Al doilea război mondial

Curs
8.3/10 (4 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 9411
Mărime: 34.50KB (arhivat)
Publicat de: Florentin Marginean
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Pactul Ribentrop-Molotov 23 august 1939 reprezinta evenimentul care a deschis portile razboiului pentru ca germania si URSS se intelegeau, au cazut de acord asupra sferelor de influenta si Hitler era sigur ca poate deschide razboi impotriva Poloniei fara ca URSS sa intervina.

1 septembrie 1939- septembrie 1945 (capitularea Japoniei), incepe ca razboi local germano-polonez, polonia stapanea teritorii germane, erau perceputi ca inamici contini si Hitler considera ca aceasta trebuie distrus.

“Casus Beli”(motivul) este actiunea Himler sau simularea atacului statiei de radio din micul orasel Gleivitz (la frontiera germano-poloneza). Hitler da serviciilor secrete germane pregatirea motivului, este pregatita o echipa de condamnati ce sunt adusi acolo imbracati ca polonezi simuland atacul unde s-a sugerat atacarea germaniei de catre polonezi, ceea ce da posibilitatea lui Hitler sa puna in aplicare “Planul Alb”

Trei armate au declansat operatiunile, doua catre frontiera poloneza si una catre Pomerania orientala. Operatiunea s-a declansat prin atacul aviatiei care a lovit aerodromul, liniile de comunicare, urmat de atacul tancurilor, astfel s-a pornit Blitz Creig-ul (Razboiul fulger). Polonezii sunt surprinsi cand inca incercau sa-si mobilizeze armata din rezerva, aveau foarte multe regimente de cavalerie.

O greseala a polonezilor a fost sispersarea efectivelor asupra liniei de front si in mai putin de trei saptamani, polonia era zdrobita si Varsovia cucerita. La 17 septembrie 1939, trupele sovietice au atacat polonia de la granita sovieto-poloneza, guvernul s-a refugiat in Romania.

Conform intelegerilor dintre Hitler si Stalin, s-a incheiat un nou tratat care impartea polonia, teritoriile vestice poloneze le ia Reichul iar zona Varsovia a fost transformata intr-o regiune condusa de germani, astfel dispare primul stat de pe harta europeana prin razboi.

Reactia celorlalte puteri dupa un avertisment de incetare a ostilitatilor si retragerea trupelor carora nu le-a dat curs, la trei septembrie 1939, ambasadorul Marii Beitanii si Frantei au inmanat declaratia de razboi germaniei. Din pacate cele doua state care si-au mobilizat trupele nu au trecut frontiera germaniei.

Europa va mai cunoaste un razboi in 1939, razboiul ruso-finlandez sau “Razboiul de iarna”. Sa datorat pretentiilor lui Stalin asupra unor teritorii finlandeze de la N.

La 26 mai 1039 Manilio(zona a URSS) va fi utilizata drept “Casus beli”, mass-media a anuntat ca aceasta zona la 300 de m ar fi fost bombardata de artileria finlandeza. Sovieticii mobilizeaza aproape un milion de soldati, unii nepregatiti pentru razboi, fara echipament de iarna, comandati slab pregatiti pentru ca cei cu experienta cazusera politicii de guvernare din armata. Se ataca linia de frontiera numai ca finlanda amenajase o linie de aparare care consta din lucrari genistice, adaposturi subterane, atacand prin surprindere, fiind deghizati in alb, finlanda rezista, dar ceea ce remarca soldatii rusi a fost ca erau sub 40 grade C.

Razboiul a durat 104 zile pana in martie 1940, finlanda fiind obligata sa se retraga si au acceptat conditiile Moscovei.

Razboiul pune in evidenta slabiciunile trupelor sovietice dar nu a constituit o dovada de ineficactate la intregul armatei rusesti.

Pe frontu de vest european intrase in Razboiul Ciudat sau Razboiul Fals constituid sintagma care caracteriza perioada septembrie-mai 1940 in care timp de 7 luni trupele francezo-britanice au ramas inactive.

Ulterior s-a dovedit ca aceasta atitudine a avut consecinte asupra belgiei, olandei, frantei, danemarcei si norvegiei, si s-a recunoscut ca daca germania nu a fost infranta in 1939, a fost pentru ca diviziile franco-britanice nu au actionat.

Dupa zdrobirea Poloniei, Hitler a pregatit atacul pentru vestul europei, “Planul Galben” care prevede o operatiune aflata in teritoriile beneluxului. Planurile erau detaliate de Statul Major, dar liniile generale erau stabilite de Hitler prin directive.

Planul Galben prevedea o aplicare a acelorasi directii de atac pe care germania le infaptuise in primul Razboi Mondial cu doua grupuri de armate. Grupurile de armata B si grupul de armata A.

LA 12 Decembrie, 1939, un aviator ce indeplinea misiunea de curier si avea la bord planurile de operatii, a cazut in Belgia si nu a reusit sa dea foc la plan, Hitler a dat curs unui nou plan unuia din cei mai capabili generali, misiunea de a desface un atac surpriza cu tancurile in zona Ardeni, zona impadurita si cu dealuri.

La 9 aprilie,1940, Hitler a ordonat atacarea Danemarcei si Norvegiei, Danemarca e cucerita in cateva ore iar Norvegia s-a cucerit prin utilizarea desantului de parasutisti si atac pe mare, Hitler se temea ca englezii vor trimite trupe si vor ameninta linia de comunicare germano-suedeza, din care se transmitea minereul de fier necesar.

Britanicii au trimis in Norvegia forte expeditionare, numai aici trimitand 20 de milioane de soldati, dar acestia fie au fost invinsi fie retrasi. Odata cucerita Norvegia, conducerea ei a fost incuviintata unui guvern condus de Quisling.

Victoria din Danemarca si Norvegia a creat conditii mai bune declansarii Razboiului Galben, cand au declansat atacul spre vest, rolul decizional avandu-l tancurile care au traversat cu rapiditate Ardeni. Cucerirea Olandei a fost posibila in numai 4 zile, a Belgiei in doua zile(o mare parte a teritoriului Belgiei), apoi Hitler se indreapta spre N unde se retrasese corpul expeditional britanic spre portul Dancher pentru a se evacua.

Desi trupele blindate puteau sa loveasca cei peste 340 de mii de soldati retrasi la Dancher, Hitler a oprit inaintarea si a lasat Lutvafe germanilor, misiunea de a bombarda trupele.

Operatiunea Diman a fost reusita, s-a reusit retragerea unei mari parti din oameni, dupa care armata germana va inainta spre vest ocolind linia Maginot, o lucrare ampla de amenajari genistice facuta de guvernul francez pentru a se apara de un atac al armatei germane.

La Paris, situatia a devenit foarte critica, pe 10 iunie Musolini va declara razboi Frantei, premierul Reynot va lasa locul maresalului Peten in calitate de premier si acesta propune sa se accepte armistitiul.

La 21 iunie 1940 langa Compeign in acelasi vagon de cale ferata adus de la muzeu, vagon in care germania semnase capitularea in 11 septembrie 1918, Hitler i-a obligat sa semneze capitularea neconditionat.

Germania a preluat controlul a 3/5 din teritoriul Frantei, ce devine zona de ocupatie, iar in zona controlata a Frantei cu capitala la Vichy se va instaura un guvern colaborationist care a intrat in istorie, guvernul Peten-Laval.

Ramane in lupta Marea Britanie care in mai 1940, condusa de cel mai capabil politician Churchil care intr-un discurs le spune britanicilor ca va lupta cu Germania.

Sperantele Frantei se indreapta asupra generalului Charles de Gaulle, 18 iunie proclama o declaratie de rezistenta.

Trebuia pregatita invazia Marii Britanii, “Leul de Mare”,stabilirea unei linii generale si alocarea unei forte pentru invazia Marii Britanii. Planul nu a fost aplicat din motive materiale obiective, Hitler se rezuma la bombardamente asupra Marii Britanii si va incepe “Batalia Angliei” ce o vor castiga britanicii.

In teritoriile ocupate politic, germania va fi diferita, deoarece nordicii au fost considerati arieni fata de alte state.

Batalia Atlanticului a constat din confruntari navale de suprafata si batalii antisubmarine pentru controlul liniilor de comunicatii atlantice extrem de importante pentru Marea Britanie, care nu se putea aproviziona pe calea aerului. Pe de alta parte pentru Hitler, controlul spatiului atlantic insemna lovituri directe si indirecte impotriva marinei si economiei britanice.

“Crix Marine” (marina germana), actiunile au insemnat lovituri de suprafata si submarine.(ex. Marea Britanie e obligata sa isi scufunde navele proprii si scufundarea celei mai mari nave germane).

Batalia Atlanticului din punct de vedere german si-a gasit directia in directiva 22 a lui Hitler, care preconiza ca cea mai mare eficacitate in economia britanica e pierderea de mari nave comerciale.

SUA acorda sprijin continuu Marii Britanii, transporturile se fac cu convoaie aparate de nave militare, impotriva acestora submarinele germane comandate de amiralul Karl Donitz a reusit lovituri destul de puternice, mai ales dupa ce introduce tactica haitei de lupi.

Dupa ce se implica si URSS in razboi, liniile se muta la nord.

La 18 decembrie, 1940, Hitler lanseaza directiva 21 legata de pregatirea campaniei din est, document de politica militara, stabilind sarcinile celor trei grupuri de armate (N, centru, S)pentru atacarea URSS, “Planul Barbarossa”.

Preview document

Al doilea război mondial - Pagina 1
Al doilea război mondial - Pagina 2
Al doilea război mondial - Pagina 3
Al doilea război mondial - Pagina 4
Al doilea război mondial - Pagina 5
Al doilea război mondial - Pagina 6
Al doilea război mondial - Pagina 7
Al doilea război mondial - Pagina 8
Al doilea război mondial - Pagina 9
Al doilea război mondial - Pagina 10
Al doilea război mondial - Pagina 11
Al doilea război mondial - Pagina 12
Al doilea război mondial - Pagina 13
Al doilea război mondial - Pagina 14
Al doilea război mondial - Pagina 15
Al doilea război mondial - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Al Doilea Razboi Mondial.doc

Alții au mai descărcat și

Lecția de viață a Egiptului Antic

INTRODUCERE Civilizatia egipteana m-a fermecat inca de cand imi pot aduce aminte, chiar inca din- nainte de a afla ca exista stiinta numita...

Cultura și Civilizația Sumeriană

INTRODUCERE Lucrarea de faţă, Cultura şi civilizaţia sumeriană, cuprinde cinci capitole care evidenţiază importanţa culturii şi civilizaţiei...

Metode active de învățare a istoriei

1. Istoria intre stiinta si disciplina de invatamânt In cadrul procesului instructiv educativ din scoala, toate disciplinele de invatamânt si toti...

Lumea slavă - o perspectivă geopolitică

Introducere Analiza lumii slave are o semnificantie deosebita în geopolitica actuala, având în vedere importanta crescânda a politicilor...

Trupe de elită în antichitate - garda pretoriană

LISTA ANEXELOR 1.Grup de soldaţi pretorieni pe Columna lui Traian 2. Desen al lui Franz Eichhorst 3. Sculptură a lui Arno Breker 4.Gata de...

Colonizarea Greacă

Istoria colonozarii grecesti în Marea Neagra prezinta multe puncte obscure. Una dintre chestiunile cele mai adânc dezbatute priveste data la care...

Planul Marshall și Rolul Său în Construcția Europeană

INTRODUCERE Cel de-al Doilea Război Mondial a lăsat în urma sa o Europă sărăcita aproape complet,distrusă din punct de vedere economic şi într-o...

Medierea conflictului din Orientul Apropiat - Instrumente diplomatice

Intrоduсere Рrоblemele generɑte de Оrientul Μijlосiu, resрeсtiv соnfliсtul ɑrɑbо-isrɑeliɑn şi în sрeсiɑl dimensiuneɑ рɑlestiniɑnо-isrɑeliɑnă ɑ...

Te-ar putea interesa și

Al doilea război mondial - origine și evoluție - impactul asupra securității internaționale

1. Introducere. Al doilea război mondial a fost şi rămâne cel mai important fenomen, dar şi cel mai semnificant pentru secolul al XX lea, pot...

Consecințele economice după cel de-al Doilea Război Mondial

I. SCURTĂ PREZENTARE - CEL DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL Al Doilea Război Mondial a fost un conflict armat generalizat, la mijlocul secolului al...

Al Doilea Război Mondial

Perioada: 1 septembrie 1939 – 2 septembrie 1945 Locaţia: Europa, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, Asia de sud-est, Orientul Mijlociu, Marea...

Relații internaționale în sistemul european de după al doilea război mondial - reorganizarea structurii politice europene

In aceasta lucrare, voi trata aspecte generale si impactul celui de-al Doilea Război Mondial asupra procesului fara sfarsit de reimpartire a...

Volkswagen înainte și după cel de-al doilea război mondial

Volkswagen Grup este unul dintre cei mai mari producatori de automobile din intreaga lume. Compania multinationala se ocupa cu constructia de...

Situația economică a României în perioada celui de-al doilea război mondial

SITUATIA ECONOMICA A ROMANIEI IN PERIOADA CELUI DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL Economia Romaniei in perioada celui de-al doilea razboi mondial...

Al Doilea Război Mondial

1. Cauzele izbucnirii celui de al doilea război mondial Cauzele celui de-al Doilea Război Mondial mai sunt încă subiect de dezbatere şi de...

SUA - între cel de-al doilea război mondial și prezent

1 . Prezentare generala a Statelor Unite ale Americii Statele Unite ale Americii sunt pozitionate in America de Nord, invecinate la Nord cu...

Ai nevoie de altceva?