Managementul Proiectelor

Curs
8.8/10 (40 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 70 în total
Cuvinte : 38371
Mărime: 162.44KB (arhivat)
Publicat de: Aneta Ursu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf.dr. Irina Manolescu
Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iasi Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor Catedra de Management-Marketing

Cuprins

  1. PARTEA I : PROIECTE SI PROGRAME DE FINANTARE
  2. CAPITOLUL I. CE ESTE UN PROIECT?
  3. 1.1. Proiectele în societatea contemporana
  4. 1.2. Proces - proiect
  5. 1.3. Definitia proiectului
  6. 1.4. Elemente caracteristice
  7. 1.5. Program – proiect
  8. 1.6. De ce managementul proiectelor?
  9. 1.7. Ciclul de viata al proiectului
  10. 1.8. De ce esueaza proiectele
  11. CAPITOLUL II. PROGRAME DE FINANTARE
  12. 2.1. Tipuri de finantari
  13. 2.2. Domenii spre care se îndreapta finantarile
  14. 2.3. Derularea programelor de finantare (partial) nerambursabila
  15. 2.4. Termeni specifici
  16. 2.5. Exemple de finantari
  17. CAPITOLUL III. SCRIEREA CERERII DE FINANTARE
  18. 3.1. Pasii în elaborarea cererii de finantare
  19. 3.2. Bune practici ca antrenament „de întretinere”pentru o participare activa la proiecte
  20. 3.3. Anuntul despre licitatia de proiecte
  21. 3.4. Realizarea documentatiei
  22. 3.5. Elementele principale ale planului proiectului
  23. 3.6. Planificarea proiectelor „interne”
  24. PARTEA aIIa : IMPLEMENTAREA PROIECTULUI
  25. CAPITOLUL IV. SELECTAREA PROIECTELOR
  26. CAPITOLUL V. ORGANIZAREA PROIECTELOR
  27. 5.1. Conditiile de îndeplinit de catre Contractor
  28. 5.2. Integrarea proiectului în structura firmei
  29. CAPITOLUL VI: MANAGERUL PROIECTULUI
  30. 6.1. Trasaturi ale managerului de proiect
  31. 6.2 Selectia managerilor de proiect
  32. CAPITOLUL VII: MONITORIZAREA, CONTROLUL SI AUDITAREA PROIECTELOR
  33. CAPITOLUL VIII: FINALIZAREA PROIECTELOR
  34. CAPITOLUL IX: PROBLEME ACTUALE ALE MANAGEMENTULUI PROIECTELOR
  35. 9.1 Diferente culturale
  36. 9.2 Lobby si metode de influentare
  37. 9.3 Particularitati ale comunicarii în cadrul proiectelor
  38. 9.4. Mituri de …demitizat (sau nu…) în managementul proiectelor

Extras din curs

CAPITOLUL I. CE ESTE UN PROIECT?

1.1. Proiectele în societatea contemporana

Managementul proiectelor este o abordare relativ noua în cadrul organizatiilor. Ultimele decenii au fost marcate de cresterea rapida a utilizarii managementului proiectelor ca mijloc prin care organizatiile îsi ating obiectivele. Managementul proiectelor (MP) ofera organizatiilor instrumente puternice prin care acestea îsi îmbunatatesc abilitatile de planificare, aplicare si control, precum si modul de utilizare a oamenilor si a celorlalte resurse.

O parte importanta a dezvoltarii tehnicilor si practicilor din MP apartine domeniului militar, care a fost pus în fata unor sarcini care nu puteau fi duse la bun sfârsit prin practicile organizationale traditionale. Programele spatiale sau cele de aparare strategica sunt situatii în care s-au aplicat aceste tehnici în cadrul unor proiecte deosebit de complexe. Urmând aceste exemple, sectoarele guvernamentale nemilitare, sectorul privat industrial, agentiile de servicii publice si fundatiile au utilizat MP pentru a-si creste eficienta. Asadar, managementul proiectelor a preluat o parte din instrumentele specifice domeniului militar si le-a adaptat vietii economice si unor domenii ca sanatatea, educatia, protectia mediului etc.

MP a aparut ca urmare a tendintelor din ultimele decenii:

- cresterea exponentiala a informatiei si cunostintelor;

- cererea crescânda pentru bunuri si servicii personalizate, complexe si sofisticate;

- evolutia pietelor competitive de-a lungul întregului mapamond.

Raspunsul organizational la fortele externe nu poate lua forma unei transformari bruste de la vechi la nou. Pentru a fi un succes, tranzitia trebuie sa fie sistematica; ea însa tinde sa înceata si sinuoasa pentru cele mai multe întreprinderi. Realizarea schimbarii în organizatii reprezinta scopul aplicarii MP, si multe firme au ales proiectele pentru a pune în practica schimbarile tactice si strategice.

În general, problematica managementului proiectelor poate fi diferentiata în functie de domeniul în care se deruleaza:

- la nivelul firmelor, în special a celor din domenii ca infrastructura, telecomunicatii, constructii, informatica, show-business;

- la nivelul organizatiilor non-profit, în domenii ca educatia, sanatatea, protectia mediului.

Complexitatea crescânda a problemelor puse în fata proiectelor si cresterea rapida a numarului organizatiilor orientate pe proiecte a contribuit la profesionalizarea MP. În 1969 se înfiinteaza Institutul de MP si a atins în anii ’90 aproximativ 10.000 de membri. profesia de manager de proiect a înflorit, ceea ce a facut ca multe colegii si universitati sa ofere pregatire în acest domeniu.

1.2. Proces - proiect

Pentru o mai buna întelegere trebuie sa facem o diferentiere între notiunea de proces si notiunea de proiect.

Procesul reprezinta activitatile normale, de zi cu zi, ale unei organizatii.

Proiectul reprezinta activitatile din afara activitatilor de rutina, ceva facut pe lânga munca obisnuita de zi cu zi.

Desigur, în anumite domenii (constructii, cercetarea stiintifica sau dezvoltarea de programe informatice), munca normala, de zi cu zi, se face pe proiecte.

1.3. Definitia proiectului

Proiectele sunt atât de diverse, încât este foarte grea definirea lor.

Proiectul este o investitie de resurse pe o perioada determinata, având ca scop realizarea unui obiectiv sau a unui set de obiective precise.

Un proiect reprezinta un demers unicat, care are un început si un sfârsit clar, realizat în vederea realizarii unor teluri bine stabilite, cu respectarea anumitor parametri referitori la costuri, termene si calitate.

Un proiect este constituit dintr-un ansamblu de persoane si alte resurse grupate temporar pentru realizarea unui anumit obiectiv, de regula într-o perioada de timp data si cu utilizarea unui buget fixat. Proiectele sunt asociate în general cu produse si proceduri care sunt realizate pentru prima data ori cu proceduri cunoscute, dar modificate.

Un proiect este caracterizat de resurse dedicate, de un punct unic de responsabilitate, de limite clare în care se pot încadra resursele si rezultatele, de o durata limitata; reprezinta o singura sarcina (care se încheie la sfârsitul proiectului) si are obiective. Este o modalitate utila de organizare a muncii. Proiectele nu apar fara o interventie deliberata.

Cea mai simpla forma de manifestare a unui proiect este o activitate întreprinzatoare separata, care poseda obiective definite, adesea incluzând teluri în ceea ce priveste termenele, costurile si calitatea (performantele). Toate proiectele evolueaza în "cicluri de viata" asemanatoare, cu punctele de început si de sfârsit specificate; în plus, obiectivele proiectului pot fi definite din mai multe puncte de vedere: financiar, social si economic - cel mai important element fiind faptul ca telurile sunt definite, iar proiectul este finit.

Pentru a ne atinge scopurile, vom defini proiectul ca fiind:

- munca organizata pentru atingerea scopurilor sau obiectivelor propuse care necesita resurse si efort

- raspundere unica (si deci riscanta) care are un buget si o programare prealabila

- abordare unica (de aceea riscanta) care are un buget si un program de implementare.

Deci, proiectul reprezinta o însumare de activitati organizate, desfasurate în vederea atingerii unor teluri sau obiective prestabilite, care necesita resurse si efort si care reprezinta o întreprindere unica executata pe baza unui buget si a unui program.

Proiect:

= un numar de activitati desfasurate conform unei planificari, în scopul atingerii unor obiective într-un timp dat, care se termina atunci când se ating obiectivele

= o colectie de activitati înrudite, desfasurate într-o maniera organizata, cu un punct de plecare si unul de sosire clar definite, în vederea aparitiei unor rezultate dorite care sa satisfaca unele obiective bine definite

= un grup de activitati care trebuie desfasurate într-o secventa logica pentru a atinge obiectivele prestabilite de catre client.

Din nefericire, cei care se ocupa de punerea în practica a proiectelor confunda adesea proiectele cu activele, sistemele, schemele de organizare sau institutiile pe care acestea le creeaza. Aceasta creare diminueaza eficienta dezvoltarii prin metoda proiectelor, întrucât metodele si procedeele adecvate investitiei pe perioada determinata a unui proiect nu sunt neaparat adecvate exploatarii pe termen lung a activelor.

Initial, termenul de MP a fost utilizat doar pentru proiectele foarte mari, complexe si de durata, de cercetare – dezvoltare (R&D), în special în domeniul militar sau al constructiilor de nave, rafinarii, autostrazi sau baraje.

Pe masura dezvoltarii tehnicilor MP, utilizarea acestora a început sa se raspândeasca. Firmele de constructii private au gasit tehnicile MP utile chiar pentru constructii mai mici; firmele de automobile pentru dezvoltarea unor noi modele. Mai recent, ele sunt utilizate de catre firmele internationale, mai degraba de cele care ofera servicii. Campaniile publicitare, fuziunile si achizitiile de firme sunt tratate ca proiecte, iar metodele sau raspândit si în sectorul non-profit. Nunti, campanii electorale, petreceri si concerte au devenit obiectul utilizarii MP. Un ultim pas hotarâtor a fost facut în domeniul software.

Preview document

Managementul Proiectelor - Pagina 1
Managementul Proiectelor - Pagina 2
Managementul Proiectelor - Pagina 3
Managementul Proiectelor - Pagina 4
Managementul Proiectelor - Pagina 5
Managementul Proiectelor - Pagina 6
Managementul Proiectelor - Pagina 7
Managementul Proiectelor - Pagina 8
Managementul Proiectelor - Pagina 9
Managementul Proiectelor - Pagina 10
Managementul Proiectelor - Pagina 11
Managementul Proiectelor - Pagina 12
Managementul Proiectelor - Pagina 13
Managementul Proiectelor - Pagina 14
Managementul Proiectelor - Pagina 15
Managementul Proiectelor - Pagina 16
Managementul Proiectelor - Pagina 17
Managementul Proiectelor - Pagina 18
Managementul Proiectelor - Pagina 19
Managementul Proiectelor - Pagina 20
Managementul Proiectelor - Pagina 21
Managementul Proiectelor - Pagina 22
Managementul Proiectelor - Pagina 23
Managementul Proiectelor - Pagina 24
Managementul Proiectelor - Pagina 25
Managementul Proiectelor - Pagina 26
Managementul Proiectelor - Pagina 27
Managementul Proiectelor - Pagina 28
Managementul Proiectelor - Pagina 29
Managementul Proiectelor - Pagina 30
Managementul Proiectelor - Pagina 31
Managementul Proiectelor - Pagina 32
Managementul Proiectelor - Pagina 33
Managementul Proiectelor - Pagina 34
Managementul Proiectelor - Pagina 35
Managementul Proiectelor - Pagina 36
Managementul Proiectelor - Pagina 37
Managementul Proiectelor - Pagina 38
Managementul Proiectelor - Pagina 39
Managementul Proiectelor - Pagina 40
Managementul Proiectelor - Pagina 41
Managementul Proiectelor - Pagina 42
Managementul Proiectelor - Pagina 43
Managementul Proiectelor - Pagina 44
Managementul Proiectelor - Pagina 45
Managementul Proiectelor - Pagina 46
Managementul Proiectelor - Pagina 47
Managementul Proiectelor - Pagina 48
Managementul Proiectelor - Pagina 49
Managementul Proiectelor - Pagina 50
Managementul Proiectelor - Pagina 51
Managementul Proiectelor - Pagina 52
Managementul Proiectelor - Pagina 53
Managementul Proiectelor - Pagina 54
Managementul Proiectelor - Pagina 55
Managementul Proiectelor - Pagina 56
Managementul Proiectelor - Pagina 57
Managementul Proiectelor - Pagina 58
Managementul Proiectelor - Pagina 59
Managementul Proiectelor - Pagina 60
Managementul Proiectelor - Pagina 61
Managementul Proiectelor - Pagina 62
Managementul Proiectelor - Pagina 63
Managementul Proiectelor - Pagina 64
Managementul Proiectelor - Pagina 65
Managementul Proiectelor - Pagina 66
Managementul Proiectelor - Pagina 67
Managementul Proiectelor - Pagina 68
Managementul Proiectelor - Pagina 69
Managementul Proiectelor - Pagina 70

Conținut arhivă zip

  • Managementul Proiectelor.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul Proiectelor

INTRODUCERE Uniunea Europeană este o entitate politică, socială și economică, dezvoltată în Europa ce este compusă din 27 țări. Aderarea se face...

Riscurile asociate unui proiect cultural

În această lucrare am abordat teoria proiectului, aceasta fiind descrisă ca reprezentând o însuşire de activităţi limitate de timp, buget şi...

Managementul proiectelor cu finanțare europeană - plantație de zmeură

TITLUL PROIECTULUI: Plantatie de zmeura INIŢIATORUL PROIECTULUI: S.C. SANATATE DIN NATURA S.R.L Firma: Societate cu răspundere limitată Adresa...

Managementul Public în Context European

Introducere Societatea româneasca se afla într-un proces de schimbare în care toate elementele de ordin economic, social, politic, civic au...

Ciclul de viață al unui proiect

Ciclul de viata al unui proiect Propunerea si lansarea unui proiect necesita, inainte de orice, cunoasterea obiectivelor proiectului, modul de...

Managementul Proiectelor

I. Ciclul de viata al proiectului 1. Programarea • Se stabilesc liniile directoare si principiile de cooperare a UE cu o anumita tara. • Se...

Principii ale eticii - cercetări stințifice

1. Considerații generale Orice activitate de cercetare științifică implică o responsabilitate pe mai multe planuri: științifică, morală, socială,...

Managementul Proiectelor Europene

Capitolul I. Repere teoretice privind managementul proiectelor europene Introducere Dezvoltarea economica a societatii actuale la nivel European...

Te-ar putea interesa și

Aplicarea Managementului Proiectelor pentru Îmbunătățirea Activității de Transport

1. Introducere Dezvoltarea economică deosebită a tuturor ţărilor europene - în a doua jumătate a secolului al XX-lea - precum şi inevitabila...

Comunicarea în Managementul Proiectelor

ARGUMENT Lucrarea de faţă doreşte să prezinte elementele comunicării în managementul proiectelor, tipurile acesteia, necesităţile care au dus la...

Managementul calității proiectelor - studiu de caz pe măsura 3.1

INTRODUCERE Managementul proiectelor, ca idee, datează de foarte mult timp Dacă ar fi să ne gândim la toate lucrurile care s-au realizat în...

Influențe organizaționale asupra managementului de proiecte

ÎNTRODUCERE Actualitatea temei. Afirmaţia că viitorul aparţine organizaţiilor orientate pe proiecte nu constituie o exagerare. Flexibilitatea şi...

Management Sanitar

Capitolul 1 ASPECTE PRIVIND CONCEPTUL DE MANAGEMENT 1.1. Etimologia conceptului de management Folosit iniţial în ţările anglo-saxone, conceptul...

Posibilități de Perfecționare a Managementului Proiectelor de Construcții

1. Utilizarea metodei de diagnosticare şi perfecţionare a managementului proiectelor MProPerf Pe baza experienţei dobândite prin realizarea...

Managementul Proiectelor

I. Ciclul de viata al proiectului 1. Programarea • Se stabilesc liniile directoare si principiile de cooperare a UE cu o anumita tara. • Se...

Managementul Proiectelor în Activitățile financiar-contabile

Introducere Cadrul de lucru este un teren de 100 x 80 m patrati pe care proprietarul vrea o piscina de10x10 m pe proprietatea sa. Scopul consta...

Ai nevoie de altceva?