Arhitectura sistemelor de calcul

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Electronică
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 160 în total
Cuvinte : 39129
Mărime: 771.41KB (arhivat)
Publicat de: Silvia Dinu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Viorel Nicolau

Extras din curs

CAP. I Introducere

Maşina Turing

Primul model abstract de P.C. a fost introdus în 1986 de către matematicianul englez Allan Turing. Acest model a fost cunoscut sub numele de MAŞINĂ TURING (MT). Turing a pornit de la definiţia de calcul care în general reprezintă o evaluare a unei funcţii f(x) unde x reprezintă datele de intrare obţinându-se la ieşire rezultatul: z = f(x) , unde z reprezintă datele de ieşire; x şi z pot avea diverse semnificaţii putând fi numere, cuvinte, fişiere de date, etc.

A evalua o funcţie f(x) folosind un calculator înseamnă a putea exprima f ca o succesiune de funcţii f1,…,fn cu ajutorul setului de instrucţiuni al calculatorului, fiecare funcţie intermediară fi conţinând o întreagă secvenţă de instrucţiuni (setul de instrucţiuni al unui calculator reprezintă setul de funcţii elementare pe care le poate realiza un calculator).

- funcţiile f1,…fn pot fi văzute ca un program de evaluare a lui f(x);

- secvenţa de operaţii elementare y1 = f1(x); y2 = f2(y1); … yn-1 = fn-1(yn-2); yn = fn(yn-1) = z reprezintă definiţia formală a operaţiilor de calcul a lui f(x).

Maşina Turing are două componente principale: procesorul şi memoria maşinii Turing. Procesorul M.T. este un sistem digital, secvenţial, cu număr finit de stări . Memoria M.T. este o bandă de lungime infinită împărţită în locaţii de memorie, locaţii care pot fi goale sau care pot conţine un set continuu de simboluri. M.T. are un cap de citire/scriere cu ajutorul căruia procesorul poate citi simbolurile din locaţia de memorie aflată în dreptul capului sau poate rescrie locaţia respectivă din dreptul capului sau poate muta memoria o locaţie la stânga sau la dreapta faţă de poziţia curentă.

M.T. are un set finit de instrucţiuni (datorită numărului de finit de stări ale procesorului) instrucţiuni care au următorul format: sh, ti, oj, sk. Dacă procesorul P se găseşte în starea sh şi în dreptul capului de citire/scriere se află simbolul ti atunci procesorul P execută operaţia oj şi va trece în starea sk. Operaţia oj poate fi una din următoare patru operaţii:

1) Scriere: oj = tj → procesorul va scrie în locaţia curentă simbolul tj.

2) R (right) → procesorul va muta capul de citire/scriere la dreapta o poziţie ceea ce poate însemna mutarea benzii de memorie la stânga o poziţie.

3) L (left) → procesorul va muta capul de citire/scriere la stânga o poziţie ceea ce poate însemna mutarea benzii de memorie la dreapta o poziţie.

4) H (halt) → M.T. se opreşte.

În aceste condiţii, operaţia de calcul z=f(x) va fi executată de M.T. în mai mulţi paşi succesivi astfel:

1. Datele de intrare X sunt aduse în dreptul capului de citire/scriere .

2. M.T. generează secvenţa de funcţii f(i), i={1,…,n} fiecare dintre acestea conţinând câte o secvenţă de instrucţiuni din setul de instrucţiuni.

3. Se înregistrează în locaţia din dreptul capului de citire/scriere rezultatul z.

Limite ale maşinii Turing(TM) şi ale calculatoarelor reale

1. Există probleme care nu se pot rezolva cu maşina Turing şi implicit nici cu calculatorul real.

Def: O funcţie este efectiv calculabilă cu MT dacă f(x) poate fi evaluată într-un număr finit de paşi de către o MT oricare ar fi datele de intrare.

Def: O MT, M cu datele de intrare X, notată (M,X) se spune că „se opreşte” dacă MT se opreşte după un număr finit de paşi. Se va arăta că există funcţii raţionale ce nu pot fi calculate cu o maşină Turing.

Fie funcţia fH(M,X) care are următoarele valori:

Se poate arăta că fH nu se poate calcula, ceea ce înseamnă că nu se poate determina o metodă generală prin care să se cunoască aprioric dacă MT se opreşte sau nu oricare ar fi M şi X.

Ex: o eroare în programare poate genera bucle infinite şi deoarece problema opririi MT nu are soluţie rezultă că nu poate fi creat un program universal care să poată depista aceste erori de programare.

2. Există probleme care se pot rezolva cu MT şi nu pot fi rezolvabile cu calculatoarele reale. Chiar dacă procesorul MT are un număr finit de stări şi implicit MT are un set finit de instrucţiuni, banda de memorie a MT are un număr infinit de locaţii de memorie şi deci MT este o maşină cu stări infinite. Calculatoarele reale au un număr finit de locaţii de memorie (sunt maşini cu stări finite) şi nu pot lucra cu numere oricât de mari, de aceea toate problemele care lucrează cu numere mari pot fi rezolvate doar cu MT. Ex: MT poate înmulţi 2 numere oricât de mari.

3. Există probleme care sunt rezolvabile cu calculatoarele rele într-un număr finit de paşi dar care practic nu se pot rezolva deoarece necesită fie o cantitate prea mare de spaţii de memorie, fie un timp de calcul prea lung.

Fie o problemă ce se poate rezolva cu un algoritm A, care trebuie rezolvată de calculator. Referitor la dificultatea algoritmului A apar două întrebări:

a) ce spaţiu de memorie este necesar pentru rezolvarea algoritmului

b) cât timp este necesar pentru rezolvarea algoritmului

Cele două mărimi depind de mărimea datelor de intrare. Cel mai restrictiv este timpul de execuţie şi de aceea se va introduce complexitatea de timp a unui algoritm ca o măsură a numărului de paşi necesari pentru rezolvarea algoritmului.

Def: Un algoritm are complexitatea de timp a(f(n)), dacă numărul de paşi necesari pentru rezolvarea algoritmului este p = c•f(n), unde

c = o constantă, f = o funcţie de dimensiunea datelor de intrare, n.

Dimensiunea datelor de intrare, n, reprezintă numărul parametrilor de intrare independenţi.

Ex: Fie un algoritm a(n2)

Def: O problemă este tratabilă cu un anumit calculator dacă ea poate fi rezolvată exact (într-un număr finit de paşi) într-o cantitate de timp rezonabilă, oricare ar fi n.

Teoremă: O problemă este tratabilă dacă şi numai dacă există un algoritm de tratare a ei, care are complexitatea de timp a(p(n)), unde p = funcţie polinomială; reciproc: o problemă nu este tratabilă dacă toţi algoritmii de rezolvare a ei au complexitatea de timp a(kn) ceea ce înseamnă că necesită un timp de execuţie care creşte exponenţial cu dimensiunea datelor de intrare.

Ex: Fie datele de intrare reprezentând un fişier de date de dimensiune n şi algoritmul de rezolvare a unei probleme execută asupra fiecărei date din fişier toate operaţiile realizate înaintea ei plus încă două operaţii suplimentare pentru data respectivă. Prima dată necesită două operaţii.

Complexitatea de algoritm este a(2n) şi problema este netratabilă.

Dacă o problemă nu este tratabilă, atunci ea va putea fi rezolvată exact într-un timp rezonabil doar dacă dimensiunea datelor de intrare este ≤ cu o valoare maximă, „m”. Valoarea lui m depinde de viteza de lucru a calculatorului care rezolvă problema, viteză notata s [operaţii/secundă]. Cu cât viteza calculatorului este mai mare cu atât m va fi mai mare, dar creşterea este direct proporţională cu toţi algoritmii.

Limitări ale vitezei de calcul

Creşterea vitezei de calcul s-a făcut prin perfecţionarea tehnologiilor de fabricaţie a unităţilor de memorie şi a circuitelor de comutaţie. Perfecţionarea tehnologiilor a condus la o creştere medie a vitezei de calcul de 100 ori pentru fiecare decadă în ultimii 50 ani. În realitate rata de creştere, s, nu este constantă (rata de creştere a tehnologiei) ci este în scădere; deci viteza de calcul va trebui să crească în continuare nu numai pe baza tehnologiei ci şi prin îmbunătăţirea algoritmilor de calcul sau a procedurilor euristice. Pentru rezolvarea unor probleme netratabile au fost dezvoltate metode inexacte şi metode nonalgoritmice.

Metoda inexactă presupune înlocuirea problemei Q netratabilă care trebuie rezolvată cu Q’ tratabilă, a cărei soluţie aproximează soluţia lui Q.

Metoda nealgoritmică analizează un set mic de soluţii posibile ale lui Q folosind anumite metode şi criterii intuitive de selecţie şi soluţia cea mai bună din cele analizate este considerată soluţia lui Q.

Metoda prin care se obţine o soluţie acceptabilă dacă nu optimală într-un timp de calcul se numeşte procedură euristică.

Limita fizică posibilă a vitezei de calcul

Folosind metode bazate pe mecanica cuantică, H.I. Bremermann a determinat că nici un sistem de calcul (virus sau artificial) nu poate procesa mai mult de 2•1047 biţi/gram din masa sa/sec.

Ex: în aceste condiţii un calculator de dimensiunea pământului (6•1027g) operând continuu o perioadă egală cu vârsta pământului (1020 ani) ar putea procesa mai puţin de 1093 biţi.

Def: Calculatorul este un sistem electronic digital programat intern care are asociat un software de bază necesar operării, întreţinerii şi folosirii eficiente de către utilizator.

Orice calculator are două componente majore:

- „hardware” = toate subsistemele componente ale unui calculator şi modul de interconectare al acestora;

Preview document

Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 1
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 2
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 3
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 4
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 5
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 6
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 7
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 8
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 9
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 10
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 11
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 12
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 13
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 14
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 15
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 16
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 17
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 18
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 19
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 20
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 21
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 22
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 23
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 24
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 25
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 26
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 27
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 28
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 29
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 30
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 31
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 32
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 33
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 34
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 35
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 36
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 37
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 38
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 39
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 40
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 41
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 42
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 43
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 44
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 45
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 46
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 47
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 48
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 49
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 50
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 51
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 52
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 53
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 54
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 55
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 56
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 57
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 58
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 59
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 60
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 61
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 62
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 63
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 64
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 65
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 66
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 67
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 68
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 69
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 70
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 71
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 72
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 73
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 74
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 75
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 76
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 77
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 78
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 79
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 80
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 81
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 82
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 83
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 84
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 85
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 86
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 87
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 88
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 89
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 90
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 91
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 92
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 93
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 94
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 95
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 96
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 97
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 98
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 99
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 100
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 101
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 102
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 103
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 104
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 105
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 106
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 107
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 108
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 109
Arhitectura sistemelor de calcul - Pagina 110

Conținut arhivă zip

  • Arhitectura Sistemelor de Calcul
    • ASC1
      • Partea I.doc
      • Seminarii ASC I.doc
    • ASC2
      • Seminarii ASC II.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicație radio pe 868 MHz

1.Tema proiectului Modul de laborator pentru studiul comunicatiei radio pe 868 MHz. Se va proiecta un modul de laborator pentru studiul unui...

Dispozitive și Circuite Electronice - Partea 1

Jonctiunea p-n la echilibru termic. În practica se utilizeaza numeroase dispozitive electronice obtinute prin alaturarea de regiuni...

Dispozitive și Circuite Electronice - Partea 2

Tranzistoare MOS cu canal initial Sunt dispozitive electronice la care conductia curentului are loc la suprafata semiconductorului respectiv....

Traductoare de Vibrații și Accelerații

Vibratiile sunt fenomene dinamice care iau nastere în medii elastice sau cvasielastice, datorita unei excitatii locale, care se manifesta prin...

Traductoare de Viteză și Turație

Notiuni fundamentale : Viteza, prin definitie, este o marime vectoriala. Daca directia (suportul) de deplasare a corpului în miscare este data,...

Traductoare pentru Controlul Dimensional

Elemente sensibile pneumatice pentru controlul dimensional Controlul dimensional este un domeniu în care utilizarea dispozitivelor pneumatice...

Traductoare pentru Forțe și Cuplu

9.2.2 Tipuri de marci tensometrice si caracteristicile acestora Principalele caracteristici ale MT sunt determinate de natura materialului din...

Traductoare pentru mărimi electrice

c) Transformatoare de curent. În practica aceste transformatoare se mai nu-mesc “reductoare de curent”si sunt folosite pentru prelucrarea...

Te-ar putea interesa și

Arhitectura sistemelor de calcul

Arhitectura sistemelor de calcul Denumirea informatica de arhitectura se refera la structura si componentele fizice ale unui sistem de calcul....

Arhitectura sistemelor de calcul - Intel Core I5 540M mobile processor

1. Procesoarele Intel Microprocesorul, uneori numit şi procesor, este unitatea centrală de prelucre a informaţiei (U.C.P. sau în engleză: CPU) a...

Proiect la arhitectura sistemelor de calcul

1. Tema proiectlui Să se proiecteze unitatea de comandă pentru un microprocesor capabil să execute următorul set de instrucţiuni: - FETCH...

Arhitectura sistemelor de calcul

Tendinte tehnologice: - Circuite integrate - densitatea tranzistorilor creste cu 35% pe an, marindu-se de 4 ori in 3 ani; marimea capsulei creste...

Arhitectura sistemelor de calcul

1.1. SCHEMA DE BAZĂ A UNUI CALCULATOR Orice calculator are în componenţă patru mari unităţi fundamentale: -Unitatea centrală (UC). -Unitatea de...

Arhitectura sistemelor de calcul

Istoria dezvoltarii calculatoarelor Slide 1.2 CS-11xx / Arhitectura sistemelor de calcul, Sem.1 / G Stefanescu Cuprins: - Calculatoare mecanice...

Arhitectura sistemelor de calcul

Sistemele de calcul au evoluat continuu, iar aceasta evolutie continua sa ne uimeasca. Materialul urmator încearca sa capteze atât bazele...

Arhitectura sistemelor de calcul

2. ARHITECTURA SISTEMELOR DE CALCUL 2.1. Structura calculatoarelor personale Componenta centrala a unui calculator personal (PC), numita si...

Ai nevoie de altceva?