Biblioteca

Materiale pentru Industria Electronica si Electrotehnica

Curs / Electrotehnica
Informatii Curs:
Numar de pagini: 113
Marime arhiva: 1.70Mb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Curs
Domeniu: Electrotehnica
Nota pe site: 9 Materiale pentru Industria Electronica si Electrotehnica, 9 out of 10 based on 2 rating
Profesor:
LECTOR UNIV.DRD.ING. GEAMBASU LAURENTIU
Valoare:
Gratis
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.


Fisiere in arhiva: (1)

 • Materiale pentru Industria Electronica si Electrotehnica.doc

Extras din document:

Semiconductorii sunt corpuri (substante) solide cristaline, cu o conductibilitate cuprinsa intre cea a metalelor si a dielectricilor 10-5*Ω*m <ρs< 1016* Ω*m, caracterizati printr-o latime a zonei interzise in jur de 3 eV
Teoria functionarii semiconductorilor s-a dezvoltat ca o consecinta directa a teoriei electronice a metalelor, cu care se completeaza reciproc. Totusi mecanismul aparitiei conductibilitatii in semiconductoare se deosebeste principial si calitativ de mecanismul aparitiei conductibilitatii in metale. Pe cand in metale exista electroni de conductie liberi care nu trebuie obtinuti printr-un anumit proces fizic, in semiconductori, electronii de conductie trebuie creati prin intermediul unui purtator de energie (temperatura, iradiere,etc.). De aceea, rezistenta semiconductorilor depinde de temperatura si se micsoreaza cu cresterea acesteia, iar coeficientul de crestere a rezistivitatii cu temperatura are totdeauna valori negative.
O alta deosebire esentiala dintre semiconductori si metale consta in numarul diferit de electroni din banda de energie, care la metale este foarte mare, pe cand la semiconductori numarul electronilor si golurile este considerabil mai mic si dependent de temperatura.
Electronii liberi se recruteza din electronii de valenta ai atomilor care sunt mai slab legati de nucleu In general electronilor de valenta le trebuie o energie pentru a iesi din atom si pentru a deveni liber. Este clar ca electronul liber are o energie si un nivel energetic mai mare decat electronul de valenta, Vom numi nivel energetic al electronului liber NIVEL DE CONDUCTIE ( deoarece electronii liberi determina conductibilitatea electrica a substantei) iar nivelul energetic al electronului de valenta NIVEL DE VALENTA.
Figura 1 : a) Niveluri de energie şi Benzi de energie;
b) la metale;c) semiconductoare;d) izolatoare.
Dar intr-un solid nivelurile de valenta, pe de o parte, si nivelurile de conductie, pe de alta parte, ale diversilor atomi nu sunt absolut egale, ci difera putin intre ele datorita faptului ca atomii interactioneaza. De aceea, intr-un solid vor exista tot atatea niveluri de valenta (v) foarte apropiate si tot atatea nivelurile de conductie (c) foarte apropiate cati atomi contine solidul. Totalitatea nivelurilor v din solid constituie o banda numita BANDA DE VALENTA(Bv), iar totalitatea nivelurilor c formeaza o alta banda numita BANDA DE CONDUCTIE(Bc).
Printre particularitatile caracteristice semiconductorilor se afla si mobilitatea purtatorilor de curent (electroni) care ating valori mari 80.000cm2/v la In.sb si 4.000cm2/v.s la Ge, pe cand in cazul metalelor mobilitatea electronilor de conductie nu depaseste cateva sute.
Dupa cum se vede, criteriul principal pentru clasificarea corpurilor solide in conductoare, semiconductoare si izolatoare il constituie latimea benzii de niveluri interzise.
In functie de modul cum se asigura conductia electronica, semiconductorii se clasifica in SEMICONDUCTORI INTRINSECI SI SEMICONDUCTORI EXTRINSECI.
Semiconductori intrinseci, cand conductia electrica este asigurata numai de miscarea electronilor din banda de conductie (Bc) si a golurilor din banda de valenta (Bv), aceste tipuri de purtatori de sarcina aparand pe seama teoriei electronilor din banda de valenta in banda de conductie. Conductivitatea intriseca apare numai la materialele semiconductoare pure.
Semiconductori extrinseci, cand conductibilitatea este marita in urma unui adaos de impuritati special introduse in cristal. La randul lor acestia se impart in:
a) semiconductori de tip n (donari de electroni), cand atomii de impuritate prezinta nivele situate in apropierea benzii de conductie, putandu-i furniza acetuteia electroni;
b) semiconductori de tip p (acceptori de electroni) cand atomii de impuritate care se afla in apropierea benzii de valenta au niveluri acceptoare, fiind capabil sa primeasca electroni
Mecanismul conductiei electrice intr-un semiconductor are loc in felul urmator: sub actiunea unui camp electric, un atom de element va pierde un electron. In locul parasit de electron ramane un “gol” si atomul care a parasit electronul se pozitiveaza.
Ulterior, acest “gol” este ocupat de electronul unui atom vecin , care la randul lui va lasa alt “gol” si asa mai departe. In cele din urma “golurile” se succed si ele, dar in sens contrar, incat sub actiunea unui camp electric se produce o dubla deplasare dirijata, constand in miscarea electronilor in sensul invers campului electric, comportandu-se ca sarcini positive.


Previzualizare pagini: (113)

  Comentarii:

  Este un curs complet , necesar in anul 2 al facultatii de Inginerie Manageriala din Universitatea Ecologică Bucureşti


  Documente similare:
  Preview document similar
  Materiale Electrotehnice
  Laboratorul contine 16 pagini in format doc cu o marime totala de 89.43 KB.
  Preview document similar
  Materiale Magnetice
  Proiectul contine 0 pagini in format doc cu o marime totala de 1.36 MB.
  Preview document similar
  Materiale Electrotehnice
  Laboratorul contine 18 pagini in format doc cu o marime totala de 180.32 KB.
  Preview document similar
  Standaredizarea in Industria Constructoare de...
  Laboratorul contine 14 pagini in format doc cu o marime totala de 25.55 KB.
  Preview document similar
  Proiectarea unui Aplicator pentru Procesarea...
  Proiectul contine 33 pagini in format doc cu o marime totala de 659.78 KB.
  Preview document similar
  Materiale de Mare Conductivitate
  Proiectul contine 16 pagini in format doc cu o marime totala de 146.57 KB.
  Carti recomandate:
  Willhelm Theiss, Maria-Liliana Theiss
  Dictionarul cuprinde peste 68 000 de termeni din domeniile electrotehnica, electronica, automatizari, robotica si tehnica de calcul. Lucrarea se adreseaza atat traducatorilor, cat si tehnicienilor din toate domeniile in care sunt indispensabile electrotehnica, electronica, automatizarile, robotica si tehnica de calcul. De asemenea, este util si... citeste tot
  Wilhelm Theiss, Maria-Liliana Theiss
  Dictionarul contine un numar de 72. 000 de termeni. Se adreseaza deopotriva traducatorilor si tehni-cienilor din toate domeniile in care sunt indispensabile electrotehnica, electronica, automatizarile, robotica si tehnica de calcul, cat si studentilor si cadrelor didactice care se confrunta cu texte germane in domeniile amintite. citeste tot
  Florin Mateescu
  Prima parte a cartii ,,Izolarea termica a locuintelor" va ofera toate datele necesare pentru a va face singuri calculul coeficientului global de izolare termica a locuintelor. Acesta este important nu doar fiindca reflecta nivelul pierderilor de caldura din locuinta, ci si pentru ca el trebuie sa insoteasca obligatoriu documentatia necesara in... citeste tot