Biblioteca

Cursuri Fiscalitate

Curs / Economie, Finante
Informatii Curs:
Numar de pagini: 26
Marime arhiva: 119.90Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 11
Tip document: Curs
Domenii: Economie, Finante
Nota pe site: 9 Cursuri Fiscalitate, 9 out of 10 based on 2 rating
Profesor:
Stela Toader
Valoare:
Gratis
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.


Fisiere in arhiva: (11)

 • Fiscalitate Curs 1.doc
 • Fiscalitate Curs 2.doc
 • Fiscalitate Curs 3 Neterminat.doc
 • Fiscalitate Curs 4.doc
 • Fiscalitate Seminar 2.doc
 • fiscalitate_curs 3.doc
 • fiscalitate_curs 5.doc
 • fiscalitate_curs 7.doc
 • fiscalitate_seminar 2.doc
 • fiscalitate_seminar 5.doc
 • fiscalitate_seminar 7.doc
+ mai multe

Extras din document:

Fiscalitate
(Toader) Curs 1
Definitii:
Impozitele-> sunt prelevari cu caracter obligatoriu, nerambursabile si fara contraprestatie directa aflate la dispozitia statului
Taxele-> sunt prelevari nerambursabile cu contraprestatie din partea statului
Elementele impozitului: Contribuabilul-> cel caruia i se imputa; Platitorul/Suportatorul-> cel care plateste efectiv impozitul; Obiectul impunerii-> arata din ce este platit impozitul(venit/avere/productie/consum); Sursa impunerii/de impozitare-> arata locul de unde provin impozitele(profit, venit, produs); Modalitatea de calcul-> arata unitatea de impunere(unitatea monetara<venit>; suprafata<pamant>; cilindrii<vehicule>); Termenul de plata; Asieta-> arata modul de asezare al impozitului; Cota de impunere/de impozitare-> progresive, regresive
Finantele firmei
Fiscalitate
(Stela Toader) Curs 2
Test de la curs
- Subiect Sinteza – 2 3 5 pagini
- Grile
- Aplicatii Practice
De pregatit pentru examen
- De bazat pe curs
- De bazat pe seminar
- Codul Fiscal al Romaniei
- Codul de Procedura Fiscala a Romaniei
1. Sistemul Fiscal
1.1 Necesitatea si rolul impozitelor; Justificarea legitimitatii impozitelor si consfintirea la plata acestora;
Disciplina Fiscalitate studiaza acea parte a Finantelor Publice care se ocupa cu modul de constituire a resurselor financiare publice pe seama prelevarilor fiscale.
Intr-o economie statul pune la dispozitia membrilor societatii o gama variata de bunuri si servicii publice (utilitati publice). Implicarea statului in furnizarea utilitatilor publice este determinata de cel putin 3 motive:
- Sectorul Privat nu este organizat sub aspect tehnic sa furnizeze asemenea utilitati publice
- Sectorul Privat nu poate identifica beneficiarii acestor utilitati publice pentru a le solicita pretul acestora
- Sectorul Privat nu este interesat sa furnizeze o serie de utilitati publice datorita incapacitati de plata a beneficiarilor
Daca intr-o prima etapa rolul statului in economie era limitat la infaptuirea sarcinilor sale traditionale (Aparare Nationala, ordine publica, Administrarea lucrarilor publice), dupa Marea Criza Economica Mondiala (1923-1933) rolul statului s-a extins la infaptuirea unor functii noi precum
- In plan economic
o Stabilizarea activitatii economice si corectarea dezechilibrelor
- In plan social
o Redistribuirea veniturilor si averilor intre membrii societatii
o Protejarea persoanelor defavorizate social
Acceptand necesitatea existentei institutiei publice (Statul), acceptam ca pentru indeplinirea functiilor si sarcinilor acesteia are nevoie de resurse financiare. Desi metodele de constituire ale surselor financiare au evoluat de-a lungul timpului, impozitul a ramas principalul mijloc de constituire a surselor.
Necesitatea justificarii legitimitatii impozitului decurge din necesitatea obtinerii consimtamantului contribuabilului deoarece cu care un impozit apare mai legitim in ochii celui care trebuie sa-l plateasca cu atat consimtamantul contribuabilului va fi obtinut mai usor, si acesta isi va respecta obligatia fiscala pe care o are.
In lucrarile de specialitate se face referire la o legitimitate sociologica a impozitului, o legitimitate politica si o legitimitate juridica .
- Dpdv sociologic
o Impozitul este legitim intrucat acesta este pretul pe care cetatenii trebuie sa il suporte/plateasca in schimbul bunurilor si serviciilor publice, acesta fiind in acelasi timp sursa interventiei statului in plan economic si social.
- Dpdv politic
o Legitimitatea este asigurata in statele democratice de existenta regimului parlamentar care garanteaza principiul legalitatii impunerii. Totusi, desi legal prin votarea lui de catre alesii contribuabililor (parlamentari), consimtamantul la plata nu este accordat de toti membrii societatii.
- Dpdv juridic
o Legitimitatea este asigurata de existenta de functionare a unor principii de drept fiscal dintre care unele avand forta constitutionala. (principiul legalitatii, principiul nediscriminarii fiscale ... SAMD)
Chiar prin Constitutia tarii noastre (Cap 3, art 56) se stipuleaza obligatia cetatenilor de a contribui cu impozite si taxe la acoperirea cheltuielilor publice. Mai mult decat atat, tot in constitutie, se prevede ca sistemul legal de impunere trebuie sa asigure asezarea justa a sarcinii fiscale.
Importanta justificarii legitimitatii impozitelor se poate explica prin aceea ca aceasta influenteaza consimtirea la plata si gradul de civism fiscal cu impact asupra nivelului veniturilor publice colectate si asupra gradului de evaziune fiscala.
1.2 Conceptul de sistem fiscal; Functiile sistemului fiscal; Principiile unui sistem fiscal optimal
Luarea in discutie a unui sistem fiscal este foarte importanta intrucat din modul cum acesta este construit si functioneaza se pot face aprecieri asupra politicii fiscale a unui stat si asupra eficientei implicarii statului in plan economic si social.
Rolul sistemului fiscal este de a contribui la constituirea fondurilor financiare publice pe seama prelevarilor din impozite, taxe si contributii si de a permite interventii ale statului in activitatea economica.
In ceea ce priveste definirea sistemului fiscal, in literatura de specialitate, sunt intalnite 2 abordari:
- Sistemul fiscal este vazut ca ansamblul impozitelor percepute intr-un stat, fiecare avand o anumita contributie si un anumit rol regulator in economie
- Sistemul fiscal este vazut ca ansmblul de metode principii, tehnici, procedee cu privire la o multime de elemente (materie impozabila, subiecti fiscali, cote etc.) intre care se nasc relatii cu ocazia proiectarii, legiferarii, asezarii si perceprii impozitelor care sunt gestionate conform legislatiei fiscale in scopul indeplinirii obiectivelor sistemului.


Previzualizare pagini: (26)

  Comentarii:

  cursuri anul 3 fiscalitate


  Documente similare:
  Preview document similar
  Control Fiscal
  Disertatia contine 81 pagini in format doc cu o marime totala de 108.97 KB.
  Preview document similar
  Sistemul Fiscal
  Cursul contine 16 pagini in format doc cu o marime totala de 37.31 KB.
  Preview document similar
  Posibilitati de Contracarare a Evaziunii Fiscale
  Proiectul contine 18 pagini in format doc cu o marime totala de 72.17 KB.
  Preview document similar
  Fiscalitatea in Romania
  Proiectul contine 32 pagini in format doc cu o marime totala de 353.24 KB.
  Preview document similar
  Politica Fiscala a Uniunii Europene
  Referatul contine 18 pagini in format doc cu o marime totala de 23.45 KB.
  Preview document similar
  Sistemul Fiscal in Italia
  Referatul contine 8 pagini in format doc cu o marime totala de 26.65 KB.
  Carti recomandate:
  Gabriel Biris
  Descriere: Dublul titlu al cartii lui Gabriel Biris - "Despre fiscalitate si competitivitate" si "Despre fiscalitate si bun simt" - este fara indoiala incitant. Dincolo de titlu, cartea merita atentie avand in vedere faptul ca autorul este un tanar avocat specializat in fiscalitate, care in dezbaterile publice se remarca prin competenta... citeste tot
  Gabriel Biris
  Dublul titlu al cartii lui Gabriel Biris - "Despre fiscalitate si competitivitate" si "Despre fiscalitate si bun simt" - este fara indoiala incitant. Dincolo de titlu, cartea merita atentie avand in vedere faptul ca autorul este un tanar avocat specializat in fiscalitate, care in dezbaterile publice se remarca prin competenta si bun simt. De ce... citeste tot
  Nicoleta Cristus
  In aceasta carte sunt analizate doua dintre cele mai raspandite infractiuni economice, respectiv evaziunea fiscala si spalarea banilor. Practica selectata evidentiaza atat probleme de drept material, cat si de drept procesual din activitatea instantelor de judecata, care uneori sunt solutionate in mod diferit, ceea ce genereaza o practica... citeste tot