Economie generală

Curs
8.2/10 (6 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 6 fișiere: doc
Pagini : 47 în total
Cuvinte : 18126
Mărime: 125.88KB (arhivat)
Publicat de: Silviana Leonte
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Camelia Teodorescu
6 cursuri de economie generala din cadrul Facultatii de Geografie a Universitatii Bucuresti

Extras din curs

1. Economia - componenta a sistemului economic

1.1. Stiinta economica: domeniu, structura generala.

Pentru a caracteriza stiinta economica este necesar sa se faca apel la ceea ce reprezinta stiinta în general si la substanta economiei ca realitate. In baza acestor cunostinte se poate spune ca stiinta economica studiaza economia, asa cum biologia este stiinta despre procesele si fenomenele biosferei.

De-a lungul secolelor, cunostintele economice au fost "integrate" în diferite alte sisteme de gândire (în filozofie, politica, drept, morala). Stiinta economica s-a constituit si a primit "drept de cetate" în lumea stiintelor catre sfârsitul secolului al XVIII-lea, atunci când capitalismul s-a dezvoltat si s-a consolidat în tarile vest-europene. Constituirea stiintei economice a fost rezultatul efortului creator specializat, de pionierat, al fondatori lor acesteia (A. Smith, D. Ricardo, JB. Say, W. Petty, K. Marx), deveniti ulterior clasicii acestei stiinte.

Initial, noua stiinta a fost denumita economie politica.

Termenul a fost consacrat de francezul Antoine de Montchrestien, prin al sau "Tratat de economie politica" (1615). Acest termen provine de la trei cuvinte de origine greaca: oikos (gospodarie, gospodarire), nomos (lege, regula) si polis (orase, cetate). În traducere libera, economia politica semnifica regulile (legea) de gospodarire a societatii.

Treptat, stiinta economica s-a diversificat, astfel încât a devenit improprie folosirea termenului de economie politica pentru a desemna stiinta economica în totalitatea el.

Eforturile specialistilor - economisti, epistemologi ¬în directia aprofundarii întelegerii economiei ca actiune sociala specifica, respectiv procesul fara sfârsit al crearii, perfectionarii si reconsiderarii structurilor analitice de cercetare s-au concretizat în aparitia unor noi si noi stiinte economice autonome. In anumite momente ale evolutiei procesului aratat, s-au impus anumite situatii clasice, caracterizate printr-o consolidare a nucleului dur al stiintei economice, printr-o mai buna coordonare si o noua sinteza a progreselor stiintifice în domeniu pâna la momentul respectiv.

Ca urmare, în prezent, stiinta economica consta într-un sistem de stiinte autonomizate, toate acestea având ca domeniu de cercetare economia în ansamblul ei, complexa, dinamica si în continua diversificare.

Economia elaboreaza, gestioneaza si foloseste atât concepte si legi riguroase care pot fi testate prin raportare la realitatea economica evidenta (empirica), cât si judecati de valoare prin care actele si faptele economice sunt apreciate. Cunostintele economice, teoriile si doctrinele economice corecte au un mare rol transformator, "chiar mai mare decât institutiile existente".

1.2. Principalele etape ale evolutiei gândirii si stiintei economice

De regula, specialistii în domeniu delimiteaza patru etape ale evolutiei gândirii si stiintei economice, dominate de situatiile clasice corespunzatoare. Acestea au fost încadrate în anumite orizonturi de timp.

a) Prima etapa in evolutia gândirii economice îsi are începuturile în gândirea antica greco-romana si asiatica si se încheie spre sfârsitul secolului al XVIII-lea, prin contributia epocala a lui Adam Smith. În lucrarea sa ,,Avutia natiunilor" (1776), Smith a reusit sa dea expresie primei situatii clasice. De aceea, el este considerat parintele stiintei economice, stiinta care initial era cunoscuta sub denumirea de economie politica. De o deosebita importanta au fost în aceasta perioada dezvoltarile si contributiile acelor economisti care au efectuat primele analize economice ale proceselor economice de ansamblu, cum sunt: W. Petty cu a sa "Aritmetica politica", F. Quesnay, cu faimosul sau "Tablou economic".

b) A doua perioada În evolutia gândirii si stiintei economice se încadreaza într-un orizont de timp cuprins între sfârsitul secolului al XVIII-lea si începutul ultimei treimi a secolului al XIX-lea. Aceasta perioada este dominanta si ilustrata de David Ricardo, cu lucrarea sa devenita clasica "Despre principiile economiei politice si ale impunerii" (1817); de Thomas Malthus ("Eseu asupra principiului populatiei" - 1798 si ,,Principii ale economiei politice" - 1820); de lohn S. Mill ("Despre definitia economiei politice si metoda ei caracteristica de investigatie" - 1836 si "Principiile economiei politice"¬1848).

În aceasta etapa a trait si a creat K. Marx, care este considerat un fondator de noua scoala economica, respectiv un nou curent de gândire economica. Opera sa fundamentala este "Capitalul", cu cele trei volume ale acestuia (volumul 1 - 1867, volumul II - 1885 si volumul III -1893).

c) A treia perioada este cuprinsa între anii '70 ai secolului al XIX-lea si marea recesiune mondiala din anii '30 ai secolului al XX-lea. În acest interval de timp s-au impus contributiile stralucite ale scolii istorice germane (w. Roscher, G. Schmoller si îndeosebi F. List). Lucrarae lui Fr. List "Sistem national de economie politica" (1841) a deschis noi linii de abordare si analiza a economiei în general. În aceasta perioada s-au impus si marginalistii vienezi, specialisti în teoria valorii si a distributiei (E. Menger, E. Bahm-Bawerk, F. von Wieser). Un loc aparte au ocupat urmatorii economisti: Leon Walras ("Elemente de economie politica pura" - 1877); Vilfredo Pareto ("Manual de economie politica" - 1906); Alfred Marshall (,,Principii ale economiei politice" -1890 si ,,Banii, creditul si comertul" -1923).

d) A patra perioada în evolutia stiintei economice se încadreaza între anii '30 si anii '70 ai secolului al XX-lea.

1.3. Abordari ale economiei: micro si macroeconomica; pozitiva si normativa

Tinând seama de obiectivul general al disciplinei, ne vom limita la caracterizarea acelor stiinte economice care se delimiteaza dupa nivelul de structurare a activitatilor economice contemporane: microeconomie si macroeconomie.

Microeconomia este acea ramura a economiei care studiaza unitatile economice individuale, structurile si comportamentele lor (gospodarii individuale, firme, banci, administratii etc.), precum si interrelatiile dintre aceste unitati elementare.

Domeniile prioritare ale micro economiei sunt urmatoarele: deciziile întreprinzatorilor, ale unitatilor ce sustin oferta de bunuri; alegerile consumatorilor rationali; functionarea diferitelor tipuri de piete, ca relatii specifice între vânzatori si cumparatori; esecul pietelor; remu¬nerarea factorilor de productie.

Preview document

Economie generală - Pagina 1
Economie generală - Pagina 2
Economie generală - Pagina 3
Economie generală - Pagina 4
Economie generală - Pagina 5
Economie generală - Pagina 6
Economie generală - Pagina 7
Economie generală - Pagina 8
Economie generală - Pagina 9
Economie generală - Pagina 10
Economie generală - Pagina 11
Economie generală - Pagina 12
Economie generală - Pagina 13
Economie generală - Pagina 14
Economie generală - Pagina 15
Economie generală - Pagina 16
Economie generală - Pagina 17
Economie generală - Pagina 18
Economie generală - Pagina 19
Economie generală - Pagina 20
Economie generală - Pagina 21
Economie generală - Pagina 22
Economie generală - Pagina 23
Economie generală - Pagina 24
Economie generală - Pagina 25
Economie generală - Pagina 26
Economie generală - Pagina 27
Economie generală - Pagina 28
Economie generală - Pagina 29
Economie generală - Pagina 30
Economie generală - Pagina 31
Economie generală - Pagina 32
Economie generală - Pagina 33
Economie generală - Pagina 34
Economie generală - Pagina 35
Economie generală - Pagina 36
Economie generală - Pagina 37
Economie generală - Pagina 38
Economie generală - Pagina 39
Economie generală - Pagina 40
Economie generală - Pagina 41
Economie generală - Pagina 42
Economie generală - Pagina 43
Economie generală - Pagina 44
Economie generală - Pagina 45
Economie generală - Pagina 46
Economie generală - Pagina 47

Conținut arhivă zip

  • Economie Generala
    • Economie_generala_1.doc
    • Economie_generala_2.doc
    • Economie_generala_3.doc
    • Economie_generala_4.doc
    • Economie_generala_5.doc
    • Economie_generala_6.doc

Alții au mai descărcat și

Randamentul folosirii factorilor de producție

CAPITOLUL 1 FACTORII DE PRODUCŢIE – PREZENTARE GENERALĂ Analiza factorilor de producţie este organic legată de noţiunea de resurse economice. În...

Rolul Investițiilor în Dezvoltarea Economică

Rezumat În lucrarea de faţă se face o analiză privind impactul investiţiilor asupra dezvoltării economice din România. Vom prezenta o clasificare...

Teorie despre economia de piață

I. NOŢIUNI ŞI CONCEPTE DE BAZĂ 1. INTRODUCERE Experienţa ţărilor dezvoltate, rezultatele lor concretizate în creşterea economică, sunt argumentul...

Microeconomie și Macroeconomie

Unitatea de învățare 1 ACTIVITATEA ECONOMICĂ ȘI ȘTIINȚA ECONOMICĂ Activitatea economică este o activitate umană complexă care se încadrează între...

Economia Muncii

Piata muncii = locul de intalnire intre ofertantii de forte de munca(indivizii, lucratori) si solicitantii de forte de munca (firme). Din...

Economie generală - opțiunile producătorului și comportamentul consumatorului

Partea 1. OPŢIUNILE PRODUCĂTORULUI În condiţiile economiei de piaţă producătorul trebuie să ţină seama de variabilele de care depinde activitatea...

Macroeconomie

CAPITOLUL 1 - PIAŢA MONETARĂ Banii constituie obiectul tranzacţiilor pe piaţa monetară. Folosirea lor condiţionează funcţionarea tuturor pieţelor,...

Economie generală

1. ECONOMIA Economia reprezint o tiin social ce studiaz : produc ia, desfacerea, comer ul, consumul de bunuri i servicii. Potrivit defini iei...

Te-ar putea interesa și

Politică economică - obiective, concept

Introducere Cercetarile întreprinse asupra economiei reale au aratat ca atât economia unei tari, indiferent care ar fi aceasta, cât si economia...

Metode de comparație a sistemelor economice din Danemarca și Suedia

Introducere Termenul de “sistem” semnifică, în general, un ansamblu complex de elemente ordonate şi interconectate având o anumită structură şi...

Contribuția Scolii Neoclasice în Gândirea Economică

INTRODUCERE Prin cercetare, oamenii urmaresc sa-si sporeasca eficienta activitatilor desfasurate, sa se integreze tot mai benefic în mediul...

Politica financiară a statului - obiectivele principale ale politicii financiare în Republica Moldova

INTRODUCERE Actualitatea temei. Apariţia şi evoluţia finanţelor sunt strâns legate de apariţia şi consolidarea statului. Finanţele publice, în...

Proiect economie europeană - Irlanda

1. Scurt istoric Republica Irlandeza este o tara în Europa de vest care ocupa aproximativ 80% din insula Irlanda, cealalta paret fiind ocupata de...

Marketing internațional - raport de țară - Columbia

Harta oficială a Columbiei I. Prezentarea pe scurt a ţării I. 1. Scurt istoric În perioada pre-columbiană, spaţiul acum numit Columbia a fost...

Irlanda - Raport de Țară

Cap. 1 Irlanda – prezentare generala Irlanda este situata în nord-vestul Europei; vestul Marii Britanii si are capitala la Dublin. Suprafata...

Etiopia

Cap. 1 Prezentarea generală a țării Scurt istoric Cunoscută sub numele de Abyssinia, poporul etiopian este cel mai vechi popor independent din...

Ai nevoie de altceva?