de culoare verde.

Preview document

Informatică - suport curs și laborator - Pagina 1
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 2
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 3
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 4
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 5
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 6
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 7
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 8
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 9
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 10
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 11
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 12
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 13
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 14
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 15
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 16
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 17
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 18
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 19
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 20
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 21
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 22
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 23
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 24
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 25
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 26
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 27
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 28
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 29
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 30
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 31
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 32
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 33
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 34
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 35
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 36
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 37
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 38
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 39
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 40
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 41
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 42
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 43
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 44
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 45
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 46
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 47
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 48
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 49
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 50
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 51
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 52
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 53
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 54
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 55
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 56
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 57
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 58
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 59
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 60
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 61
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 62
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 63
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 64
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 65
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 66
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 67
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 68
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 69
Informatică - suport curs și laborator - Pagina 70

Conținut arhivă zip

  • Informatica - Suport Curs si Laborator.doc

Alții au mai descărcat și

Drept constituțional

Daca omul nu poate trai decat in societate, daca prin insasi natura fapturii sale el este sortit sa-si impleteasca puterile sale de viata cu...

Dreptul Familiei

Cursul Dreptul familiei urmareste însusirea de catre studenti a normelor juridice ce reglementeaza raporturile personale si patrimoniale care...

Procedură Penală

Obiectivele cursului. Criteriile de evaluare a cunoştinţelor §1 Obiectivele cursului Suportul de curs se adresează studenţilor Universităţii...

Noțiuni generale în drept

– CURSUL 1 – NOŢIUNI ELEMENTARE DESPRE STAT ŞI DREPT DREPTUL AFACERILOR – RAMURĂ DE DREPTUL DREPT Ca membru al unei colectivităţi, omul a...

Răspunderea juridică

Capitolul XII RASPUNDEREA JURIDICA 1. Conceptul raspunderii juridice Dreptul ca fenomen social are finalitati complexe la nivel macro si...

Drept Administrativ

1. SEPARATIA PUTERILOR ÎN STAT. Sistemele de drept contemporane consacra, în marea lor majoritate, separatia puterilor în stat, înteleasa ca...

Noțiuni de Drept Administrativ

NOTIUNI GENERALE DE DREPT ADMINISTRATIV1. Sistemul autoritatilor publice consacrat de constitutia României din 1991 1.1. Notiunea de Constitutie...

Suport Curs Contracte Civile și Comerciale

Dreptul civil reprezintă dreptul comun faţă de alte ramuri de drept, în special pentru ramurile de drept privat Dreptul comercial este o ramură de...

Te-ar putea interesa și

Aspecte privind urmărirea penală în cazul infracțiunilor de criminalitate informatică

INTRODUCERE Prin prezenta lucrare mi-am propus, pornind de la prezentarea fenomenului de criminalitate informatică şi de la analiza principalelor...

Marketingul serviciilor - universități și facultăți

INTRODUCERE Ce este marketingul Cercetare a pieţei, în raport cu produsul ce se doreşte a fi vândut, observarea atitudinii consumatorilor faţă de...

Rolul Routerelor în Infastructura Internetului

1.1 Protocoale folosite în Internet Pentru a realiza transferul de pachete între calculatoarele conectate la Internet şi între routerele ce...

Etică în domeniul bancar

1.1. Etica, definitii si sfera ei de cuprindere: Etica, conform dictionarului este “stiinta care se ocupa cu studiul principiilor morale, cu...

Sisteme Informatice de Gestiune

INTRODUCERE În contextul economiei de piaţă, fiecare întreprindere se confruntă cu o serie de probleme care vizează în principal stabilirea...

Informatică pentru afaceri la SC Practic SRL

1. Prezentare generală. Statutul Societătii Societatea comercială PRACTIC S.R.L. Darabani s-a constituit în conformitate cu prevederile Legii...

Abordarea orientată - obiect pentru integrarea proceselor de afaceri în sistemele informatice de gestiune

Sistemul informatic Sistemul informatic este un ansamblu structurat şi corelat de proceduri şi echipamente electronice de calcul care permit...

Formele Comunicării

Introducere În prezenta lucrare am urmărit să surprind cele mai importante aspecte ale comunicării în 3 ipostaze: comunicarea verbală,non-verbală...

Ai nevoie de altceva?