Produse și Servicii Bancare

Curs
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 61 în total
Cuvinte : 32557
Mărime: 177.22KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nicolae Danila
Este un curs de la ASE, FABBV

Cuprins

  1. Cuprins:
  2. 1.1 Obiectivele unităţii de învăţare 1
  3. 1.2 Situaţia României şi a sistemului bancar
  4. 1.3 Influenţe asupra ofertei bancare
  5. Teste de autoevaluare
  6. Răspunsuri la testele de autoevaluare
  7. Bibliografia unităţii de învăţare

Extras din curs

1.1. Obiective

- cunoaşterea mediului economic românesc din perioada 1990 – 2009

- identificarea elementelor care au generat criza financiară globală

- prezentarea evoluţiei sistemului bancar românesc şi a ofertei bancare

1.2. Situaţia României şi a sistemului bancar

-România a parcurs după 1990 o perioadă de tranziţie la economia de piaţă de10 ani, aşa cum s-a întâmplat si cu celelalte ţări foste socialiste, şi un ciclu economic complet, cu perioada de recesiune (2009) după cea de supraîncălzire (2007/2008).

-Istoria tranziţiei noastre la economia de piaţă ne-a învăţat că lipsa coordonării între politicile economice şi ezitările politice fac necesare ajustări economice frecvente, care sunt costisitoare din punct de vedere social (inflaţie, şomaj, datorii).

-În deceniul care s-a încheiat anul trecut, politicile economice din România sau concentrat pe atingerea obiectivului aderării la Uniunea Europeana şi acest lucru ne-a obligat să exersăm coordonarea politicilor economice, în condiţiile în care încă nu s-a înţeles care sunt limitele fiecăreia dintre acestea. Mix-ul de politici a fost necesar pentru că niciuna dintre politicile monetară, a băncii centrale, fiscală şi de venituri promovată de guvern şi structurală, decisă într-o economie de piaţă de către agenţii economici, nu poate obţine obiectivul propus prin strategie, pentru simplul motiv că fiecare dintre aceste politici se adresează doar unui anumit segment al economiei.

1.2.1. Tranziţia la economia de piaţă

-Înainte de 1990, economia era organizată centralizat, iar deciziile de producţie pentru fiecare întreprindere din economia naţională erau luate pe baza unui plan. Într-o astfel de economie, preţurile erau doar simple expresii în monedă ale unor agregări obţinute prin tabelul intrări – ieşiri.

-Programele de tranziţie la economia de piaţă au reprezentat un set de politici imaginate de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială (BM) si aplicate diferit de numeroase guverne şi erau bazate cel puţin pe trei elemente: liberalizare a preţurilor şi comerţului, administrare privată a activelor, sistem bancar pe două niveluri (banca centrală şi bănci comerciale).

-Fiecare stat a urmat în ritmul propriu acest set de politici, fără însă să existe o strategie construită la nivel naţional, şi care sa fie înţeleasă de opinia publică. În aceste condiţii, de fiecare dată când erau luate masuri de restructurare economică cu implicaţii de tipul şomajului, apăreau protestele de masa şi

programul de reforme era abandonat din lipsa unui sprijin public.

-Aceasta strategie „doi paşi înainte, unul înapoi”, numită „stop and go” are ca rezultat creşterea costurilor sociale ale reformelor, deoarece restructurările se întind pe perioade de timp mai mari, şi împreună cu ele şi perioadele de ajustare a disponibilului de locuri de muncă, dar şi a salariilor (datorită întârzierii reluării creşterii productivităţii muncii). Strategia „stop and go” este foarte bine ilustrată de evoluţia PIB-ului în deceniul tranziţiei la economia de piaţă.

-Programul de reformă, destul de curajos dar relativ gradual din perioada 1990 – 1992 (liberalizarea parţiala a preţurilor, renunţarea la decizia centralizată în producţie, transformarea întreprinderilor de stat în societăţi comerciale şi începerea efortului de privatizare), a permis alocarea mai eficientă a resurselor în economie şi un mic avans de productivitate a muncii. Rezultatul a fost revenirea creşterii economice în 1993 şi 1994.

-Din păcate, în 1994 programul de reforme a fost abandonat pentru că ritmul destul de lent al aplicării măsurilor producea costuri sociale prea greu de suportat pentru o perioadă atât de îndelungată. Rezultatul a fost o creştere economica nesustenabilă în 1995 şi 1996, şi necesitatea unor reforme şi mai dure în perioada 1997 – 1999.

-Din nefericire pentru economia româneasca, reformele dure din perioada 1997 – 1999 au fost aplicate într-un mediu internaţional marcat de criza financiară din Asia si Rusia, ceea ce a afectat capacitatea noastră de a atrage fonduri externe pentru finanţarea reformelor.

-Ritmul lent al reformelor din perioada 1990 - 1993 a condus la persistenţa şi creşterea ratei inflaţiei în România până la niveluri exprimate cu trei cifre (256.1% in 1993; astfel, 1 leu de la 1 ianuarie 1993 mai valora doar 28 bani la 31 decembrie acelaşi an. Pentru comparaţie, 1 leu de la 1 ianuarie 2009 valora aproximativ 95 de bani la 31 decembrie 2009). Abandonarea reformelor la mijlocul anilor `90 a readus inflaţia la nivelul exprimat cu trei cifre în 1997. Ritmul susţinut de dezinflaţie început în 1998 a fost rezultatul instaurării unei politici monetare restrictive, pe fondul realizării unor reforme structurale (finalizarea liberalizării preturilor, abandonarea sistemului de subvenţii în marile ramuri economice, etc).

-Trebuie menţionat că ajustarea economică făcută prin politica monetară este extrem de costisitoare din punct de vedere social, pentru că în acest caz corecţia afectează pe toata lumea în acelaşi timp şi scade preturile tuturor activelor. Rezultatul acestui tip de ajustare economica poate fi o recesiune de scurtă durată.

-Dacă politica de restructurare economică în întreprinderile aflate la acel moment în proprietate de stat ar fi fost făcuta la timp şi în ritm susţinut, productivitatea muncii ar fi permis menţinerea/creşterea salariilor şi alocarea mai bună a resurselor de capital uman. Din păcate, în acea perioadă, s-au amânat reformele structurale şi veniturile au fost susţinute inflaţionist, iar ajustarea a fost făcută în ceasul al 12-lea prin politica monetară, cu costuri sociale mari.

-O imagine sugestivă a costului social al absentei mix-ului de politici în perioada tranziţiei la economia de piaţă este evoluţia numărului de pensionari. Pentru că reformele structurale erau lente, şomajul ar fi crescut iar crearea de noi locuri de munca era imperceptibilă. Decizia de politica economică a fost aceea ca pensionarea anticipată sa fie folosită drept înlocuitor al restructurării pieţei forţei de muncă (şi implicit al şomajului).

-Din păcate, bugetul de pensii era si el afectat de scăderea economică (ca şi PIB-ul) şi ca atare se reducea. Singura soluţie găsită a fost creşterea impozitării muncii, ceea ce nu a făcut decât să întârzie şi mai mult crearea de noi locuri de muncă. În condiţiile în care numărul de pensionari a crescut mai repede decât bugetul din care pensiile erau plătite, singura soluţie de achitare a pensiilor a rămas reducerea cuantumului pensiei.

Preview document

Produse și Servicii Bancare - Pagina 1
Produse și Servicii Bancare - Pagina 2
Produse și Servicii Bancare - Pagina 3
Produse și Servicii Bancare - Pagina 4
Produse și Servicii Bancare - Pagina 5
Produse și Servicii Bancare - Pagina 6
Produse și Servicii Bancare - Pagina 7
Produse și Servicii Bancare - Pagina 8
Produse și Servicii Bancare - Pagina 9
Produse și Servicii Bancare - Pagina 10
Produse și Servicii Bancare - Pagina 11
Produse și Servicii Bancare - Pagina 12
Produse și Servicii Bancare - Pagina 13
Produse și Servicii Bancare - Pagina 14
Produse și Servicii Bancare - Pagina 15
Produse și Servicii Bancare - Pagina 16
Produse și Servicii Bancare - Pagina 17
Produse și Servicii Bancare - Pagina 18
Produse și Servicii Bancare - Pagina 19
Produse și Servicii Bancare - Pagina 20
Produse și Servicii Bancare - Pagina 21
Produse și Servicii Bancare - Pagina 22
Produse și Servicii Bancare - Pagina 23
Produse și Servicii Bancare - Pagina 24
Produse și Servicii Bancare - Pagina 25
Produse și Servicii Bancare - Pagina 26
Produse și Servicii Bancare - Pagina 27
Produse și Servicii Bancare - Pagina 28
Produse și Servicii Bancare - Pagina 29
Produse și Servicii Bancare - Pagina 30
Produse și Servicii Bancare - Pagina 31
Produse și Servicii Bancare - Pagina 32
Produse și Servicii Bancare - Pagina 33
Produse și Servicii Bancare - Pagina 34
Produse și Servicii Bancare - Pagina 35
Produse și Servicii Bancare - Pagina 36
Produse și Servicii Bancare - Pagina 37
Produse și Servicii Bancare - Pagina 38
Produse și Servicii Bancare - Pagina 39
Produse și Servicii Bancare - Pagina 40
Produse și Servicii Bancare - Pagina 41
Produse și Servicii Bancare - Pagina 42
Produse și Servicii Bancare - Pagina 43
Produse și Servicii Bancare - Pagina 44
Produse și Servicii Bancare - Pagina 45
Produse și Servicii Bancare - Pagina 46
Produse și Servicii Bancare - Pagina 47
Produse și Servicii Bancare - Pagina 48
Produse și Servicii Bancare - Pagina 49
Produse și Servicii Bancare - Pagina 50
Produse și Servicii Bancare - Pagina 51
Produse și Servicii Bancare - Pagina 52
Produse și Servicii Bancare - Pagina 53
Produse și Servicii Bancare - Pagina 54
Produse și Servicii Bancare - Pagina 55
Produse și Servicii Bancare - Pagina 56
Produse și Servicii Bancare - Pagina 57
Produse și Servicii Bancare - Pagina 58
Produse și Servicii Bancare - Pagina 59
Produse și Servicii Bancare - Pagina 60
Produse și Servicii Bancare - Pagina 61

Conținut arhivă zip

  • Produse si Servicii Bancare.doc

Alții au mai descărcat și

Forme ale Creditului Public

1. Creditul public În general, în teoria economică, creditul este considerat a fi expresia relaţiei băneşti ce se stabileşte între o persoană...

Macroeconomie

Content of the course* Introduction to macroeconomics: the circular flow of income and national accounts Economic growth Saving and investment;...

Politica de creditare a băncilor comerciale

1.Orice banca isi asuma riscuri cind acorda credite si in mod cert toate bancile inregistreaza pierderi la portofoliul de credite atunci cind unii...

Metodologia de Creditare

Prelegere (2 ore): 1. Etapele procesului de creditare. 2. Etapa preliminară privind informarea – documentarea reciprocă banca – solicitant. 3....

Economie Monetară și Financiară Europeană

Capitolul 1 EVOLU³IA PROCESULUI DE UNIFICARE MONETARÃ EUROPEANÃ 1.1. Încercãri de creare a unei zone de stabilitate monetarã Pânã în anul 1914,...

Instrumente Financiare Derivate

Aspecte teoreticer privind instrumentele financiare derivate Instrumente şi valori mobiliare derivate sunt acele contracte a căror valoare se...

Tehnică plăților și finanțărilor internaționale

Introducere Piaţa financiară internaţională reprezintă ansamblul de instituţii, reglementări şi relaţii care iau naştere în scopul mobilizării de...

Monedă și Credit

CAPITOLUL I MONEDA SI ROLUL SÃU ÎN VIATA ECONOMICO-SOCIALÃ 1.1. Concept, definire, forme Nu se poate aborda chestiunea monedei fãrã a face mai...

Te-ar putea interesa și

Politica de distribuție a produselor și serviciilor bancare - studiu de caz piața cardurilor din România

Introducere Un canal de distribuţie este un mijloc prin care un produs sau serviciu bancar devine disponibil şi ajunge la client. Canalul de...

Produse și servicii bancare oferite persoanelor fizice de către BCR

CAPITOLUL 1. STADIUL ACTUAL PRIVIND CERCETARILE DESPRE PRODUSELE SI SERVICIILE BANCARE EXISTENTE 1.1. Caracterizarea generala a produselor si...

Produse și Servicii Bancare

I. Noţiuni generale privind produsele şi serviciile bancare În cadrul sistemului bancar românesc îşi desfăşoară activitatea atât persoanele...

Rolul concurenței în dezvoltarea produselor și serviciilor bancare

Cuvinte cheie • Produse bancare • Servicii bancare • Concurenta economica • Comportament concurential • Strategia concurentiala •...

Marketingul Produselor și Serviciilor Bancare

Introducere În prezent, știinţa marketingului a ajuns să fie considerată o filosofie de afaceri şi un element cheie în succesul oricărei...

Calitatea Produselor și Serviciilor Bancare

INTRODUCERE Succesul este posibil doar dacă cerinţele, nevoile şi aşteptările clienţilor sunt nu numai integral cunoscute, inclusiv în dinamica...

Analiza Ofertei de Produse și Servicii Bancare

Cap.1. Introducere in marketingul bancar Marketingul serviciilor bancare are ca scop dezvoltarea cunostintelor personalului bancar referitoare la...

Marketing-ul Produselor și Serviciilor Bancare

Capitolul 1 – Marketing-ul produselor şi serviciilor bancare Aspecte generale 1.1. Rolul şi importanţa marketing-ului produselor şi serviciilor...

Ai nevoie de altceva?