Investiții Internaționale

Curs
9.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 262 în total
Cuvinte : 110000
Mărime: 567.61KB (arhivat)
Publicat de: Jenel Militaru
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Caragangiu
investitii internationale cursul detine tot semestrul din anul 3

Cuprins

  1. NOTĂ INTRODUCTIVĂ
  2. TEMA I. INVESTIŢIILE STRĂINE – PREZENTARE GENERALĂ
  3. 1. Investiţiile străine – delimitări conceptual-metodologice. Tipuri de investitori.
  4. 2. Rolul investiţiei în economia mondială.
  5. 3. Abordări teoretice asupra factorilor de influenţă ai atractivităţii investiţionale.
  6. 4. Particularităţile şi principiile investiţiilor internaţionale în contextul industriei globale.
  7. TEMA II. TEORII EXPLICATIVE ALE INVESTIŢIILOR STRĂINE DIRECTE ŞI PRODUCŢIEI INTERNAŢIONALE
  8. 1. Teoria valorificării imperfecţiunilor pieţei.
  9. 2. Teoria avantajului de monopol sau oligopol.
  10. 3. Teoria ciclului de viaţă al produsului.
  11. 4. Teoria internalizării producţiei.
  12. 5. Paradigma eclectică a producţiei internaţionale.
  13. 6. Sinteza factorilor determinanţi ai Investitiilor străine directe.
  14. TEMA III. REPARTIZAREA GEOGRAFICĂ A INVESTIŢIILOR STRĂINE
  15. 1. Evoluţia ISD în economia mondială şi extinderea pieţei internaţionale a ISD.
  16. 2. Tendinţele fluxurilor de ISD în ţările în devoltare şi Europa Centrală şi de Sud-Est.
  17. 3. Liberalizarea politicilor naţionale privind ISD.
  18. TEMA IV. CORPORAŢIILE TRANSNAŢIONALE – ELEMENT ACTIV AL INVESTIŢIILOR STRĂINE DIRECTE
  19. 1. Corporaţia transnaţională – delimitări conceptual-metodologice.
  20. 2. Etapele dezvoltării, dimensiunea internaţională şi specificul STN în economia mondială.
  21. 3. Tipologia şi modelele corporaţiilor transnaţionale.
  22. 4. Gradul de transnaţionalizare a întreprinderilor multinationale.
  23. 5. Evoluţii în strategiile organizaţionale ale transnaţionalelor.
  24. TEMA V. MOTIVAŢII ŞI STRATEGII DE EXPANSIUNE ALE CTN
  25. 1. Motivaţii corporatiste de realizare a investiţiilor străine directe
  26. 2. Strategii de expansiune în străinătate ale corporaţiilor transnaţionale
  27. TEMA VI. EFECTELE STN ŞI ISD ÎNTR-O LOGICĂ DE DEZVOLTARE A COMPETITIVITĂŢII ECONOMIILOR
  28. 1. Analiza interdependenţelor dintre efectele ISD, efectele STN şi dinamica competitivă a ţărilor în tranziţie.
  29. 2. Importanţa transferului internaţional de tehnologie şi reacţiile politicilor asupra acestui process.
  30. TEMA VII. RISCURILE ASOCIATE INVESTIŢIILOR STRĂINE DIRECTE ALE CORPORAŢIILOR TRANSNAŢIONALE ŞI CLIMATUL INVESTIŢIONAL
  31. 1 Tipologia riscurilor aferente investiţiilor străine directe.
  32. 2 Abordare integrată a riscurilor pentru corporaţiile transnaţionale.
  33. 3. Abordări conceptuale asupra climatului investiţional în vederea diminuării riscurilor aferente investiţiilor străine directe.
  34. 4. Aspecte analitice aferente proceselor investiţionale în contextul procesului de globalizare
  35. BIBLIOGRAFIE
  36. ANEXE

Extras din curs

TEMA I. INVESTIŢIILE STRĂINE – PREZENTARE GENERALĂ

1. Investiţiile străine – delimitări conceptual-metodologice. Tipuri de investitori.

2. Rolul investiţiei în economia mondială.

3. Abordări teoretice asupra factorilor de influenţă ai atractivităţii investiţionale.

4. Particularităţile şi principiile investiţiilor internaţionale.

1. Investiţiile străine – delimitări conceptual-metodologice. Tipuri de investitori.

Investiţiile străine, în cadrul unei industrii globale, constituie factorul-cheie fără participarea căruia procesul producţiei internaţionale ar fi fost imposibil.

Într-un volum şi o structură corespunzătoare, investiţiile asigură înlocuirea şi modernizarea tehnicii şi tehnologiilor, sporirea producţiei şi ofertei de bunuri, îmbunătăţirea calităţii şi competitivităţii acestora, crearea de noi locuri de muncă şi nu în cele din urmă, creşterea calităţii vieţii. Pornind de la aceste considerente, fiecare agent economic şi fiecare economie naţională construieşte într-un mod explicit şi implicit o strategie a dezvoltării economice în cadrul căreia investiţiile au un rol precumpănitor.

În plan teoretic, investiţia constituie un plasament pe termen lung pentru care se prezumă efecte favorabile; o alocare de resurse, de capitaluri economisite, în activităţi profitabile, în speranţa recuperării lor pe seama veniturilor viitoare, superioare; o modificare a patrimoniului generată de realizarea unor imobilizări corporale, necorporale şi chiar financiare; un proces economic complex, generator al altor procese (de exploatare, de producţie, prestaţii etc).

În plan practic, tot ceea ce întreprinde omul, entitatea sau comunitatea, pentru a-şi depăşi „condiţia” statică, deci într-un context temporal dinamic înseamnă, în fapt, investiţie, fiind vorba despre orice efort de creştere şi instruire a tinerei generaţii, de formare a forţei de muncă constituie o investiţie continuă. Construcţiile de case, de fabrici, de întreprinderi, de şcoli şi spitale, achiziţiile de bunuri pentru folosinţă îndelungată, achiziţiile de titluri şi active financiare etc. constituie forme concrete, reale şi diversificate ale investiţiilor .

În general, în literatura de specialitate dedicată aspectelor financiare ale funcţionării economiei, noţiunea de investiţii sau cheltuieli de investiţii a fost şi este interpretată diferit şi utilizată cu mai multe sensuri. Acest concept este tratat fie destul de îngust şi contradictoriu, fie atribuindu-i-se semnificaţii destul de ample şi expansive.

Astfel, în sens restrîns, investiţiile pot fi definite ca “totalitatea cheltuielilor efectuate cu scopul creării, achziţionării de noi fonduri fixe, perfecţionării sau reconstruirii fondurilor fixe existente, pentru o perioadă lungă de timp” , ea “reprezintă un adaos la capital sau la patrimoniul personal existent, rezultat din folosirea unei părţi a economiilor obţinute din activitatea perioadei respective, indiferent dacă se referă la elementele de capital fix sau circulant, la capitalul lichid sau la bunurile aflate în proprietatea menajelor”; investiţiile deci “reprezintă utilizarea economiilor pentru crearea de bunuri de capital şi/sau stocuri de capital” . Printre unii economişti acţiunea de investire s-a impus ca achiziţie de bunuri de echipament în scopul măririi capacităţii de producţie numită formare de capital fix şi sporirea stocurilor de capital.

O asemenea definire este dată de economiştii ce abordează în special latura macroeconomică a investiţiilor, fiind atribuită de fapt investiilor de capital, ce constituie suportul material al creşterii economice şi al dezvoltării social-culturale a naţiunii.

Sensul mai amplu, întîlnit în monografiile economiştilor ce tratează mai mult latura microeconomică, afirmă că investiţiile implică efort prealabil (financiar, material, de muncă) dar, ca o consecinţă, se scontează obţinerea unor efecte multiplicatoare (tehnico-materiale, financiare şi sociale). Astfel, „investiţia reprezintă sacrificiul unei părţi din consumul prezent pentru un (posibil şi incert) consum viitor” . Latura definitorie a acestui concept, în această abordare, este sacrificiul făcut întotdeauna în speranţa că acel consum viitor va fi mai mare decît cel sacrificat în prezent. Se observă existenţa unor două atribute în joc: timpul şi riscul. Sacrificiul are loc în prezent şi este sigur. Recompensa pentru el vine mai tîrziu şi mărimea ei este incertă.

P. Samuelson face chiar o distincţie între investiţiile ca noţiune percepute de economişti şi de populaţie, menţionînd că „pentru economişti, investiţiile reprezintă întotdeauna cheltuieli fizice, reale de capital, spre deosebire de majoritatea populaţiei, pentru care investiţiile sunt simple schimbări în conturile sale, cumpărări de acţiuni sau deschideri de conturi de economii” .

De fapt, pe parcursul dezvoltării gîndirii economice, interpretarea acestui concept de către economiştii de vază a depins în mare parte de nivelul cercetării şi abordării vieţii economice. Astfel, doctrinele economice ce au abordat mai mult latura macroeconomică, au atribuit investiţiilor conceptul mai restrîns al acestora, adică cel ce ţine de investirea în stocuri de capital, iar economiştii ce au acordat o mai mare atenţie microeconomiei au privit investiţiile mai larg, ca fiind renunţarea la sursele băneşti lichide actuale, în speranţa obţinerii unor avantaje viitoare.

Printre economiştii care tratează problemele macroeconomice, acţiunea de investire s-a impus ca achiziţie de bunuri de echipament în scopul măririi capacităţii de producţie, numită în prezent formare brută de capital. Ei nu includ în această categorie achiziţionarea de active financiare, deoarece prin aceste cheltuieli se schimbă doar dreptul de proprietate şi nu contribuie cu nimic la creşterea capitalului şi a avuţiei societăţii . Formarea brută de capital constituie de fapt investiţiile brute, care sunt parte componentă a produsului intern brut, calculat după metoda utilizării finale:

PIB = Cpv + Cpb + FBC + Expn

unde:

Cpv – consumul privat,

Cpb – consumul public,

FBC – formarea brută de capital,

Expn – exportul net.

În teoria macroeconomică, la noţiunea de spor al capitalului se referă cheltuielile ce ţin de investiţii capitale brute, adică formarea brută de capital fix (FBCF) şi variaţia stocurilor ( S):

FBC = FBCF + S = Ib + S = In + A + S

Deci investiţiile sunt cheltuielile care sunt destinate, pe de o parte, menţinerii stocului de capital (adică a mijloacelor utilizate în procesul de producere a bunurilor şi serviciilor), şi pe de altă parte, creşterii acestui stoc de capital. Adăugările totale la stocul de capital, adică cele pentru refacerea, amortizarea (A) şi cele pentru creşterea stocului de capital, reprezintă investiţiile brute (Ib). Iar cheltuielile realizate numai pentru creşterea netă a stocului de capital într-o perioadă de timp reprezintă investiţiile nete (In) . În ce priveşte variaţia stocurilor, parte componentă a formării brute de capital, aceasta reprezintă diferenţa între intrările în stocuri şi ieşirile din stocuri în perioada de calcul. În stocuri se includ toate bunurile care nu fac parte din capitalul fix şi care se găsesc, la un moment dat în posesia unităţilor producătoare.

În plan contabil investiţiile constituie o imobilizare în bunuri mobile sau imobile, corporale sau necorporale achiziţionate ori create pentru o entitate economică, durabile, respectiv: imobilizări legate de exploatare, imobilizări în afara exploatării. Se apreciază, de asemenea, că în economia de piaţă, investiţia constituie plasament de capital în active diverse, indiferent de durata şi scopul deţinerii lor, inclusiv în scop speculativ.

Preview document

Investiții Internaționale - Pagina 1
Investiții Internaționale - Pagina 2
Investiții Internaționale - Pagina 3
Investiții Internaționale - Pagina 4
Investiții Internaționale - Pagina 5
Investiții Internaționale - Pagina 6
Investiții Internaționale - Pagina 7
Investiții Internaționale - Pagina 8
Investiții Internaționale - Pagina 9
Investiții Internaționale - Pagina 10
Investiții Internaționale - Pagina 11
Investiții Internaționale - Pagina 12
Investiții Internaționale - Pagina 13
Investiții Internaționale - Pagina 14
Investiții Internaționale - Pagina 15
Investiții Internaționale - Pagina 16
Investiții Internaționale - Pagina 17
Investiții Internaționale - Pagina 18
Investiții Internaționale - Pagina 19
Investiții Internaționale - Pagina 20
Investiții Internaționale - Pagina 21
Investiții Internaționale - Pagina 22
Investiții Internaționale - Pagina 23
Investiții Internaționale - Pagina 24
Investiții Internaționale - Pagina 25
Investiții Internaționale - Pagina 26
Investiții Internaționale - Pagina 27
Investiții Internaționale - Pagina 28
Investiții Internaționale - Pagina 29
Investiții Internaționale - Pagina 30
Investiții Internaționale - Pagina 31
Investiții Internaționale - Pagina 32
Investiții Internaționale - Pagina 33
Investiții Internaționale - Pagina 34
Investiții Internaționale - Pagina 35
Investiții Internaționale - Pagina 36
Investiții Internaționale - Pagina 37
Investiții Internaționale - Pagina 38
Investiții Internaționale - Pagina 39
Investiții Internaționale - Pagina 40
Investiții Internaționale - Pagina 41
Investiții Internaționale - Pagina 42
Investiții Internaționale - Pagina 43
Investiții Internaționale - Pagina 44
Investiții Internaționale - Pagina 45
Investiții Internaționale - Pagina 46
Investiții Internaționale - Pagina 47
Investiții Internaționale - Pagina 48
Investiții Internaționale - Pagina 49
Investiții Internaționale - Pagina 50
Investiții Internaționale - Pagina 51
Investiții Internaționale - Pagina 52
Investiții Internaționale - Pagina 53
Investiții Internaționale - Pagina 54
Investiții Internaționale - Pagina 55
Investiții Internaționale - Pagina 56
Investiții Internaționale - Pagina 57
Investiții Internaționale - Pagina 58
Investiții Internaționale - Pagina 59
Investiții Internaționale - Pagina 60
Investiții Internaționale - Pagina 61
Investiții Internaționale - Pagina 62
Investiții Internaționale - Pagina 63
Investiții Internaționale - Pagina 64
Investiții Internaționale - Pagina 65
Investiții Internaționale - Pagina 66
Investiții Internaționale - Pagina 67
Investiții Internaționale - Pagina 68
Investiții Internaționale - Pagina 69
Investiții Internaționale - Pagina 70
Investiții Internaționale - Pagina 71
Investiții Internaționale - Pagina 72
Investiții Internaționale - Pagina 73
Investiții Internaționale - Pagina 74
Investiții Internaționale - Pagina 75
Investiții Internaționale - Pagina 76
Investiții Internaționale - Pagina 77
Investiții Internaționale - Pagina 78
Investiții Internaționale - Pagina 79
Investiții Internaționale - Pagina 80
Investiții Internaționale - Pagina 81
Investiții Internaționale - Pagina 82
Investiții Internaționale - Pagina 83
Investiții Internaționale - Pagina 84
Investiții Internaționale - Pagina 85
Investiții Internaționale - Pagina 86
Investiții Internaționale - Pagina 87
Investiții Internaționale - Pagina 88
Investiții Internaționale - Pagina 89
Investiții Internaționale - Pagina 90
Investiții Internaționale - Pagina 91
Investiții Internaționale - Pagina 92
Investiții Internaționale - Pagina 93
Investiții Internaționale - Pagina 94
Investiții Internaționale - Pagina 95
Investiții Internaționale - Pagina 96
Investiții Internaționale - Pagina 97
Investiții Internaționale - Pagina 98
Investiții Internaționale - Pagina 99
Investiții Internaționale - Pagina 100
Investiții Internaționale - Pagina 101
Investiții Internaționale - Pagina 102
Investiții Internaționale - Pagina 103
Investiții Internaționale - Pagina 104
Investiții Internaționale - Pagina 105
Investiții Internaționale - Pagina 106
Investiții Internaționale - Pagina 107
Investiții Internaționale - Pagina 108
Investiții Internaționale - Pagina 109
Investiții Internaționale - Pagina 110
Investiții Internaționale - Pagina 111
Investiții Internaționale - Pagina 112
Investiții Internaționale - Pagina 113
Investiții Internaționale - Pagina 114
Investiții Internaționale - Pagina 115
Investiții Internaționale - Pagina 116
Investiții Internaționale - Pagina 117
Investiții Internaționale - Pagina 118
Investiții Internaționale - Pagina 119
Investiții Internaționale - Pagina 120
Investiții Internaționale - Pagina 121
Investiții Internaționale - Pagina 122
Investiții Internaționale - Pagina 123
Investiții Internaționale - Pagina 124
Investiții Internaționale - Pagina 125
Investiții Internaționale - Pagina 126
Investiții Internaționale - Pagina 127
Investiții Internaționale - Pagina 128
Investiții Internaționale - Pagina 129
Investiții Internaționale - Pagina 130
Investiții Internaționale - Pagina 131
Investiții Internaționale - Pagina 132
Investiții Internaționale - Pagina 133
Investiții Internaționale - Pagina 134
Investiții Internaționale - Pagina 135
Investiții Internaționale - Pagina 136
Investiții Internaționale - Pagina 137
Investiții Internaționale - Pagina 138
Investiții Internaționale - Pagina 139
Investiții Internaționale - Pagina 140
Investiții Internaționale - Pagina 141
Investiții Internaționale - Pagina 142
Investiții Internaționale - Pagina 143
Investiții Internaționale - Pagina 144
Investiții Internaționale - Pagina 145
Investiții Internaționale - Pagina 146
Investiții Internaționale - Pagina 147
Investiții Internaționale - Pagina 148
Investiții Internaționale - Pagina 149
Investiții Internaționale - Pagina 150
Investiții Internaționale - Pagina 151
Investiții Internaționale - Pagina 152
Investiții Internaționale - Pagina 153
Investiții Internaționale - Pagina 154
Investiții Internaționale - Pagina 155
Investiții Internaționale - Pagina 156
Investiții Internaționale - Pagina 157
Investiții Internaționale - Pagina 158
Investiții Internaționale - Pagina 159
Investiții Internaționale - Pagina 160
Investiții Internaționale - Pagina 161
Investiții Internaționale - Pagina 162
Investiții Internaționale - Pagina 163
Investiții Internaționale - Pagina 164
Investiții Internaționale - Pagina 165
Investiții Internaționale - Pagina 166
Investiții Internaționale - Pagina 167
Investiții Internaționale - Pagina 168
Investiții Internaționale - Pagina 169
Investiții Internaționale - Pagina 170
Investiții Internaționale - Pagina 171
Investiții Internaționale - Pagina 172
Investiții Internaționale - Pagina 173
Investiții Internaționale - Pagina 174
Investiții Internaționale - Pagina 175
Investiții Internaționale - Pagina 176
Investiții Internaționale - Pagina 177
Investiții Internaționale - Pagina 178
Investiții Internaționale - Pagina 179
Investiții Internaționale - Pagina 180
Investiții Internaționale - Pagina 181
Investiții Internaționale - Pagina 182
Investiții Internaționale - Pagina 183
Investiții Internaționale - Pagina 184
Investiții Internaționale - Pagina 185
Investiții Internaționale - Pagina 186
Investiții Internaționale - Pagina 187
Investiții Internaționale - Pagina 188
Investiții Internaționale - Pagina 189
Investiții Internaționale - Pagina 190
Investiții Internaționale - Pagina 191
Investiții Internaționale - Pagina 192
Investiții Internaționale - Pagina 193
Investiții Internaționale - Pagina 194
Investiții Internaționale - Pagina 195
Investiții Internaționale - Pagina 196
Investiții Internaționale - Pagina 197
Investiții Internaționale - Pagina 198
Investiții Internaționale - Pagina 199
Investiții Internaționale - Pagina 200
Investiții Internaționale - Pagina 201
Investiții Internaționale - Pagina 202
Investiții Internaționale - Pagina 203
Investiții Internaționale - Pagina 204
Investiții Internaționale - Pagina 205
Investiții Internaționale - Pagina 206
Investiții Internaționale - Pagina 207
Investiții Internaționale - Pagina 208
Investiții Internaționale - Pagina 209
Investiții Internaționale - Pagina 210
Investiții Internaționale - Pagina 211
Investiții Internaționale - Pagina 212
Investiții Internaționale - Pagina 213
Investiții Internaționale - Pagina 214
Investiții Internaționale - Pagina 215
Investiții Internaționale - Pagina 216
Investiții Internaționale - Pagina 217
Investiții Internaționale - Pagina 218
Investiții Internaționale - Pagina 219
Investiții Internaționale - Pagina 220
Investiții Internaționale - Pagina 221
Investiții Internaționale - Pagina 222
Investiții Internaționale - Pagina 223
Investiții Internaționale - Pagina 224
Investiții Internaționale - Pagina 225
Investiții Internaționale - Pagina 226
Investiții Internaționale - Pagina 227
Investiții Internaționale - Pagina 228
Investiții Internaționale - Pagina 229
Investiții Internaționale - Pagina 230
Investiții Internaționale - Pagina 231
Investiții Internaționale - Pagina 232
Investiții Internaționale - Pagina 233
Investiții Internaționale - Pagina 234
Investiții Internaționale - Pagina 235
Investiții Internaționale - Pagina 236
Investiții Internaționale - Pagina 237
Investiții Internaționale - Pagina 238
Investiții Internaționale - Pagina 239
Investiții Internaționale - Pagina 240
Investiții Internaționale - Pagina 241
Investiții Internaționale - Pagina 242
Investiții Internaționale - Pagina 243
Investiții Internaționale - Pagina 244
Investiții Internaționale - Pagina 245
Investiții Internaționale - Pagina 246
Investiții Internaționale - Pagina 247
Investiții Internaționale - Pagina 248
Investiții Internaționale - Pagina 249
Investiții Internaționale - Pagina 250
Investiții Internaționale - Pagina 251
Investiții Internaționale - Pagina 252
Investiții Internaționale - Pagina 253
Investiții Internaționale - Pagina 254
Investiții Internaționale - Pagina 255
Investiții Internaționale - Pagina 256
Investiții Internaționale - Pagina 257
Investiții Internaționale - Pagina 258
Investiții Internaționale - Pagina 259
Investiții Internaționale - Pagina 260
Investiții Internaționale - Pagina 261
Investiții Internaționale - Pagina 262
Investiții Internaționale - Pagina 263

Conținut arhivă zip

  • Investitii Internationale.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării

INTRODUCERE Una dintre cele mai mari forţe de presiune cu care se confruntă evoluţia ţărilor şi a uniunilor de comerţ internaţional este...

Investițiile în Economia României Contemporane

ÎNTRODUCERE Investiţiile reprezintă totalitatea cheltuielilor prin care se crează sau se achiziţionează noi mijloace fixe, productive şi...

Investițiile Străine în România

INTRODUCERE Investiţiile străine directe trebuiesc abordate în strânsă legătură cu creşterea economică, cu dezvoltarea, întrucât indiferent de...

Investițiile străine directe în România

INTRODUCERE Investițiile străine sunt indispensabile dezvoltării economice a unui stat, aducând un aport consistent la creșterea și susținerea...

Investiții străine directe în România

CAP. I. NOTIUNI INTRODUCTIVE Investitia reprezinta, in sens larg, sacrificial unei parti din consumul prezent pentru un consum viitor, posibil si...

Internaționalizarea afacerilor - procese și strategii

Rezumatul lucrarii Evoluţiile şi tendinţele ce se manifestă în economia mondială pun în evidenţă faptul că are loc o schimbare rapidă şi profundă...

Firmele multinaționale - Unilever

Cap.I. Multinationalele I.1. Ce sunt firmele multinaţionale (FMN)? O FMN sau FTN este o companie care se angajează în investiţii străine directe...

Contribuția investițiilor străine în servicii de consultanță asupra dezvoltării economiei României

INTRODUCERE Rolul major al investitiilor straine directe in relansarea si dezvoltarea economica a Romaniei este deja verificat. Solutie viabila...

Te-ar putea interesa și

Franța - comerț internațional

CAP I. FRANTA- prezentare generala Franta- oficial Republica Franceza (République française)- este o tara localizata in Europa de Vest, cu cateva...

Orientarea Fluxurilor I.S.D. în Perioada Post - Aderare

CAPITOLUL I: DEFINIREA INVESTITIILOR INTERNATIONA-LE 1.1. Investitia. Definitie Ne referim la investitii în legatura cu o activitate care are ca...

Surse de finanțare a investițiilor - Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional

CAPITOLUL I. SURSE DE FINANŢARE A INVESTIŢIILOR 1.1. CONCEPTUL DE INVESTIŢII Investiţiile reprezintă factorul primordial în strategia dezvoltării...

Investiții internaționale - investiții străine directe

INTRODUCERE Componentă importantă şi deosebit de dinamică a fluxurilor economice internaţionale, investiţiile internaţionale au avut, în special...

Finanțarea și Creditarea Internațională

CAPITOLUL 1 Strategii in realizarea investitiilor internationale 1.1 Obiectivele investitiei internationale Evoluţiile şi tendinţele ce se...

Investițiile externe de capital

Capitolul 1. Investitiile externe de capital Fenomenul evident din economia contemporana a devenit mondializarea. Intalnim tot mai des produse...

Migrația forței de muncă, asociată investițiilor internaționale

Capitolul 1. Consideratii introductive 1.1.Migratia internationala a fortei de munca. Definitie Prin mişcare migratorie înţelegem acea mişcare a...

Investiții internaționale

Curs I. Investitiile internationale se manifesta sub 2 forme : ISD si IP. Diferenta dintre acestea este data de gradul de control pe care...

Ai nevoie de altceva?