Finanțe generale

Curs
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 5 fișiere: doc
Pagini : 144 în total
Cuvinte : 74244
Mărime: 261.02KB (arhivat)
Publicat de: Tamara Mușat
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gheorghe Voinea
Cursul de fiante generale - anul 2

Extras din curs

CAPITOLUL 3

MECANISMUL FINANCIAR

3.1. Conceptul de mecanism financiar şi conţinutul său

Sub aspect noţional, termenul de mecanism este adaptat la sfera activităţii economice prin preluare din fizica mecanică, atribuindu-i-se o semnificaţie de angrenaj menit să servească derulării normale a proceselor economice. În plan economic, incluzând şi componenta financiară, această noţiune semnifică, într-un sens larg, un cadru organizatoric de conducere şi derulare a proceselor economice şi sociale, între care şi cele financiar-monetare.

Considerat distinct, mecanismul financiar vizează ansamblul fluxurilor băneşti din economia naţională, dar el poate fi abordat la niveluri diferite de funcţionare a acesteia. Un asemenea “angrenaj” este compus din procese, tehnici şi instrumente de înfăptuire şi reglare a fluxurilor băneşti, urmărind să răspundă cerinţelor desfăşurării normale a fluxurilor şi proceselor reale. O expresie directă a funcţionării sale este activitatea financiară concretizată prin operaţiuni şi fluxuri băneşti exprimate într-o monedă sau alta ce se derulează între participanţii la producerea, repartiţia şi consumul de utilităţi. Bazate pe relaţiile dintre participanţii la procesul reproducţiei, asemenea operaţiuni şi fluxuri băneşti sunt, în acelaşi timp, financiar-monetare, iar mecanismul respectiv poate fi numit financiar-monetar. Rolul major îndeplinit de acesta marchează pregnant viaţa economică şi societatea modernă, făcând din mecanismul financiar-monetar o componentă de prim plan a mecanismelor economico-sociale. Indiferent de nivelul organizatoric la care funcţionează, acest mecanism reflectă folosirea banilor în funcţiile ce revin acestora, inclusiv mişcarea valorii sub forma sumelor de bani, în baza relaţiilor financiare, pentru constituirea şi distribuirea (utilizarea) fondurilor băneşti-financiare.

Într-o accepţiune simplificatoare, mai pragmatică, mecanismul financiar poate fi definit şi ca un mod de organizare şi conducere a fluxurilor băneşti-financiare, în corespondenţă cu fluxurile reale ce se realizează într-o economie.

Dar, în această optică, mecanismul financiar-monetar oferă cadrul organizatoric-funcţional al derulării fluxurilor financiar-monetare, punând în prim plan caracterul subiectiv al “construcţiei” sale, fără a se putea nega însă suportul său obiectiv, ce decurge din interdependenţa fluxurilor în formă bănească, cu cele natural-materiale. Din această perspectivă, “construcţia” mecanismului financiar echivalează cu crearea componentelor de structură necesare funcţionării sale normale.

Totodată însă, mecanismul financiar poate fi abordat, atât la nivel macroeconomic, ca un mecanism global, cât şi la alte niveluri de organizare şi desfăşurare a activităţii financiare, inclusiv la nivel microeconomic. Astfel, pentru nivelul macroeconomic, mecanismul financiar se reprezintă prin ansamblul de relaţii şi tehnici, cu principii, forme şi instrumente specifice de organizare şi conducere a întregii activităţii financiare, implicit a fluxurilor financiar-monetare, ce se derulează în întreaga economie.

Conceput global, ca ansamblu al proceselor şi instrumentelor de conducere şi reglare a fluxurilor băneşti, la nivel macro, mecanismul financiar-monetar poartă amprenta sistemului social-economic în care funcţionează, iar “construcţia” sa se află sub incidenţa politicii generale promovate de către grupurile care deţin puterea în stat. În acest sens, se impune observaţiei constatarea că un asemenea mecanism poate fi privit şi ca un rezultat al deciziilor de politică financiar-monetară, care, la rândul lor, ar trebui să se fundamenteze pe cerinţe ale legităţilor economice şi pe criterii de optimizare adecvate. În mod obişnuit, aceste decizii îmbracă forme ale reglementărilor privind activitatea financiară.

În raport cu mutaţiile ce au loc în politica economică şi financiară, mecanismul financiar înregistrează modificări structurale, ce vizează adaptarea la noul cadru al activităţii economice, fie din mers, prin eliminarea unor elemente sau adăugarea altora, sau chiar, în cazul unor schimbări radicale, prin înlocuirea mecanismului financiar cu altul adecvat noilor condiţii. Astfel, transformările presupuse de tranziţia la economia de piaţă au însemnat şi o înlocuire a mecanismului economic şi financiar specific economiei socialiste cu un mecanism ce tinde să se adapteze la economia de piaţă.

Crearea şi adaptarea mecanismului financiar la condiţiile concrete impuse de necesitatea funcţionării normale a economiei necesită un complex de decizii ce vizează fie unele laturi ale activităţii financiare, fie întreaga activitate financiară. Scopul principal ce trebuie urmărit este favorizarea derulării normale a fluxurilor reale din economie, în concordanţă cu obiectivele dezvoltării generale a societăţii şi cu cele proprii entităţilor de la nivel microeconomic.

Abordat la acest nivel mecanismul financiar-monetar se constituie ca o componentă a mecanismului economic global, care, la rândul său, prezintă particularităţi generate de tipul de economie existent în timp şi spaţiu. Din acest punct de vedere, chiar în societatea modernă, se pot distinge cel puţin două variante; una este caracteristică economiei de piaţă liberă, bazată, principial, pe procesele de autoreglare (ca trăsătură definitorie), iar cea de a doua corespunde fostelor economii de tip etatist - socialist, reglate administrativ prin plan.

Privit retrospectiv, mecanismul economic, inclusiv cel financiar-monetar specific economiei etatiste (socialiste), era conceput ca un ansamblu de procese, tehnici şi instrumente de reglare centralizată (de către stat) a întregii activităţi. El a fost axat pe structurarea şi dimensionarea acesteia prin prevederi obligatorii de îndeplinit, folosind ca instrument fundamental de reglare a tuturor fluxurilor reale şi financiare, un sistem de planuri, cu corolarul său - planul naţional unic. Contestarea rolului reglator al pieţei libere, în acest tip de economie, a statuat obligativitatea conducerii întregii activităţi, inclusiv financiare, prin balanţe şi planuri aprobate de organisme de stat şi menite să dimensioneze şi să regleze toate fluxurile reale, respectiv cele financiar-monetare, de constituire şi distribuire (utilizare) a fondurilor băneşti.

Comparativ, în condiţiile unei autentice economii de piaţă, mecanismul economic este bazat pe procesele de autoreglare ce decurg din legităţile acesteia, condiţionând modul de concepere şi funcţionare ale mecanismului financiar-monetar. Elemente ale acestuia, aflate într-un eventual dezacord cu cerinţele de derulare normală a activităţii financiare, se pot corecta prin măsuri de influenţare a economiei, creându-se cadrul organizatoric favorabil autoreglării fluxurilor băneşti.

Totuşi, chiar în limitele acestui tip de economie, crearea cadrului adecvat derulării fluxurilor financiar-monetare, care echivalează cu însăşi “construcţia” mecanismului financiar, se află şi sub impactul doctrinei economice ce stă la baza guvernării în fiecare ţară. Sub acest aspect, este relevantă diferenţierea ce decurge din cele două mari curente ale doctrinei economice moderne: keynesismul şi monetarismul. Primul, orientat spre un intervenţionism statal mai pronunţat, presupune adoptarea unui mecanism mai complex, cu elemente de implicare mai profundă a statului în reglarea fluxurilor financiar-monetare. Al doilea, axat pe doctrina neoliberală a ofertei privilegiază iniţiativa privată şi promovează un mecanism mai simplu, axat pe autoreglarea fluxurilor financiar-monetare, limitând reglementările presupuse de intervenţia statului.

La nivel microeconomic, cel mai reprezentativ este mecanismul financiar al întreprinderii, prin care se realizează procesele de procurare, alocare şi utilizare a resurselor băneşti, corespunzător activităţii specifice fiecărei entităţi de acest fel. Mecanismul financiar al întreprinderii se defineşte, la rândul său, ca un ansamblu al proceselor de conducere şi reglare a activităţii financiare a întreprinderii, respectiv a fluxurilor financiare la care participă aceasta. El se concretizează în metode, forme, instrumente şi procedee tehnice de formare şi utilizare a capitalurilor, de constituire şi utilizare a altor fonduri băneşti administrate de întreprindere, corespunzător obiectivelor acesteia.

Preview document

Finanțe generale - Pagina 1
Finanțe generale - Pagina 2
Finanțe generale - Pagina 3
Finanțe generale - Pagina 4
Finanțe generale - Pagina 5
Finanțe generale - Pagina 6
Finanțe generale - Pagina 7
Finanțe generale - Pagina 8
Finanțe generale - Pagina 9
Finanțe generale - Pagina 10
Finanțe generale - Pagina 11
Finanțe generale - Pagina 12
Finanțe generale - Pagina 13
Finanțe generale - Pagina 14
Finanțe generale - Pagina 15
Finanțe generale - Pagina 16
Finanțe generale - Pagina 17
Finanțe generale - Pagina 18
Finanțe generale - Pagina 19
Finanțe generale - Pagina 20
Finanțe generale - Pagina 21
Finanțe generale - Pagina 22
Finanțe generale - Pagina 23
Finanțe generale - Pagina 24
Finanțe generale - Pagina 25
Finanțe generale - Pagina 26
Finanțe generale - Pagina 27
Finanțe generale - Pagina 28
Finanțe generale - Pagina 29
Finanțe generale - Pagina 30
Finanțe generale - Pagina 31
Finanțe generale - Pagina 32
Finanțe generale - Pagina 33
Finanțe generale - Pagina 34
Finanțe generale - Pagina 35
Finanțe generale - Pagina 36
Finanțe generale - Pagina 37
Finanțe generale - Pagina 38
Finanțe generale - Pagina 39
Finanțe generale - Pagina 40
Finanțe generale - Pagina 41
Finanțe generale - Pagina 42
Finanțe generale - Pagina 43
Finanțe generale - Pagina 44
Finanțe generale - Pagina 45
Finanțe generale - Pagina 46
Finanțe generale - Pagina 47
Finanțe generale - Pagina 48
Finanțe generale - Pagina 49
Finanțe generale - Pagina 50
Finanțe generale - Pagina 51
Finanțe generale - Pagina 52
Finanțe generale - Pagina 53
Finanțe generale - Pagina 54
Finanțe generale - Pagina 55
Finanțe generale - Pagina 56
Finanțe generale - Pagina 57
Finanțe generale - Pagina 58
Finanțe generale - Pagina 59
Finanțe generale - Pagina 60
Finanțe generale - Pagina 61
Finanțe generale - Pagina 62
Finanțe generale - Pagina 63
Finanțe generale - Pagina 64
Finanțe generale - Pagina 65
Finanțe generale - Pagina 66
Finanțe generale - Pagina 67
Finanțe generale - Pagina 68
Finanțe generale - Pagina 69
Finanțe generale - Pagina 70
Finanțe generale - Pagina 71
Finanțe generale - Pagina 72
Finanțe generale - Pagina 73
Finanțe generale - Pagina 74
Finanțe generale - Pagina 75
Finanțe generale - Pagina 76
Finanțe generale - Pagina 77
Finanțe generale - Pagina 78
Finanțe generale - Pagina 79
Finanțe generale - Pagina 80
Finanțe generale - Pagina 81
Finanțe generale - Pagina 82
Finanțe generale - Pagina 83
Finanțe generale - Pagina 84
Finanțe generale - Pagina 85
Finanțe generale - Pagina 86
Finanțe generale - Pagina 87
Finanțe generale - Pagina 88
Finanțe generale - Pagina 89
Finanțe generale - Pagina 90
Finanțe generale - Pagina 91
Finanțe generale - Pagina 92
Finanțe generale - Pagina 93
Finanțe generale - Pagina 94
Finanțe generale - Pagina 95
Finanțe generale - Pagina 96
Finanțe generale - Pagina 97
Finanțe generale - Pagina 98
Finanțe generale - Pagina 99
Finanțe generale - Pagina 100
Finanțe generale - Pagina 101
Finanțe generale - Pagina 102
Finanțe generale - Pagina 103
Finanțe generale - Pagina 104
Finanțe generale - Pagina 105
Finanțe generale - Pagina 106
Finanțe generale - Pagina 107
Finanțe generale - Pagina 108
Finanțe generale - Pagina 109
Finanțe generale - Pagina 110
Finanțe generale - Pagina 111
Finanțe generale - Pagina 112
Finanțe generale - Pagina 113
Finanțe generale - Pagina 114
Finanțe generale - Pagina 115
Finanțe generale - Pagina 116
Finanțe generale - Pagina 117
Finanțe generale - Pagina 118
Finanțe generale - Pagina 119
Finanțe generale - Pagina 120
Finanțe generale - Pagina 121
Finanțe generale - Pagina 122
Finanțe generale - Pagina 123
Finanțe generale - Pagina 124
Finanțe generale - Pagina 125
Finanțe generale - Pagina 126
Finanțe generale - Pagina 127
Finanțe generale - Pagina 128
Finanțe generale - Pagina 129
Finanțe generale - Pagina 130
Finanțe generale - Pagina 131
Finanțe generale - Pagina 132
Finanțe generale - Pagina 133
Finanțe generale - Pagina 134
Finanțe generale - Pagina 135
Finanțe generale - Pagina 136
Finanțe generale - Pagina 137
Finanțe generale - Pagina 138
Finanțe generale - Pagina 139
Finanțe generale - Pagina 140
Finanțe generale - Pagina 141
Finanțe generale - Pagina 142
Finanțe generale - Pagina 143
Finanțe generale - Pagina 144
Finanțe generale - Pagina 145
Finanțe generale - Pagina 146

Conținut arhivă zip

  • FINANTE2.DOC
  • FINANTE3.DOC
  • FINANTE4.DOC
  • FINANTE5.DOC
  • FINANTE6.DOC

Alții au mai descărcat și

Sistemul Bugetar Echilibrul Financiar Public

Bugetul de stat reprezinta o categorie fundamentala a stiintelor finantelor. Îl putem aborda din punct de vedere juridic si economic. Sub...

Teme la finanțe

1.Notiunea de finante Cuvantul „finante” s-a raspandit in Franta secolului al XVII-lea cu intelesul de„bani si venituri publice destinate...

Finanțe

Aparitia si cristalizarea notiunii de “finante” se înscrie în amplul proces evolutiv al societatii omenesti. Semnificatiile sale s-au conturat pe...

Curs schematic finanțe

FINANŢE PROCESE ŞI RELAŢII ECONOMICE PRIN CARE SE FORMEAZĂ, DISTRIBUIE ŞI SE REDISTRIBUIE RESURSELE ÎN FORMA BĂNEASCĂ PENTRU SATISFACEREA...

Buget și trezorerie publică

1.1. Sistemele iniţiativei bugetare În cadrul procesului decizional public, există diferenţe de la o ţară la alta legate de sistemul iniţiativei...

Finanțele Întreprinderii

CAP.1. ÎNTRPRINDEREA ÎN CONTEXTUL MECANISMELOR ECONOMICO-FINANCIARE Modalităţi de exprimare a valorii în raport cu anticipările agenţilor...

Finanțele întreprinderii

Tema 1:Continutul finantelor intreprinderii 1.1esenta si rolul finantelor intreprinderii.Obiectivele financiare ale intreprinderii 1.2 functiile...

Curs la finanțe

Tema 1. Conţinutul social-economic al finanţelor 1. Finanţele: abordări teoretice şi conceptuale 2. Conţinutul economic al finanţelor 3....

Te-ar putea interesa și

Finanțarea activității economice și costurile de capital

CAPITOLUL I GENERALITATI PRIVIND FINANTAREA UNEI SOCIETATI 1.1 Consideratii generale Finantarea reprezinta procesul de asigurare a unor fonduri...

Surse de finanțare și creditare a întreprinderii de comerț exterior

Evolutia comertului international demonstreaza existenta a doua componente ale acestuia, relativ distincte. O prima componenta este data de...

Raport privind Practica de Producție și Licență în Cadrul Direcției Generale Finanțe Ialoveni

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Importanţa şi necesitatea studierii procesului de consolidare a finanţelor publice locale în sistemul...

Organizarea și Funcționarea Direcției Generale de Finanțe Publice Iași

CAPITOLUL I .FUNDAMENTAREA SI REALIZAREA VENITURILOR LA DIRECŢIA GENERALĂ A FINANTELOR PUBLICE”IAŞI” 1.1 SCURT ISTORIC Directia generala a...

Finanțe generale - Bugetul Local Vrancea

Bine ati venit in Vrancea! Suntem la 180 km de capitala ţării şi de Aeroportul Internaţional „Henri Coandă ”. Reşedinţa judeţului este...

Prezentarea Generală a Direcției Generale a Finanțelor Publice a Județului Gorj

Direcţia generală a finanţelor publice a judeţului Gorj are sediul in Tg-Jiu, str. Siretului, nr.6. Direcţia generală a finanţelor publice Gorj...

Teste Finanțe Generale

1. Operaţiunile de capital vizează modificări în volumul şi structura activelor şi pasivelor întreprinderii ca urmare a deciziilor de investiţii şi...

Întrebări - Test la Disciplina de Finanțe Generale

1. Care este resursa ce alimentează fondul public în măsură covârşitoare? a) creditul public intern; b) produsul intern brut; c) transferurile...

Ai nevoie de altceva?