Tehnici și Metode Specifice Relații Publice

Curs
9/10 (6 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 4978
Mărime: 20.18KB (arhivat)
Publicat de: Ilarion Murariu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Roxana Ungureanu

Extras din curs

Corespunzator specificului fiecarei categorii de public în parte, si apelând la mijloacele moderne de comunicatie, pentru desfasurarea activitatii de relatii publice, se utilizeaza un întreg ansamblu de tehnici si instrumente de actiune. În general, tehnicile de comunicare utilizate în aceasta privinta urmaresc, pe de o parte, stabilirea sau crearea unui contact cu ansamblul agentilor publici si economici, si, pe de alta parte, ca acest contact sa fie cât mai reusit. Practica relatiilor publice a consacrat deja o întreaga paleta de tehnici, specifica unui sau altui domeniu de actiune, astfel:

1. Tehnicile de primire vizeaza asigurarea conditiilor de organizare si desfasurare a unor manifestari interne sau internationale (congrese, conferinte, seminarii, simpozioane, colocvii, concursuri), în cadrul carora, pe lânga evocarea, transmiterea si vehicularea de informatii cu privire la produsele si serviciile pe care le ofera, se urmareste si stabilirea de contacte între specialistii din sectoarele de productie si comercializare, cu reprezentanti ai mass media.

2. Tehnicile utilizate în relatiile cu mass-media grupeaza modalitatile de stabilire si întretinere a contactelor cu mijloacele de comunicatie în masa, cât si pe cele de elaborare si difuzare a diferitelor forme de comunicare.

a) Articolul de importanta caracteristica este un material mai lung, ce poate contine pâna la 3000 de cuvinte, fiind destinat unei publicatii de profil.

EX. Medicamentul antidepresiv Prozac a fost lansat în 1987 si a beneficiat de o campanie de presa intensa, cu articole de importanta caracteristica scrise de medici renumiti, publicate în majoritatea revistelor de profil si care utilizau ideea ca medicamentul este usor de prescris, are putine efecte secundare si îi face fericiti atât pe pacienti, cât si pe doctori. Prozac a devenit lider al antidepresivelor, înregistrând, pâna în 1990, vânzari anuale de 500 milioane USD. În acel an, o serie de reviste de specialitate au publicat articole mentionau ca medicamentul ar fi stat la baza deciziei de sinucidere a unor persoane care îl utilizau. Aceasta campanie de presa nefavorabila a condus la o diminuare a interesului fata de produs, atât în rândul consumatorilor, cât si al medicilor. Si astfel Prozac a devenit, pe rând, beneficiarul si victima articolelor de importanta caracteristica.

b) Articolul de profil este scris de obicei de catre o persoana din cadrul firmei si oferit spre tiparire unei publicatii cunoscute publicului. Are la baza materiale interne ale firmei, discursuri, programe de pregatire organizate de catre firma sau rezultate ale unor activitati proprii de cercetare. Articolul de profil propaga un anumit punct de vedere si prezinta totodata experienta firmei în diferite domenii. Datorita impactului pozitiv pe care un articol de profil îl are asupra opiniei publice este indicata utilizarea acestei modalitati cât mai des posibil, în cadrul activitatii de relatii publice.

EX. Firma McDonald's considera ca a oferi consumatorilor, în anumite momente dificile din viata lor, o parte din încrederea pe care acestia si-au manifestat-o fata de companie, reprezinta o datorie de onoare. Este ceea ce firma considera a fi o "capitalizare a încrederii. Pentru a reliefa acest lucru si a-l face cunoscut publicului, McDonald's a oferit presei, dupa incidentul petrecut în iulie 1984, un articol de profil foarte reusit.

Însa un anumit numar de companii nu se încadreaza, cu siguranta, într-o astfel de caracterizare. Si una dintre acestea este McDonald's. Ca urmare a teribilului atac ce a avut loc asupra unuia din cele 7000 de restaurante din lantul fast-food al firmei si care s-a soldat cu 21 de morti si 19 raniti, McDonald's a raspuns solicitarilor conducerii locale, fiind de acord sa închida restaurantul din San Ysidro, California. Concomitent, corporatia, fidela principiilor sale fata de consumatori, a donat un milion de dolari pentru a sprijini refacerea psihologica a celor care au supravietuit atacului armat. McDonald's va ajuta si familiile victimelor precum si o parte din tinerii angajati ai restaurantului, care au trait 90 de minute de teroare. Multi oameni din zona respectiva, profund impresionati de împuscaturi, împreuna cu politistii traumatizati de acest masacru sângeros, vor primi sprijin din partea fondului McDonald's. În urma unor astfel de tragedii, cei care actioneaza prompt si fara un interes propriu în sprijinul comunitatii sunt greu de gasit. Dar numarul unu în rândul retelelor de restaurante fast-food a raspuns de mult timp nevoilor comunitatii. Raspunsul companiei McDonald's trebuie salutat cu aplauze."

c) Conferinta de presa este rareori utilizata în activitatea de afaceri, la ea apelându-se, de obicei, pentru comunicarea unor stiri extrem de importante sau în cazurile de urgenta (de pilda, pentru anuntarea unor evenimente tragice). De asemenea, este folosita în toate situatiile în care informatia pentru presa nu poate acoperi toate aspectele unei probleme, sau când este necesara prevenirea posibilitatii de formare în rândul publicului a unei imagini negative despre firma. Momentul desfasurarii unei conferinte de presa trebuie ales în asa fel încât sa coincida cu cel al închiderii editiilor de stiri ale diverselor suporturi media. În cadrul ei trebuie puse la dispozitia participantilor materiale pentru presa, fotografii relevante, textul complet a ceea ce se doreste a fi transmis publicului sau orice alte materiale care prezinta firmaa.

EX. Pentru a lansa pe piata Japoniei computerul Macintosh al firmei Apple Computer, agentia Inove Public Relations a organizat o conferinta de presa considerata a fi una dintre cele mai mari în domeniul computerelor. La conferinta au participat 180 de reporteri reprezentând cele mai semnificative media din Japonia. Fiecare dintre acestia a fost luat în primire de câte un reprezentant al firmei Apple, care, cu computerul în fata, le-au demonstrat cât de simplu se învata sa lucrezi cu un Macintosh. Rezultatul conferintei de presa a constat în peste 100 de articole extrem de favorabile privind noul computer.

d) Dineurile oficiale sunt organizate pentru a oferi posibilitatea stabilirii de relatii personale între reprezentantii firmelor cu diversele media si de a lansa cu astfel de ocazii noi informatii despre activitatea acestora.

EX. Compania Coca-Cola a înlaturat toate barierele atunci când a lansat produsul Diet Coke, în 1982. Ea a organizat un dineu pentru 6.000 dintre cei mai fideli prieteni ai sai, la Radio City Music Hall în New York, în scopul de a prezenta noul produs. Printre invitati s-au aflat si reprezentanti ai celor mai mari media, care au prezentat evenimentul în cotidienele de seara din ziua respectiva, sau la buletinele de stiri din timpul noptii. Atmosfera de destindere fost asigurata de o orchestra formata din 40 de muzicieni si de un cunoscut cântaret de cabaret. Dar adevaratul star al spectacolului a fost o cutie de Diet Coke, înalta de 4 metri, situata în mijlocul orchestrei. Acoperire media realizata este considerata a fi cea mai mare pentru un produs nou din categoria bauturilor racoritoare, din deceniul respectiv.

e) Discursurile, la fel ca si articolele de profil, urmaresc prezentarea unui punct de vedere propriu al firmei, precum si a experientelor sale pozitive. Exista numeroase si diverse posibilitati de a se vorbi pe aceasta cale despre o firma: la reuniunile industriasilor, la dineurile de afaceri, la conferinte, în cadrul unor universitati sau în fata unor grupuri civice. În asemenea ocazii reprezentantii firmei pot raspunde unor întrebari, pot clarifica probleme specifice firmei sau pot solicita unele angajamente din partea auditoriului. În multe cazuri o astfel de prezentare a firmei poate fi folosita chiar daca timpul necesar de pregatire este extrem de scurt.

f) Efectuarea de studii, anchete sau cercetari nu numai ca asigura celor care le realizeaza o sursa apreciata de informatii privind consumul, dar poate oferi programelor

Preview document

Tehnici și Metode Specifice Relații Publice - Pagina 1
Tehnici și Metode Specifice Relații Publice - Pagina 2
Tehnici și Metode Specifice Relații Publice - Pagina 3
Tehnici și Metode Specifice Relații Publice - Pagina 4
Tehnici și Metode Specifice Relații Publice - Pagina 5
Tehnici și Metode Specifice Relații Publice - Pagina 6
Tehnici și Metode Specifice Relații Publice - Pagina 7
Tehnici și Metode Specifice Relații Publice - Pagina 8
Tehnici și Metode Specifice Relații Publice - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Tehnici si Metode Specifice Relatii Publice.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul funcțional al producției din cadrul companiei Embarcadero Technologies SRL

I. Prezentarea generală a organizaţiei 1.1 Profilul companiei Embarcadero Technologies S.R.L. este o o companie multinaţională, fiind înfiinţată...

Fiscalitate

CAPITOLUL 1 MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE – INSTITUTIA CEA MAI IMPORTANTA ÎN GESTIONAREA BUGETELOR PUBLICE 1.1. Atributiile si rolul...

Normele de Audit Intern

NORME PROFESIONALE ALE AUDITULUI INTERN 1000 misiune, competente si responsabilitati MISIUNEA, COMPETENTELE SI RESPONSABILITATILE AUDITULUI...

Relațiile publice - noțiune - rol - activități înrudite

Complexitatea rolului PR a facut ca Societatea Relatiilor Publice din SUA (Public Relations Society of America  PRSA) sa defineasca 14 activitati...

Originea și Evoluția Relațiilor Publice

Din cauza faptului ca aceasta ocupatie are înca dificultati în autodefinire, specialistii domeniului nu sunt de acord asupra momentului si a...

Relațiile cu Presa - Tehnică Consacrată în Practica Relațiilor Publice

Profesionistii în relatii publice trebuie sa aiba o relatie eficienta cu mass media deoarece prin aceasta contribuie la consolidarea reputatiei...

Departamente și Firme de Relații Publice

Exista doua tipuri fundamentale de operatori: 1. departamentele de relatii publice; 2. firmele de consultanta în probleme de relatii publice....

Economie generală

Capitolul 1 ECONOMIA  FORMA A ACTIUNII UMANE CUPRINS 1.1. Tensiunea dintre nevoi si resurse. Raritate si alegere 1.2. Economia - forma...

Te-ar putea interesa și

Studiu de Marketing al Produselor Cottura la Zoppas Industries România

CAPITOLUL I. INFORMAŢII GENERALE DESPRE PRODUSE ŞI FIRMA PRODUCĂTOARE 1.1. Prezentarea Grupului ZOPPAS 1.1.1.Istoria firmei Istoria firmei...

Sistemul de relații publice și rolul acestuia în promovarea imaginii BRD - Groupe Societe Generale

INTRODUCERE După cum sugerează şi titlul epicentrul acestei lucrări, este dat de abordarea unor subiecte legate de sistemul de relaţii publice şi...

Comunicarea în cadrul organizațiilor economice

Relatiile publice reprezinta o modalitate de comunicare intre o organizatie si "publicurile" sale. Activitatea de relatii publice, pe de o parte ii...

Plan de marketing - firma Fischer

1. Sumar managerial Firma Fischer , o firma cu renume, cu prentanta si cu multa vechime, este si ramâne una dintre cele mai puternice firme de...

Comunicare Organizațională

I. Caracteristici ale comunicării organizaţionale integrate Comunicarea organizaţională integrată presupune coordonarea celor 3 mari fluxuri de...

Plan de Afaceri SC Maddytim SRL

I.SINTEZA PLANULUI DE AFACERI In ultimii ani concurenta in domeniul produselor din carne a crescut vertiginos,odata cu cererea pietei.In urma...

Practică de specialitate în cadrul unei instituții publice - Primăria Comunei Mozaceni, Județul Argeș

1. Prezentarea institutiei publice 1.1. Denumirea institutiei, profil, obiectiv de activitate Comuna Mozaceni, judetul Arges este asezata la...

Relații publice la Crang SA

Capitolul I Ce sunt relaţiile publice? 1.1. Clasificarea relaţiilor publice Există părerea unanimă că o instituţie, o întreprindere, desfăşoară...

Ai nevoie de altceva?