Suport curs logistică

Curs
8.7/10 (12 voturi)
Domeniu: Logică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 97 în total
Cuvinte : 39531
Mărime: 129.97KB (arhivat)
Publicat de: Marioara Neagoe
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. TEMA 1
  2. BAZELE LOGISTICII MĂRFURILOR
  3. TEMA 2
  4. APROVIZIONAREA CU MĂRFURI A SOCIETĂŢII COMERCIALE
  5. TEMA 3
  6. TRANSPORTUL ŞI MANIPULAREA MĂRFURILOR
  7. TEMA 4
  8. DISTRIBUŢIA MĂRFURILOR
  9. TEMA 5
  10. DEPOZITAREA MĂRFURILOR
  11. TEMA 6
  12. GESTIUNEA ECONOMICĂ A STOCURILOR DE MĂRFURI
  13. TEMA 7
  14. SERVICIILE COMERCIALE

Extras din curs

CAP.1 BAZELE LOGISITICII MĂRFURILOR

1.1. Conţinutul logisticii mărfurilor

1.2. Conexiunile logisticii cu marketingul

1.3. Conexiunile logisticii cu producţia

1.4. Rolul logisticii în competitivitatea pe plan internaţional

In timp ce savurati dimineata o ceasca de cafea sau cititi un ziar, v-ati gandit vreodata la drumurile parcurse de aceste produse inainte ca ele sa ajunga in mainile voastre? Atunci cand pierdeti trenul sau asteptati pentru mult timp furnizarea unui serviciu care nu mai soseste, va intrebati, desigur, de ce se intampla asa. Acestea sunt cateva exemple de logistică care functioneaza si de logistică care nu functioneaza.

Un economist indian, Amartya Sen, spune ca: “Nu exista penurie in lume. Singura problema cu care ne confruntam este aceea a Logisticii”. Continua americanul Heskett: “Un frigider nu este un frigider atunci cand se afla intr-un depozit din Detroit, iar cererea este facuta la Houston”.

1.1. Conţinutul logisticii mărfurilor

Activitatea de comerţ a cunoscut o evoluţie spectaculoasă în ultimii ani, producătorii şi angrosiştii fiind nevoiţi să utilizeze strategii, canale de distribuţie, sisteme logistice, metode de stocare, depozitatre şi gestiune moderne, pentru a opera cu costuri cât mai mici şi a putea face faţă concurenţei.

În mediul de afaceri prezent, ca şi în cel viitor, nu este recomandabil pentru firme să pună în aplicare şi să execute acele strategii care urmăresc numai îndeplinirea planului de marketing cu cele mai mici costuri posibile. Logistica are un rol din ce în ce mai important în activitatea firmelor, aflându-se într-o conexiune permanentă cu producţia, vânzarea, marketingul şi servirea clienţilor. Prin organizarea unei activităţi logistice eficiente, această funcţie îţi va putea aduce o contribuţie reală la creşterea rentabilităţii firmei. Tot mai multi practicieni si mentori in domeniul conceptual afirma ca logistica este o sursa rela de avantaj competitiv. Prin reconsiderarea strategiei de servicii logistice pentru clienti, organizatia poate satisface intr-un grad ma inalt asteptarile partenerilor de afaceri sau exigentele segmentelor de piata vizate, in conditiile diferentierii de oferta concurentilor.

Logistica ocupă în cadrul companiei o poziţie unică ce-I permite să coordoneze relaţiile care inflenţează atât fluxul de informaţii, cât şi pe cel de bunuri, având ca scop final executarea comenzilor primite. Fluxul începe atunci când clientul se decide să facă o comandă şi se încheie atunci când comanda este onorată.

Astăzi, departamentele logistice sunt prezente în organigramele a numeroase firme mari din Europa, Marea Britanie şi SUA, alături de departamentele de marketing, producţie şi finanţe. Companiile care consideră că singurul scop al oricrei firme este servirea clientului înţeleg semnificaţia strategică a logisticii în cadrul procesului. Ele ştiu că, pentru a reuşi în conjunctura prezentă, trebuie să adopte o abordare disciplinată şi sistematică a pietei, să stabilească priorităţi atent alese.

LOGISTICA – reprezintă procesul de gestionare strategică a achiziţionării, deplasării şi depozitării materialelor, semifabricatelor şi produselor finite ( alături de fluxurile informaţionale corespunzătoare acestor procese ) în interiorul firmei şi al canalelor de marketing, cu scopul satisfacerii comenzilor cu cele mai mici costuri pentru firmă.

Asociaţia Franceză pentru logistică defineşte logistica mărfurilor ca fiind o activitate ce are drept scop punerea la dispoziţie cu cel mai scăzut cost a unei cantităţi dintr-un produs la locul şi la momentul unde există o cerere.

Logistica reprezinta asadar capacitatea de organizare si realizare a fluxurilor de persoane sau de marfuri pentru a obtine ceea ce se doreste intr-un timp si spatiu optime cu costuri minime.

In final putem definii logistica ca totalitatea activitatilor organizatorice, de gestiune si strategice care coexista in cadrul companiilor, fluxul de materiale (si de informatii adiacente) de la originea lor, prin intermediul furnizorilor si pana la livrarea produselor finite catre clienti precum si service-ul post-vanzare”.

Logistica firmei presupune, prin urmare, atat domeniul Gestiunii Materialelor (aprovizionare, gestiunea stocurilor de materiale, programarea productiei), cat si domeniul Distributiei Fizice (gestiunea produselor, a depozitelor si a transporturilor, livrarile la punctele de vanzare) dar si domeniul Serviciiilor pentru Clienti. Alaturi de aceste aspecte, mai apar ca argumente de interes logistic: mediul extern societatii, adica infrastructurile, viabilitatea acesteia, conditiile socio-politice care ar putea favoriza dar si impiedica libera circulatie a mărfurilor si/sau a persoanelor.

In Romania, aceasta functie a fost constientizata relativ recent, iar in cea mai mare parte a cazurilor, atat in cadrul societatilor private cat si in sectorul public, “inelele care formeaza lantul logistic” sunt administrate in mod izolat, fiind astfel absenta integrarea intre diversele functiuni logistice, integrare deosebit de necesara in vederea atingerii obiectivelor de eficienta si leadership. Este, de asemenea, o conditie esentiala pentru dezvoltarea si cresterea intreprinderilor si a intregului sistem economic al Romaniei, pentru optimizarea proceselor componente ale filierei logistice precum si integrarea lor succesiva cu scopul de a le gestiona si coordona intr-un mod univoc si unitar. Abia dupa ce s-a realizat integrarea functiilor logistice in cadrul unei singure societati comerciale, vor putea fi atinse niveluri succesive si ambiţioase de eficienta, integrand si functiile logistice ale celorlalti protagonisti ai dezvoltarii economice si tehnologice: Furnizorul, Producatorul, Clientul. Apoi, va trebui realizata o schimbare importanta de management: nu vor mai trebui sa existe problemele si obiectivele Furnizorului sau ale Producatorului sau ale Clientului, ci problemele si obiectivele Furnizorului, Producatorului si Clientului, probleme care vor fi rezolvate, si unele si altele, intr-o optica de logistica integrata si intotdeauna orientata catre Sistemul National.

Fiecare organizare logistică este unică in felul ei. Totuşi, departamentele logistice de succes se ghidează după o serie de principii esenţiale, valabile indiferent de sectorul de activitate, tipul firmei şi poziţionarea geografică. Aceste principii sunt :

Preview document

Suport curs logistică - Pagina 1
Suport curs logistică - Pagina 2
Suport curs logistică - Pagina 3
Suport curs logistică - Pagina 4
Suport curs logistică - Pagina 5
Suport curs logistică - Pagina 6
Suport curs logistică - Pagina 7
Suport curs logistică - Pagina 8
Suport curs logistică - Pagina 9
Suport curs logistică - Pagina 10
Suport curs logistică - Pagina 11
Suport curs logistică - Pagina 12
Suport curs logistică - Pagina 13
Suport curs logistică - Pagina 14
Suport curs logistică - Pagina 15
Suport curs logistică - Pagina 16
Suport curs logistică - Pagina 17
Suport curs logistică - Pagina 18
Suport curs logistică - Pagina 19
Suport curs logistică - Pagina 20
Suport curs logistică - Pagina 21
Suport curs logistică - Pagina 22
Suport curs logistică - Pagina 23
Suport curs logistică - Pagina 24
Suport curs logistică - Pagina 25
Suport curs logistică - Pagina 26
Suport curs logistică - Pagina 27
Suport curs logistică - Pagina 28
Suport curs logistică - Pagina 29
Suport curs logistică - Pagina 30
Suport curs logistică - Pagina 31
Suport curs logistică - Pagina 32
Suport curs logistică - Pagina 33
Suport curs logistică - Pagina 34
Suport curs logistică - Pagina 35
Suport curs logistică - Pagina 36
Suport curs logistică - Pagina 37
Suport curs logistică - Pagina 38
Suport curs logistică - Pagina 39
Suport curs logistică - Pagina 40
Suport curs logistică - Pagina 41
Suport curs logistică - Pagina 42
Suport curs logistică - Pagina 43
Suport curs logistică - Pagina 44
Suport curs logistică - Pagina 45
Suport curs logistică - Pagina 46
Suport curs logistică - Pagina 47
Suport curs logistică - Pagina 48
Suport curs logistică - Pagina 49
Suport curs logistică - Pagina 50
Suport curs logistică - Pagina 51
Suport curs logistică - Pagina 52
Suport curs logistică - Pagina 53
Suport curs logistică - Pagina 54
Suport curs logistică - Pagina 55
Suport curs logistică - Pagina 56
Suport curs logistică - Pagina 57
Suport curs logistică - Pagina 58
Suport curs logistică - Pagina 59
Suport curs logistică - Pagina 60
Suport curs logistică - Pagina 61
Suport curs logistică - Pagina 62
Suport curs logistică - Pagina 63
Suport curs logistică - Pagina 64
Suport curs logistică - Pagina 65
Suport curs logistică - Pagina 66
Suport curs logistică - Pagina 67
Suport curs logistică - Pagina 68
Suport curs logistică - Pagina 69
Suport curs logistică - Pagina 70
Suport curs logistică - Pagina 71
Suport curs logistică - Pagina 72
Suport curs logistică - Pagina 73
Suport curs logistică - Pagina 74
Suport curs logistică - Pagina 75
Suport curs logistică - Pagina 76
Suport curs logistică - Pagina 77
Suport curs logistică - Pagina 78
Suport curs logistică - Pagina 79
Suport curs logistică - Pagina 80
Suport curs logistică - Pagina 81
Suport curs logistică - Pagina 82
Suport curs logistică - Pagina 83
Suport curs logistică - Pagina 84
Suport curs logistică - Pagina 85
Suport curs logistică - Pagina 86
Suport curs logistică - Pagina 87
Suport curs logistică - Pagina 88
Suport curs logistică - Pagina 89
Suport curs logistică - Pagina 90
Suport curs logistică - Pagina 91
Suport curs logistică - Pagina 92
Suport curs logistică - Pagina 93
Suport curs logistică - Pagina 94
Suport curs logistică - Pagina 95
Suport curs logistică - Pagina 96
Suport curs logistică - Pagina 97

Conținut arhivă zip

  • Suport Curs Logistica.doc

Alții au mai descărcat și

Logică juridică -

Ideea de juridic conoteaza lege, norma, regula, instructiune s.a.m.d. Ideea de logica conoteaza aceleasi elemente, cu dubla precizare ca, pe de...

Logica Juridică

Termenul de “logică” sau “logic” trimite de obicei la gândirea corectă, cu deosebire, la regulile gândirii corecte. Rezonanţa conotativă asociată...

Logică

Cea mai importanta preocupare de logica o reprezinta studiul argumentelor. Argument = un demers teoretic prin care , din anumite propozitii numite...

Managementul Sistemului Logistic al Organizațiilor Agroalimentare

CAPITOLUL I SISTEMUL LOGISTIC AGROALIMENTAR 1.1. Definire, istoric şi funcţiile sistemului logistic agroalimentar În ultimul timp au apărut o...

Dreptul Contractual

Marile sisteme juridice mondiale CAPITOLUL 1 Familia juridică: definiţie Este posibil de a grupa orînduirile juridice din lumea contemporană în...

Logistică

Partea I – Fundamente teoretice Autor: lector univ. dr. Liviu Ciucan-Rusu Cuvânt înainte Înainte de a intra în dezbaterea problematicii...

Introducere în logistica industrială

O definiţie moderna a logisticii Dezvoltarea logisticii industriale U.S.A. – ani ’50 Introducerea calculatoarelor electronice Scenariul...

Te-ar putea interesa și

Îmbunătățirea Activității de Transport și Efectele Acesteia asupra Performanțelor Logisticii de Aprovizionare

INTRODUCERE Termenul de logistică a fost utilizat prima oară în vocabularul militar, în timpul războiului, şi desemna activităţile de...

Crearea unei rețele de distribuție pentru un produs nou pe piața din România - Deodorantul Infasil din Italia

Capitol 1 Produsul şi piaţa 1.1 Prezentarea produsului Înainte de a prezenta produsul ales de noi pentru a-i realiza o reţea de distribuţie,...

Conceptul de logistică

Introducere „Logistica este acea parte a procesului de furnizare a produsului care planifica, implementeaza si controleaza fluxul si depozitarea...

Planului de transport de la importator până la clientul final - studiu caz

Introducere Spre deosebire de termenul “logistică”, care este relativ puțin cunoscut din punct de vedere economic de către populație, termenul...

Planului de transport de la furnizor până în depozit

Introducere Transportul este un domeniu al activităților economice sociale. În acest fel, cu ajutorul vehiculelor speciale sau a facilităților pe...

Analiza sistemului logistic la întreprinderea SC Avangard Bar SRL

Capitolul 1. Introducere Avangard Bar are ca obiect principal de activitate conform clasificarii codului CAEN 5630 - Baruri si alte activitati de...

Analiza și evaluarea operațiunilor logistice ale SC Quadrant Amroq Beverages SRL - Pepsico

Cap. 1. PREZENTAREA FIRMEI SC QUADRANT AMDROQ BEVERAGES SRL - PEPSICO 1.1. Date de identificare Quadrant Amroq Beverages are sediul in Bucuresti,...

Analiza sistemului logistic la întreprinderea SC Roccafranca România SRL

1. Introducere S.C. Roccafranca România S.R.L a fost înfiinţată în anul 1999 cu capital majoritar străin, ca filială a Roccafranca S.P.A. Italia,...

Ai nevoie de altceva?