Handbal

Curs
7.6/10 (12 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 54 în total
Cuvinte : 24786
Mărime: 13.21MB (arhivat)
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Jocurile sportive, deci si handbalul, sunt studiate din trei puncte de vedere:

- ca discipline stiintifice, în teoria si metodica respectiva;

- ca mijloc al educatiei fizice;

- ca disciplina sportiva.

I.1. Handbalul ca disciplina stiintifica face parte din teoria si metodica educatiei fizice si sportului, având ca domeniu propriu de studiu jocul de handbal sub aspect tehnic, tactic, teoretico-metodic, fizic, psihologic precum si cel organizatoric, al selectiei sau al implicatiilor sociologice si pedagogice.

Rolul teoreticienilor domeniului poate fi sintetizat prin urmatoarele sarcini (I.K. Ghermanescu, V. Hnat, 2000):

1. Studiaza continutul jocului de handbal din perspectiva componentelor pregatirii: fizic, tehnic, tactic teoretic, psihologic.

2. Analizeaza si generalizeaza practica înaintata.

3. Studiaza istoria si evolutia jocului.

4. Face legatura cu alte jocuri si discipline sportive.

5. Face legatura cu alte discipline stiintifice (igiena, fiziologie, biochimie)

6. Studiaza metodica învatarii si pregatirii sportive în handbal (de masa si de performanta)

7. Studiaza regulile jocului si interpretarea corecta a acestora, precum raportarea acestora la tendintele de evolutie a jocului.

Cercetarea stiintifica în acest domeniu la noi în tara a avut drept rezultat elaborarea unor lucrari dintre care cele mai importante vizeaza:

- pregatirea handbalistilor de performanta

- selectia si pregatirea copiilor si juniorilor

- pregatirea tehnico-tactica pe diferite posturi de specializare

- modelarea pregatirii

- predarea handbalului ca disciplina de studiu pentru studentii de al facultatile de educatie fizica si sport.

I.2. Handbalul ca mijloc al educatiei fizice contribuie la însusirea unor deprinderi motrice de baza si specifice, a unor cunostinte speciale de tehnica si tactica sportiva.

Este un joc dinamic si solicita din partea subiectilor un efort fizic intens si un mare angajament psihic. Practicat în mod stiintific si metodic contribuie , prin efectele efortului fizic si psihic, la întarirea sanatatii, la dezvoltarea capacitatilor fizice si intelectuale, morale si volitive ale practicantilor. De aceea, ca mijloc al educatiei fizice, handbalul este prezent în lectiile de educatie fizica din scolile de toate gradele, începând de la clasa a V-a sau chiar mai de timpuriu, când se însusesc elementele tehnico-tactice de baza, prin jocuri pregatitoare si pâna la clasele mari si la învatamântul superior, în conditii competitionale.

În cadrul orelor de activitati sportive handbalul este practicat de catre elevii care doresc sa aprofundeze cunoasterea acestui joc, si sa faca parte din echipele reprezentative ale clasei, scolii. Dintre acestia cei mai buni vor fi selectionati în formatiile din esalonul bazei de masa a sporului de performanta  licee cu program sportiv, cluburi sportive scolare, cluburi si asociatii sportive de performanta.

I.2.1.Handbalul în ciclul gimnazial. Efectele handbalului asupra organismului uman au determinat introducerea lui în programele de educatie fizica si de activitati sportive la clasele de gimnaziu.

Prin caracterul sau complex si complet, angrenând întreaga musculatura a corpului în activitate precum si marile functii, handbalul este preferat altor sporturi atât de catre profesori cât si de catre elevi.

Baza materiala necesara practicarii handbalului este una simpla, fara costuri prea mari. Întrucât sunt putine scolile care dispun de sala de dimensiuni regulamentare, este necesara structurarea si planificarea continutului acestei discipline pe parcursul anilor de studiu astfel încât sa se adapteze continutul materialului de predat la posibilitatile materiale:

- pentru scolile care dispun de o sala de dimensiuni reduse si de un teren în aer liber, continutul handbalului va putea fi planificat pe tot parcursul anului scolar, abordând în perioadele favorabile lucrului în aer liber mijloace ce presupun utilizarea integrala a terenului (joc bilateral, contraatacul), iar în sezonul rece structurile de elemente tehnico-tactice, calitatile motrice , diferite jocuri si stafete cu continut specific.

- pentru scolile care dispun doar de un teren în aer liber, handbalul va fi practicat la începutul semestrului I - lunile septembrie, octombrie si prima parte din noiembrie) si ultima parte a semestrului al II-lea  a doua parte a lunii martie, aprilie, mai si iunie.

I.2.2. Handbalul în ciclul liceal. Si în acest ciclu handbalul este prevazut în programa scolara la orele de educatie fizica si la cele de activitati sportive. La acest nivel se regasesc doua categorii de practicanti ai handbalului:

- avansatii  cei care au mai practicat jocul în ciclul anterior si care urmeaza sa-si consolideze elementele învatate si sa cunoasca cerintele handbalului competitional.

- începatorii elevi care nu au practicat jocul de handbal în ciclul anterior de învatamânt si care urmeaza sa-si însuseasca principalele elemente tehnico-tactice si regulile de baza ale jocului, astfel ca dupa doi ani sa poata aborda jocul bilateral.

I.2.3. Handbalul în învatamântul superior. Si în învatamântul superior exista doua situatii distincte în ce priveste practicarea jocului de handbal:

- studentii de la învatamântul de specialitate, viitorii specialisti în domeniul culturii fizice, au prevazute în programa acestei discipline la majoritatea facultatilor din tara trei semestre de handbal cu câte doua ore de lucrari practice saptamânal, unul din aceste semestre având si doua ore de curs saptamânal.

- studentii de la alte specializari la care educatia fizica si sportul reprezinta activitati obligatorii, au în planurile de învatamânt una sau doua ore saptamânal. În cadrul activitatii la aceste ore, studentii pot opta pentru o ramura de sport, iar handbalul este una dintre cele mai solicitate si îndragite de studenti, mai ales daca au practicat acest joc în ciclurile anterioare de învatamânt. Ei pot practica handbalul ca mijloc de întretinere si îmbunatatire a capacitatii generale de efort sau ca sport de masa în cadrul competitiilor sportive studentesti. (pe grupe, ani de studiu, facultati, centre universitare sau la finalele pe tara a Campionatului National Universitar).

I.3. Handbalul ca disciplina sportiva. Acest joc sportiv este considerat unul tânar  a aparut în Europa la sfârsitul sec. al IX-lea si începutul sec. al XX-lea  si a cunoscut mai multe schimbari pe parcursul evolutiei sale în ce priveste organizarea practicarii, precum si regulamentul de joc.

Preview document

Handbal - Pagina 1
Handbal - Pagina 2
Handbal - Pagina 3
Handbal - Pagina 4
Handbal - Pagina 5
Handbal - Pagina 6
Handbal - Pagina 7
Handbal - Pagina 8
Handbal - Pagina 9
Handbal - Pagina 10
Handbal - Pagina 11
Handbal - Pagina 12
Handbal - Pagina 13
Handbal - Pagina 14
Handbal - Pagina 15
Handbal - Pagina 16
Handbal - Pagina 17
Handbal - Pagina 18
Handbal - Pagina 19
Handbal - Pagina 20
Handbal - Pagina 21
Handbal - Pagina 22
Handbal - Pagina 23
Handbal - Pagina 24
Handbal - Pagina 25
Handbal - Pagina 26
Handbal - Pagina 27
Handbal - Pagina 28
Handbal - Pagina 29
Handbal - Pagina 30
Handbal - Pagina 31
Handbal - Pagina 32
Handbal - Pagina 33
Handbal - Pagina 34
Handbal - Pagina 35
Handbal - Pagina 36
Handbal - Pagina 37
Handbal - Pagina 38
Handbal - Pagina 39
Handbal - Pagina 40
Handbal - Pagina 41
Handbal - Pagina 42
Handbal - Pagina 43
Handbal - Pagina 44
Handbal - Pagina 45
Handbal - Pagina 46
Handbal - Pagina 47
Handbal - Pagina 48
Handbal - Pagina 49
Handbal - Pagina 50
Handbal - Pagina 51
Handbal - Pagina 52
Handbal - Pagina 53
Handbal - Pagina 54

Conținut arhivă zip

  • Handbal.doc

Alții au mai descărcat și

Handbal Juniori

CAP.I TENDINŢE ACTUALE DE DEZVOLTARE ÎN JOCUL DE HANDBAL PE PLAN INTERNAŢIONAL În ultimii ani de zile, nivelul performanţelor din handbalul...

Atletismul - jocuri de mișcare și ștafete specifice

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1 IMPORTANŢA ŞI ACTUALITATEA TEMEI ÎN LITERATURA DE SPECIALITATE Calităţile sau însuşirile sunt proprietăţi ce privesc...

Soluții pentru formarea deprinderilor tehnico-tactice ale apărătorilor pentru participarea în atac

CAPITOLUL I. - INTRODUCERE 1.1. IMPORTANȚA ȘI ACTUALITATEA TEMEI Concomitent cu apariția a noi factori ce influențează procesul de antrenament și...

Combinații tactice în atac contra apărării 6-0 la echipele de juniori

INTRODUCERE 1.1.Orientari si tendinte în handbalul mondial si national Handbalul, unul din jocurile sportive cu o mare priza la public datorita...

Baschet - metode și mijloace de perfecționare a driblingului

I. Fundamentarea teoretică a lucrării 1.1 Motivaţia alegerii temei Am ales acest element tehnic, conducerea mingii pentru că este unul dintre...

Istoricul, evoluția și dezvoltarea jocului de handbal pe plan intern și internațional

Cap. I Introducere I.1. Istoricul, evolutia si dezvoltarea jocului de handbal pe plan intern si international Cercetarile stiintifice în domeniul...

Referat Handbal

Atacul pozitional se utilizeaza cu justificare tactica in urmatoarele situatii: -apararea a avut timp suficient pentru organizare, se prezinta ca...

Evoluția pivotului la jocul de handball

CAPITOLUL I Generalităţi privind dinamica efortului în lecţiile de antrenament 1.1. Introducere în ultima perioadă, construirea modeleior de...

Te-ar putea interesa și

Influențele psihologice în jocul de handbal

INTRODUCERE Handbalul, prin specificul său, presupune derularea acţiunilor de joc în mare viteză, limită de timp şi spaţiu, precum şi un consum...

Modelarea Conținutului Instruirii la Jucătorul de Handbal Specializat pe Postul de Inter

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE Jocul de handbal este o disciplină sportivă considerată relative tanără care atrage prin dinamism, prin îmbinarea...

Studiu privind dezvoltarea calităților motrice în cadrul antrenamentului de handbal, la juniorii de categoria a I-a 17-18 ani

Capitolul I INTRODUCERE 1.1. ACTUALITATEA TEMEI Handbalul joc sportiv accesibil si spectaculos se bucura de o larga raspândire în rândul...

Handbal Juniori

CAP.I TENDINŢE ACTUALE DE DEZVOLTARE ÎN JOCUL DE HANDBAL PE PLAN INTERNAŢIONAL În ultimii ani de zile, nivelul performanţelor din handbalul...

Pregătire sportivă - handbal

CAPITOLUL I INTRODUCERE Conceptia de pregatire unitara, a junioarelor în handbal este o cerinta tot mai des exprimata de catre numerosi...

Model de pregătire fizică generală și specifică în jocul de handbal la nivel de senioare, divizia A, Mureșul Târgu Mureș

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1. DATE PRIVIND APARITIA SI EVOLUTIA JOCULUI DE HANDBAL, ISTORICUL JOCULUI DE HANDBAL IN ROMANIA Acordurile Imnului de...

Studiu Statistic la Handbal

Capitolul 1: Introducere 1.1. Istoric joc Handbalul este un joc sportiv relativ tânăr, in comparaţie cu alte jocuri sportive, care a apărut in...

Istoricul, evoluția și dezvoltarea jocului de handbal pe plan intern și internațional

Cap. I Introducere I.1. Istoricul, evolutia si dezvoltarea jocului de handbal pe plan intern si international Cercetarile stiintifice în domeniul...

Ai nevoie de altceva?