Audit Intern

Curs
8.2/10 (6 voturi)
Domeniu: Management
Conține 9 fișiere: doc
Pagini : 103 în total
Cuvinte : 46513
Mărime: 256.35KB (arhivat)
Publicat de: Florin Pîrvu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marin Ionescu
A fost prezentat in cadrul "Universitatii Spiru Haret

Extras din curs

Istoricul aparitiei auditului intern în România

În România, introducerea auditului intern este de dată relativ recentă şi se încadrează în efortul general de modernizare a managementului financiar, atât în sectorul privat, cât şi în cel public.

De asemenea, trebuie precizat că introducerea auditului intern în sectorul public nu înseamnă adaptarea la particularităţile economiei româneşti a acquis-ului comunitar, pentru simplul motiv că în domeniul auditului intern acesta nu există. în acelaşi timp nu înseamnă nici adaptarea cadrului normativ şi procedural specific auditului intern din una dintre ţările membre, dat fiind faptul că nici acesta nu corespunde conceptelor actuale ale auditului intern şi cotrolului intern. în mod concret Comisia Europeană a considerat că ţările candidate reprezintă un teren fertil pentru a dezvolta aceste concepte şi a dezvoltat împreună cu acestea o construcţie instituţională adecvată imple¬mentării în practică a acestora. în momentul de faţă Comisia Europeană se află în faza de evaluare a rezultatelor acestui proces de implementare pentru a aduce corecţiile necesare pentru eficientizarea acestei activităţi.

Acest mod de abordare a problemei a avantajat ţările candidate care au acţionat cu simţ de răspundere pentru dezvoltarea sistemelor de audit intern, situându-le în acest moment înaintea multor ţări membre, cel puţin din punctul de vedere al cadrului normativ şi procedural, dar şi al existenţei instituţiilor necesare funcţionării acestor sisteme.

România s-a înscris în acest proces, iniţial prin elaborarea OG nr. 119/1999 privind auditul intern şi controlul financiar preventiv, care, cu toate că nu a corespuns pe deplin cerinţelor noului concept de audit intern, a reprezentat un important pas înainte.

A urmat o perioadă de studiu al modului de abordare a problematicii de către celelalte ţări candidate, al cerinţelor Comisiei Europene, al bunei practici a unor ţări membre şi al evoluţiei conceptului de audit intern pe plan internaţional. Astfel s-au reuşit definirea conceptului de audit intern - definiţie acceptată de mediul internaţional al auditorilor intern - înţelegerea raportului de complementaritate dintre auditul intern şi controlul intern, a organizării, a rolului şi a plusului de valoare pe care auditul intern trebuie să-1 aducă organizaţiei.

Legea nr. 672/2002 privind auditul public intern, în baza căreia entităţile publice îşi organizează activitatea de audit intern, reglementează toate aceste aspecte, România având în acest moment un cadru normativ adecvat, acceptat de Comisia Europeană şi armonizat cu sistemele similare din ţările candidate.

Lucrarea Auditul intern îşi propune, printr-o abordare analitică, să aducă clarificări pentru înţelegerea mai bună a conceptelor şi domeniilor pe care acesta le acoperă, legăturile şi complementaritatea dintre auditul intern şi auditul extern, controlul intern, controlul extern, inspecţia şi consultanţa.

în practică, autorul insistă pe o serie de elemente specifice pentru desfăşurarea misiunii de audit intern, şi anume:

• analiza şi evaluarea riscurilor asociate activităţilor;

• managementul riscurilor;

• guvernanta corporatistă care introduce transparenţă în actul conducerii;

• valoarea adăugată a muncii de audit intern;

• implementarea conceptului „one single audit";

• creşterea rolului preventiv al auditului intern în cultura organizaţiilor;

• înţelegerea şi implementarea în totalitate a standardelor de audit intern;

• necesitatea aplicării cu rigurozitate a practicii sănătoase sau a bunei practici recunoscute în domeniu şi altele.

O problema majoră a implementării funcţiei de audit intern dezbătută în lucrare o reprezintă faptul că planificarea, pregătirea şi derularea misiunilor trebuie să se realizeze tot mai mult pe baza analizei şi evaluării riscurilor asociate activităţilor desfăşurate în interiorul organizaţiilor şi mai puţin pe intuiţia managerilor, controlorilor sau auditorilor.

Activitatea de evaluare a riscurilor din cadrul entităţilor, completată de cunoaşterea şi înţelegerea standardelor internaţionale, cu preocupare pentru adăugarea de valoare a muncii lor, reprezintă piatra de temelie a atingerii obiectivelor şi performanţelor AUDITULUI INTERN.

Scopul principal al activităţii auditorilor interni îl formează responsabilizarea atât a managementului pentru realizarea ţintelor pe care le are în faţă, cât şi a tuturor celorlalţi executanţi din interiorul organizaţiei, -aspect care poate fi atins numai prin urmărirea existenţei, formalizării şi actualizării sistematice a procedurilor interne şi a modului de implementare a lor in practică.

Autorul lucrării apreciază că, dacă etapa de decantare a activităţilor

specifice de control intern şi de audit intern s-a înfăptuit şi este pe un drum bun, aceasta negreşit va fi urmată de o etapă de consolidare a acestor activităţi, materializată prin creşterea calităţii muncii auditorilor interni şi extinderea activităţii la structurile teritoriale.

Din evaluările efectuate până în prezent autorii consideră că există un inceput bun care trebuie susţinut cu tot efortul din partea tuturor responsabililor, în primul rând de manageri, care trebuie să perceapă auditul intern ca fiind de aceeaşi parte a „baricadei", şi nu ca pe un „nou control",ci ca pe un ajutor, un sprijin competent şi independent pentru atingerea ţintelor organizaţiei.

Rapoartele de audit intern, reprezintă ,, adevărate cărţi de vizită ale entitaţii", care vor fi avute în vedere, analizate, studiate de reprezentanţii Curţii de Conturi, organismelor financiare internaţionale, Comisiei Europene ş.a. Din aceste motive, calitatea rapoartelor de audit intern are o importanţă deosebită şi ea depinde de competenţa şi profesionalismul auditorilor interni, de relaţia acestora cu managementul general, managementul nivelurilor structurale şi executanţii. în acest sens, lucrarea de faţă se constituie într-un îndrumar pentru implementarea şi eficientizarea funcţiilor auditului intern în viaţa organizaţiilor.

În România, în acest domeniu considerăm că lucrarea Auditul intern este o premieră şi încearcă să abordeze şi în mare parte să clarifice elementele care conduc încă la confuzii privind rolul şi funcţionalitatea controlului intern şi auditului intern. Desigur că această lucrare se impune să fie susţinută şi de alte lucrări care să dezvolte standardele naţionale şi practica sănătoasă recunoscută pe plan internaţional.

Un sprijin important pentru dezvoltarea teoretică a activităţii de audit intern este aşteptat din mediul academic, unde, începând cu anul universitar 2003-2004, au fost introduse în programele de studiu universitare disciplinele de control intern şi audit intern, dar desigur că acestea necesită un timp pentru a se impune în cultura universitară şi implicit în cultura organizaţiilor

Preview document

Audit Intern - Pagina 1
Audit Intern - Pagina 2
Audit Intern - Pagina 3
Audit Intern - Pagina 4
Audit Intern - Pagina 5
Audit Intern - Pagina 6
Audit Intern - Pagina 7
Audit Intern - Pagina 8
Audit Intern - Pagina 9
Audit Intern - Pagina 10
Audit Intern - Pagina 11
Audit Intern - Pagina 12
Audit Intern - Pagina 13
Audit Intern - Pagina 14
Audit Intern - Pagina 15
Audit Intern - Pagina 16
Audit Intern - Pagina 17
Audit Intern - Pagina 18
Audit Intern - Pagina 19
Audit Intern - Pagina 20
Audit Intern - Pagina 21
Audit Intern - Pagina 22
Audit Intern - Pagina 23
Audit Intern - Pagina 24
Audit Intern - Pagina 25
Audit Intern - Pagina 26
Audit Intern - Pagina 27
Audit Intern - Pagina 28
Audit Intern - Pagina 29
Audit Intern - Pagina 30
Audit Intern - Pagina 31
Audit Intern - Pagina 32
Audit Intern - Pagina 33
Audit Intern - Pagina 34
Audit Intern - Pagina 35
Audit Intern - Pagina 36
Audit Intern - Pagina 37
Audit Intern - Pagina 38
Audit Intern - Pagina 39
Audit Intern - Pagina 40
Audit Intern - Pagina 41
Audit Intern - Pagina 42
Audit Intern - Pagina 43
Audit Intern - Pagina 44
Audit Intern - Pagina 45
Audit Intern - Pagina 46
Audit Intern - Pagina 47
Audit Intern - Pagina 48
Audit Intern - Pagina 49
Audit Intern - Pagina 50
Audit Intern - Pagina 51
Audit Intern - Pagina 52
Audit Intern - Pagina 53
Audit Intern - Pagina 54
Audit Intern - Pagina 55
Audit Intern - Pagina 56
Audit Intern - Pagina 57
Audit Intern - Pagina 58
Audit Intern - Pagina 59
Audit Intern - Pagina 60
Audit Intern - Pagina 61
Audit Intern - Pagina 62
Audit Intern - Pagina 63
Audit Intern - Pagina 64
Audit Intern - Pagina 65
Audit Intern - Pagina 66
Audit Intern - Pagina 67
Audit Intern - Pagina 68
Audit Intern - Pagina 69
Audit Intern - Pagina 70
Audit Intern - Pagina 71
Audit Intern - Pagina 72
Audit Intern - Pagina 73
Audit Intern - Pagina 74
Audit Intern - Pagina 75
Audit Intern - Pagina 76
Audit Intern - Pagina 77
Audit Intern - Pagina 78
Audit Intern - Pagina 79
Audit Intern - Pagina 80
Audit Intern - Pagina 81
Audit Intern - Pagina 82
Audit Intern - Pagina 83
Audit Intern - Pagina 84
Audit Intern - Pagina 85
Audit Intern - Pagina 86
Audit Intern - Pagina 87
Audit Intern - Pagina 88
Audit Intern - Pagina 89
Audit Intern - Pagina 90
Audit Intern - Pagina 91
Audit Intern - Pagina 92
Audit Intern - Pagina 93
Audit Intern - Pagina 94
Audit Intern - Pagina 95
Audit Intern - Pagina 96
Audit Intern - Pagina 97
Audit Intern - Pagina 98
Audit Intern - Pagina 99
Audit Intern - Pagina 100
Audit Intern - Pagina 101
Audit Intern - Pagina 102
Audit Intern - Pagina 103

Conținut arhivă zip

  • 1.doc
  • 2.doc
  • 3.doc
  • 4.doc
  • 5.doc
  • 6.doc
  • 7.doc
  • 8.doc
  • 9.doc

Alții au mai descărcat și

Securitatea și sănătate în muncă

CURSUL NR. 1 LEGISLAŢIA UNIUNII EUROPENE PRIVIND SECURITATEA ŞI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ Uniunea Europeana (UE) reprezintă rezultatul eforturilor...

Realizarea și Utilizarea Graficelor de Control a Procesului

Acest caz a fost pregătit ca material pentru discuţie în clasă şi nu pentru a reflecta o abordare ineficientă a unei situaţii administrative....

Managementul Inovării

MANAGEMENTUL INOVĂRII Obiectivele cursului Orice activitate economică implică utilizarea de resurse financiare, umane, informaţionale, materiale...

Prelucrarea statistică a rezultatelor experimentale

Abordarea acestui domeniu necesita unele cunostinte prealabile atat de calcul al probabilitatilor cat si de statistica. Cele doua discipline...

Management Internațional

MODULUL I DIMENSIUNEA INTERNAŢIONALĂ A MANAGEMENTULUI Capitolul 1 (Unitatea de curs 1): Evoluţia managementului Capitolul 2 (Unitatea de curs...

Conspect examen management operațional

Programarea agregat – constituie -concretizare a cererii pe tipuri reprezentative de produse/grupe de produse, care reflecta nevoile...

Managementul Serviciilor

În literatura de specialitate s-au exprimat diferite opinii privind conţinutul şi sfera de cuprindere a managementului, definiţiile fiind mai...

Management Strategic în Administrația Publică

Management strategic si management operational Management strategic „Fa lucrul potrivit!” - Identificarea posibilitatilor - Selectarea...

Te-ar putea interesa și

Auditul Contului de Execuție Bugetară la Primăria Bucerdea Grânoasă

Motto: Deviza auditorilor interni: „progres prin împărtăşirea cunoştinţelor” INTRODUCERE La elaborarea acestei lucrări de cercetare am studiat...

Auditul intern al activității de creditare în contextul crizei economice

În prezent, sistemul bancar este în plină schimbare. Principalul motiv al acestui proces îl reprezintă criza economică actuală, însă există și o...

Auditul Intern și Valoarea Adăugată

INTRODUCERE Termenul de audit provine din limba latină de la cuvântul audit-auditare, care are semnificaţia „a asculta”, dar despre audit se...

Managementul Activității de Audit Intern la Nivelul unei Instituții Publice

Capitolul I Caracterizarea activităţii de audit intern la nivelul unei instituţii publice 1.1. Conceptul de audit intern si rolul său in cadrul...

Planificarea Misiunii de Audit Intern

Capitolul I - Audit intern 1.1. Scurt istoric al auditului intern „Auditul, înseamnă examinarea de către o persoana competentă si independentă a...

Audit Intern

CAPITOLUL I NOŢIUNI DE BAZĂ PRIVIND AUDITUL INTERN 1.1 Conceptul privind auditul intern Auditul reprezintă examinarea de către o persoană...

Auditul intern în activitatea de creditare bancară

CAPITOLUL 1. ACTIVITATEA DE AUDIT 1.1 Consideratii etimologice si evolutioniste privind auditul 1.2 Definitii 1.1 . Consideratii etimologice...

Contribuția Auditului Intern în Guvernanța Corporativă și Managementul Riscului

Introducere Conceptul de guvernare nu este nou, el a apărut şi a căpătat valenţe noi odată cu dezvoltarea civilizaţiei. El poate fi întâlnit la...

Ai nevoie de altceva?