Filosofie

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Filosofie
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 94 în total
Cuvinte : 48128
Mărime: 627.53KB (arhivat)
Publicat de: Octaviu Duță
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nicolae Culic
Facultatea de Drept

Extras din curs

P R E F A Ţ Ă

Selectarea problemelor filosofice pentru prezentarea lor într-un curs de filosofie, destinat celor care studiază disciplinele juridice este foarte dificilă deoarece filosofia, cu o existenţă de peste două milenii, nu a fost, şi nu este practicată nici azi într-un singur mod. Putem însă ordona concepţiile filosofice în funcţie de valoarea şi finalitatea care au fost acordate de către filosofi acestei activităţi: mod de viaţă sau formă de cunoaştere. Aceste două aspecte, care nu sunt separate în mod absolut, vor constitui reperele întregii expuneri, care se va desfăşura în modalitate istorico-tematică. În acest mod vom evidenţia continuităţile, dar şi discontinuităţile din evoluţia fiecărei modalităţi de a practica filozofia, problemele şi confruntările semnificative ale fiecăreia.

Astfel, studentul se va familiariza cu unele figuri ale istoriei gândirii filosofice, dar şi cu temele care au confruntat comunitatea filosofilor, din vremuri străvechi şi până azi, sugerând că filosofia nu este un domeniu al adevărurilor eterne, ci al disputelor, al incertitudinilor şi al confruntărilor argumentate. Luând cunoştinţă prin studiul filosofiei de procesele critic-raţionale specifice acesteia, studenţii îşi vor dezvolta abilitatea de a argumenta coerent într-un spectru larg de probleme, inclusiv cele juridice. Filosofia este o bună cale pentru a învăţa să gândim mai clar cu privire la o varietate de probleme, iar procedeele gândirii filosofice pot fi utile într-o mare varietate de situaţii, deoarece prin analizarea argumentelor pro şi contra unei poziţii deprindem abilităţi care pot fi transferate şi la alte domenii ale vieţii şi cunoaşterii. Studiul filosofiei, cunoaşterea istoriei ei, este aşadar, calea către dobândirea deprinderii de a gândi liber şi nu spre găsirea unor răspunsuri definitive.

În vederea realizării acestei deprinderi cursul va cuprinde şi texte filosofice semnificative a căror înţelegere implică din partea studenţilor un efort considerabil pentru pătrunderea semnificaţiilor lor autentice. Pătrunderea textelor implică compararea contextelor, teoriilor, argumentelor, cât şi producerea de argumente noi, identificarea supoziţiilor ascunse şi a viciilor logice.

De asemenea cursul cuprinde şi întrebări pentru verificarea capacităţii de a sesiza probleme sau pentru formularea problemelor. Adresându-se, în special, studenţilor la I.D şi I.F.R. cursul va conţine şi întrebări ce vor permite studenţilor să verifice însuşirea atât a problemelor fundamentale, dar şi a capacităţii de a formula un punct de vedere propriu.

Este evidentă dubla finalitate a cursului, informativă şi formativă, pentru realizarea căreia studentul trebuie să apeleze şi la alte cursuri de filosofie, precum şi la numeroasele dicţionare de filosofie care au apărut în ultimii ani, şi care vor fi cuprinse în bibliografia cursului.

I. NOŢIUNI ŞI PROBLEME INTRODUCTIVE

I.1. ETIMOLOGIA CUVÂNTULUI PHILOSOPHIA. Încercarea de a stabili ab initio ce este filosofia este dificilă, dar de neocolit întrucât orice introducere în studiul filosofiei implică o imagine generală despre obiectul specific şi problematica filosofiei. Deoarece definiţiile sunt prin natura lor concluzii pe care numai raţiuni pedagogice ne fac să le considerăm la început axiome, nu vom începe cu definirea filosofiei, ci cu prezentarea conţinutului termenului filosofie.

Evidenţierea etimologiei cuvintelor greceşti vechi philosophia şi philosophos

de la care provin filosofie şi filosof este o primă modalitate de clarificare generală şi nediferenţiată a ceea ce este filosofia. Cea mai obişnuită etimologie este: philos (adj)= iubitor, prieten; sophia (subst) = înţelepciune. Philosophia ar fi aşadar, dragoste de înţelepciune, iar philosophos este iubitorul de înţelepciune. Sensul filosofiei nu se specifică în această interpretare deoarece multe pot fi numite înţelepciune. Pentru a defini conceptul de sophia se ezită, întotdeauna între noţiunea de cunoaştere şi cea de înţelepciune.

Cel care este sophos este acela care cunoaşte multe lucruri, a văzut multe lucruri, a citit mult sau cel care ştie să se comporte bine în viaţă? Noţiunile însă nu se exclud: adevărata cunoaştere este în cele, din urmă, o pricepere, iar adevărata pricepere este o cunoaştere a înfăptuirii binelui, frumosului etc.

La Homer, cuvintele sophia şi sophos erau utilizate în legătură cu conduite şi situaţii care, aparent, nu aveau nimic de-a face cu cele ale filosofilor. Astfel, el vorbeşte despre dulgherul care, graţie sfaturilor Atenei, este expert în orice sophia, adică în orice meşteşug. La fel, după ce povesteşte invenţia lirei, adaugă că Hermes a modelat instrumentul unei sophia, alta decât arta lirei, şi anume syrinxul. Este vorba aici de o artă, de o pricepere muzicală. În ambele exemple sophia desemnează activităţi, practici, supuse unor măsuri şi unor reguli presupunând o învăţare şi o ucenicie care necesită concursul unui zeu, care relevează artizanului sau artistului secretele fabricării, ajutându-i în practicarea lor.

În acelaşi mod, noţiunea sophia este întrebuinţată de Solon (sec. VII a.Chr.) pentru a desemna activitatea poetică, rodul atât al unui îndelungat exerciţiu, cât şi al inspiraţiei Muzelor.

De asemenea, termenul sophia poate desemna şi iscusinţa cu care ştim să ne purtăm cu semenii, abilitate care poate merge până la şiretenie şi disimulare.

Într-un sens mai special, aşa cum e folosită în secolul al VII-lea a.Chr. – în celebra sintagmă „Cei şapte înţelepţi” sophia are sensul de chibzuinţă, de înţelepciune a vieţii. În acest sens Cicero afirma şi el că, la început preocupările „

filosofice” aparţineau înţelepciunii (sophia) pe care el o numea „meşteşug al vieţii”, adică o alegere de viaţă şi o artă de a trăi. Îmbinând cunoaşterea teoretică cu realizarea unui ideal practic, înţeleptul urmăreşte să-şi realizeze efectiv doctrina, viaţa lui constituind o mărturie a adevărului acesteia. Înţelepciunea era concepută ca o modalitate de depăşire a grijilor şi angoaselor, prin modificarea modului de a gândi, de a acţiona şi de a fi al omului. Cel care era considerat înţelept (sophos) urmărea să realizeze un comportament rezonabil, care să evite excesele şi să impună seninătate în faţa încercărilor vieţii, o atitudine curajoasă în faţa morţii. Înţelept era cel care trăia eliberat de patimi, suferinţă fizică, cel care a înlăturat tulburarea sufletească.

Preview document

Filosofie - Pagina 1
Filosofie - Pagina 2
Filosofie - Pagina 3
Filosofie - Pagina 4
Filosofie - Pagina 5
Filosofie - Pagina 6
Filosofie - Pagina 7
Filosofie - Pagina 8
Filosofie - Pagina 9
Filosofie - Pagina 10
Filosofie - Pagina 11
Filosofie - Pagina 12
Filosofie - Pagina 13
Filosofie - Pagina 14
Filosofie - Pagina 15
Filosofie - Pagina 16
Filosofie - Pagina 17
Filosofie - Pagina 18
Filosofie - Pagina 19
Filosofie - Pagina 20
Filosofie - Pagina 21
Filosofie - Pagina 22
Filosofie - Pagina 23
Filosofie - Pagina 24
Filosofie - Pagina 25
Filosofie - Pagina 26
Filosofie - Pagina 27
Filosofie - Pagina 28
Filosofie - Pagina 29
Filosofie - Pagina 30
Filosofie - Pagina 31
Filosofie - Pagina 32
Filosofie - Pagina 33
Filosofie - Pagina 34
Filosofie - Pagina 35
Filosofie - Pagina 36
Filosofie - Pagina 37
Filosofie - Pagina 38
Filosofie - Pagina 39
Filosofie - Pagina 40
Filosofie - Pagina 41
Filosofie - Pagina 42
Filosofie - Pagina 43
Filosofie - Pagina 44
Filosofie - Pagina 45
Filosofie - Pagina 46
Filosofie - Pagina 47
Filosofie - Pagina 48
Filosofie - Pagina 49
Filosofie - Pagina 50
Filosofie - Pagina 51
Filosofie - Pagina 52
Filosofie - Pagina 53
Filosofie - Pagina 54
Filosofie - Pagina 55
Filosofie - Pagina 56
Filosofie - Pagina 57
Filosofie - Pagina 58
Filosofie - Pagina 59
Filosofie - Pagina 60
Filosofie - Pagina 61
Filosofie - Pagina 62
Filosofie - Pagina 63
Filosofie - Pagina 64
Filosofie - Pagina 65
Filosofie - Pagina 66
Filosofie - Pagina 67
Filosofie - Pagina 68
Filosofie - Pagina 69
Filosofie - Pagina 70
Filosofie - Pagina 71
Filosofie - Pagina 72
Filosofie - Pagina 73
Filosofie - Pagina 74
Filosofie - Pagina 75
Filosofie - Pagina 76
Filosofie - Pagina 77
Filosofie - Pagina 78
Filosofie - Pagina 79
Filosofie - Pagina 80
Filosofie - Pagina 81
Filosofie - Pagina 82
Filosofie - Pagina 83
Filosofie - Pagina 84
Filosofie - Pagina 85
Filosofie - Pagina 86
Filosofie - Pagina 87
Filosofie - Pagina 88
Filosofie - Pagina 89
Filosofie - Pagina 90
Filosofie - Pagina 91
Filosofie - Pagina 92
Filosofie - Pagina 93
Filosofie - Pagina 94

Conținut arhivă zip

  • Filosofie.pdf

Alții au mai descărcat și

Libertatea Negativă și Libertatea Pozitivă

Conceptul de „libertate” a cunoscut diferite interpretări de-a lungul timpului din partea filosofilor politici, reprezentând un subiect mult...

Începutul filosofiei grecești

Introducere Acesta va fi primul orizont de inteligibilizare a Temeiului. Trebuie precizat, din capul locului, faptul că, în acest orizont...

Frumusețea Gândirii Patristice

Putem oare considera gândirea creştină în cea mai sublimă încarnare a ei, şi anume în opera Sfinţilor Părinţi, ca fiind filosofică în sensul...

Omul și condiția umană

Filosofia este una dintre principalele forme ale manifestării spiritului uman. Termenul a fost creat cu peste două milenii în urmă din cuvintele...

Generalități despre politică

Ceea ce este si mai grav este sfidarea opiniei publice prin prezentarea denaturata a realitatii. In acest domeniu descrierea realitatii este un...

Istoria Filosofiei

Filosofia orientului antic Studiile care s-au facut în sec. XX, descoperirile arheologice care s-au realizat precum si aprofundarea operelor...

Adevăr și Cunoaștere

Sfântul Apostol Pavel nu evita sa vorbeasca despre cunoastere. Dimpotriva, el cere aceasta lui Dumnezeu pentru neofitii sai ( cf. Efes. 1, 17 – 18;...

Timp și Infinit

Vorbind despre o sageata a timpului, oamenii de stiinta si filosofii, preocupati de aceasta problema, au reliefat cu deosebire caracterul de...

Te-ar putea interesa și

Linearitatea și Ciclicitatea Timpului din Perspectivă filosofic-religioasă

Linearitatea şi ciclicitatea timpului din perspectivă filosofic-religioasă Cu referire specială la proiecţiile „formei” timpului în arhitectura...

Politicul românesc reflectat în politicile sociale - analiza factuală și proiectul filosofic

Introducere Motivul care stă la baza prezentei lucrări este acelaşi cu domeniu şi sursa de inspiraţie şi cercetare care au stat la baza...

Conceptul antropologiei la Kant. Importanță filosofiei kantiene pentru dezvoltarea antropologiei filo

Rezumat Am prezentat concepţia lui Immanuel Kant despre om, elementele de antropologie ale acestei concepţii. În capitolul introductiv am făcut o...

Filosofia școlastică medievală - Toma D'Aquino

Introducere Începutul evului mediu de obicei este legat de căderea imperiului Roman, însă cultura medievală s-a format în secolele I şi IV,...

Perspectivă filosofică asupra societății și a dreptului - Normele juridice în statul de drept - Dreptul moralei și morala dreptului

I. PERSPECTIVA FILOSOFICĂ ASUPRA SOCIETĂȚII ȘI A DREPTULUI Filosofia dreptului privește dreptul în esența sa universală, spre deosebire de știința...

Filosofia Economică Liberală la Friedrich von Hayek

I. INTRODUCERE Școala austriacă contemporană, numită deseori ultraliberală sau cea de a doua scoală austriacă, este într-un fel mostenitoarea...

Dimitrie Cantemir - Rege între Filosofi și Filosof între Regi

Introducere Neamul nostru n-a dus niciodată lipsă de talente. Tot ce rămîne în urma unui om este numele. Sîntem un popor norocos, fiindcă noi,...

Friedrich Nietzsche și filosofia sa

Introducere Problemele filosofice au în cazul lui Nietzsche o motivaţie foarte personală; rareori un gânditor a filosofat atât de mult...

Ai nevoie de altceva?