Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică

Curs
8/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 118 în total
Cuvinte : 65319
Mărime: 275.82KB (arhivat)
Publicat de: Adi Petre Trifan
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Denis Fabian
UNIVERSITATEA DE STAT „BOGDAN PETRICEICU HASDEU” DIN CAHUL FACULTATEA FILOLOGIE ŞI ISTORIE Catedra de Istorie şi Ştiinţe Sociale

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. I. EUROPA DE SUD-EST ÎN A DOUA JUMĂTATE A
  3. SECOLULUI XX – PRIVIRE GENERALĂ 4
  4. I.1. Regimurile comuniste postbelice 4
  5. I.2. Promovarea societăţii oficiale comuniste 8
  6. II. INSTAURAREA REGIMURILOR COMUNISTE
  7. ÎN EUROPA DE SUD-EST 12
  8. II.1. Constituirea nomenklaturii comuniste 12
  9. II.2. Propaganda comunistă 13
  10. II.3. Represiunea comunistă 14
  11. II.4. Instituţia consilierilor militari 15
  12. II.5. Planul Marshall 17
  13. III. ROMÂNIA ÎN A DOUA JUMĂTATE A SECOLULUI XX 23
  14. III.1. Evoluţia social-economică 23
  15. III.2. Evoluţia politică 24
  16. III.3. Ceauşismul – un stalinism în variantă românească 27
  17. III.4. Politica externă 28
  18. IV. BULGARIA ÎN A DOUA JUMĂTATE A SECOLULUI XX 30
  19. IV.1. Evoluţia social-economică 30
  20. IV.2. Evoluţia politică 31
  21. IV.3. Politica externă 34
  22. V. GRECIA ÎN A DOUA JUMĂTATE A SECOLULUI XX 35
  23. V.1. Războiul civil 35
  24. V.2. Papagos şi Karamanlis: guvernele greceşti până în 1963 44
  25. V.3. Disputa în privinţa Ciprului 49
  26. V.4. Perioada Papandreou. Formarea Uniunii de Centru 52
  27. V.5. Papandreou la putere 55
  28. V.6. Dictatura militară 60
  29. V.7. Regimul militar 61
  30. V.8. Problema Ciprului şi căderea regimului militar 64
  31. V.9. Revenirea lui Karamanlis 66
  32. V.10. Andreas Papandreou: alegerile din octombrie 1981 68
  33. VI. IUGOSLAVIA ÎN A DOUA JUMĂTATE A SECOLULUI XX 70
  34. VI.1. Pretenţiile teritoriale ale Iugoslaviei postbelice 70
  35. VI.2. Chestiunea macedoneană 72
  36. VI.3. Conflictul sovieto-iugoslav 75
  37. VI.4. Conflictele naţionale 84
  38. VI.5. Problema albaneză 86
  39. VI.6. Problema macedoneană 87
  40. VI.7. Politica externă a Iugoslaviei 89
  41. VII. ALBANIA ÎN A DOUA JUMĂTATE A SECOLULUI XX 91
  42. VII.1. Evoluţia politică a Albaniei postbelice 91
  43. VII.2. Relaţiile Albaniei cu ţările blocului socialist 92
  44. VIII. „REVOLUŢIILE DE CATIFEA” ÎN EUROPA DE SUD-EST 98
  45. VIII.1. Căderea lui Nicolae Ceauşescu 98
  46. VIII.2. Abandonul comunismului în Bulgaria 107
  47. VIII.3. Prăbuşirea comunismului în Iugoslavia 108
  48. VIII.4. Sfârşitul regimului comunist în Albania 110
  49. IX. CRIZA ALBANEZĂ 112
  50. IX.1. Regimul Miloševič 112
  51. IX.2. Criza albaneză şi mafia kosovară 115
  52. IX.3. Declanşarea unui nou conflict 115
  53. BIBLIOGRAFIE 117

Extras din curs

I. EUROPA DE SUD-EST ÎN A DOUA JUMĂTATE A

SECOLULUI XX – PRIVIRE GENERALĂ

Ţările Europei răsăritene au urmat un traseu deosebit, marcat de prezenţa pe teritoriul lor a trupelor Armatei Sovietice care au contribuit substanţial la impunerea regimurilor democraţiei populare. Uniunea Sovietica a urmărit exportul modelului sovietic în ţările care au intrat în sfera sa de influenţă, utilizând în acest proiect potenţialul forţelor de stânga, în special marionetele sale – partidele comuniste, finanţate substanţial în perioada anterioară prin intermediul Kominternului.

Ţările răsăritene au fost izolate de restul continentului european prin „Cortina de fier”, anunţată de Churchill în 1946, fără a fi consultate în prealabil. Democraţiile occidentale au manifestat faţă de Uniunea Sovietică şi ţările din sfera sa de influenţă o politică de conciliere, similară cu atitudinea din perioada interbelică faţă de Germania. Astfel, popoarele din aceasta zonă au fost obligate să accepte modele de export, iar orice revoltă sau disidenţă era aspru înăbuşită cu ajutorul trupelor Armatei Sovietice (cazul Ungariei) sau ale forţelor Tratatului de la Varşovia ( Primăvara de la Praga).

Regimurile comuniste postbelice. În mai puţin de 5 ani (1945-1949) sistemul comunist înregistrează un avans extraordinar în lume. În 1939, numai URSS-ul şi protectoratul său, Mongolia exterioară, se puteau revendica la ideologia marxistă. Imediat după revoluţia bolşevică din 1917 comuniştii au încercat să pună mâna pe putere în Finlanda, Germania, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria, dar încercările lor au eşuat, iar în ţările unde partidele comuniste erau bine implantate – ca în Franţa – speranţa declanşării revoluţiei se diminuase treptat, ca urmare a însăşi politicii Kominternului. Însă după 10 ani de la izbucnirea celui de al doilea război mondial, comuniştii se aflau nu numai în fruntea Uniunii Sovietice şi a Mongoliei (al căror regim fusese consolidat printr-un acord chino-sovietic în 1945), dar şi de la conducerea a opt state din Europa de Est şi Centrală: Albania, Germania de Est, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România, Cehoslovacia, Iugoslavia; şi în Asia, în fruntea Chinei Populare şi a Republicii Populare Democrate Coreene.

În 10 ani, numărul populaţiei care trăia sub steagul comunist se mărise de 5 ori, de la 170 de milioane în 1939, la mai bine de 845 de milioane în 1949. Din acel moment, cei care se ghidau după ideile lui Marx şi Lenin nu mai reprezentau 8-9% din populaţia mondială ca în 1939 ci 33%. Aceste cifre, oricât de impresionante ar fi, nu exprimă decât o parte din ceea ce a reprezentat expansiunea comunismului în lume. În jurul acestui „nucleu dur”, nu era încă vorba de un bloc, în ţări cu regim liberal sau aflate sub dominaţie colonială, partidele comuniste cunoscuseră, imediat după război, progrese uimitoare atât în Asia (unde Ho Şi Min – fondatorul Partidului comunist indochinez, proclamase încă din august 1945 Republica Democrată Vietnam), cât şi în Europa (unde efectivele partidelor italian şi francez se măriseră în mod considerabil).

Nu este uşor de explicat faptul că o treime din populaţia globului a fost – în mai puţin de 10 ani – regrupată sub regimuri comuniste, căci dacă al doilea război mondial a avut în această problemă un rol preponderent, au intervenit în schimb şi alţi factori. Luarea puterii de către bolşevici în octombrie 1917 şi instalarea durabilă a unui regim comunist au constituit un jalon decisiv, fără de care saltul spectaculos din perioada 1945-1949 n-ar fi fost posibil. Stimulată de exemplul sovietic şi întărită de sechelele primului război mondial, apoi de marea criză economică din anii 30, mişcarea comunistă se dezvoltă de-a lungul întregii perioade interbelice, până la a determina tentative de luare a puterii în mai multe ţări europene, cum ar fi Germania şi Ungaria.

În contextul violenţelor, nedreptăţilor, discriminării, corupţiei, terorii şi crizelor ce se intensifică aproape în toată Europa după anii ’30, comunismul apărea multora ca singura ideologie capabilă să se opună fascismului şi nazismului, şi să propună o adevărată schimbare.

Dacă ideologia comunistă avea mulţi adepţi, acest lucru nu se datora numai răsunetului universal al mesajului său, dar şi faptului că imediat după război ea părea să fi fost deplin încarnată într-o ţară, URSS al cărui prestigiu se afla la apogeu. Participarea sa activă la luptele împotriva nazismului, începând cu 1941, i-a schimbat mult imaginea. Pentru majoritatea opiniei occidentale, ea nu mai este ţara bolşevicilor „cu cuţitele-n dinţi”, marile epurări din 1936-1938 sunt ca şi uitate, pactul germano-sovietic din august 1939 la fel, URSS se bucura de două imagini valorizatoare: un stat învingător şi puternic şi o ţară martiră şi vlăguită.

În ciuda atracţiei crescânde pe care o exercita ideologia marxistă asupra anumitor categorii ale populaţiei, instalarea regimurilor comuniste în ţări din Europa şi Asia între 1945-1949 s-a făcut rareori în linişte, potrivit unui proces democratic. Chiar şi în ţări precum Cehoslovacia, unde comuniştii dispuneau de o bază de masă, aceste regimuri s-au impus cu forţa. În alte părţi, precum China, puterea a fost cucerită în urma unui război civil. Cel mai adesea se utilizau presiuni, subterfugii şi intrigi, o strategie inspirate din teoriile şi exemplele bolşevice.

În aria de expansiune unde operează Uniunea Sovietică din 1939 se pot distinge după situaţia geopolitică şi cronologică a cuceririlor două tipuri de zone: teritoriile considerate fundamentale, dobândite foarte devreme şi integrate în Uniune şi o zonă de securitate creată pe măsura oportunităţilor, după diverse formule.

Având în vedere pactele şi acordurile încheiate cu Hitler şi apoi cu Aliaţii, conduc la concluzia că pentru Stalin una din priorităţile politicii externe consta în recuperarea tuturor teritoriilor pierdute de Rusia în războiul contra Japoniei din 1905 şi de URSS în urma tratatului de la Brest-Litovsk din martie 1918. Protocolul secret al pactului germano-sovietic semnat la Moscova la 23 august 1939 şi recunoscut de autorităţile sovietice abia în 1989 plasa Finlanda, Estonia, Letonia, Basarabia, o parte din Polonia în zona de influenţă a Uniunii Sovietice.

Simultan cu puternicul val de expansiune a comunismului controlat în totalitate de Moscova se vor dezlănţui autonom şi alte valuri în Albania şi Iugoslavia, apoi în China.

Preview document

Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 1
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 2
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 3
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 4
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 5
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 6
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 7
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 8
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 9
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 10
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 11
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 12
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 13
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 14
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 15
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 16
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 17
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 18
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 19
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 20
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 21
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 22
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 23
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 24
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 25
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 26
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 27
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 28
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 29
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 30
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 31
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 32
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 33
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 34
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 35
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 36
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 37
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 38
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 39
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 40
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 41
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 42
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 43
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 44
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 45
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 46
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 47
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 48
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 49
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 50
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 51
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 52
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 53
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 54
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 55
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 56
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 57
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 58
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 59
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 60
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 61
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 62
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 63
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 64
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 65
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 66
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 67
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 68
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 69
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 70
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 71
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 72
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 73
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 74
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 75
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 76
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 77
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 78
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 79
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 80
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 81
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 82
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 83
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 84
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 85
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 86
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 87
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 88
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 89
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 90
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 91
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 92
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 93
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 94
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 95
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 96
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 97
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 98
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 99
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 100
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 101
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 102
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 103
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 104
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 105
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 106
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 107
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 108
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 109
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 110
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 111
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 112
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 113
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 114
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 115
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 116
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 117
Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică - Pagina 118

Conținut arhivă zip

  • Evolutia Politica a Tarilor din Sud-Estul Europei in Perioada Postbelica.doc

Alții au mai descărcat și

Lecția de viață a Egiptului Antic

INTRODUCERE Civilizatia egipteana m-a fermecat inca de cand imi pot aduce aminte, chiar inca din- nainte de a afla ca exista stiinta numita...

Cultura și Civilizația Sumeriană

INTRODUCERE Lucrarea de faţă, Cultura şi civilizaţia sumeriană, cuprinde cinci capitole care evidenţiază importanţa culturii şi civilizaţiei...

Trupe de elită în antichitate - garda pretoriană

LISTA ANEXELOR 1.Grup de soldaţi pretorieni pe Columna lui Traian 2. Desen al lui Franz Eichhorst 3. Sculptură a lui Arno Breker 4.Gata de...

Planul Marshall și Rolul Său în Construcția Europeană

INTRODUCERE Cel de-al Doilea Război Mondial a lăsat în urma sa o Europă sărăcita aproape complet,distrusă din punct de vedere economic şi într-o...

Medierea conflictului din Orientul Apropiat - Instrumente diplomatice

Intrоduсere Рrоblemele generɑte de Оrientul Μijlосiu, resрeсtiv соnfliсtul ɑrɑbо-isrɑeliɑn şi în sрeсiɑl dimensiuneɑ рɑlestiniɑnо-isrɑeliɑnă ɑ...

Balcanii de Vest - de la Uniformizare la Fragmentare

INTRODUCERE Tema aleasă spre abordare în prezenta lucrare de licenţă are o deosebită importanţă din punct de vedere geopolitic în zona Europenă şi...

Criza rachetelor

Criza rachetelor din Cuba ocupă un loc extrem de important în istoria războiului rece, reprezentând momentul în care cele două super-puteri, S.U.A....

Războiul rece - concept - cauze - periodizare

1. INTRODUCERE Expresia "razboi rece" apare pentru prima data dupa al doilea razboi mondial si e necesar a-i cunoaste intelesul. Pornind de la...

Te-ar putea interesa și

Alegerile din 1946 din România

Introducere Marea Unire din 1918 încheia o etapă fundamentală în evoluţia istorică a naţiunii române. România Mare intra în concernul european ca...

Studiu privind analiza economiei contemporane românești

CAPITOLUL I – Premisele istorice ale înfăptuirii Marii Uniri – Premisele istorice şi economice ale formării statului naţional unitar român...

Elementele Definitorii ale Migrației

Unul din fenomenele demografice care are numeroase conotații geopolitice este migrația. Interesul arătat față de migrația populației este unul de...

Migrația Forței de Muncă în Uniunea Europeană

Migratia fortei de munca în Uniunea Europeana si necesitatea programelor de protectie sociala a lucratorilor migranti Importanta fenomenului...

Migrația Internațională a Forței de Muncă

CAPITOLUL I Aspecte teoretice privind piaţa muncii şi migraţia internaţională a forţei de muncă Piaţa muncii este o piaţă de un tip deosebit, al...

Macroeconomie - criza economică

INTRODUCERE Conceptul de guvernanţa întreprinderii vizeazã reguli şi principii pro-mulgate de guvern şi de profesionişti, cu scopul de a restabili...

Criza economică din anii 1929-1933 în România - infuența crizei mondiale și situația economico-socială a țării noastre

INTRODUCERE Perioada interbelica reprezinta pentru România o „epoca“ de mari prefaceri politice, economice si sociale, dar si de dezvoltare...

Comportamentul demografic al Republicii Moldova

L.P. 1 - Republica Moldova Moldova cu denumirea oficială Republica Moldova este un stat localizat în sud-estul Europei se învecinează cu România...

Ai nevoie de altceva?