Elemente de planificare strategică

Curs
9/10 (5 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 13015
Mărime: 74.40KB (arhivat)
Publicat de: Mirona Mihalache
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popa Ion

Extras din curs

Curs 2

Capitolul 1: Concepte si notiuni de baza ale planificarii strategice

Planificarea strategica ca disciplina stiintifica relativ recenta are in vedere ansamblul actiunilor prin care se previzioneaza activitatea unei organizatii indiferent de tipul acesteia. Necesitatea planificarii strategice decurge din:

a) Influenta factorilor de mediu asupra organizatiei-> aceasta influenta devine tot mai pregnanta, inclusiv in admin publica luand forma asa numitei tulburente contextuale.

b) Reactia pe care organizatia si subdiviziunile acesteia o are la factorii de mediu, de ex: modificarile aparute in subsistemele manageriale sau reactia unui comportament la un set de variabile exterioare

c) Necesitatea unei fundamentari mai riguroase a activitatilor unor organizatii publice cu atat ma mult cu cat deseori instrumentele de previzionare au caracter birocratic si mai putin functional. Planificarea strategica opereaza cu 2 notiuni fundamentale: strategia si managementul strategic.

Conceptul de strategie a aparut inca din Antichitate referindu-se la arta militara, astfel:in timpul lui Pericle se referea la calitatile oratorice ale unui comandant ptr ca ulterior sa se refere la rolul unui general. In timpul lui Alexandru Macedon, strategia avea in vedere ablilitatea unui comandant de a-si desfasura fortele astfel incat sa copleseasca opozitia si sa creeze un sitem global de guvernare. Ulterior conceptul a fost preluat in practica economica si sociala din motive diferite ptr firme si institutii publice. Astfel firmele au preluat strategia datorita pe de-o parte intensificarii concurentei intre acestea iar pe de alta parte datorita introducerii unui managemant profesionist bazat pe specialisti.

Institutile publice au fost stimulate in elaborarea si implementarea strategiilor de o crestere accentuata a nevoii de performanta dar si ptr cresterea functionalitatii de ansamblu a sistemului.

Popularizarea notiunii de strategie a fost facuta prin lucrarile unor cunoscuti specialisti ( Ansoff, Mintzberg) dar si prin contributile unor mari cabinete de consultanta (BCG, ADR)

Prima incercare de definire a strategiei a avut-o Alfred Chandler, din pacate abordarea lui avea un mare minus: confunda strategia cu procesul de elaborare a acestuia. Un alt specialist, Igor Ansoff, isi pune amprenta seminificativ asupra notiunii. Acesta introduce notiuni precum domeniul produs-piata, sinergie, vector de crestere sau avantaj competitiv.

Un alt specialist, Henri Mintzberg, priveste strategia din cateva puncte de vedere: ca un plan de actiune, ca o strategema de pacalire a unui adversar, ca un model de comportament, ca o pozitionare si ca o perceptie ( metastrategie).

Def: Strategia reprezinta ansamblul obiectivelor majore pe termen lung ale organizatiei impreuna cu modalitatile de realizare a acestora si resursele necesare in vederea obtinerii avantajului competitiv potrivt misiunii organizatei

Conceptul de management strategic a aparut relativ recent in literatura de specialitate luand insa un avant semnficativ in preocuparile specialistilor in ultimul domeniu. Parintele acestui concept este considerat Igor Ansoff.

Spre deosebire de strategie unde majoritatea specialsitilor au ajuns la un consens in ceea ce prieveste definirea sau rolul indeplinit, in cazul manag strategic situatia este diferita. Astfel: o parte a specialistilor neaga existenta acestuia considerand planificarea strategica ca singura forma adecvata de previziune. Altii considera ca cele 2 notiuni sunt similare. In timp ce un al 3-lea grup considera manag strategic o treapta superioara de evolutie a planificarii strategice.

Def: In opinia noastra, manag strategic reprezinta un salt calitativ in procesele de previzionare ce ia in considerare de-o maniera complexa relatie dintre organizatie si mediul in care aceasta functioneaza.

Diferente intre planificarea strategica si manag strategic:

1. In timp ce strategia vizeaza in special organizatia si trateaza tangential factorii de mediu, manag strategic ii abordeaza corelativ si de o maniera colistica (integrativ).

2. Manag strategic presupune si urmareste o adoptare a organizatiei la mediul din care face parte in timp ce planif strategica presupune o organizare rigida.

3. In cazul planif strategice numai manag de nivel superior (organisme participative de management- consiliul de admin, comitetul de conducere, comitetul de directie,etc) se implica in elaborarea decizilor strategice, in timp ce in cazul manag strategic se solicita participarea si implicarea tuturor angajatilor.

Curs 3

In evolutia manag strategic pot fi identificate 4 etape plecand de la forma cea mai simpla (utilizarea bugetului ca forma de panificare) si pana la cea mai complexa ( manag strategic asa cum este abordat azi).

A.Faza 1- planificarea financiara de baza:

- se caracterizeaza prin utilizarea bugetului.

- aceasta este orientat functionala si realizat pe o baza annual.

- scopul utilizarii bugetului il reprezinta realizarea unui control.

B.Faza 2-planificarea bazata pe previziune:

- spre deosebire de precedenta faza, in aceasta analiza mediukui devine mai importanta.

- resursele (tehnico-materiale, umane, informationale si financiare)

- orizontul de timp vizat este de cativa ani

- scopul planificarii este de a fundamenta un plan de crestere al organizatiei.

C.Faza 3-planificarea orientata extern:

- realizeaza si concureanza raspunsul organizatiei la factorii de mediu

- are la baza asa numitul proces de gandire strategica (proces decizional prin care se contureaza si construiesc alternative stratificate in functie de posibile actiuni ale mediului ambiant)

- flexibilitatea procesului de planificare este data de alocarea dinamica a resurselor.

D.Faza 4- managementul strategic:

-considera ultima si cea mai compleza treapta a planificarii strategice.

- organiztia isi creeaza viitorul printr-o abordare corelativa a mediului ambiant.

- se urmareste obtinerea unui avantaj competitiv.

- se pune accent pe realizarea unei flexibilitati atat structural cat si procedural.

- stabilitatea organizatiei date de un set comun de valori identemtice ptr toti angajatii.

Spre deosebire de alte concept specific planificarii strategice, in cazul managementului strategic exista o paleta mult mai larga de defintii si acceptiuni ale termenului.

Def: Prin manag strategic se intelege o noua forma de manag, bazata pe strategie prin care managerii urmeaza sa asigurare evolutia si performantele organizatiei pe termen lung, accentual punandu-se pe formulare riguroasa a strategiei, pe flexibilitatea si implementarea sistemica si eficace a proceselor strategice.

Curs 4

Strategia organizatiei cuprinde 6 componente majore: misiunea, obiectivele strategice, optiunile strategice, resursele, termenele, avantajul competitiv.

1. Misiunea Organizatiei – consta in enuntarea cuprinzatoare a scopurilor fundamentale ptr care aceasta a fost constituita si functioneaza precum si a filosofiei (conceptiei) managementului de nivel superior referitoare la modeul de derulare al activitatilor prin care se distinge de organizatiile similare si din care decurge domeniul de avtivitate

Caracteristic misiunii este faptul ca nu reprezinta o enuntare de elemente de realizat cunatificabie, ci enunturi, perspective si atitudini. Misiunea exprima ratiunea de a fi si de a crea valori ptr clienti si societate.

Necesitatea misiunii este demonstrata prin urmatoarele elemente:

- se asigura consensul de scop al membrilor organizatiei

- se genereaza un mod unitar de alocare a resurselor

- se faciliteaza stabilirea setului de obiective la nivelul organizatiei si transformarea acestora in sarcini la nivelul individului

- se specifica scopurile organizatiei si translatarea acestora in obiective astfel incat timpul si parametrii performantei sa poata si usor stabilite si controlate

- se directioneaza climatul organizational

Misiunea treabuie sa cuprinda:

- ce face organizatia-> prezentarea sintetica si concisa a obiectului de activitate

- care sunt detinatorii de interese-> indentificare stakeholderilor

- ce anume face ca aceasta organizatie sa fie unica-> justificare existentei

- care sunt valorile organizatiei-> valorile fundamentale pe care si le asuma mang superior al organizatiei.

Valorile exista in mediul inconjurator si ele ne sunt transmise prin diferite sisteme de motivare si penalizare. Valorile constituie valorile de referinta in adoptarea deciziilor.

Misiunea sintetizeaza legea existentei a organizatiei si expliciteaza viziunea ei. Viziunea organizatiei reprezinta o stare ideala, dorita in viitor, si care configureaza o dezirabila: dezv organizatiei respective.

Viziunea constituie una dintre calitatile esentiale ale liderilor. Referindu-se la misiune, Joel Arthur Baiker arata ca “viziunea fara actiune reprezinta un vis; actiunea fara viziune reprezinta numai o modalitate de a alunga plctiseala, viziunea insotita de actiune pot schimba lumea.” Viziunea de focalizeaza pe imaginea interna a organziatiei cand misiunea se focalizeaza pe imaginea externa a acesteia.

Preview document

Elemente de planificare strategică - Pagina 1
Elemente de planificare strategică - Pagina 2
Elemente de planificare strategică - Pagina 3
Elemente de planificare strategică - Pagina 4
Elemente de planificare strategică - Pagina 5
Elemente de planificare strategică - Pagina 6
Elemente de planificare strategică - Pagina 7
Elemente de planificare strategică - Pagina 8
Elemente de planificare strategică - Pagina 9
Elemente de planificare strategică - Pagina 10
Elemente de planificare strategică - Pagina 11
Elemente de planificare strategică - Pagina 12
Elemente de planificare strategică - Pagina 13
Elemente de planificare strategică - Pagina 14
Elemente de planificare strategică - Pagina 15
Elemente de planificare strategică - Pagina 16
Elemente de planificare strategică - Pagina 17
Elemente de planificare strategică - Pagina 18
Elemente de planificare strategică - Pagina 19
Elemente de planificare strategică - Pagina 20
Elemente de planificare strategică - Pagina 21
Elemente de planificare strategică - Pagina 22
Elemente de planificare strategică - Pagina 23
Elemente de planificare strategică - Pagina 24
Elemente de planificare strategică - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Elemente de Planificare Strategica.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnici Utilizate în Cadrul Planificării Strategice

INTRODUCERE Lucrarea de faţă reprezintă o analiză a subiectului pentru cercetare ce ţine de tehnicile utilizate de către manageri în procesul...

Planificare strategică în organizații

Strategia reprezinta cadrul care orienteaza alegerile ce determina natura si directia organizatiei si reprezinta viziunea asupra imaginii viitoare...

Tipologia Strategiilor Manageriale

INTRODUCERE În conceperea si fundamentarea activitatilor firmelor un rol esential îl au strategiile politice, elaborate de catre organismele...

Leadership

Competenţele unui lider: -Este conştient de cine este (self-awareness) -Formează echipe performante -Rezolvă probleme -Deţine putere şi...

Management Strategic

Doval E., Analiza strategica a mediului concurential, Editura Fundatiei Romania de Maine, 2009 1. MANAGEMENT STRATEGIC. STRATEGIA ŞI COMPONENTELE...

Leadership

LEADERSHIP elemente generale - Conceptul de leadership - Leadership versus Management - Rolurile leaderilor - Satisfacţia şi insatisfacţia...

Fundamentele Managementul Proiectelor

MODUL I - PROIECT MODUL I PROIECT 1. Introducere În mod tradiţional, proiectele sunt definite ca fiind sarcini cu caracteristici specifice....

Management General

Mutatiile majore din cadrul unei natiuni, cum sunt cele traite de societatea româneasca la cumpana dintre secolele XX si XXI, se reflecta nu...

Te-ar putea interesa și

Transparența Bugetara în Cadrul Administrației Publice Locale

INTRODUCERE Au trecut mai mult de 17 ani de când administraţia publică din România, sub imperiul noilor transformări social - politice a înţeles...

Managementul Strategic în Organizațiile Publice

Introducere M-am oprit asupra acestei teme întrucât consider strategia ca fiind factor cheie al dezvoltarii unei organizaţii, fie ea publică sau...

Relația resurse umane - logistică

1. IMPORTANTA RESURSELOR UMANE IN ORGANIZATII Managementul modern pune in centrul preocupărilor sale omul, ca principal factor al succesului...

Fundamentarea Strategiei de Comunicare în Marketing la Nivelul SC Complex Delta SRL

CAP. 1 : COMUNICAREA ÎN MARKETING – MIJLOC DE REALIZARE A OBIECTIVELOR POLITICII GLOBALE A ORGANIZATIEI ECONOMICE 1.1. Rolul comunicării în...

Reclamă vs publicitate

INTRODUCERE Publicitatea nu poate fi redusă la o teorie sau la un singur model: de fapt creaţia publicitară bazată pe explozii continue de sens,...

Elemente de planificare strategică în instituțiile publice

Cap 1. Concepte si notiuni de baza privind planificarea strategica Planificarea strategica reprezinta o disciplina stiintifica relativ recenta...

Tehnici Utilizate în Cadrul Planificării Strategice

INTRODUCERE Lucrarea de faţă reprezintă o analiză a subiectului pentru cercetare ce ţine de tehnicile utilizate de către manageri în procesul...

Deschiderea unui nou punct de lucrul al firmei Zen Sushi

INFORMAȚII ADMINISTRATIVE: Denumire: Zen Sushi Data înființării: ianuarie, 2008 Obiectivul înființării: construirea, amenajarea și punerea în...

Ai nevoie de altceva?