Sisteme Electronice Programabile

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Electronică
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 19816
Mărime: 3.36MB (arhivat)
Publicat de: Dorel Demeter
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: A. Bragarenco

Cuprins

  1. 1 INTRODUCERE
  2. 1.1 Analog / digital
  3. 1.2 Combinaţional / secvenţial
  4. 1.3 Circuite / informaţie
  5. 1.4 Dimensiune / complexitate
  6. 1.5 Funcţie / structură
  7. 1.6 Limbaje pentru descriere hardware
  8. 1.7 Structura cărţii
  9. 6 SISTEME LOGICE
  10. 6.1 Combinaţional / secvenţial:
  11. o alternativă depăşită
  12. 6.2 Extensii în sistemele digitale
  13. 6.2.1 Extensia serie
  14. 6.2.2 Extensia paralel
  15. 6.2.3 Extensia serie-paralel
  16. 6.3 Bucla în sistemele digitale
  17. 6.4 Clasificarea a sistemelor digitale
  18. 7 CIRCUITE COMBINAŢIONALE
  19. Sisteme de ordinul zero - SO-0
  20. 7.1 Circuite de uz general
  21. 7.1.1 Decodificatoare
  22. 7.1.2 Demultiplexoare
  23. 7.1.3 Multiplexoare
  24. 7.1.4 Codificatoare prioritare
  25. 7.1.5 Circuite pentru calculul prefixelor
  26. 7.2 Circuite aritmetice
  27. 7.2.1 Circuite de incrementare
  28. 7.2.2 Sumatoare
  29. 7.2.3 Circuite de deplasare
  30. 7.2.4 Multiplicatoare
  31. 7.2.5 Unităţi logico-aritmetice (ALU)
  32. 7.3 Circuite programabile
  33. 7.3.1 Trans-codificatoare
  34. 7.3.2 Memorii fixe (ROM)
  35. 7.3.3 Matrici logice programabile (PLA)
  36. 7.4 Teorema lui Spira
  37. 7.5 Produsul SxD
  38. Probleme
  39. Teste Verilog
  40. 8 MEMORII
  41. Sisteme de ordinul unu - SO-1
  42. 8.1 Bucle stabile / bucle instabile
  43. 8.2 Structuri elementare
  44. 8.2.1 Latch-uri elementare
  45. 8.2.2 Latch-ul cu ceas
  46. 8.2.3 Latch-ul D
  47. 8.3 Extensii serie
  48. 8.3.1 Structura master-slave
  49. 8.3.2 Bistabilul D
  50. 8.3.3 Registrul de deplasare serie
  51. 8.4 Extensia paralel
  52. 8.4.1 Latch-ul de n biţi
  53. 8.4.2 Latch-ul adresabil
  54. 8.4.3 Memoria cu acces aleator
  55. 8.4.4 Memoria adresabilă prin conţinut (CAM)
  56. 8.4.5 Memoria asociativă (AM)
  57. 8.5 Extensia serie-paralel
  58. 8.5.1 Registrul
  59. 8.5.2 Structura pipeline
  60. 8.5.3 Decodificare programabilă realizată cu CAM
  61. Probleme
  62. Bibliografie Index

Extras din curs

INTRODUCERE

Interacţia cu sfera obiectelor tehnice se realizează astăzi, din ce în ce mai mult prin gestul binar al tastării. Apăsam sau nu pe butoane, în secvenţe mai mult sau mai puţin sofisticate, pentru a ne transmite intenţiile unor maşini din ce în ce mai autoritar im¬puse de progresul civilizaţiei. A unei civilizaţii a binarităţii opţiunilor şi acţiunilor. In¬strumente, din ce în ce mai autonome, pornite printr-o comandă simplă, realizează, sub un control independent de prezenţa noastră, acţiunea comandată, se opresc din acţiune atunci când singure detectează îndeplinirea condiţiei de oprire şi ne anunţă tot printr-un semnal binar terminarea acţiunii.

Binaritatea sau numărul, atunci când binaritatea mai multor semne este luată în considerare, s-au impus din momentul în care precizia în funcţionare a trebuit să depăşească un anumit nivel. Clepsidra este înlocuită cu orologiul din considerente legate de acurateţe. Tiîc-tac-ul discret al unui pendul este mult mai uşor de "valorificat" pentru a măsura riguros timpul decât curgerea continuă a nisipului dintr-un recipient în altul printr-un orificiu reglabil. Orologiile din turnurile medievale sau războaiele de ţesut pro¬gramabile de la începutul industrializării sunt exemple de maşini care folosesc procese discrete pentru a-şi realiza cu acurateţe funcţia.

Atunci când s-a dorit ca anumite momente din scurgerea timpului să fie marcate printr-un comportament mai complex decât cel al unei simple secvenţe sonore, s-a apelat tot la o maşină cu un comportament discret, realizată prin articularea convenabilă a unor roţi dinţate. Raporturile dintre numărul de dinţi ai roţilor meşteşugit îmbinate era folosit pentru realizarea unor automate cu un comportament deosebit de spectaculos. Multe dintre turnurile orologiilor ofereau, astfel, la ore fixe din zi, un mini-spectacol ce se repeta automat, cu o regularitate stupefiantă pentru locuitorii oraşelor medievale.

Tot o maşină cu o evoluţie discret controlată a fost concepută atunci au putut fi definite maşini de ţesut automate ce trebuiau să realizeze rapid o secvenţă bine precizată de operaţii. Războaiele de ţesut automate rapide, cu secvenţe programabile de operaţii elementare au fost posibile tot printr-un control realizat de o maşină în care binaritatea comenzilor şi stărilor era esenţială.

Am putea spune că, într-o primă instanţă, sistemele digitale reprezintă o alterna¬tivă impusă de creşterea cerinţelor tehnice legate de acurateţea, complexitatea şi viteza de execuţie. Ne propunem să realizăm acţiuni din ce în ce mai precise, cu o viteză din ce în ce mai mare şi la o complexitate ce creşte continuu.

1.1 ANALOG / DIGITAL

Un sistem electronic analogic este un sistem în care semnalele variază continuu în domeniul de mărimi admis. Un sistem electronic digital funcţionează cu semnale discrete ce comută net între două valori, singurele valori semnificative pentru funcţiile executate.

Circuite analogice simple realizează cu o acurateţe moderată funcţiuni relativ complexe. Circuitele digitale simple realizează cu precizie maximă funcţii simple. O complexitate comportamentală moderată se poate atinge mai uşor în cazul circuitelor analogice, cu preţul unei precizii şi a unei flexibilităţi foarte scăzute. Sistemele digitale pot dobândi comportamente foarte complexe şi precizii mari, dar numai printr-o struc¬turare adecvată la dimensiuni şi complexităţi foarte mari.

Subtilitatea gândirii din domeniul circuitelor analogice se manifestă, de regulă, la nivelul unor detalii ce pot fi responsabile pentru efecte funcţionale deosebit de spec-taculoase. Domeniul digital nu cere o subtilitate la nivelul detaliului. Subtilitatea este maximum solicitată pentru a putea fi stăpânită complexitatea, care are tendinţa de a se manifesta sub forma unei complexităţi aparente ce explodează uneori ca o consecinţă a imposibilităţii de a menţine complexitatea soluţiilor la nivelul complexităţii problemelor.

în domeniul circuitelor analogice este aproape imposibil ca o soluţie proastă să poată fi plasată drept una posibilă. în domeniul sistemelor digitale, o soluţie inutil de complexă, deci o soluţie proastă, se poate, prea des, impune într-un produs vandabil. Flexibilitatea cu care se poate structura, folosind cărămzile simple ale sistemelor digi¬tale, creează spaţiul imens al soluţiilor posibile, spaţiu în care sunt scufundate soluţiile performante, foarte greu de pus în evidenţă.

Subtilitaea gândirii în domeniul sistemelor digitale se va manifesta prin capaci¬tatea de a descoperii soluţiile performante în spaţiul imens al celor ce sunt numai posi¬bile.

Dar realitatea nu este discretă (poate nici analogă). Totuşi, semnalele pe care le recepţionăm din realitate sunt mai uşor aproximabile ca semnale analogice. Aparenţa continuităţii este mult mai mare decât cea a discontinuităţii. Din acest motiv, orice sistem digital posedă intrări şi ieşiri prin care se interfaţează şi cu lumea semnalelor analoge. Pentru aceasta sunt folosite convertoarele A/D (analog-digital) şi D/A (digital-analog), în acest mod un sistem digital poate fi folosit pentru a realiza o foarte complexă funcţie analogică.

Orice sistem electronic poate avea intrări şi ieşiri digitale şi / sau analogice, prin care se interfaţează cu lumea reală. Se preferă din ce în ce mai mult ca funcţia de transfer a unui sistem electronic să fie realizată prin calculul ei în partea digitală a acestuia. Această tendinţă nu diminuează importanţa circuitelor analogice. Acestea trebuie să facă faţă provocărilor din ce în ce mai subtile ale interfaţării directe cu lumea semnalelor reale.

Circuitelor digitale nu le rămâne decât să poată satisface toate funcţiile pe care imaginarul dezlănţuit al omului contemporan le propune, mai mult sau mai puţin justifi-cat, spre realizare.

1.2 COMBINATIONAL/SECVENŢIAL

O caracteristică specifică sistemelor digitale este dată de două comportamente net distincte în raport cu evoluţia semnalelor de intrare. Spre deosebire de circuitele analogice, care la ieşire reacţionează de regulă conform unei funcţii care nu depinde de timp, circuitele digitale pot avea o funcţie care să depindă foarte puternic de timp.

Vom distinge două categorii de circuite:

- circuitele digitale bf combinaţionale a căror ieşire poate fi determinată strict din

valoarea curentă a intrării

- circuitele digitale secvenţiale al căror comportament pe ieşire este numai parţial

determinat de evoluţia intrării. /

Un circuit digital primeşte la intrare o configuraţie binară de n biţi, notată cu x, ce aparţine unei mulţimi X = {0,1}n şi generează pe ieşire, drept răspuns, o configuraţie binară de m biţi, notată cu y, ce aparţine mulţimii Y = {0, l}m.

Funcţia de transfer a unui circuit combinaţional este de forma:

asociind fiecărui element din X un element din Y. Configuraţia binară y 6 Y poate fi văzută ca o „combinaţie" ce rezultă din transformarea configuraţiei binare de intrare

Funcţia de transfer a unui circuit secvenţial este de forma:

unde cu P(A) s-a notat mulţimea părţilor mulţimii A. Unui element a: din X îi poate corespunde, în funcţie de momentul aplicării valorii x pe intrarea circuitului secvenţial, o valoare sau alta dintr-o submulţime a lui Y.

Cum este posibil un astfel de comportament- Răspunsul circuitului depinde, în acest caz, de secvenţa anterioară de semnale recepţionate pe intrare. Răspunsul depinde de istoria mai mult sau mai puţin recentă a funcţionării circuitului, memorată în structura» sa internă.

Diferenţa dintre circuitele combinaţionale şi cele secvenţiale, pe care o putem pune în evidenţă în acest moment, este dată de existenţa unei funcţii de memorare in¬ternă. Circuitul "ţine minte" întâmplările recente, reacţionând la semnalul de intrare conform lor şi structurii sale interne.

Preview document

Sisteme Electronice Programabile - Pagina 1
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 2
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 3
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 4
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 5
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 6
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 7
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 8
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 9
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 10
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 11
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 12
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 13
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 14
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 15
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 16
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 17
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 18
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 19
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 20
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 21
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 22
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 23
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 24
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 25
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 26
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 27
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 28
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 29
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 30
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 31
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 32
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 33
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 34
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 35
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 36
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 37
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 38
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 39
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 40
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 41
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 42
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 43
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 44
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 45
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 46
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 47
Sisteme Electronice Programabile - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Prel_1_SEP.doc
  • Prel_2_SEP.doc

Alții au mai descărcat și

Reglarea automată a unei benzi transportoare cu PLC

Introducere Automatizarea unui proces tehnologic constă în dotarea instalației în care acesta se desfășoară cu mijloace tehnice necesare și...

Sistem de alarmare - aparate electrocasnice

Sisteme de alarmare de in caz de efractie si incendiu Componentele unui sistem de alarma. Bazandu-se pe aceste lucruri, sistemele de alarma...

Comutarea Tranzistorului Bipolar

Comutarea tranzistorului bipolar Scopul lucrarii Scopul lucrarii: se studiaza regimul de comutare al tranzistorului bipolar, se masoara timpii de...

Programare structurată - structuri de control VBA

O introducere în programare Un program de calculator este o listã de instructiuni care spun unui calculator ce sarcini are de îndeplinit....

Inteligență computațională

1. Introducere Ultimele generaţii de calculatoare numerice sunt capabile de a executa sute de milioane de operaţii în virgulã mobilã într-o...

Te-ar putea interesa și

Web-managementul Subunităților Militare

3.2.1. Tehnologii folosite Web Mil Manager este de fapt o interfata bazata pe pagini web dinamice care urmareste sa le puna la dispozitie...

Optimizarea Funcționalității Administrației Publice prin Utilizarea Tehnologiei Informației

INTRODUCERE Tehnologia informaţiei reprezintă pentru administraţia publică un domeniu de interes major, domeniu care influenţează în mod direct...

Viruși și antiviruși

Denumirea de virus a fost folosita în literatura de specialitate pentru prima data în anul 1983, de catre expertul american Fred Coen, de la...

Emulator de Procese pentru Automate Programabile

Introducere Simularea evenimentelor discrete este o abordare foarte bună în ceea ce privește modelarea unui sistem real și pentru a-i reproduce...

Eficientizarea Costurilor și Sistemul Informațional Bancar

CAPITOLUL I EFICIENTIZAREA COSTURILOR BANCARE 1.1 Tipuri de costuri prezente în activitatea bancară Îndeplinind funcţia de intermediere, băncile...

Sisteme Electronice Programabile

Tema proiectului : Proiectaţi un filtru IIR digital, cu ecuaţia : y[n] = -0.3y[n-1] +0.4y[n-2] +0.5x[n] +0.5x[n-1] implementat pe sistemul de...

Sisteme Electronice Programabile

INTRODUCERE Interacţia cu sfera obiectelor tehnice se realizează astăzi, din ce în ce mai mult prin gestul binar al tastării. Apăsam sau nu pe...

Sisteme de Operare

Orice sistem de calcul electronic nu poate sa asigure prelucrarea automata fara existenta unui sistem de operare. Sistemul de operare este partea...

Ai nevoie de altceva?