Geografia Carpaților și Subcarpaților

Curs
9.1/10 (18 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 116 în total
Cuvinte : 99694
Mărime: 291.47KB (arhivat)
Publicat de: Grigore Necula
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Irina UNGUREANU
prezentarea carpatilor si subcarpatilor din Romania-SUPORT CURS 116 pagini

Cuprins

  1. Partea I
  2. Introducere
  3. 1. Notiuni generale de regionare geografica
  4. 2. Regionarea geografica în România
  5. 2.1. Principii si criterii de regionare geografica
  6. 2.2. Unitati spatiale
  7. Partea a II-a
  8. Carpatii
  9. 1. Caracterizare geografica generala
  10. 1.1. Pozitia geografica si limitele spatiale
  11. 1.1.1. Carpatii în cadrul teritoriului national. Pozitia spatiala, configuratia, raporturile complexe cu alte unitati geografice
  12. 1.1.2. Limitele spatiale ale Carpatilor
  13. 1.2. Caracteristici naturale
  14. 1.2.1. Geneza si evolutia geologica si paleogeografica. Constitutia geologica 1.2.2. Relieful 1.2.3. Clima 1.2.4. Apele 1.2.5. Vegetatia si fauna 1.2.6. Solurile
  15. 1.3. Caracteristici social-economic
  16. 1.3.1. Premisele generale si evolutia procesului de umanizare
  17. 1.3.2. Populatia si reteaua de asezari. Activitatile economice
  18. 2. Regiunile geografice ale Carpatilor
  19. 2.1. Regiunea Carpatilor Orientali
  20. 2.1.1. Constitutia geologica si evolutia Carpatilor Orientali. Consecinte
  21. 2.1.2. Relieful
  22. 2.1.3. Particularitatile climato-hidrice si fito-pedologice
  23. 2.1.4. Particularitatile umanizarii. Populatia, reteaua de asezari umane, activitatile economice
  24. 2.1.5. Unitati spatiale
  25. 2.1.5.1. Muntii axului cristalino-mezozoic
  26. 2.1.5.2. Muntii flisului
  27. 2.1.5.3. Muntii vulcanici
  28. 2.1.5.4. Ulucul depresionar central
  29. 2.1.5.5. Gruparea montana cu caracter de tranzitie (a Bucegilor)
  30. 2.2. Regiunea Carpatilor Meridionali
  31. 2.2.1. Constitutia geologica si evolutia Carpatilor Meridionali
  32. 2.2.2. Relieful
  33. 2.2.3. Particularitatile climato-hidrice si fito-pedologice
  34. 2.2.4. Particularitatile umanizarii
  35. 2.2.5. Unitati spatiale
  36. 2.2.5.1. Muntii Fagaras
  37. 2.2.5.2. Gruparea montana a Parângului
  38. 2.2.5.3. Gruparea montana a Retezatului
  39. 2.2.5.4. Depresiunile din Carpatii Meridionali
  40. 2.3. Regiunea Carpatilor Occidentali
  41. 2.3.1. Constitutia geologica si evolutia Carpatilor Occidentali
  42. 2.3.2. Relieful
  43. 2.3.3. Particularitatile climato-hidrice si fito-pedologice
  44. 2.3.4. Particularitatile umanizarii
  45. 2.3.5. Unitati spatiale
  46. 2.3.5.1. Muntii Banato-Olteni
  47. 2.3.5.2. Masivul Poiana Rusca
  48. 2.3.5.3. Muntii Apuseni
  49. Partea a III-a
  50. Subcarpatii
  51. 1.Caracterizare geografica generala
  52. 1.1. Pozitia geografica si limitele spatiale
  53. 1.1.1. Pozitia si raporturile complexe cu unitatile geografice vecine
  54. 1.1.2. Limitele spatiale
  55. 1.2. Caracteristici naturale
  56. 1.2.1. Geneza si evolutia geologica a Subcarpatilor. Consecinte
  57. 1.2.2. Relieful
  58. 1.2.3. Particularitati climato-hidrice si fito-pedologice
  59. 1.3. Caracteristici social-economice
  60. 1.3.1. Particularitatile umanizarii.
  61. 1.3.2. Populatia si reteaua de asezari umane
  62. 1.3.3. Activitatile economice
  63. 2. Regiunile geografice ale Subcarpatilor
  64. 2.1. Sucarpatii Moldovei
  65. 2.2. Subcarpatii Vrancei
  66. 2.3. Subcarpatii Munteniei Central-Estice
  67. 2.4. Muscelele Argesului
  68. 2.5. Subcarpatii Olteniei

Extras din curs

Partea I

Introducere

1. Notiuni generale de regionare geografica

Regionarea geografica este un complex de operatii stiintifice care vizeaza identificarea unor unitati spatiale clar individualizate. Identitatea acestor unitati este determinata de componentele lor structurale, naturale si social-economice, de specificul relatiilor dintre componentele naturale ale locului, de relatiile dintre acestea si componentele social-economice, precum si de caracteristicile relatiilor fiecarei unitati cu cele învecinate spatial sau mai îndepartate, mai simplu sau mai complex alcatuite.

Continutul acestei definitii evidentiaza cel putin trei aspecte ale regionarii geografice si ale rezultatului sau, regiunea (si reteaua structural-functionala în care se încadreaza), primele doua aspecte având caracter de premise :

a. vizând entitati spatiale diferentiate atât structural cât si functional, regionarea geografica nu se poate realiza pe baza unor criterii exclusiv structurale, simple si analitice; cu cât criteriile sunt mai statice, mai constatative si mai simple, cu atât decupajul realizat ramâne mai departe de ceea ce sunt în realitate regiunile geografice - spre exemplu, diferentierea spatiala a înclinarii terenului, a precipitatiilor, a densitatii generale a populatiei, a exploatarii lemnului etc. nu poate exprima identitati regionale complexe; rezulta ca regionarea geografica pretinde - în egala masura - identificarea fenomenelor geografice si a dinamicii lor, impunând aplicarea integrata a celor doua categorii de criterii ;

b. regiunea geografica rezultata astfel nu poate fi decât o unitate spatiala cu structura eterogena si cu o functionalitate integrativa clara;

c. aspectele prezentate îl fundamenteaza pe cel de al treilea, cu caracter concluziv : regionarea geografica presupune un demers dificil, dar care pentru geografie este inevitabil ; obiectul de studiu al geografiei nu se limiteaza la spatializari analitice, ci obliga la explicarea variabilitatii spatiale a unor ansambluri structural-functionale; este motivul pentru care regionarea geografica a fost – si ramâne – obiectivul fundamental esential al cercetarii de specialitate. Mai mult, calitatea sa de baza stiintifica a planificarii regionale/amenajarii teritoriului îi confera si o mare însemnatate aplicativa.

Stadiul actual al regionarii geografice releva realizarea unor regionari tematice fiabile sub aspect stiintific, a unor regionari fizico-geografice cvasi-unanim acceptate, ca si a unor regionari economico-geografice uneori puternic controversate; în acest stadiu se revela însa si absenta unei veritabile regionari geografice, care ramâne înca o aspiratie.

Adevarata regionare îsi asteapta înca aparatul metodologic, în cadrul caruia sunt necesare criterii complexe si procedee de aplicare integrata a lor. Pentru moment, acestei necesitati obiective, care solicita o munca asidua, interdisciplinar-geografica si – posibil – de lunga durata, cercetarea stiintifica îi ofera un raspuns înca subiectiv, evident contraproductiv. Explicatia acestui tip de raspuns se regaseste mai ales în imperiul exercitat de ritmurile actuale generale, mereu mai rapide, care scurteaza/anuleaza uneori etape strict necesare formatiei de specialitate, descurajeaza demersul concertat si obiectiv, exacerbând discursul individual si escamoteaza/eludeaza obiective fundamentale.

2. Regionarea geografica în România.

2.1. Principii si criterii de regionare geografica

La fel ca în întreaga geografie teoretica nationala, structura de rezistenta a regionarii geografice a fost realizata în si prin scoala stiintifica întemeiata de Simion Mehedinti. Ca reflex, regiunile cu care se opereaza azi în cercetarea si didactica de specialitate, fara a fi unanim admise, se întemeiaza totusi, în ansamblu, pe câteva criterii care evidentiaza rolul tectonicii, al structurii geologice, al reliefului si al cadrului climatic, vegetal si pedologic în diferentierea spatiului . Astfel, regionarile cele mai raspândite au o tenta fizico-geografica clara. Nu lipsesc nici regionarile economico-geografice, bazate, desigur, pe criterii care exprima prezenta si dinamica încarcarii demografice si economice a spatiului.

Desi orientate diferit, celor doua categorii le sunt comune câteva caracteristici, derivate din modul de lucru. Între acestea, cele mai evidente, mai generale, sunt coerenta teritoriala si alura transanta a limitelor. Avantajele pe care aceste caracteristici le aduc în operatia de regionare – claritatea expresiei grafice si comoditatea didactica - sunt însa adesea contracarate de dezavantajul eludarii unor realitati teritoriale complexe, care exprima interferente sau care se manifesta spatial în mod discontinuu. Astfel, arii cu caracter de tranzitie si realitati geografice cu dispozitie teritoriala diseminata sunt sectionate arbitrar, partile rezultate fiind atribuite – la fel de arbitrar – unor unitati de care difera, atât sub aspect structural cât si functional. Cu multe calitati obiective, uneori si cu destule deficiente, deocamdata nici o categorie de regionari – fizico- sau economico-geografice – nu poate acoperi exigentele unei regionari geografice complexe.

Un început de rezolvare a problemei ar putea fi acela al adoptarii unui sistem de criterii orientat, mai întâi, catre geneza suportului de mare anvergura al peisajului geografic al tarii; astfel, operatia ar putea debuta prin aplicarea criteriului morfo-tectonic. Diviziunile unitatilor definite astfel s-ar putea identifica pe baza criteriului morfo-structural iar detaliile acestora, care contureaza unitati de rang structural si functional subordonat, desfasurate pe spatii mai restrânse, ar putea fi identificate prin aplicarea altor criterii : morfologic, climato-hidric si bio-pedologic, social-economic.

Criteriile si unitatile rezultate ar putea fi încadrate într-o schema generala de regionare, care sa permita o ordonare taxonomica si imaginea unui decupaj spatial de acceptie cel putin preliminar mai larga, avându-se în vedere multitudinea problemelor de regionare înca neclarificate (Irina Ungureanu, 1997), abordate destul de diferit, frecvent polemic. Relativ clara si logica, schema mentionata nu este însa si precisa, deoarece nu se poate aplica în mod integral consecvent. Verificarea concreta demonstreaza ca valabilitatea unor criterii este mai limitata decât ar rezulta din schema si ca a altora, dimpotriva, se prelungeste, acestea definind si unitati de alt rang, care - conform schemei - ar trebui sa rezulte din aplicarea altor criterii. Spre exemplu, criteriul morfo-structural este adecvat identificarii subregiunilor Carpatilor Orientali, dar nu si celor ale Carpatilor Meridionali si Occidentali, unde diferentierile sunt înca marcate de tectonica.

Preview document

Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 1
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 2
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 3
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 4
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 5
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 6
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 7
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 8
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 9
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 10
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 11
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 12
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 13
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 14
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 15
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 16
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 17
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 18
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 19
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 20
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 21
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 22
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 23
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 24
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 25
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 26
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 27
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 28
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 29
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 30
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 31
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 32
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 33
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 34
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 35
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 36
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 37
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 38
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 39
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 40
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 41
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 42
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 43
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 44
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 45
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 46
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 47
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 48
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 49
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 50
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 51
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 52
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 53
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 54
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 55
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 56
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 57
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 58
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 59
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 60
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 61
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 62
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 63
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 64
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 65
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 66
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 67
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 68
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 69
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 70
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 71
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 72
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 73
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 74
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 75
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 76
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 77
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 78
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 79
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 80
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 81
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 82
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 83
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 84
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 85
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 86
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 87
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 88
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 89
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 90
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 91
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 92
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 93
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 94
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 95
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 96
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 97
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 98
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 99
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 100
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 101
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 102
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 103
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 104
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 105
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 106
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 107
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 108
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 109
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 110
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 111
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 112
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 113
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 114
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 115
Geografia Carpaților și Subcarpaților - Pagina 116

Conținut arhivă zip

  • Geografia Carpatilor si Subcarpatilor.DOC

Alții au mai descărcat și

Argentina - caracterizare geografică

1. Poziţia geografică, limitele şi articulaţiile ţărmului Argentina, după numele ei oficial, Republica Argentina, este unul dintre cele mai mari...

Studiu geografic al municipiului Câmpulung Mușcel

INTRODUCERE “Studiul oraşelor constituie, în present, una din principalele preocupări ale geografiilor şi specialiştilor din cele mai variate...

Meteorologie

I. Prezentarea unei statii meteorologice standard Imporatanta practica a cunoasterii timpului si climei justifica utilitatea determinarilor...

Caracterizarea climatică a Munților Făgăraș în contextul schimbărilor climatice recente

INTRODUCERE Atmosfera reprezintă un element vital pentru susținerea vieții pe planeta Terra, astfel ea reprezintă un element fără de care nu se...

Potențialul natural al Văii Cerneii

CAPITOLUL I POTENTIALUL NATURAL AL VAII CERNEI Turismul românesc se afla la momentul reevaluarii sanselor de revigorare si restructurare. În...

Grupa Montană Fagăraș

Prin întinderea sa uriaşă, prin măreţia crestelor ce ating cele mai mari altitudini din ţara noastră şi care prezintă un accentuat caracter alpin,...

Relieful Vulcanic

RELIEFUL VULCANIC VULCANII reprezinta un tip de relief cu o deosebita originalitate. Formati in urma expulzarii din interiorul scoartei a unor...

Munții Făgăraș

1. Intoducere In sens larg, prin Masivul Fagarasului se intelege intregul complex muntos din Carpatii Meridionali cuprins intre raurile Olt, la...

Te-ar putea interesa și

Potențialul Turistic al Reliefului și Climei în Podișul Central Moldovenesc

CAPITOLUL I: INTRODUCERE 1.1. ARGUMENT Tema " Potenţialul turistic al reliefului şi climei în Podişul Central Moldovenesc" reprezintă un studiu...

Aspecte fitogegrafice din depresiunea Cracau-Bistrita

INTRODUCERE Depresiunea Cracău-Bistrița reprezintă o zonă ecologică cu ample condiții de viața , remarcându-se astfel un număr important de specii...

Particularități ale dezvoltării turismului din sectorul nemțean al Munților Stănișoara

Capitolul I - Introducere Am ales această temă, deoarece, după parerea mea, Munții Stânișoarei dispun de un potențial turistic, natural și...

Județul Neamț

Cadrul natural Invecinat cu judetele Suceava la nord, Harghita la vest, Bacau la sud si cu judetele Iasi si Vaslui la est, Judetul Neamt este...

Evoluția Teritorială a Orașului Piatra-Neamț

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1 AŞEZAREA GEOGRAFICĂ Oraşul Piatra-Neamţ se află într-o zonă de contact climatic, geologic, geomorfologic, hidrologic,...

Subcarpații Buzăului

Aşezarea regiunii Regiunea Subcarpaţilor Buzăului este încadrată între Munţii Bu¬zăului la nord, Câmpia Buzăului la sud, Subcarpaţii Prahovei şi...

Valorificarea potențialului turistic al Județului Neamț

1. Localizarea si caracterizarea zonei Judetul Neamt este situat in partea central-estica a Romaniei, se suprapune, partial, Carpatilor Orientali,...

Învelișul de sol din Podișul Mehedinți

CAPITOLUL I - PROBLEME GENERALE 1.1. Aşezare geografică Situat in sud-vestul tarii, intre Podişul Getic (SE,E), Carpaţii Meridionali (N,NV),...

Ai nevoie de altceva?