Managementul Riscului

Curs
7/10 (7 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 13 fișiere: doc
Pagini : 125 în total
Cuvinte : 55360
Mărime: 386.15KB (arhivat)
Publicat de: Leana Turcu
Puncte necesare: 0
curs prezentat la FEAA Iasi

Extras din curs

În urma parcurgerii acestui capitol:

- veti întelege relatia dintre risc si incertitudine

- veti putea identifica cele patru nivele sau grade de incertitudine

- veti putea descrie relatia dintre nivelul incertitudinii si volumul informatiilor disponibile

- veti întelege diferenta dintre riscurile pure si speculative, diversificabile si nediversificabile

- veti întelege impactul riscurilor asupra indivizilor si organizatiilor (costul riscului)

Riscul si incertitudinea sunt realitati care au însotit societatea umana pe tot parcursul dezvoltarii sale. În vremurile de astazi, datorita presei si a jurnalelor de actualitati de la radio si televiziune, în casele noastre ajung zilnic stiri ce privesc evenimente negative de cele mai diverse feluri (de la calamitati naturale la scaderi ale indicilor bursieri, de la jafuri armate la greve si miscari sociale), care afecteaza viata unor indivizi, organizatii, comunitati sau chiar natiuni întregi.

În cele ce urmeaza, vom ilustra aceasta afirmatie cu câteva exemple pe care le-am cules fara multa dificultate din relatarile agentiilor internationale de presa sau din editiile online ale unor publicatii prestigioase. Vesti precum cele prezentate mai jos au ajuns sa faca parte (în mare masura, dupa cum am spus, datorita mijloacelor de informare în masa) din obisnuinta vietii noastre cotidiene; o zi în care sa nu auzim nici o stire proasta ni s-ar parea anormala.

“Cinci oameni au fost raniti, dintre care doi grav, de explozia unui solvent la depozitele producatorului de medicamente Pfizer din Groton, Connecticut. Politia a declarat ca explozia, foarte puternica, s-a produs în jurul orei opt dimineata si a fost urmata de un incendiu. Depozitul si cladirile din jur au fost evacuate, iar drumurile catre campusul întreprinderii au fost blocate timp de trei ore, pâna la stingerea incendiului.” (New York Times, 26.06.2002)

“Valoarea monedei venezuelene, bolivarul, a scazut cu mai mult de 28 de centi în raport cu dolarul american pe perioada celor opt saptamâni de greva generala, iar rezervele valutare ale tarii s-au micsorat de la începutul crizei. Greva a dus de asemenea la scaderea productiei de petrol a celui de-al cincilea exportator din lume la numai o fractiune din nivelul sau normal.” (The Globe and Mail, 23.01.2003)

“Autoritatile din Bangladesh au declarat ca peste 700000 de oameni au suferit efectele inundatiei datorate celui mai puternic muson din ultimii 100 de ani. Oamenii ramasi fara locuinte sunt adapostiti în 583 de tabere de sinistrati, iar rapoartele neoficiale indica 110 morti. De asemenea, o buna parte din statul indian Bengalul de Vest este acoperit de ape; rapoartele neoficiale indica 1020 de morti” (France Presse, 05.10.2000)

“Potrivit guvernatorului Bancii Canadei, David Dodge, inflatia nu va urca la nivelul ridicat prognozat de banca centrala, datorita scaderii pretului energiei. Desi inflatia nu va atinge 4% în acest an, dl. Dodge a reluat mesajul pe care îl repeta de câteva luni: ratele dobânzilor vor trebui sa creasca. […] « Vom fi nevoiti sa renuntam la o serie de stimulente monetare, pâna când economia va reveni la întregul sau potential », a spus dl. Dodge în cadrul unui discurs tinut la Camera de Comert din Calgary.” (The Globe and Mail, 18.11.2002)

“Prima ninsoare importanta din Carolina de Nord din ultimii 13 ani a produs un strat de zapada de 30 de centrimetri grosime, iar vântul a format troiene de zapada de doua ori mai înalte. […] Au fost raportate mai mult de 1100 de accidente, iar trei barbati fara locuinta au fost spitalizati pentru degeraturi. Pe autostrada 77, un medic de pe ambulanta a fost grav ranit la un picior în urma unui accident, se arata într-un raport al politiei. Martea trecuta el se afla în stare critica la spitalul din Charlotte.” (Associated Press, 24.01.2003)

“Indicele Dow Jones a crescut la finalul sesiunii de marti cu 8.78 de puncte, sau 0.11%. Pe întregul an, Dow Jones a pierdut 17 procente. Indicele Standard & Poor’s 500 a crescut cu 0.43 puncte, sau 0.05% - o pierdere de 23 de procente pe întregul an. Indicele Nasdaq compozit a suferit cea mai mare scadere (32%) în 2002. […] Titlurile de valoare au marcat al treilea an consecutiv de scadere, înregistrându-se astfel prima serie de trei ani consecutivi cu pierderi dupa perioada 1939-41. Indicele Dow Jones a avut în decembrie cea mai proasta evolutie din 1931 încoace.” (Business Week, 31.12.2002)

“Centrul de Cercetari Meteorologice al Universitatii din Delaware arata ca peste 1500 de proprietari de locuinte din SUA mor anual din cauza caldurii, în timp ce decesele datorate tornadelor, cutremurelor si inundatiilor se ridica în total la mai putin de 200. Desi mult mai putin spectaculoase decât uraganele, tornadele sau incendiile, valurile de caldura ucid în Statele Unite mai multi oameni decât toate celelalte catastrofe naturale la un loc” (New York Times, 13.08.2002)

“CRH, un producator international de materiale de constructii, a anuntat ieri ca unul din subsidiarii sai din SUA, Allied Building Products, se confrunta cu 244 de procese intentate de angajati, din cauza intoxicarii cu azbest. Oficialii CRH (al carui sediu central se gaseste la Dublin) au declarat ca subsidiarii firmei au rezolvat în trecut 33 de situatii similare, platind despagubiri « minime » de câteva mii de dolari pe caz; în alte câteva cazuri, acuzatiile s-au dovedit a fi nefondate. Totusi, actiunile CRH au scazut la Dublin cu 15%, deoarece investitorii si-au amintit de problemele legate de intoxicatiile cu azbest pe care alte companii europene precum ABB le-au avut cu subsidiarii lor americani.” (New York Times, 01.10.2002)

“Un cutremur de pamânt cu magnitudinea de 5.3 a lovit vestul provinciei Kermanshah din Iran, distrugând 3000 de case si ranind 15 persoane, a anuntat astazi agentia iraniana de stiri IRNA. Un cutremur si mai puternic a zguduit regiunea în aprilie acest an, omorând doua persoane.” (New York Times, 26.12.2002)

“Un grup de jefuitori a spart o furgoneta blindata în aeroportul londonez Heathrow si a furat din ea 6.5 milioane de dolari ce tocmai sosisera din Bahrein, au anuntat surse ale politiei britanice. Doua persoane l-au atacat pe soferul furgonetei dupa ce acesta preluase banii sositi cu zborul British Airways 124. Atacatorii au încarcat banii în alta furgoneta, gasita mai târziu incendiata în apropiere.” (New York Times, 12.02.2002)

“Câteva mii de angajati ai companiei General Electric vor intra în curând în greva pentru a protesta împotriva cresterii primelor la asigurarile de sanatate. […] Surse din companie spun ca greva va angrena circa 17500 de muncitori, în timp ce oficiali ai sindicatului sustin ca la greva vor participa peste 20000 de muncitori.” (Associated Press, 05.01.2003)

Preview document

Managementul Riscului - Pagina 1
Managementul Riscului - Pagina 2
Managementul Riscului - Pagina 3
Managementul Riscului - Pagina 4
Managementul Riscului - Pagina 5
Managementul Riscului - Pagina 6
Managementul Riscului - Pagina 7
Managementul Riscului - Pagina 8
Managementul Riscului - Pagina 9
Managementul Riscului - Pagina 10
Managementul Riscului - Pagina 11
Managementul Riscului - Pagina 12
Managementul Riscului - Pagina 13
Managementul Riscului - Pagina 14
Managementul Riscului - Pagina 15
Managementul Riscului - Pagina 16
Managementul Riscului - Pagina 17
Managementul Riscului - Pagina 18
Managementul Riscului - Pagina 19
Managementul Riscului - Pagina 20
Managementul Riscului - Pagina 21
Managementul Riscului - Pagina 22
Managementul Riscului - Pagina 23
Managementul Riscului - Pagina 24
Managementul Riscului - Pagina 25
Managementul Riscului - Pagina 26
Managementul Riscului - Pagina 27
Managementul Riscului - Pagina 28
Managementul Riscului - Pagina 29
Managementul Riscului - Pagina 30
Managementul Riscului - Pagina 31
Managementul Riscului - Pagina 32
Managementul Riscului - Pagina 33
Managementul Riscului - Pagina 34
Managementul Riscului - Pagina 35
Managementul Riscului - Pagina 36
Managementul Riscului - Pagina 37
Managementul Riscului - Pagina 38
Managementul Riscului - Pagina 39
Managementul Riscului - Pagina 40
Managementul Riscului - Pagina 41
Managementul Riscului - Pagina 42
Managementul Riscului - Pagina 43
Managementul Riscului - Pagina 44
Managementul Riscului - Pagina 45
Managementul Riscului - Pagina 46
Managementul Riscului - Pagina 47
Managementul Riscului - Pagina 48
Managementul Riscului - Pagina 49
Managementul Riscului - Pagina 50
Managementul Riscului - Pagina 51
Managementul Riscului - Pagina 52
Managementul Riscului - Pagina 53
Managementul Riscului - Pagina 54
Managementul Riscului - Pagina 55
Managementul Riscului - Pagina 56
Managementul Riscului - Pagina 57
Managementul Riscului - Pagina 58
Managementul Riscului - Pagina 59
Managementul Riscului - Pagina 60
Managementul Riscului - Pagina 61
Managementul Riscului - Pagina 62
Managementul Riscului - Pagina 63
Managementul Riscului - Pagina 64
Managementul Riscului - Pagina 65
Managementul Riscului - Pagina 66
Managementul Riscului - Pagina 67
Managementul Riscului - Pagina 68
Managementul Riscului - Pagina 69
Managementul Riscului - Pagina 70
Managementul Riscului - Pagina 71
Managementul Riscului - Pagina 72
Managementul Riscului - Pagina 73
Managementul Riscului - Pagina 74
Managementul Riscului - Pagina 75
Managementul Riscului - Pagina 76
Managementul Riscului - Pagina 77
Managementul Riscului - Pagina 78
Managementul Riscului - Pagina 79
Managementul Riscului - Pagina 80
Managementul Riscului - Pagina 81
Managementul Riscului - Pagina 82
Managementul Riscului - Pagina 83
Managementul Riscului - Pagina 84
Managementul Riscului - Pagina 85
Managementul Riscului - Pagina 86
Managementul Riscului - Pagina 87
Managementul Riscului - Pagina 88
Managementul Riscului - Pagina 89
Managementul Riscului - Pagina 90
Managementul Riscului - Pagina 91
Managementul Riscului - Pagina 92
Managementul Riscului - Pagina 93
Managementul Riscului - Pagina 94
Managementul Riscului - Pagina 95
Managementul Riscului - Pagina 96
Managementul Riscului - Pagina 97
Managementul Riscului - Pagina 98
Managementul Riscului - Pagina 99
Managementul Riscului - Pagina 100
Managementul Riscului - Pagina 101
Managementul Riscului - Pagina 102
Managementul Riscului - Pagina 103
Managementul Riscului - Pagina 104
Managementul Riscului - Pagina 105
Managementul Riscului - Pagina 106
Managementul Riscului - Pagina 107
Managementul Riscului - Pagina 108
Managementul Riscului - Pagina 109
Managementul Riscului - Pagina 110
Managementul Riscului - Pagina 111
Managementul Riscului - Pagina 112
Managementul Riscului - Pagina 113
Managementul Riscului - Pagina 114
Managementul Riscului - Pagina 115
Managementul Riscului - Pagina 116
Managementul Riscului - Pagina 117
Managementul Riscului - Pagina 118
Managementul Riscului - Pagina 119
Managementul Riscului - Pagina 120
Managementul Riscului - Pagina 121
Managementul Riscului - Pagina 122
Managementul Riscului - Pagina 123
Managementul Riscului - Pagina 124
Managementul Riscului - Pagina 125

Conținut arhivă zip

  • Anexa 31.doc
  • Anexa 32.doc
  • Anexa 33.doc
  • Anexa91.doc
  • Controlul riscului.doc
  • Evaluarea cantitativ 2.doc
  • Evaluarea riscului baze 2.doc
  • Finantarea riscului 2.doc
  • Introducere in managementul riscului 2.doc
  • Natura riscului 2.doc
  • Organizarea MRO 2.doc
  • Riscul bunuri 2.doc
  • Riscul RU 2.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza rentabilității - SC Lacta SA Giurgiu

1.Situatia economico – financiara si manageriala a SC Lacta SA 1.1. Prezentarea generala a SC Lacta SA Girugiu 1.1.1. Scurt istoric Societatea...

Filosofiile FMI

INTRODUCERE Odata cu destramarea comunismului, o serie de tari se gaseau în fata unor noi perspective, în cautarea unei noi identitati economice,...

Riscurile financiare ale întreprinderii - analiza și gestiunea lor

INTRODUCERE În prezent tara noastra e pe cale spre economia de piata. Orientarea economiei spre o directie de dezvoltare noua, calea economiei de...

Plăți internaționale

INSTRUMENTE DE PLATA INTERNATIONALE In tarile dezvoltate, ultimii 10  15 ani au reprezentat o etapa de ample transformari in domeniul bancar care...

Introducere în Managementul Resurselor Umane

1.1. Abordări ale managementului resurselor umane Managementul resurselor umane reprezintă acţiunile şi deciziile care determină natura şi...

Motivarea și Managementul Resurselor Umane

Motivarea si managementul resurselor umane 1. Resursele umane, principala resursa a firmei Rolul primordial al resurselor umane la scara intregii...

Primele aplicații ale teoriei semnalului - semnalizarea prin structura de finanțare a firmei

Începând cu anii '70, au fost create modele de semnalizare prin intermediul structurii financiare bazate pe informaţia asimetrică între managerii –...

Falimente Bancare

FALIMENTUL – Principii si scopuri Asa cum am anticipat deja, nu exista un cod universal al falimentului, o lege unica aplicabila la nivel mondial....

Te-ar putea interesa și

Managementul riscului în afaceri cu aplicații la firmă SC Classima SRL

INTRODUCERE Cunoaşterea foarte bine a situaţiei economico-financiare a întreprinderii, aflată sub impactul direct al unui mediu înconjurător...

Managementul Riscului

MANAGEMENTUL RISCULUI 1. Notiuni introductive în teoria riscurilor Managementul proiectelor a aparut ca un instrument de planificare,...

Gestiunea Riscurilor Bancare

Introducere Caracteristica lumii contemporane este incertitudinea. Mediul economic, cel monetar, cel financiar bancar sunt permanent supuse unei...

Managementul Riscului în Cadrul unui Proiect

1. Obiective Acest document descrie cum se deruleaza activitatea de managementul riscului în cadrul proiectului/organizatiei “Extinderea...

Managementul Riscului Bancar

I.Riscul in afaceri - notiuni generale 1.1.Riscul in afaceri – componenta intrinseca a economiei concurentiale Viata ne obliga sa initiem...

Inovația Financiară și Managementul Riscului

1. NOȚIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND INOVAȚIA FINANCIARĂ ȘI MANAGEMENTUL RISCULUI “Atunci când timpul şi mijloacele pentru atingerea scopurilor sunt...

Managementul Riscului Proiectelor

1. Obiective Acest document descrie cum se deruleaza activitatea de managementul ricului în cadrul proiectului “Proiectul de implementare a unui...

Managementul Riscului Economic

Modificarile din mediul bancar Analiza si managementul riscului financiar in domeniul bancar sunt doua probleme mereu actuale si extrem de...

Ai nevoie de altceva?