Diagnosticare strategică

Curs
6.8/10 (6 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 8418
Mărime: 91.82KB (arhivat)
Publicat de: Georgiana Nistor
Puncte necesare: 0
FACULTATEA DE MANAGEMENT, suport de curs

Extras din curs

1.1. Caracteristici tipologice ale firmei investigate

Aceasta faza are drept continut evidentierea principalelor elemente de diferentiere si localizare a firmei într-un anumit context local, national si international, precum: denumire, act normativ de înfiintare, obiect de activitate, particularitati ale proceselor de aprovizionare, productie si vânzare, particularitati ale relatiilor cu organisme financiar-bancare s.a.m.d.

Societatea comerciala UTILAJUL este o societate pe actiuni, înfiintata în anul 1990, în baza legii 15/1990 cu privire la transformarea întreprinderilor de stat în societati comerciale si regii autonome; capitalul social este de 40.591.000 mii lei (1.623.640 actiuni a câte 25.000 lei actiunea ).Sediul se afla în orasul K, situat într-un judet din sudul României. Este cea mai importanta întreprindere din aceasta zona, cu capital majoritar de stat. Actionariatul are urmatoarea structura:

- AVAS – 76%

- SIF – 18%

- PAS – 6%

Obiectul de activitate: producerea si comercializarea de echipamente complexe destinate unor întreprinderi din industrie, constructii, transporturi si agricultura.

Principalii furnizori sunt întreprinderi siderurgice (pentru tabla), întreprinderi constructoare de masini (pentru unele componente electrice si electronice ), întreprinderi chimice (pentru vopseluri si lacuri).

Clientii firmei sunt întreprinderi cu capital privat (» 15%), companii nationale si întreprinderi cu capital majoritar de stat (» 85%).

Concurenta este data de firme cu profil de fabricatie similar, situate în Transilvania (2), Moldova (1), Dobrogea (1) si Muntenia (1). Firma are cont deschis la Banca Comerciala Româna.

1.2. Situatia economico-financiara a firmei

În aceasta a II-a faza a etapei de documentare preliminara este prezentata, în dinamica, situatia economico-financiara a firmei investigate, tinându-se cont de urmatoarele aspecte:

- Intervalul de timp la care se refera indicatorii si indicii prezentati trebuie sa fie suficient de mare pentru a facilita conturarea unor concluzii pertinente. În opinia noastra aceasta “se întinde” pe 3-5 ani , adica intervalul de timp pentru care se „construieste” strategia firmei. (Se stie foarte bine ca rezultatele diagnosticarii sunt valorificate în proiectii strategice realiste , alaturi de studiile de marketing, studiile ecologice ori strategia nationala ).

- Evidentierea situatiei economico-financiare se realizeaza cu ajutorul unui sistem de indicatori si indici. Indicatorii se regasesc în urmatoarele doua grupe principale: indicatori de volum (cantitativi), precum: capitalul social, capacitatea de productie, activele totale, activele fixe si circulante, veniturile, cheltuielile, profitul brut si net, cifra de afaceri, productia marfa fabricata, numar salariati, fond de salarii, stocuri, datorii, creante, costuri de productie etc. ; indicatori de eficienta (calitativi), respectiv: productivitatea muncii, salariul mediu, ratele rentabilitatii, viteza de rotatie a activelor circulante, cheltuieli la 1000 lei cifra de afaceri, solvabilitatea, lichiditatea generala si partiala s.a.

- Pentru evidentierea în dinamica a situatiei economico-financiare a firmei, a performantelor acesteia recomandam folosirea indicilor (raporturi între doua marimi ale aceluiasi indicator), determinati în urmatoarele ipostaze:

- (realizat t-3 sau t-2 sau t-1/realizat t-2 sau t-1) x 100

- (realizat t-3 sau t-2 sau t-1/previzionat t-3 sau t-2 sau t-1) x 100

- (previzionat t-3 sau t-2 sau t-1/previzionat t-2 sau t-1) x 100

- Exprimarea indicatorilor de volum (obiective sau rezultate) se poate realiza în preturi curente sau preturi comparabile. Pentru eliminarea influentelor inflationiste exprimarea în dolari sau euro este cea mai indicata.

- Principala sursa informationala utilizata pentru determinarea (evidentierea) nivelului rezultatelor si obiectivelor, la nivel de an, semestru ori trimestru este bilantul contabil. Acestuia i se adauga bugetul de venituri si cheltuieli si, dupa caz, bugetele întocmite si lansate la nivel de centre de gestiune.

- Este recomandabila apelarea si a altor surse informationale, precum raportarile statistice, documente cu caracter intern etc. care permit identificarea nivelului previzionat si realizat al unor indicatori economici, financiari, sociali, de natura tehnica si tehnologica, de calitate si competitivitate s.a.m.d.

Data fiind importanta deosebita a performantelor economice în aprecierea potentialului de viabilitate al firmei dar si în economia diagnosticarii, prezentam, în continuare , cele mai semnificative ipostaze ale acestora si mecanismele de fundamentare.

- Performantele economice – consecinta a „prestarii” unui management performant – vizeaza atingerea unor niveluri cât mai ridicate, fata de obiective, concurenta si situatia din anii precedenti, ale unor rezultate masurabile prin indicatori de volum (cantitativi) si de eficienta (calitativi).

Prezentam, în continuare, continutul acestora, cu precizarea ca ne-am referit la cele mai semnificative aspecte, pe care managerii trebuie sa le stapâneasca întrucât opereaza cotidian cu ele.

Principalii indicatori ce reflecta obiectivele si rezultatele obtinute

- Indicatori de volum

- de eforturi

- capacitatea de productie respectiv productia maxima ce poate fi obtinuta în anumite conditii tehnice, tehnologice, organizatorice, umane etc.

- patrimoniul reflecta valoarea economica a firmei, capacitatea acesteia de a face fata necesitatilor financiare la un moment dat

- costurile exprima totalitatea cheltuielilor ocazionate de obtinerea productiei – cheltuieli directe (materii prime si materiale directe, salarii directe) si indirecte (cheltuieli cu întretinerea si functionarea utilajelor, cheltuieli de administrare a sectiilor si a întreprinderii etc.)

- numarul de salariati, respectiv necesarul sau existentul de personal (muncitori direct si indirect productivi, tehnic, economic, alte specialitati si administrativ)

- fondul de salarii reprezinta cheltuielile cu manopera directa si indirecta (pentru muncitori direct productivi, indirect productivi si personalul TESA)

- stocurile sunt active circulante regasite în materii prime si materiale, productie în curs de executie, produse finite, datorii

- de efecte

- productia fizica, exprimata în unitati naturale sau natural-conventionale

- productia marfa fabricata, indicator de calcul determinat ca produs între productia fizica si preturile de vânzare

- veniturile (în principal cifra de afaceri), ce cuprind:

- venituri din exploatare

- venituri exceptionale

- venituri financiare

- profitul brut, obtinut ca diferenta între cifra de afaceri si costurile de productie

- valoarea adaugata (alcatuita atât din eforturi – cheltuieli cu personalul, impozite, taxe, cheltuieli financiare, amortizare – cât si din efecte – profitul)

- indicatori calitativi (de eficienta)

Se determina ca raport intre doi indicatori cantitativi, (unul de eforturi pe unul de efecte sau invers).

- productivitatea muncii

Cea mai uzuala forma a eficientei este productivitatea muncii, definita ca rodnicie a muncii omenesti în procesele de producere a bunurilor.

Principalele forme pe care le îmbraca productivitatea muncii se delimiteaza dupa mai multe criterii, între care mai importante sunt:

a) esalonul organizatoric

Preview document

Diagnosticare strategică - Pagina 1
Diagnosticare strategică - Pagina 2
Diagnosticare strategică - Pagina 3
Diagnosticare strategică - Pagina 4
Diagnosticare strategică - Pagina 5
Diagnosticare strategică - Pagina 6
Diagnosticare strategică - Pagina 7
Diagnosticare strategică - Pagina 8
Diagnosticare strategică - Pagina 9
Diagnosticare strategică - Pagina 10
Diagnosticare strategică - Pagina 11
Diagnosticare strategică - Pagina 12
Diagnosticare strategică - Pagina 13
Diagnosticare strategică - Pagina 14
Diagnosticare strategică - Pagina 15
Diagnosticare strategică - Pagina 16
Diagnosticare strategică - Pagina 17
Diagnosticare strategică - Pagina 18
Diagnosticare strategică - Pagina 19
Diagnosticare strategică - Pagina 20
Diagnosticare strategică - Pagina 21
Diagnosticare strategică - Pagina 22
Diagnosticare strategică - Pagina 23
Diagnosticare strategică - Pagina 24
Diagnosticare strategică - Pagina 25
Diagnosticare strategică - Pagina 26
Diagnosticare strategică - Pagina 27
Diagnosticare strategică - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Diagnosticare Strategica.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Diagnostic

CAP.2 ANALIZA DIAGNOSTIC Diagnosticul unei firme urmareste descrierea modului de functionare si stabilirea tendintelor de evolutie ale...

Managementul IMM-urilor

1.1 Premisele managementului intreprenorial Abordarea managementului intreprenorial se poate realize in mai multe moduri. Premisele la care se...

Managementul Serviciilor Publice

CAPITOLUL 1 NOŢIUNI DE BAZĂ SI CONCEPTE PRINCIPALE UTILIZATE ÎN MANAGEMENTUL SERVICIILOR PUBLICE 1.1 Caracteristici, orientări şi concepte...

Fundamentele managementului organizațional

1.1.1. Definirea ştiinţei managementului Managementul, ca ştiinţă, s-a cristalizat relativ recent, prin eforturile depuse de un mare număr de...

Management

Conceptul de management cunoaste 3 acceptiuni: activitate, grup de oameni care conduc o întreprindere si stiinta. Termenul de “management” este...

Tipuri de manageri

Tipuri de manageri Modul de a concepe si realiza procesele si relatiile manageriale, actiunile si comportamentul utilizat cu precadere de catre...

Managementul Organizației

1.1 Definiţii Cazul, ca modalitate de exemplificare a unor situaţii manageriale, reprezintă o situaţie concretă, puternic contextualizată, un...

Tehnica desfășurării operațiunilor precontractuale

Tehnica desfasurarii operatiunilor precontractuale CEREREA DE OFERTA (en. inquiry) Reprezinta manifestarea de vointa a unei firme (a unui...

Te-ar putea interesa și

Proiect reglarea și corectarea automată a luminilor de întâlnire

Capitolul I PREZENTAREA GRUPULUI DACIA - RENAULT 1.1. ISTORIC DACIA 1.1.1. Începuturile Născută ca fabrica de piese de avion în 1943,...

Diagnosticarea strategică în cadrul firmei SC Domand CAȘ SRL

INTRODUCERE Transformările produse în economia românească după 1990 au determinat mutații importante mai ales la nivel de organizație. Acestea...

Strategii la SC Petrom SA

CAPITOLUL I STRATEGIA ŞI MANAGEMENTUL STRATEGIC AL FIRMEI I.1. CONCEPTELE DE STRATEGIE SI MANAGEMENT STRATEGIC AL ORGANIZATIEI În conceperea şi...

Analiza Diagnostic și Perspectivele de Dezvoltare la SC Lider CMC SRL Suceava

INTRODUCTION Diagnostic analysis is a broad investigation of the main economic, technical, sociological, legal and management aspects of a...

Diagnosticarea strategică a SC Cofires Expert Consulting SRL

1. TEORII ALE ANALIZEI STRATEGICE În procesul de elaborare a unei anumite strategii economice şi de punere în aplicare a acesteia trebuie analizat...

Diagnosticarea Strategică în Cadrul Societăților Comerciale

CAPITOLUL I METODOLOGIA DE ANALIZĂ A DIAGNOSTICĂRII STRATEGICE Diagnosticarea strategică este una dintre etapele de bază ale procesului de...

Diagnosticarea strategică a CNI Coresi SA

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE 1.1 Premise Această lucrare se axează pe diagnosticarea de ansamblu Companiei Naţionale a Imprimeriilor Coresi S.A. în...

Diagnosticarea Strategică a Mediului Extern și a Mediului

Capitolul 1. Mediul economic contemporan Activitatea unei firme este influenţată de o manieră complexă de mediul înconjurător. Întreprinderea...

Ai nevoie de altceva?