Geomorfologie

Curs
7.8/10 (4 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 5 fișiere: doc
Pagini : 100 în total
Cuvinte : 62244
Mărime: 3.80MB (arhivat)
Publicat de: Manole Dan
Puncte necesare: 0

Extras din curs

10.1. Formele de relief fluvial

Principalele forme de relief rezultate din activitatea predominantă a râurilor sunt văile, definite ca forme negative, înguste şi prelungi, cu profil longitudinal domol, înclinat într-o singură direcţie şi cu aspect general liniar sinuos. La rândul lor văile cuprind albia minoră, albia majoră (element morfologic care uneori poate lipsi) şi versanţii. Noţiunea de interfluviu se referă la spaţiul dintre două râuri, inclusiv la versanţi şi chiar o parte din albie, de aceea cei mai mulţi autori sunt de părere că acest termen trebuie să-şi reducă sfera de cuprindere doar la spaţiul dintre versanţii celor două văi; adică la suprafeţele dintre inflexiunile de la partea superioară a versanţilor sau dintre terasele superioare. În mod obişnuit, la un râu pot fi distinse următoarele debite şi nivele: de etiaj (media nivelelor minime), medii şi maxime sau de viitură. Fiecăruia dintre ele, îi corespunde câte un tip de albie, cele mai mici fiind încorporate celor mai mari. Canalul de etiaj oscilează în cadrul albiei minore, mersul său coincizând de obicei cu firul apei sau talvegul (linia celor mai mari adâncimi şi viteze sau linia care uneşte punctele cele mai coborâte din lungul patului râului). Albia minoră ia naştere prin oscilările laterale ale canalului de etiaj, dar mai ales prin eroziunea apelor din timpul nivelelor mari. Albia majoră rezultă din meandrările şi deplasările laterale ale albiei propriu-zise (minore).

10.4.1. Albiile minore şi microrelieful lor

Cea mai generalã definiţie a unei albii poate fi urmãtoarea: o concavitate alungitã în suprafaţa terenului asigurând curgerea naturalã cu suprafaţa liberã a apei provenitã din ploi, topirea zãpezii şi gheţii sau din drenaj subteran. Albia unui râu se autoformeazã, morfologia ei rezultând din antrenarea, transportul şi depunerea sedimentelor erodate. Indiferent de condiţiile de mediu, anumite trãsãturi morfologice rãmân stabile, chiar dacã albia nu este un fenomen static. Aceasta aratã, înainte de toate, posibilitãţile albiilor de a se ajusta la condiţiile de mediu, la variaţia factorilor de control. Iniţierea formãrii albiilor este un proces foarte complicat. Se considerã însã cã momentul se situeazã la trecerea de la scurgerea lamelarã pe versanţi la curgerea turbulentã, concentratã, moment care, dupã o serie de specialişti se situeazã la numere Reynolds de 1500 - 6000 şi depinde de panta versantului, de intensitatea curgerii ş.a. Dupã acest moment al iniţierii, pe toatã lungimea sa albia este guvernatã de aceleaşi legi.

10.4.1.1. Clasificarea albiilor de râu

A) După forma în profil transversal cercetãrile pe o mare populaţie de secţiuni de albie au evidenţiat cca douã tipuri de forme cu o mare stabilitate:

- forma parabolicã largã pentru albii cu perimetrul din nisipuri omogene necoezive, factorul formã calculat ca raport între suprafaţa secţiunii transversale şi suprafaţa secţiunii unei parabole a fost determinat ca având valori între 0,5 - 1;

- forma rectangularã, trapezoidalã pentru albiile cu perimetrul din depozite argilo-prãfoase cu mare coezivitate. Variaţia factorului formã, calculat ca raport între suprafaţa secţiunii transversale şi suprafaţa secţiunii unui trapez sau dreptunghi înscris secţiunii, este între 0,5 - 0,9, dar poate ajunge şi la 1,0 (cazul albiilor unor râuri din India).

B) După forma în plan, o primă clasificare, cu o foarte largã circulaţie este cea propusă de către Leopold, Wolman, Miller (1964), care au distins trei tipuri principale: albii rectilinii, albii sinuoase şi albii împletite. Clasificãrile propuse ulterior s-au raportat în principal la trei categorii, continuându-se identificarea şi descrierea de elemente morfogenetice, sedimentologice sau hidraulice care se reflectã într-un fel sau altul la una din cele trei categorii. Altă clasificare pleacă tot de la configuraţia în plan şi aparţine lui Brice (1975). El distinge albii sinuoase, împletite şi anastomozate (fig. 10.5).

Clasificarea cea mai larg utilizată atât în geomorfologie, cât şi în ingineria albiilor a fost propusă de Schumm (1985). Autorul respectiv distinge 5 grupe de râuri care ilustreazã schimbãri ce s-ar putea produce în configuraţia albiilor dacã unul dintre factorii de control (tipul de debit solid, viteza curgerii, puterea râului) ar suferi schimbãri (fig. 10.6). Acestor schimbãri le corespund modificãri în morfologie, în special în ce priveşte raportul adâncime/lãţime, gradientul ş.a.

Fig. 10.5. Clasificarea albiilor de râu

(Brice, 1975)

Fig. 10.6. Clasificarea albiilor bazată pe tipul de aluviuni în asociaţie cu stabilitatea albiilor

(Schumm, 1981).

În concluzie, aproape fãrã excepţie clasificãrile albiilor au ca referinţã configuraţia lor în plan, alte aspecte fiind subsecvente acesteia. De aceea, analiza tipurilor de albie având ca reper configuraţia în plan este esenţialã în cunoaşterea dinamicii proceselor fluviale şi a morfologiei generate de ele. Aceste cazuri de bazã sunt: albii drepte (rectiliniare), albii sinuoase (meandrate) şi albii împletite.

a) Albii rectilinii

Leopold şi Wolman (1957) spuneau cã asemenea albii în naturã sunt atât de rare încât aproape cã nici nu existã. Mai concret, rareori existã un segment de albie dreaptã mai lung decât mãrimea ce defineşte un sector mai lung decât de cca 10 ori lãţimea albiei. Astfel se poate spune cã albia dreaptã este o stare temporarã în comparaţie cu alte tipuri, ca de exemplu albia meandratã care este o expresie a evoluţiei unei albii spre cea mai posibilã stare morfologicã.

Convenţional se considerã albii rectilinii albiile cu indice de sinuozitate (raportul dintre lungimea desfăşurată a râului, între două puncte, şi distanţa liniară dintre acestea) < 1,1 (Schumm, 1977; Richards, 1982). În morfologia patului acestui tip de albie sunt aceleaşi caracteristici pe care le întâlnim şi la celelalte tipuri de albie.

Se apreciazã cã în albiile rectilinii nu existã energie în plus peste cea care este necesarã transportului debitului lichid şi curgerii frecãrii, energie care sã fie folositã pentru a schimba direcţia curgerii prin eroziunea malurilor şi migrarea albiilor.

b) Albii meandrate

Preview document

Geomorfologie - Pagina 1
Geomorfologie - Pagina 2
Geomorfologie - Pagina 3
Geomorfologie - Pagina 4
Geomorfologie - Pagina 5
Geomorfologie - Pagina 6
Geomorfologie - Pagina 7
Geomorfologie - Pagina 8
Geomorfologie - Pagina 9
Geomorfologie - Pagina 10
Geomorfologie - Pagina 11
Geomorfologie - Pagina 12
Geomorfologie - Pagina 13
Geomorfologie - Pagina 14
Geomorfologie - Pagina 15
Geomorfologie - Pagina 16
Geomorfologie - Pagina 17
Geomorfologie - Pagina 18
Geomorfologie - Pagina 19
Geomorfologie - Pagina 20
Geomorfologie - Pagina 21
Geomorfologie - Pagina 22
Geomorfologie - Pagina 23
Geomorfologie - Pagina 24
Geomorfologie - Pagina 25
Geomorfologie - Pagina 26
Geomorfologie - Pagina 27
Geomorfologie - Pagina 28
Geomorfologie - Pagina 29
Geomorfologie - Pagina 30
Geomorfologie - Pagina 31
Geomorfologie - Pagina 32
Geomorfologie - Pagina 33
Geomorfologie - Pagina 34
Geomorfologie - Pagina 35
Geomorfologie - Pagina 36
Geomorfologie - Pagina 37
Geomorfologie - Pagina 38
Geomorfologie - Pagina 39
Geomorfologie - Pagina 40
Geomorfologie - Pagina 41
Geomorfologie - Pagina 42
Geomorfologie - Pagina 43
Geomorfologie - Pagina 44
Geomorfologie - Pagina 45
Geomorfologie - Pagina 46
Geomorfologie - Pagina 47
Geomorfologie - Pagina 48
Geomorfologie - Pagina 49
Geomorfologie - Pagina 50
Geomorfologie - Pagina 51
Geomorfologie - Pagina 52
Geomorfologie - Pagina 53
Geomorfologie - Pagina 54
Geomorfologie - Pagina 55
Geomorfologie - Pagina 56
Geomorfologie - Pagina 57
Geomorfologie - Pagina 58
Geomorfologie - Pagina 59
Geomorfologie - Pagina 60
Geomorfologie - Pagina 61
Geomorfologie - Pagina 62
Geomorfologie - Pagina 63
Geomorfologie - Pagina 64
Geomorfologie - Pagina 65
Geomorfologie - Pagina 66
Geomorfologie - Pagina 67
Geomorfologie - Pagina 68
Geomorfologie - Pagina 69
Geomorfologie - Pagina 70
Geomorfologie - Pagina 71
Geomorfologie - Pagina 72
Geomorfologie - Pagina 73
Geomorfologie - Pagina 74
Geomorfologie - Pagina 75
Geomorfologie - Pagina 76
Geomorfologie - Pagina 77
Geomorfologie - Pagina 78
Geomorfologie - Pagina 79
Geomorfologie - Pagina 80
Geomorfologie - Pagina 81
Geomorfologie - Pagina 82
Geomorfologie - Pagina 83
Geomorfologie - Pagina 84
Geomorfologie - Pagina 85
Geomorfologie - Pagina 86
Geomorfologie - Pagina 87
Geomorfologie - Pagina 88
Geomorfologie - Pagina 89
Geomorfologie - Pagina 90
Geomorfologie - Pagina 91
Geomorfologie - Pagina 92
Geomorfologie - Pagina 93
Geomorfologie - Pagina 94
Geomorfologie - Pagina 95
Geomorfologie - Pagina 96
Geomorfologie - Pagina 97
Geomorfologie - Pagina 98
Geomorfologie - Pagina 99
Geomorfologie - Pagina 100
Geomorfologie - Pagina 101
Geomorfologie - Pagina 102
Geomorfologie - Pagina 103
Geomorfologie - Pagina 104
Geomorfologie - Pagina 105
Geomorfologie - Pagina 106

Conținut arhivă zip

  • Geomorfologie
    • Curs 11.doc
    • Curs 12.doc
    • Curs 14.doc
    • Curs 9.doc
    • De Invatat Pt Examen.doc

Alții au mai descărcat și

Văile râurilor

Văile râurilor Suprafaţa uscatului este „brăzdată” de numeroase forme negative de relief alungite pe direcţia pantei celei mai mari, numite văi....

Clasificarea Ariilor Protejate

Definitii si Clasificari ale Ariilor Protejate sistemul de clasificare al IUCN - The World Conservation Union La baza constituirii ariilor...

Meteorologie și Climatologie

• Definiţii • Scurt istoric meteo-climatologic • Reţeaua de staţii si posturi meteorologice din România, A.N.M. • Organizarea unei staţii...

Reprezentarea reliefului pe hărțile topografice

Reprezentarea reliefului pe hărţile topografice Hărţile topografice – reprezintă baza de lucru în studiul formelor de relief. Analiza reliefului...

Dinamica formelor de viață în timp geologic și în timp istoric

Aspecte paleobiogeografice Raspandirea formelor de viata in trecutul geologic a fost determinata de conditiile geografice si climatice existente...

Orizonturi de Sol

Orizontul de sol (pedogenetic) este un strat de sol, aproximativ paralel cu suprafata solului (terenului), care se deosebeste de stratele...

Hidrologie și Oceanografie

Apa de mare,compozitia. In apa de mare se afla dizolvate cca 35g saruri .Printre aceste saruri sunt 6 constituenti majori,8 constituenti minori si...

Litoralul Mării Negre

Litoral. Caracterizare Litoralul este o forma de relief aflata pe nivelul III in ierarhia unitatilor marginii continentale. Cuprinde tarmul,...

Te-ar putea interesa și

Studiul geomorfologic al Văii Moldovei în zona orașului Gura Humorului și împrejurimi

Capitolul 1. Introducere 1.1 Așezare geografică și limite În funcție de tipul văii și relieful străbătut, valea Moldovei se împarte in trei...

Bazinul Hidrografic Șipa - Studiu Geomorfologic

Introducere Valea Sipa, afluent pe stanga al Vaii Prahovei in sectorul montan al acesteia, se dezvolta pe versantul vestic al Muntilor Baiului,...

Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei

CAPITOLUL I. INTRODUCERE 1.1. Motivarea alegerii temei, scopul și finalitățile cercetării. Cercetările de teren din sectorul Suceava - Mihoveni -...

Procese Geomorfologice Actuale în Țara Noastră

Procesele geomorfologice sunt acele acţiuni, prin care agenţii externi modelează relieful. În cadrul proceselor geomorfologice se disting: procese...

Geomorfologie planetară și tectonică

0BCURS 1 I N T R O D U C E R E 1.1. Denumire Geomorfologia este știința care se ocupă cu studiul sistematic al reliefului scoarței terestre (în...

Riscuri Geomorfologice Induse de Activitățile Antropice

1. Riscul geomorfologic indus de activit..ile antropice Cu excep.ia unor terenuri greu accesibile sau extrem de neprielnice pentru via.. .i a...

Geomorfologie

Geomorfologie Curs 1 – 15.10.2010 3p- seminar 1p – oficiu 6p – examen scris Cursurile sunt de ajuns pntru a invata, dar daca vrem sa aprofundam...

Geomorfologie

DEFINIŢIE ŞI OBIECT DE STUDIU Geomorfologia este ştiinţa geografică care studiază relieful terestru. Relieful reprezintă ansamblul formelor...

Ai nevoie de altceva?