Tehnici învățare volei

Curs
8.7/10 (14 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 25208
Mărime: 453.57KB (arhivat)
Publicat de: Adelin Butnaru
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Rusu Flavia

Extras din curs

INTRODUCERE

Acest curs se adreseaza studentilor de la Facultatea de Educatie Fizica si Sport, continutul sau fiind structurat în concordanta cu obiectivele si cerintele programei analitice de la aceasta disciplina. Pentru ca jocul de volei, alaturi de atletism, gimanstica si celelalte jocuri sportive reprezinta un mijloc principal de realizarea a obiectivelor educatiei fizice scolare, accentul este pus pe metodologia de predare a jocului în cadrul lectiilor de educatie fizica. Sunt descrise etapele specifice stadiilor de învatare, adica initierea, fixarea si consolidarea principalelor actiuni ale jocului si sunt prezentate si sistemele de actionare considerate de noi eficiente pentru realizarea demersului didactic.

Am acordat atentie si câtorva aspecte legate de procesul de identificare a talentului si orientarea copiilor spre practicarea jocului de volei la echipe de performanta, pentru ca si acest aspect face parte din munca profesorului de educatie fizica.

Notiunile principale ale regulamentului de joc si câteva informatii referitoare la organizarea competitiilor de volei au completat acest curs, în care am încercat sa oferim viitorilor profesori de educatie fizica un material accesibil si util.

CURSNR. 1

1. OBIECTUL TEORIEI SI METODICII JOCULUI DE VOLEI

1.1. VOLEIUL - MIJLOC AL EDUCATIEI FIZICE SI DISCIPLINA SPORTIVA

Disciplina sportiva volei este un joc sportiv colectiv, având un regulament de joc, continut si forme de pregatire unitara. Este încadrat într-un sistem competitional national si international, fiind practicat în cadrul sectiilor asociatiilor si cluburilor sportive diferentiat pe categorii: copii, juniori, seniori, masculin si feminin. Ca mijloc al educatiei fizice jocul de volei se practica în învatamântul de toate gradele, sistematizarea lui fiind cuprinsa în continutul programelor de educatie fizica.

Teoria jocului de volei constituie un ansamblu de cunostinte ordonate sistematic care apreciaza si stabileste continutul real al jocului competitional, formuleaza si elaboreaza conceptia de joc care va fi aplicata pe plan national de toate echipele; analizeaza într-o abordare sistemica tehnica si tactica jocului.

Obiectul disciplinei VOLEI, ca mijloc al educatiei fizice si ca disciplina sportiva consta în studiul:

" aparitiei si dezvoltarii jocului;

" continutului jocului (tehnica si tactica, caracteristicile lor, descrierea executiei actiunilor de joc cu implicatiile de ordin biomecanic, de utilizare, etc.);

" metodica de învatare si de antrenament;

" probleme ale selectionarii si orientarii copiilor spre practicarea jocului de volei;

" regulamentul de joc si conditiile materiale si organizatorice necesare practicarii jocului;

Între teoria si practica jocului exista o strânsa interdependenta si o permanenta conditionare reciproca. Teoria (care reprezinta generalizarea activitatii practice) determina modificarea si îmbunatatirea continutului metodicii, care la rândul ei influenteaza favorabil activitatea practica viitoare.

Principalele surse de documentare a teoriei si metodicii jocului sunt: practica, experienta pozitiva a specialistilor români si straini consemnata în lucrari de specialitate, cercetarea stiintifica din domeniu.

Jocul de volei are o teorie si o metodica specifica, rezultat al generalizarii experientei practice consolidata de integrarea datelor obtinute prin cercetare stiintifica în domeniu.

Teoria jocului de volei este o ramura a Teoriei Educatiei Fizice si a Teoriei si Metodicii Antrenamentului Sportiv si are legaturi cu alte dicipline cum sunt: pedagogia, psihologia, sociologia, anatomia functionala si biomecanica, fiziologia.

1.2. VOLEIUL ÎN SISTEMUL DE EDUCATIE FIZICA

Jocul de volei, alaturi de celelalte jocuri sportive si sporturi ocupa un loc important în sistemul de educatie fizica. Prin valoarea lui practica, igienica si educativa, constituie o parte importanta a activitatii sportive, reprezentând o forma de manifestare cu caracter ludic a exercitiului fizic. El cumuleaza efectele pozitive sanotrofice ale sportului si exercitiului fizic cu influentele educative ale jocului. Are o larga raspândire în rândurile tineretului si a altor categorii de populatie. Datorita caracteristilor sale influenteaza pozitiv dezvoltarea fizica si marile functiuni ale organismului, contribuie la dezvoltarea calitatilor motrice si la formarea personalitatii.

Jocul de volei se caracterizeaza prin atractivitate si accesibilitate, nu necesita conditii organizatorice si materiale complicate, poate fi practicat atât în sala cât si în aer liber. El ofera posibilitatea gradarii efortului corespunzator vârstei si gradului de pregatire si are influenta pozitiva asupra întaririi sanatatii, destinderii fizice si psihice, asigurând o dezvoltare fizica armonioasa a celor care-l practica.

Daca este practicat la nivel de performanta, jocul se caracterizeaza prin dinamism si spectaulozitate, iar popularitatea competitiilor îi asigura un loc important în iererhia disciplinelor sportive.

Toate acestea confera voleiului valente biologice si pedagogice de necontestat si pozitii bine precizate în sistemul de educatie fizica si sport în domeniile: educatia fizica, sportul pentru toti si sportul de performanta.

Jocul de volei este prezent în lectiile de educatie fizica de la toate nivelele sub forma jocurilor dinamice cu elemente din volei si a jocul global.

Este practicat cu scop recreativ de tineri si vârstnici, în forme organizate (Campionate scolare, universitare, de institutii sau de cartier etc.) sau spontane, iar ca sport de performanta este practicat organizat sub forma meciurilor din Campionate nationale de juniori, tineret, seniori, Campionate balcanice, Campionate Europene, Campionate Mondiale, Jocuri Olimpice.

1.3. CARACTERISTICI ALE JOCULUI DE VOLEI

Jocul este o activitate complexa, predominant motrica si emotionala, desfasurata spontan dupa reguli prestabilite, în scop recreativ, sportiv si totodata de adaptare la realitatea sociala. Dintre caracteristicile jocului amintim ca este o activitate naturala, libera, spontana, atractiva, totala, dezinteresata, creativ-compensativa.

Jocul sportiv este un sistem de exercitii fizice practicate sub forma de joc cu un anumit obiect cu dimensiuni si forma specifica, prin care doua echipe sau doi adversari se întrec conform unor reguli de organizare sau desfasurare.

Pentru definirea notiunii de joc sportiv se iau în consideratie trei elemente:

§ activitatea jucatorului;

§ ideile de joc reunite în conceptia de joc  stabilirea celor mai potrivite modalitati de actionare, un sistem de principii si reguli de actionare care stabilesc ce au de facut jucatorii;

§ regulamentul de joc  act normativ oficial care precizeaza toate detaliile necesare privind oragnizarea si desfasurarea jocului.

Toate elementele sunt dinamice, supuse perfectionarii, evolutiei si de gasesc într-o strânsa corelatie. (I. Bota, D. Colibaba, 1998)

Voleiul este un joc sportiv care se desfasoara pe un teren cu dimensiuni relativ reduse (2X9/9), între doua echipe formate din sase jucatori care nu sunt în contact direct, fiind despartite de un fileu. Actiunile de joc se desfasoara prin lovirea sau respingerea mingii în forme specifice. Mingea nu trebuie sa cada în terenul propriu si trebuie trimisa peste fileu în terenul advers prin cel mult 3 lovituri daca nu se efectueaza blocaj sau 4 lovituri, daca se efectueaza blocaj.

Preview document

Tehnici învățare volei - Pagina 1
Tehnici învățare volei - Pagina 2
Tehnici învățare volei - Pagina 3
Tehnici învățare volei - Pagina 4
Tehnici învățare volei - Pagina 5
Tehnici învățare volei - Pagina 6
Tehnici învățare volei - Pagina 7
Tehnici învățare volei - Pagina 8
Tehnici învățare volei - Pagina 9
Tehnici învățare volei - Pagina 10
Tehnici învățare volei - Pagina 11
Tehnici învățare volei - Pagina 12
Tehnici învățare volei - Pagina 13
Tehnici învățare volei - Pagina 14
Tehnici învățare volei - Pagina 15
Tehnici învățare volei - Pagina 16
Tehnici învățare volei - Pagina 17
Tehnici învățare volei - Pagina 18
Tehnici învățare volei - Pagina 19
Tehnici învățare volei - Pagina 20
Tehnici învățare volei - Pagina 21
Tehnici învățare volei - Pagina 22
Tehnici învățare volei - Pagina 23
Tehnici învățare volei - Pagina 24
Tehnici învățare volei - Pagina 25
Tehnici învățare volei - Pagina 26
Tehnici învățare volei - Pagina 27
Tehnici învățare volei - Pagina 28
Tehnici învățare volei - Pagina 29
Tehnici învățare volei - Pagina 30
Tehnici învățare volei - Pagina 31
Tehnici învățare volei - Pagina 32
Tehnici învățare volei - Pagina 33
Tehnici învățare volei - Pagina 34
Tehnici învățare volei - Pagina 35
Tehnici învățare volei - Pagina 36
Tehnici învățare volei - Pagina 37
Tehnici învățare volei - Pagina 38
Tehnici învățare volei - Pagina 39
Tehnici învățare volei - Pagina 40
Tehnici învățare volei - Pagina 41
Tehnici învățare volei - Pagina 42
Tehnici învățare volei - Pagina 43
Tehnici învățare volei - Pagina 44
Tehnici învățare volei - Pagina 45
Tehnici învățare volei - Pagina 46
Tehnici învățare volei - Pagina 47
Tehnici învățare volei - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Tehnici Invatare Volei.doc

Alții au mai descărcat și

Particularități ale Învațării Motrice în Lecțiile de Educație Fizică și Sport la Nivelul Învățămantului Gimnazial

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1 EDUCAŢIA FIZICÃ ŞI SPORTIVÃ COMPONENTÃ FUNDAMENTALÃ A EDUCAŢIEI GENERALE În comunităţile primitive de pe teritoriul...

Studiu Privind Optimizarea Strategiei de Selecție și Organizarea Grupelor de Începătoare Fete în Jocul de Volei

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1. CARACTERISTICILE VOLEIULUI DE PERFORMANŢĂ Odată cu extinderea ariei de practicare şi creşterea popularităţii la...

Studiu privind dezvoltarea calității motrice, forța la o echipă de juniori II

CAPITOLUL I I.1. IMPORTANŢA EDUCAŢIEI FIZICE ÎN SISTEMUL NOSTRU DE ÎNVĂŢĂMÎNT Există suficiente dovezi, adunate de-a lungul anilor, care pot...

Lucrare Volei

1.1. Generalităţi Educaţia fizică şi sportul sunt componente de baza ale sistemului educaţional şi formativ al omului, datorită influenţei...

Analiza Tehnicii și Metodica Învățării Pasei de Sus cu Două Mâini la Juniori în Volei

ACTUALITATEA TEMEI. Nivelul de dezvoltare a sportului în prezent are un succes mare. Astfel, în legătură cu aceasta o mare importanţă o are tehnica...

Volei

Ridicarea de sus cu doua maini peste cap este o ridicare de atac care reprezinta o actiune din ansamblul jocului utilizată pentru punerea într-o...

Comunicarea nonverbală și paraverbală a profesorului de educație fizică

INTRODUCERE „Comunicarea nonverbală și paraverbală a profesorului de educație fizică” este tema pe care am să o abordez în acest referat. În...

Portofoliu la gimnastică

I.Actiunile de raport: Grupă drepţi ; In ordinea inaltimii in 10 secunde in stanga bazei alinierea ; drepţi ; de la dreapta / stânga în continuare...

Te-ar putea interesa și

Particularități ale Învațării Motrice în Lecțiile de Educație Fizică și Sport la Nivelul Învățămantului Gimnazial

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1 EDUCAŢIA FIZICÃ ŞI SPORTIVÃ COMPONENTÃ FUNDAMENTALÃ A EDUCAŢIEI GENERALE În comunităţile primitive de pe teritoriul...

Model metodic pentru învățarea lovirii mingii cu capul la jucătorii de 13-15 ani

1.1. MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI În toată activitatea unui antrenor de fotbal, indiferent de licenţa de clasificare sau de echipa pe care o...

Lucrare Volei

1.1. Generalităţi Educaţia fizică şi sportul sunt componente de baza ale sistemului educaţional şi formativ al omului, datorită influenţei...

Preluarea în Jocul de Volei

INTRODUCERE Disciplina sportivă volei este un joc sportiv colectiv, având un regulament de joc, conţinut si forme de pregătire unitară. Este...

Mijloace Tehnice Atractive la o Echipă de Juniori în Jocul de Volei

Voleiul este un joc sportiv care se bucură de o largă apreciere din partea tuturor categoriilor de practicanţi de orice vârstă. Pentru a avea...

TAS - Teoria Antrenamentului Sportiv

CURSUL NR. 1 1. Obiectul de studiu,problemele şi sarcinile T.M.A.S. Ampla dezvoltare a activităţii sportive,creşterea numărului de competiţii...

Jocul de Baschet

CAPITOLUL 1. 1.1. APARITIA SI EVOLUTIA JOCULUI DE BASCHET Baschetul este un joc sportiv de echipa, care face parte din categoria jocurilor...

Teoria Jocurilor

Psihologia evidentiază importanta jocului in copilărie ca mod de a personalize si invăta in formă experimental cum să stabilească legături in...

Ai nevoie de altceva?