Optoelectronică

Curs
8.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Electronică
Conține 4 fișiere: doc
Pagini : 98 în total
Cuvinte : 24569
Mărime: 3.09MB (arhivat)
Publicat de: Tudor Grecu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Emil Sofron
prezentat in cadrul facultatii de electronica comunicatii si calculatoare din pitesti

Extras din curs

Capitolul 1

OPTOELECTRONICA - DEFINIRE, CONCEPTE DE BAZĂ ȘI MĂRIMI FIZICE

1.1. Definire

Optoelectronica reprezintă un domeniu interdisciplinar al științei și tehnologiei de optică și electronică, care vizează studiul și realizarea de Dispozitive OptoElectronice (DOE) - bazate pe interacția Radiației/Undei Electro-Magnetice (REM/UEM) din Spectru Optic Restrâns/Extins (SOR/SOE) cu diferite Medii Fizce (MF), proiectarea de circuite și implementarea de aplicații optoelectronice (în care se utilizează o gamă largă de DOE).

1.2. Mărimi fizice de bază (cu sens de standard)

La definirea principalelor mărimi radiometrice și fotometrice (cu care poate să fie caracterizată REM în diferite zone spectrale) se utilizează un set de mărimi fizice de bază, considerate ca mărimi fizice standard:

L [m] – lungime;

A [m2] – arie;

V [m3] – volum;

Ω [sr] – unghi solid;

λ [nm, μm] – lungime de undă;

t [s] – timp;

υ [Hz] – frecvență temporală (f – simbol pentru frecvență utilizat în electronică);

ω [rad/s] – frecvență unghiulară;

W [J] – energie.

1.3. Concepte de bază

În optoelectronică se operează cu o gamă variată de concepte, care se prezintă în continuare.

Conceptul de REM se referă la fluctuațiile sarcinilor electrice din atomii diferitelor meteriale – considerate cu rol de MF – care induc fluxuri de fotoni cu diferite valori de energie. Pe o axă de energie (de la volori suficient de scăzute până la volori suficient de crescute), corelată cu valori corespunzătoare de frecvențe și de lungimi de undă, se pot delimita mai multe zone spectrale precizate în figura 1.1. Valorile de frecvențe și de lungimi de undă pentru domeniul vizibil (optic ) sunt pezentate în tabelul 1.1. Energia pentru REM se calculează cu relația:

W = h = hc/

unde

h = 6,626196 . 10 -34 [J . s] este constanta lui Planck,

c = υ λ = 3 .10 8 [m/s] - viteza luminii în vid (în alte MF, c→cMF = c/n),

υ - frecvența temporală [Hz],

- lungimea de undă pentru REM [nm sau μm],

n ≥ 1 – indicile de refracție pentru un MF.

Fig. 1.1 - Spectrul pentru REM, în care se delimitează Spectrul Optic Restrâns (SOR) și Spectrul Optic Extins (SOE = SOR+IR Apropiat + UV Apropiat) în care operează structurile de DOE.

Tabel 1.1 – Spectrul Vizibil (Optic)

Conceptul de UEM se referă la propagarea în timp și spațiu a unei perturbații electromagnetice (sau de câmp electromagnetic) prin diferite tipuri de MF – generată de oscilația unei sarcini electrice. În funcție de proprietățile fizice ale MF, UEM poate să fie scalară - cu funcția de undă Ψ(x,y,z,t), vectorială – cu funcția de undă (unde este vectorul de poziție în spațiul unui MF) și tensorială – cu funcția de undă .

Conceptul de absobție a REM în diferite MF se referă la excitarea cu fotoni a electronilor de pe nivele inferioare pe nivele superioare de energie, prin absorbția energiei acestora în anumite condiții de lucru.

Conceptul de emisie a REM din diferite MF se referă la generarea de fotoni prin tranziții radiative a electronilor de pe nivele superioare pe nivele inferioare de energie, în anumite condiții de lucru.

Conceptul de interacțiune a UEM cu din diferite MF se referă la modificarea controlată a proprităților și a caracteristicilor de bază, prin următoarele procese fizice: reflexie, refracție, atenuare a intensității, difuzie, dispersie, difracție, interferență, polarizare și birefringență.

Conceptul de lumină (light), văzut prin dualismul incorporat (lumina văzută ca undă electromagnetică, respectiv lumina văzută ca particule de tip foton), se referă atât la UEM cu diferite game pentru lungimi de undă din SOR (precizate în tabelul 1.1) cât și la REM din spectrul vizibil/optic – cu anumite nivele de energie ale fotonilor implicați (numit și spectrul vizibil/optic în sens restrâns pentru ochiul uman și în sens extins pentru DOE care operează în zona spectrală SOR/SOE – fig. 1.1). Lungimile de undă ale REM în spectrul vizibil (optic), care definesc lumina, sunt interpretate de ochiul uman prin culori diferite – obținute de Isaac Newton în 1672 cu ajutorul unei prisme optice prin care trece lumină albă (mai nuanțat, la fiecare lungime de undă se percepe o anumită semnătură de culoare din spectrul REM ilustrat anterior – fig. 1.1). În practică se operează cu conceptul de lumină monocromatică (dacă este prezentă o singură lungime de undă) și cu conceptul de lumină albă (dacă sunt prezente toate lungimile de undă din spectrul vizibil/optic).

Conceptul de întuneric (dark), prin contrast cu conceptul de lumină, se referă REM/UEM din afara spectrului vizibil/optic.

Conceptul de CEM (Câmp Electro-Magnetic) se referă la o formă combinată de câmp electric (generat de sarcini electrice și caracterizat prin următoarele mărimi de stare: - câmp electric și = ε - inducție electrică, unde ε = ε0.εr este permitivitatea dielectrică a MF, ε0 – permitivitatea dielectrică a MF de tip vid/aer și εr - permitivitatea dielectrică relativă a MF) și de câmp magnetic transversal (generat de variația în timp a sarcinilor electrice și caracterizat prin următoarele mărimi de stare: ┴ - câmp magnetic și = μ - inducție magnetică, unde μ = μ0.μr este permeabilitatea magnetică a MF, μ0 – permeabilitatea magnetică a MF de tip vid/aer și μr - permeabilitatea magnetică relativă a MF).

Conceptul de MF se referă la materialele/mediile caracterizate prin următoarele mărimi de stare: - densitate de curent, unde σ este conductivitatea electrică; = χe - polarizare temporală, unde χe este susceptibilitatea electrică și χm - magnetizare temporală, unde χm este susceptibilitatea magnetică (de exemplu: mediii fizice solide – cu structură amorfă și cristalină; medii fizice lichide; medii fizice gazoase și sub formă de plasmă, utilizate pentru generarea de REM și/sau pentru propagarea de UEM). Proprietățile optice ale oricărui MF se definesc prin interacțiunile specifice ale acestuia cu lumina (pe baza cărora se poate indentifica fiecare tip și clasă de MF – de exemplu, lumina care se transmite prin cristale este influențată/dependentă de compoziția chimică, de structura fizică și de simetria geometrică a acestora). În optoelectronică se operează cu următoarele clase de MF:

- MF de tip izotropice (de exemplu: gaze – inclusiv aerul, sticle, minerale care cristalizează în sistem izometric, inclusiv cele mai multe lichide și solide amorfe), la care indicele de refracție (n) nu depinde de direcția de propagare a luminii (adică, n = constant – cu o singură valoare pentru fiecare lungime de undă din SOR/SOE și viteza luminii cMF = constantă pe oricare direcție de propagare în MF);

- MF de tip anizotropice (de exemplu: MF uniaxiale, ca minerale care cristalizează în sisteme tetragonale și hexagonale – inclusiv unele materiale plastice, caracterizate prin 2 indici de refracție cu două valori extreme pentru fiecare lungime de undă din SOR/SOE; MF biaxiale, ca minerale care cristalizează în sisteme monoclinice, triclinice și ortorombice – inclusiv unele materiale plastice, caracterizate prin 3 indici de refracție cu două valori extreme pentru fiecare lungime de undă din SOR/SOE), la care indicele de refracție depinde de direcția de propagare a luminii (adică, n ≠ constant pentru fiecare lungime de undă din SOR/SOE), viteza luminii cMF ≠ constantă pe fiecare direcție de propagare a luminii în MF și parametrii de material se exprimă prin diferite componente tensoriale;

- MF de tip nedispersive, la care viteza luminii nu depinde de lungimea de undă/frecvența asociată REM din SOR/SOE.

Preview document

Optoelectronică - Pagina 1
Optoelectronică - Pagina 2
Optoelectronică - Pagina 3
Optoelectronică - Pagina 4
Optoelectronică - Pagina 5
Optoelectronică - Pagina 6
Optoelectronică - Pagina 7
Optoelectronică - Pagina 8
Optoelectronică - Pagina 9
Optoelectronică - Pagina 10
Optoelectronică - Pagina 11
Optoelectronică - Pagina 12
Optoelectronică - Pagina 13
Optoelectronică - Pagina 14
Optoelectronică - Pagina 15
Optoelectronică - Pagina 16
Optoelectronică - Pagina 17
Optoelectronică - Pagina 18
Optoelectronică - Pagina 19
Optoelectronică - Pagina 20
Optoelectronică - Pagina 21
Optoelectronică - Pagina 22
Optoelectronică - Pagina 23
Optoelectronică - Pagina 24
Optoelectronică - Pagina 25
Optoelectronică - Pagina 26
Optoelectronică - Pagina 27
Optoelectronică - Pagina 28
Optoelectronică - Pagina 29
Optoelectronică - Pagina 30
Optoelectronică - Pagina 31
Optoelectronică - Pagina 32
Optoelectronică - Pagina 33
Optoelectronică - Pagina 34
Optoelectronică - Pagina 35
Optoelectronică - Pagina 36
Optoelectronică - Pagina 37
Optoelectronică - Pagina 38
Optoelectronică - Pagina 39
Optoelectronică - Pagina 40
Optoelectronică - Pagina 41
Optoelectronică - Pagina 42
Optoelectronică - Pagina 43
Optoelectronică - Pagina 44
Optoelectronică - Pagina 45
Optoelectronică - Pagina 46
Optoelectronică - Pagina 47
Optoelectronică - Pagina 48
Optoelectronică - Pagina 49
Optoelectronică - Pagina 50
Optoelectronică - Pagina 51
Optoelectronică - Pagina 52
Optoelectronică - Pagina 53
Optoelectronică - Pagina 54
Optoelectronică - Pagina 55
Optoelectronică - Pagina 56
Optoelectronică - Pagina 57
Optoelectronică - Pagina 58
Optoelectronică - Pagina 59
Optoelectronică - Pagina 60
Optoelectronică - Pagina 61
Optoelectronică - Pagina 62
Optoelectronică - Pagina 63
Optoelectronică - Pagina 64
Optoelectronică - Pagina 65
Optoelectronică - Pagina 66
Optoelectronică - Pagina 67
Optoelectronică - Pagina 68
Optoelectronică - Pagina 69
Optoelectronică - Pagina 70
Optoelectronică - Pagina 71
Optoelectronică - Pagina 72
Optoelectronică - Pagina 73
Optoelectronică - Pagina 74
Optoelectronică - Pagina 75
Optoelectronică - Pagina 76
Optoelectronică - Pagina 77
Optoelectronică - Pagina 78
Optoelectronică - Pagina 79
Optoelectronică - Pagina 80
Optoelectronică - Pagina 81
Optoelectronică - Pagina 82
Optoelectronică - Pagina 83
Optoelectronică - Pagina 84
Optoelectronică - Pagina 85
Optoelectronică - Pagina 86
Optoelectronică - Pagina 87
Optoelectronică - Pagina 88
Optoelectronică - Pagina 89
Optoelectronică - Pagina 90
Optoelectronică - Pagina 91
Optoelectronică - Pagina 92
Optoelectronică - Pagina 93
Optoelectronică - Pagina 94
Optoelectronică - Pagina 95
Optoelectronică - Pagina 96

Conținut arhivă zip

  • Capitolul 1.doc
  • Capitolul 2.doc
  • Capitolul 3.doc
  • Capitolul 4.doc

Alții au mai descărcat și

Diode electroluminiscente

1.Introducere Dioda electroluminiscenta(LED-light emitting diode) este o dioda semiconductoare ce emite lumină la polarizarea directă a jonctiuni...

Comunicații Optice

Capitolul 1 1.1.Introducere in comunicatii si transmiterea datelor Scurt istoric şi perspective Actuala "eră a tehnologiei" este rezultatul a...

Traductoare Inductive

Consideratii teoretice Traductoarele inductive realizează o dependentă functională (si nu o transformare) între o mărime neelectrică de intrare...

Traductoare de Vibrații și Accelerații

Vibratiile sunt fenomene dinamice care iau nastere în medii elastice sau cvasielastice, datorita unei excitatii locale, care se manifesta prin...

Traductoare de Viteză și Turație

Notiuni fundamentale : Viteza, prin definitie, este o marime vectoriala. Daca directia (suportul) de deplasare a corpului în miscare este data,...

Traductoare pentru Controlul Dimensional

Elemente sensibile pneumatice pentru controlul dimensional Controlul dimensional este un domeniu în care utilizarea dispozitivelor pneumatice...

Traductoare pentru Forțe și Cuplu

9.2.2 Tipuri de marci tensometrice si caracteristicile acestora Principalele caracteristici ale MT sunt determinate de natura materialului din...

Traductoare pentru mărimi electrice

c) Transformatoare de curent. În practica aceste transformatoare se mai nu-mesc “reductoare de curent”si sunt folosite pentru prelucrarea...

Te-ar putea interesa și

Optoelectronică mono moleculară

1. Introducere Avand diferite stari, anumiti atomi nanoclusteri de Agn prezinta un comportament de molecula cu o vizibila fluorescenta si cu...

Dispozitive Optoelectronice

ARGUMENT In acest proiect am studiat dispozitivele optoelectronice. Dispozitivele optoelectronice reprezinta o categorie de dispozitive...

Optoelectronică - atenuatoarele optice

1. Introducere Una dintre cele mai importante realizări în domeniul comunicaţiilor este crearea Sistemelor de Transmisiune prin Fibră Optică...

Linii de Transmisiuni Optoelectronice

Sistemele de transmisiune a informaţiei prin fibre optice (STIFO). STIFO reprezintă un ansamblu de mijloace tehnice care asigură organizarea...

Elaborarea și Utilizarea Sistemelor Optoelectronice

Introducere Elaborarea şi utilizarea sistemelor optoelectronice a primei generaţii s-a început din momentul inventării şi producerii laserului în...

Dispozitive Optoelectronice Fotoemițătoare

1. INTRODUCERE Electronica, alături de informatica, este unul din dintre domeniile cele mai dinamice din mecatronică. Dezvoltarea electronicii s-a...

Senzori de detecție optoelectronici

Introducere. Senzorii reprezinta o prelungire a organelor noastre de simt si principala sursa de informatie pentru creierul uman, dar si pentru...

Asupra Efectelor de Tunelare Determinate de Forța Imagine la Interfața Policristalină a unor Structuri Optoelectronice de tip QDs

I. Introducere Principalele tendinte actuale ale programelor de cercetare stiintifica in domeniul materialelor semiconductoare cu proprietati...

Ai nevoie de altceva?