Cultura afacerilor - sinteze

Curs
8.6/10 (7 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 136 în total
Cuvinte : 68523
Mărime: 256.95KB (arhivat)
Publicat de: Basarab Groza
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popescu Manoela
cultura afacerilor

Cuprins

  1. CAP 1. Cultura organizatiei
  2. 1.1. Definirea conceptului de cultura a organizatiei
  3. 1.2. Teorii asupra culturii organizatiei
  4. 1.3. Componentele culturii organizatiei si formele ei de manifestare
  5. 1.4. Tipologii ale culturii organizationale
  6. 1.5. Factorii care influenteaza cultura organizatiei
  7. 1.6. Functiile culturii organizatiei
  8. CAP 2. Cultura nationala si cultura organizatiei
  9. 2.1. Cultura nationala
  10. 2.2. Congruenta dintre cultura nationala si cultura organizatiilor
  11. 2.3. Izvoarele istorice ale caracteristicilor culturilor organizationale din România
  12. CAP 3. Cultura afacerilor – parte integrata a culturii organizationale
  13. 3.1. Definirea conceptului de cultura a afacerilor
  14. 3.2. Elementele componente si tipologii ale culturii afacerilor
  15. 3.3. Factori care influenteaza cultura afacerilor
  16. 3.4. Parametrii de caracterizare ai culturii afacerilor.
  17. CAP 4. Tipologia relatiilor dintre cultura afacerilor si cultura organizatiei
  18. 4.1. Relatiile interne dintre cultura afacerilor si cultura organizatiei
  19. 4.2. Relatiile externe dintre cultura afacerilor si cultura organizatiei
  20. CAP 5. Politica firmelor comerciale în domeniul culturii organizationale
  21. CAP 6. Dinamica culturii de afaceri
  22. CAP 7. Metode de cercetare si de analiza utilizate în cadrul culturii afacerilor:
  23. 7.1. Operationalizarea în cercetarea culturii de afaceri
  24. 7.2. Metode de cercetare si modele de analiza utilizate în cercetarea culturii afacerilor
  25. 7.3. Metode de analiza, organizare si prezentare a datelor obtinute prin cercetare
  26. 7.4. Strategii de cercetare a culturii de afaceri
  27. CAP 8. Cultura de afaceri – instrument al managementului modern al întreprinderii
  28. 8.1. Impactul culturii afacerilor asupra procesului de management
  29. 8.2. Interdependenta dintre cultura afacerilor si stilul managerial
  30. 8.3. Managementul calitatii si cultura afacerilor
  31. 8.4. Interrelatia cultura de afaceri – strategie la nivel organizational
  32. CAP 9. Cultura afacerilor si angajatii
  33. CAP 10. Impactul culturii de afaceri asupra eficacitatii întreprinderilor
  34. CAP 11. Globalizarea si transformarea societatii românesti contemporane din perspectiva valorilor afacerilor
  35. 11.1. Valorile de afaceri
  36. 11.2. Globalizarea afacerilor si reactiile oamenilor de afaceri la globalizare
  37. 11.3. Transformarea si controlul afacerilor în cadrul economiei de piata

Extras din curs

CAP 1. Cultura organizatiei

1.1. Definirea conceptului de cultura a organizatiei

1.2. Teorii asupra culturii organizatiei

1.3. Componentele culturii organizatiei si formele ei de manifestare

1.4. Tipologii ale culturii organizationale

1.5. Factorii care influenteaza cultura organizatiei

1.6. Functiile culturii organizatiei

1.1. Definirea conceptului de cultura a organizatiei

Atunci când se încearca a se defini cu un singur cuvânt un ansamblu de comportamente individuale ce se sprijina pe reguli, norme si institutii recunoscute si acceptate, precum si pe un patrimoniu comun, este obligatoriu sa se vorbeasca despre cultura organizatiei.

Cultura organizatiei este un concept dificil de definit; este de remarcat faptul ca, în literatura de specialitate, nu are o definitie unanim acceptata.

Orice încercare de a defini cultura unei organizatii nu poate reusi decât plecând de la om, de la existenta istorica a acestuia, de la psihologia poporului din care face parte si, nu în ultimul rând, de la cultura lui nationala.

Cultura organizatie este produsul oamenilor si activitatilor lor sociale dar si a celor materiale si spirituale.

Atunci când patrund într-o organizatie, indivizii au idei si sentimente referitoare la propria persoana, la altii (colegi, sefi, prieteni) si, în general, la lume. Ideile si sentimentele indivizilor sunt, în acelasi timp, transmise altora si îmbogatite sau înlocuite prin preluarea obiceiurilor si regulilor deja existente în organizatii. Din împletirea acestor idei, sentimente, convingeri, credinte si reguli rezulta cultura organizatiei. Acest proces care se desfasoara la nivelul unei organizatii este, la scara mai mica, asemanator cu cel care are loc la nivel national.

Deci, se poate afirma ideea conforma careia cultura oricarei organizatii „este similara culturii nationale: îsi are originea în istorie, mituri, eroii si simboluri”, în succesele si dezastrele sistemului social considerat, atribuind o semnificatie comuna si specifica lumii înconjuratoare.

Încercarile de identificare a culturii organizatiei, a locului si rolului ei în succesul sau esecul ce marcheaza evolutia firmei sunt relativ recente.

O data cu abordarea firmei ca un organism social de catre specialistul american Th. Szelnic (1957), au debutat si preocuparile pentru identificarea si definirea culturii unei organizatii. Studiile ulterioare asupra unor companii americane de succes ca Hewlett – Packard, IBM, Procter & Gamble, Delta Airlines, Du Pont, Eastman – Kodak si Digital Equipement au relevat importanta, din perspectiva practicii manageriale, a invizibilei forte – cultura organizatiei – care le-a transformat în corporatii de succes.

Aparut în limba engleza în anii ’60 ca sinonim pentru climat, conceptul de cultura a organizatiei, s-a dezvoltat si a capatat valente noi începând cu anii ’70.

În 1967, în lucrarea „Management and Machiavelli”, Anthony Jay vorbea despre corporatii ca despre institutii sociale cu obiceiuri si tabuuri, institutii pe care le considera a fi, de asemenea, institutii politice, autoritare si democratice, pacifiste si razboinice, liberale si paternaliste. Lucrul la care facea referire A. Jay, desi conceptul era putin cunoscut la acea vreme si, înca, nu avea o larga întrebuintare, era cultura organizatiei.

La începutul anilor 1980, au aparut câteva carti privind cultura corporatiei, între care: „In Search of Excellence”, autori – Thomas J. Peters si Robert H. Waterman; „Theory Z: How American Business Can Meet the Japanese Challenge” – William G. Ouchi; „Corporate Culture” – Terrence E. Deal si Allen A. Kennedy.

Termenul de cultura a firmei sau cultura organizationala a facut o cariera foarte rapida atât în SUA, cât si în Europa Occidentala si, mai recent, dupa 1990, si în tarile Europei de Est. Sugestiv pentru raspândirea conceptului este ca, în 1981, prestigioasa „Harvard University” a introdus primul sau curs privind cultura corporatiei. În ultimii zece ani, reductionismul cultural ce a stat în buna masura la baza curentului simbolismului organizational si al culturii de întreprindere, a invadat câmpul reflectiei si al practicii organizationale.

Specialistii în management au cautat sa înteleaga cultura organizatiilor mai mult din punct de vedere al afacerilor si mai putin din cel antropologic.

Daca obiectivul final al antropologiei este întelegerea omului în contextul culturii lui nationale si a organizatiei, scopul managementului este, nu de întelegere a culturii organizatiei în ansamblul ei ca fenomen, precum si a implicatiilor acesteia asupra organizatiilor, ci de a folosi anumite cunostinte despre cultura organizatiei pentru a proiecta cea mai eficace strategie organizationala si structurala, astfel încât utilizarea eficienta a resurselor umane sa devina posibila.

Organizatiile trebuie sa-si înteleaga cultura pentru ca ele functioneaza cu aceste culturi, pe care le pot folosi în scopul eficientizarii activitatilor lor.

Se poate spune ca, în orice context, climatul organizatiei are o sfera mult mai îngusta decât cultura organizatiei, fiind rezultatul acesteia.

Dupa unii specialisti, climatul organizational reprezinta „totalitatea caracteristicilor sociale si umane ale organizatiei ca sistem, printre acestea numarându-se recompensele si ocaziile de promovare”.

O alta definitie data climatului organizational este de „totalitatea conditiilor ce determina „personalitatea” organizatiei. Întrucât în dictionar termenul de climat este explicat ca „ambianta morala, sociala de munca” etc, iar termenul de cultura înseamna „totalitatea valorilor materiale si spirituale, totalitatea cunostintelor membrilor unei colectivitati”, apare, în mod clar, ideea potrivit careia climatul este produsul culturii organizatiei, influentând-o pe aceasta, prin modificarile continue pe care le suporta si a progresului economico – tehnico – social al societatii în care organizatia functioneaza.

Ceea ce se impune totusi a fi evidentiat este faptul ca, desi nu exista identificare între cele doua concepte – climat si cultura - , exista însa interdependente.

Notiunea de „cultura a organizatiei” este abordata din diferite perspective si conform diferitelor orientari, încercându-se astfel, de catre tot mai multi specialisti, o definire si o întelegere cât mai completa a acesteia. Fiind dificila de masurat, cultura organizatiei a facut, cel mai des, obiectul central de studiu al managementului transcultural. Contributii importante la definirea si întelegerea culturii organizatiei, din perspectiva managementului transcultural, au avut fondatorii acestei discipline, precum: N. J. Alder, G.W. Allport, G.V. Barrett, B.M. Bass, J.W. Berry, D.T. Campbell, J. Child, S.M. Davis, R.B. Edgerton, E.T. Hall, G. Hofstede, S. Iwawaki, A.R. Negandhi, F.R. Kluchohn, S. Ronen, F. Strodtbeck, H.C. Triandis.

Pentru Edgar Schein, cultura organizationala vizeaza câteva elemente constitutive: regulile de comportament, normele care se dezvolta în cadrul grupelor de munca, valorile dominante adoptate de organizatie privind produsele, filosofia care calauzeste politica unei organizatii fata de partenerii de afaceri, regulile stabilite într-o organizatie pentru functionarea ei eficienta, spiritul si climatul ce caracterizeaza organizatia în mediul intern si în relatiile cu mediul înconjurator.

P. Morin considera cultura organizationala un subsistem al întreprinderii, care prin metodele teoriei sistemelor, poate fi diagnosticata, modelata, implementata si monitorizata.

Pentru H. Laroche cultura organizationala reprezinta o alternativa pentru tehnicile de management rationale, care nu gasesc totdeauna solutiile cele mai adecvate problemelor complexe ale organizatiei si mediului.

T. J. Peters si R. H. Watermann considera ca modelele rationale defavorizeaza valorile si implicit cultura organizationala, între strategia de dezvoltare, cultura organizationala si performantele realizate de întreprindere existând o corelatie directa si evidenta.

H. Simon considera cultura organizationala ca o frontiera a rationalitatii creata ca un raspuns la demersurile organizatiei în scopul reducerii insuficientei capacitatii cognitive a indivizilor, teorie care garanteaza întreprinderii o anumita stabilitate si îi permite o adaptabilitate la modificarile din mediul intern si extern.

Preview document

Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 1
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 2
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 3
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 4
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 5
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 6
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 7
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 8
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 9
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 10
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 11
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 12
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 13
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 14
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 15
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 16
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 17
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 18
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 19
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 20
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 21
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 22
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 23
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 24
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 25
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 26
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 27
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 28
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 29
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 30
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 31
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 32
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 33
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 34
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 35
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 36
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 37
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 38
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 39
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 40
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 41
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 42
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 43
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 44
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 45
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 46
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 47
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 48
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 49
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 50
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 51
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 52
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 53
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 54
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 55
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 56
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 57
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 58
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 59
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 60
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 61
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 62
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 63
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 64
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 65
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 66
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 67
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 68
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 69
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 70
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 71
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 72
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 73
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 74
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 75
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 76
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 77
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 78
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 79
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 80
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 81
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 82
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 83
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 84
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 85
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 86
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 87
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 88
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 89
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 90
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 91
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 92
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 93
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 94
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 95
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 96
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 97
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 98
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 99
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 100
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 101
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 102
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 103
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 104
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 105
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 106
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 107
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 108
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 109
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 110
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 111
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 112
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 113
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 114
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 115
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 116
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 117
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 118
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 119
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 120
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 121
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 122
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 123
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 124
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 125
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 126
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 127
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 128
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 129
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 130
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 131
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 132
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 133
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 134
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 135
Cultura afacerilor - sinteze - Pagina 136

Conținut arhivă zip

  • Cultura Afacerilor - Sinteze
    • Cultura_afacerilorprez.doc
    • Cultura_afacerilorprez2.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul Cultural

1. INTRODUCERE Din perspectivă istorică, derularea afacerilor internaţioale prezintă caracteristici de continuitate, dar şi de specificitate...

Analiza profitabilității și rentabilității firmei Coca Cola Timiș

CAPITOLUL 1. REZULTATUL FINANCIAR AL ÎNTREPRINDERII 1.1. Definire şi delimitări ale noţiunii În literatura de specialitate profitul, în sens...

Strategii investiționale în afaceri - SC Lary Trans SRL

1. Prezentarea societatii de transport SC LARY TRANS SRL 1.1. Denumirea societatii: SC LARY TRANS SRL 1.2. Sediul societatii: Str. Magurei, Nr....

Internaționalizarea Firmei

Introducere: Realitatea istoricã aratã cã, pe mãsura dezvoltãrii sale, firma de afaceri tinde sã depãşeascã limitele locale, naţionale şi regionale...

Cultura întreprinderii

1. CONCEPTUL DE CULTURA DE INTREPRINDERE Notiunea de cultura organizationala sau cultura intreprinderii a aparut relativ recent, se adauga altor...

Matematici Economice - Capitolul 1

CAPITOLUL I Elemente de Analiza Matematica 1.1.Serii de numere reale Fie (an) un sir de numere reale.Consideram sirul (sn) definit astfel:...

Cultura afacerilor

Tema 1: Conceptul de cultură organizaţională 1. Conceptul de cultură organizaţională 2. Conţinutul culturii organizationale. 3. Factorii de...

Managementul carierei profesionale

GHID DE STUDIERE A CURSULUI Bine ați venit la acest curs privind managementul carierei profesionale ! Scopul cursului Cursul își propune să...

Te-ar putea interesa și

Concurența în Dreptul Comercial

Introducere Prezenta lucrare este consacrată unui fenomen creat de o entitate cu mari ambiţii evoluţioniste, fiind un concept care subzistă mai...

Strategii de dezvoltare a turismului vitivinicol în Republica Moldova

Introducere Turismul, sub diferitele sale forme, a cunoscut о dezvoltare şi o diversificare accentuată în ultimele decenii astfel încât, la...

Aspecte Etice în Procesul de Internaționalizare a Firmei

INTRODUCERE Evoluţiile din ultimele decenii ale economiei, în special, şi ale societăţii, în general, ne-au arătat că schimbarea este...

Practică la ministerul culturii

1.Prezentarea institutiei publice in care se desfasoara practica 1.1. Denumirea institutiei, profil, obiect de activitate profesionala....

Internaționalizarea companiei SC Raja SA Constanța

Introducere : „De la companii nationale la companii multinationale”. Este o realitate ca a inceput sa devina un leit motiv ca panaceul dar si raul...

Stilul managerial în IMM

INTRODUCERE Lucrarea de licenţă cu titlul STILUL MANAGERIAL ÎN IMM, a fost elaborată cu scopul de a evidenţia importanţa stilului managerial în...

Analiza și valorificarea potențialului turistic al Egiptului. studiu de caz - Cairo și împrejurimile

Introducere Egiptul leagăn al civilizaţiei, este o ţară mistică, unde legendele se împletesc cu realitatea, şi drumurile parcă poartă încă urmele...

Raport de practică la SC Rowena SRL

INTRODUCERE Pe măsura dezvoltării societăţii omeneşti, preocupările în domeniul marketingului şi managementului s-au intensificat şi amplificat,...

Ai nevoie de altceva?