Bazele radiocomunicațiilor

Curs
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Electronică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 153 în total
Cuvinte : 41339
Mărime: 4.84MB (arhivat)
Publicat de: Septimiu Nicolae
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Corina Botoca
-retele neuronale

Extras din curs

1. Introducere

În 1876 experimentul lui Alexander Graham Bell care demonstra că vocea poate fi transmisă la distanţă pe cabluri de cupru a marcat naşterea telecomunicaţiilor. Zece ani mai târziu erau 155.000 de telefoane în uz în SUA.

Telecomunicaţiile au avut o evoluţie fără precedent în ştiinţă, de la comutarea de circuite la comutarea de pachete de mare viteză, de la transmisiile prin cablurile de cupru la cele prin fibre optice, prin satelit şi comunicaţiile mobile.

În prezent suntem martori ai unei revoluţii tehnologice care va reconfigura întreaga infrastructură, atât a telecomunicaţiilor cât şi a informaticii. Creşterea volumului de informaţii vehiculate pe canalele de comunicaţii, cererea de noi servicii şi aplicaţii la viteze din ce în ce mai mari, de ordinul gigabiţilor pe secundă (sau chiar Tbiţilor au determinat înlocuirea reţelei de telecomunicaţii cu un sistem digital avansat

B-ISDN (Broadband Integrated Services Digital Network). Videoteleconferinţa , comunicaţiile multimedia, televiziunea de înaltă definiţie, comunicaţiile la distanţă interumane însoţite de realitate virtuală (telemedicină, învăţământul la distanţă), servicii de comunicaţii personale sunt câteva exemple de servicii care necesită integrarea reţelelor telefonice cu reţelele de calculatoare, pentru a se putea asigura transmisia atât a semnalelor continue video /audio cât şi a celor numerice.

2. Caracteristicile reţelelor moderne de comunicaţii

Reţelele moderne de comunicaţii, au un număr de mii de noduri, cu diferite tipuri de surse, diferite tipuri de trafic, care deservesc un număr variabil, foarte mare de utilizatori. Reţelele care erau în principal orientate pe îmbunătăţirea serviciilor vocale au evoluat spre comunicaţiile multimedia. S-a încetăţenit opinia că multimedia şi videoconferinţele vor reprezenta preponderent traficul viitorului. Toate aceste servicii necesită o bandă largă de frecvenţe ocupate. Există aplicaţii ca de exemplu bazele de date geospaţiale care consumă chiar mai multă bandă decât comunicaţiile multimedia. Comunicaţiile interumane, ca educaţia şi telemedicina, însoţite de realitate virtuală necesită nu numai o bandă foarte mare dar şi parametrii care definesc calitatea serviciului satisfăcători (QoS quality of service).

Deci scopul BISDN este să ofere o paletă largă de servicii unui număr cât mai mare, variabil de utilizatori, la diferite viteze (rate de bit) într-o manieră eficientă şi la un preţ accesibil. BISDN trebuie să asigure integrarea reţelelor prin satelit cu reţelele mobile, celulare şi cu reţelele terestre. BISDN trebuie să garanteze compatibilitatea componentelor, conectivitate totală (global roaming) în condiţiile unei capacităţi cât mai mari de transmisie, a unei viteze de procesare în timp real şi a satisfacerii parametrilor QOS. Vorbim în prezent de o generaţie 3 a sistemelor de transmisie şi se prefigurează deja generaţia 4G. Sistemele de comunicaţie curente suportă aplicaţii multimedia şi INTERNET. Ca de exemplu, sistemul Spaceway asigură o legătură de transmisie în jos cu viteze de până la 100Mb pe secundă şi o capacitate totală de 4,4 Gb/s.

O tehnologie cheie pentru B-ISDN, o reprezintă modul de transfer asincron, al informaţiei ATM (Asynchronus Transfer Mode), prin care informaţia este segmentată în pachete de lungime fixă numite celule, ceea ce facilitează comutarea de mare viteză.

O celulă reprezintă doar o parte din blocul de date de transmis. Fiecare celulă are un antet care determină destinaţia, permiţând astfel o rutare transparentă prin reţea. Celula conţine pe lângă adresa destinaţie şi alte informaţii necesare pentru o mai bună circulaţie a acesteia prin canalul de comunicaţie. Celulele nu sunt preasignate, ele sunt asignate şi transmise prin multiplexare în timp la cererea utilizatorului. În reţelele ATM, comunicaţia este orientată pe conexiune, utilizând circuitul virtual la nivelul cel mai de jos.

Transmisia ATM nu este limitată la un tip de mediu de transmisie, putând fi utilizată în toate mediile de comunicaţie existente, cablu coaxial, cablu torsadat, fibre optice. Organizaţia ATM Forum recomandă folosirea următoarelor interfeţe fizice pentru ATM: FDDI, Fiber Channel, SONET, Frame Relay şi X.25.

Tehnologia ATM îndeplineşte câteva dintre obiectivele majore ale BISDN: suportă toate serviciile existente în prezent, asigură o utilizare eficientă a resurselor reţelei, minimizează timpul de procesare în nodurile intermediare, suportă viteze mari de transmisie, garantează performanţele necesare pentru aplicaţiile existente.

În ceea ce priveşte dezvoltarea ulterioară a reţelelor de comunicaţii există mai multe scenarii care toate au la bază transmisiile prin satelit, fie că utilizează tehnica ATM, fie protocoalele INTERNET. Reţeaua globală trebuie să integreze reţele ATM cu Internetul, după cum se poate observa din arhitecturile prezentate în paragraful ……[].

3. Caracteristicile traficului într-o reţea de comunicaţii

Principala caracteristică a traficului este că aproape toţi parametrii săi variază, respectiv numărul utilizatorilor, topologia reţelei, ratele de transfer ale informaţiei, lăţimea de bandă necesară. Astfel încât cerinţele transmisiei diferă în funcţie de nivelele de servicii oferite utilizatorilor.

Vocea împachetată necesită o bandă relativ redusă dată de o viteză de transmisie de aproximativ 8 kb/s, dar necesită o întârziere redusă pentru a asigura calitate la destinaţie.

Traficul video necesită o bandă mai largă, dată de o transmisie de 128-384 kb/s şi de asemenea o întârziere redusă în transmisie.

Traficul de date, respectiv de fişiere sau email poate accepta latenţă în transmisie fără deprecierea parametrilor QOS. Emailul necesită bandă redusă, dar transmisia de fişiere necesită bandă largă.

Traficul se desfăşoară în rafale şi modelarea sa este posibilă doar în anumite condiţii de constrângere şi pentru aplicaţii specifice. Presupunerea făcută în reţeaua telefonică a distribuţiei Poisson s-a demonstrat neviabilă în transmisia de date.

În teoria curentă şi în practică încă domină modelele exponenţiale, care însă s-au demonstrat a fi adecvate doar la o scară limitată de timp. Nici unul dintre aceste modele nu este capabil să ilustreze exact proprietăţile traficului real. Limitările algoritmilor convenţionali se datorează în special necesităţii modelării exacte a problemei, ceea ce este foarte dificil de realizat în condiţiile complexe ale traficului real.

Preview document

Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 1
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 2
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 3
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 4
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 5
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 6
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 7
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 8
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 9
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 10
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 11
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 12
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 13
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 14
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 15
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 16
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 17
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 18
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 19
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 20
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 21
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 22
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 23
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 24
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 25
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 26
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 27
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 28
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 29
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 30
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 31
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 32
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 33
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 34
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 35
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 36
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 37
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 38
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 39
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 40
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 41
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 42
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 43
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 44
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 45
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 46
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 47
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 48
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 49
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 50
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 51
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 52
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 53
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 54
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 55
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 56
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 57
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 58
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 59
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 60
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 61
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 62
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 63
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 64
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 65
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 66
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 67
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 68
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 69
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 70
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 71
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 72
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 73
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 74
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 75
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 76
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 77
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 78
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 79
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 80
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 81
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 82
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 83
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 84
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 85
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 86
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 87
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 88
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 89
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 90
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 91
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 92
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 93
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 94
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 95
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 96
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 97
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 98
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 99
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 100
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 101
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 102
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 103
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 104
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 105
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 106
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 107
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 108
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 109
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 110
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 111
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 112
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 113
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 114
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 115
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 116
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 117
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 118
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 119
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 120
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 121
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 122
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 123
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 124
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 125
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 126
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 127
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 128
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 129
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 130
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 131
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 132
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 133
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 134
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 135
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 136
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 137
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 138
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 139
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 140
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 141
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 142
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 143
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 144
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 145
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 146
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 147
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 148
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 149
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 150
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 151
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 152
Bazele radiocomunicațiilor - Pagina 153

Conținut arhivă zip

  • Bazele Radiocomunicatiilor.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea unui Oscilator

1.Tema proiectului Sa se priecteze un oscilator (generator de semnal) sinusoidal cu punte Wien si limitare de amplitudine cu diode.Oscilatorul...

Introducere în Telecomunicații

CAPITOLUL I SURSE DE SEMNAL Comunicaţiile au un spectru extrem de larg, semnalele transmise prin sistemele de comunicaţii reprezentând...

Sisteme de Radiocomunicații

1. Notiuni generale 1.1. Sistemul de radiocomunicatie - în cadrul sistemului de radiocomunicatie, transmiterea informatiei se realizeaza...

Semnale

Introducere Ce este un sistem de comunicatii? Pentru a raspunde in linii mari la aceasta intrebare este necesar sa dam raspunsul la o intrebare...

Comunicații mobile terestre - laborator 1

1. Probleme fundamentale privind propagarea VHF şi UHF: propagarea în spaţiul liber şi reflexia 1.1 Propagarea in spatiul liber 1.1.3 Intrebari...

Comunicații mobile terestre - laborator 2

1.1 Difractia deasupra terenurilor cu obstacole. Zone Fresnel. 1. Cum variază raza zonelor Fresnel în funcţie de frecvenţă? Din figura de mai sus...

Sisteme de Comunicații

TRANSMISIA DIGITALÍ A SEMNALELOR ANALOGICE În general, în transmisiile la distanta semnalul emis este atenuat si distorsionat de canalul de...

CMT

1.1 Aspecte introductive - Comunicatii mobile  orice sistem de comunicatie la care cel putin unul dintre terminale se poate deplasa chiar daca...

Te-ar putea interesa și

Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj

Introducere Fie că îl considerăm una dintre cele mai puternice instituţii, fie pasiunea de o viaţă a unora, radioul este şi va rămâne, indiferent...

Contabilitatea imobilizărilor în condițiile aplicării Standardelor Internaționale de Contabilitate la Direcția de Radiocomunicații Timișoara

CAPITOLUL 1 Prezentarea Societăţii Naţionale Radiocomunicaţii SA - Direcţia Radiocomunicaţii Timişoara 1.1. Scurt istoric S.N. Radiocomunicaţii...

RTC

Capitolul 1. MEDII DE TRANSMISIE Mediile de transmisie se pot grupa în funcţie de suport: • medii de transmisie bazate pe fir (hardwire), cum ar...

Sistem de Telecomandă Radio cu Microcontroler

Rezumat În lucrarea de faţă se prezintă un sistem de telecomandă radio cu microcontroler care poate fi folosit la comandarea mai multor...

Sisteme de comunicații fără fir

SISTEME DE COMUNICAŢII RADIO (FĂRĂ FIR) - Aspect specific: propagarea undelor electromagnetice. - Secţiuni principale abordate: - undele radio,...

Rețele de radio comunicații

Tema proiect: Sa se proiecteze o retea de telecomunicatii cu ajutorul careia sa putem transporta intre doua statii fixe informatii obtinute de la...

Introducere în Telecomunicații

CAPITOLUL I SURSE DE SEMNAL Comunicaţiile au un spectru extrem de larg, semnalele transmise prin sistemele de comunicaţii reprezentând...

Sisteme de Radiocomunicații

1. Notiuni generale 1.1. Sistemul de radiocomunicatie - în cadrul sistemului de radiocomunicatie, transmiterea informatiei se realizeaza...

Ai nevoie de altceva?