Managementul Serviciilor

Curs
9.2/10 (6 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 121 în total
Cuvinte : 55645
Mărime: 959.82KB (arhivat)
Publicat de: Emilian Simion
Puncte necesare: 0
UNIVERSITATEA ALMA MATER, SIBIU

Cuprins

  1. Capitolul 1 ROLUL ŞI LOCUL SERVICIILOR ÎN CADRUL ECONOMIEI NAŢIONALE 2
  2. 1.1.SERVICII ŞI BUNURI MATERIALE – DELIMITĂRI CONCEPTUALE 3
  3. 1.2. CONTRIBUŢII LA DEFINIREA SERVICIILOR 5
  4. 1.3. CLASIFICAREA SERVICIILOR 13
  5. 1.4. SERVICIILE ÎN ROMÂNIA, PREZENT ŞI PERSPECTIVE 16
  6. Capitolul 2 SPECIFICITATEA SERVICIILOR ŞI IMPACTUL ASUPRA MANAGEMENTULUI 32
  7. 2.1. PRESTAREA SERVICIILOR – PARTICULARITĂŢI 33
  8. 2.2. CONSUMATORUL, PARTE INSEPARABILĂ A PRESTĂRII SERVICIULUI 38
  9. 2.3. PERSONALUL FIRMEI DE SERVICII – GARANŢIA PERFORMANŢEI 42
  10. 2.4. ELEMENTELE FIZICE ŞI PERFORMANŢA SERVICIILOR 46
  11. Capitolul 3 CALITATEA ÎN SECTORUL SERVICIILOR, OBIECTIV PRIORITAR AL MANAGEMENTULUI 49
  12. 3.1. CALITATEA ÎN SECTORUL BUNURILOR MATERIALE ŞI ÎN DOMENIUL SERVICIILOR 50
  13. 3.2. PARTICULARITĂŢILE SERVICIILOR ŞI IMPACTUL ASUPRA EVALUĂRII CALITĂŢII 54
  14. 3.3. FENOMENUL N0N-CALITATE ÎN SERVICII, CAUZE ŞI PREVENIREA ACESTEIA 58
  15. Capitolul 4 PIAŢA DE SERVICII ŞI COMPOTAMENTUL CONSUMATORULUI 65
  16. 4.1. RELAŢIILE FIRMEI DE SERVICII CU PIAŢA 66
  17. 4.2. CONSUMATORUL/CLIENTUL ÎN DOMENIUL SERVICIILOR, EXIGENŢE, FACTORI DE INFLUIENŢĂ 69
  18. 4.3. STADIILE COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI 81
  19. Capitolul 5 EFICIENŢA SERVICIILOR, ŢINTA FINALĂ A MANAGEMENTULUI 90
  20. 5.1. EFICIENŢA ACTIVITĂŢII SERVICIILOR – CONŢINUT, FACTORI DE INFLUIENŢĂ 91
  21. 5.2. INDICATORI DE EFICIENŢĂ ÎN DOMENIUL SERVICIILOR 95
  22. 5.3. IMPLICAREA MANAGEMENTULUI ÎN RELAŢIA: EFICIENŢĂ-EXIGENŢA CONSUMATORULUI 110

Extras din curs

Capitolul 1

ROLUL ŞI LOCUL SERVICIILOR

ÎN CADRUL ECONOMIEI NAŢIONALE

1.1.SERVICII ŞI BUNURI MATERIALE – DELIMITĂRI CONCEPTUALE

Creşterea semnificativă a sectorului terţiar, respectiv a sectorului serviciilor, în majoritatea statelor dezvoltate, a constituit principalul factor care a impus particularizarea acestui domeniu în ştiinţa managementului.

Nevoile membrilor societăţii sunt satisfăcute, aproape în egală măsură, de bunurile oferite de ramurile producţiei materiale dar şi de sectorul producţiei de servicii. Diferenţierea dintre cele două categorii, bunuri materiale şi servicii, se face pentru a realiza definirea conceptelor, necesară în teoria economică, orice exagerare fiind periculoasă. Nu putem afirma că un sector este mai important decât celălalt analizându-le doar din punct de vedere al profitului ci trebuie să ţinem cont de faptul că ambele sectoare satisfac nevoi sociale.

În acest sens considerăm că este sugestivă ideea exprimată de Theodore Lewit atunci când îl citează pe Leo Mc Givena: „Am vândut un milion de burghie de 6 mm, nu pentru că oamenii aveau nevoie de burghie de 6 mm, ci pentru că aveau nevoie de găuri de 6 mm”1.

Aşadar, putem afirma că indiferent în ce sferă ne situăm, în cea a producţiei materiale sau a serviciilor scopul final nu este altul decât satisfacerea unor nevoi ale consumatorilor.

Specificitatea serviciilor, care conduce totuşi la o diferenţiere faţă de producţia de bunuri materiale, scoate în evidenţă anumite caracteristici ale serviciilor, care au făcut obiectul studiului a numeroşi specialişti, majoritatea acestora având opinii asemănătoare afirmând că serviciile se caracterizează prin intangibilitate, inseparabilitatea producţiei şi a consumului, variabilitatea şi perisabilitatea. De asemenea serviciile necesită un contract direct între prestatorul acestora şi clienţi şi implică o participare a utilizatorului în producerea sa2.

Analizăm în cele ce urmează aceste caracteristici:

a) Intangibilitatea serviciilor este unanim considerată ca fiind caracteristica esenţială a serviciilor, gradul de tangibilitate fiind, în ultimă instanţă, criteriul principal de deosebire a serviciilor de bunurile materiale3. Intangibilitatea serviciilor însemnează că acestea nu pot fi percepute prin cele cinci simţuri ale omului, auz, văz, gust, miros, tactil, înaintea cumpărării.

Cu toate acestea, serviciile pot avea, şi trebuie să aibă, părţile vizibile asociate serviciului cu care cumpărătorul intră în contact şi care transmit acestuia date despre firmă. Dintre aceste aşa numite „părţi vizibile” putem aminti: listele de preţuri şi anumite facilităţi, personalul de deservire, ambianţa în care se prestează serviciu, comunicaţiile, etc.

Analizând elementele vizibile, concrete ale serviciilor vom realiza importanţa acestora în efectuarea prestaţiei şi totodată, deosebirea faţă de producţia materială.

Primul contact al consumatorului cu serviciul este ambianţa în care se desfăşoară activitatea şi personalul de deservire, care oferă clientului indicii referitoare la aşteptările lui privind calitatea prestaţiei.

În cazul unui hotel, locurile de parcare, arhitectura clădirii, holul recepţiei şi nu în ultimul rând şi poate chiar mai important personalul de primire pot influienţa pozitiv sau negativ atitudinea consumatorului.

1 Painea, N., Pop, D., M., Politici de marketing, Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj – Napoca, 1998, pag. 319

2 Painea, N., Pop, D., M., Politici de marketing, Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj – Napoca, 1998, pag. 319

3 Cetină, I., Marketingul competitiv în sectorul serviciilor, Editura Teora, Bucureşti, 2001, pag. 9 3

Se poate afirma că persoana prestatorului, rămânând la exemplul hotelului, în funcţie de modul cum se comportă cu clientul influienţează calitatea serviciului aşa cum în cazul bunurilor materiale modul de prezentare, ambalare a produselor pot influienţa intenţia de cumpărare.

Comunicaţiile constituie modul în care firma care prestează serviciul transmite mesaje prin care evidenţiază partea vizibilă a serviciului şi în mod deosebit noutăţile cu care sunt întâmpinaţi clienţii. Aceste mesaje pot fi transmise de chiar firma prestatoare sau de firme specializate în publicitate şi reclame şi au un rol important în atragerea clienţilor spre serviciul oferit.

Un alt element concret al unui serviciu şi poate cel mai important deoarece este singurul care creează venit şi, implicit profit, este preţul, în timp ce toate celelalte elemente sunt purtătoare de costuri. Importanţa preţului nu constă doar în aceea că este producător de venit ci în faptul că raportul calitate-preţ este un indicator de bază care în cazul realizării unui raport optim poate asigura o atractivitate ridicată serviciului.

Faţă de cele prezentate, putem afirma că evidenţierea elementelor vizibile ale serviciului sau asocierea acestuia cu elementele tangibile pot conduce la diminuarea sentimentului de intangibilitate a serviciului aducând importante avantaje firmei prestatoare asigurând transmiterea către clientul cumpărător a datelor de identificare, şi anume:4

- aspecte ale serviciului pe care firma doreşte să le transmită (siguranţă, încredere, comunicativitate);

- un indiciu, un element concret despre un serviciu, făcându-l mai uşor de imaginat;

- construiesc o imagine de marcă, ce poate fi dezvoltată ulterior.

b) Producerea/prestarea şi consumul serviciului au loc simultan este o caracteristică importantă care realizează o deosebire a serviciilor de bunurile materiale. Astfel, bunurile materiale sunt mai întâi produse şi numai după aceea vândute şi respectiv consumate iar în cazul serviciilor prestatorul este prezent în timpul consumului.

Această caracteristică a serviciilor, de simultaneitate a producţiei şi consumului, influienţează modul de apreciere a calităţii serviciului oferit de prestator şi respectiv cumpărat de consumator, astfel:

- calitatea serviciului se poate aprecia numai în timpul consumului, uneori chiar la o anumită perioadă după;

- la cumpărarea serviciului consumatorul îşi asumă un grad de risc din punct de vedere al calităţii, în unele cazuri decizia de cumpărare fiind influienţată de opinia unor persoane care au beneficiat anterior de serviciile în cauză.

c) O altă trăsătură a serviciilor este eterogenitatea. Această caracteristică a serviciilor apare ca urmare a faptului că schimbă permanent persoana care prestează serviciul, locul şi momentul prestaţiei precum şi complexitatea serviciului, toate acestea făcând imposibilă repetarea identică a serviciului.

d) Perisabilitatea este caracteristica serviciilor care exprimă faptul că acestea nu pot fi stocate sau inventariate pentru a putea fi folosite în perioadele viitoare. Pentru diminuarea efectului negativ al acestei trăsături a serviciilor sunt necesare măsuri, din partea managementului, în vederea sincronizării cererii cu oferta, acţionându-se asupra amândurora.

Se poate acţiona fie prin preţ pentru încurajarea cererii fie prin măsuri organizatorice pentru a putea face faţă în perioadele de vârf.

Preview document

Managementul Serviciilor - Pagina 1
Managementul Serviciilor - Pagina 2
Managementul Serviciilor - Pagina 3
Managementul Serviciilor - Pagina 4
Managementul Serviciilor - Pagina 5
Managementul Serviciilor - Pagina 6
Managementul Serviciilor - Pagina 7
Managementul Serviciilor - Pagina 8
Managementul Serviciilor - Pagina 9
Managementul Serviciilor - Pagina 10
Managementul Serviciilor - Pagina 11
Managementul Serviciilor - Pagina 12
Managementul Serviciilor - Pagina 13
Managementul Serviciilor - Pagina 14
Managementul Serviciilor - Pagina 15
Managementul Serviciilor - Pagina 16
Managementul Serviciilor - Pagina 17
Managementul Serviciilor - Pagina 18
Managementul Serviciilor - Pagina 19
Managementul Serviciilor - Pagina 20
Managementul Serviciilor - Pagina 21
Managementul Serviciilor - Pagina 22
Managementul Serviciilor - Pagina 23
Managementul Serviciilor - Pagina 24
Managementul Serviciilor - Pagina 25
Managementul Serviciilor - Pagina 26
Managementul Serviciilor - Pagina 27
Managementul Serviciilor - Pagina 28
Managementul Serviciilor - Pagina 29
Managementul Serviciilor - Pagina 30
Managementul Serviciilor - Pagina 31
Managementul Serviciilor - Pagina 32
Managementul Serviciilor - Pagina 33
Managementul Serviciilor - Pagina 34
Managementul Serviciilor - Pagina 35
Managementul Serviciilor - Pagina 36
Managementul Serviciilor - Pagina 37
Managementul Serviciilor - Pagina 38
Managementul Serviciilor - Pagina 39
Managementul Serviciilor - Pagina 40
Managementul Serviciilor - Pagina 41
Managementul Serviciilor - Pagina 42
Managementul Serviciilor - Pagina 43
Managementul Serviciilor - Pagina 44
Managementul Serviciilor - Pagina 45
Managementul Serviciilor - Pagina 46
Managementul Serviciilor - Pagina 47
Managementul Serviciilor - Pagina 48
Managementul Serviciilor - Pagina 49
Managementul Serviciilor - Pagina 50
Managementul Serviciilor - Pagina 51
Managementul Serviciilor - Pagina 52
Managementul Serviciilor - Pagina 53
Managementul Serviciilor - Pagina 54
Managementul Serviciilor - Pagina 55
Managementul Serviciilor - Pagina 56
Managementul Serviciilor - Pagina 57
Managementul Serviciilor - Pagina 58
Managementul Serviciilor - Pagina 59
Managementul Serviciilor - Pagina 60
Managementul Serviciilor - Pagina 61
Managementul Serviciilor - Pagina 62
Managementul Serviciilor - Pagina 63
Managementul Serviciilor - Pagina 64
Managementul Serviciilor - Pagina 65
Managementul Serviciilor - Pagina 66
Managementul Serviciilor - Pagina 67
Managementul Serviciilor - Pagina 68
Managementul Serviciilor - Pagina 69
Managementul Serviciilor - Pagina 70
Managementul Serviciilor - Pagina 71
Managementul Serviciilor - Pagina 72
Managementul Serviciilor - Pagina 73
Managementul Serviciilor - Pagina 74
Managementul Serviciilor - Pagina 75
Managementul Serviciilor - Pagina 76
Managementul Serviciilor - Pagina 77
Managementul Serviciilor - Pagina 78
Managementul Serviciilor - Pagina 79
Managementul Serviciilor - Pagina 80
Managementul Serviciilor - Pagina 81
Managementul Serviciilor - Pagina 82
Managementul Serviciilor - Pagina 83
Managementul Serviciilor - Pagina 84
Managementul Serviciilor - Pagina 85
Managementul Serviciilor - Pagina 86
Managementul Serviciilor - Pagina 87
Managementul Serviciilor - Pagina 88
Managementul Serviciilor - Pagina 89
Managementul Serviciilor - Pagina 90
Managementul Serviciilor - Pagina 91
Managementul Serviciilor - Pagina 92
Managementul Serviciilor - Pagina 93
Managementul Serviciilor - Pagina 94
Managementul Serviciilor - Pagina 95
Managementul Serviciilor - Pagina 96
Managementul Serviciilor - Pagina 97
Managementul Serviciilor - Pagina 98
Managementul Serviciilor - Pagina 99
Managementul Serviciilor - Pagina 100
Managementul Serviciilor - Pagina 101
Managementul Serviciilor - Pagina 102
Managementul Serviciilor - Pagina 103
Managementul Serviciilor - Pagina 104
Managementul Serviciilor - Pagina 105
Managementul Serviciilor - Pagina 106
Managementul Serviciilor - Pagina 107
Managementul Serviciilor - Pagina 108
Managementul Serviciilor - Pagina 109
Managementul Serviciilor - Pagina 110
Managementul Serviciilor - Pagina 111
Managementul Serviciilor - Pagina 112
Managementul Serviciilor - Pagina 113
Managementul Serviciilor - Pagina 114
Managementul Serviciilor - Pagina 115
Managementul Serviciilor - Pagina 116
Managementul Serviciilor - Pagina 117
Managementul Serviciilor - Pagina 118
Managementul Serviciilor - Pagina 119
Managementul Serviciilor - Pagina 120
Managementul Serviciilor - Pagina 121

Conținut arhivă zip

  • Managementul Serviciilor.pdf

Alții au mai descărcat și

Managementul Resurselor Umane - Grupurile de Munca

1. Introducere Pentru a analiza grupurile din perspectiva managementului resurselor umane, respectiv influenta lor asupra procesului de luare a...

Managementul Serviciilor - Capitolul 5

5.1 Efecte cantitative şi calitative ale reabilitării şi modernizării sistemului public de alimentare cu apă şi a celui de canalizare Evaluarea...

Managementul Serviciilor

Capitolul 1 Continutul serviciilor. Evolutia gândirii economice despre servicii 1.1 Conceptul de serviciu si sector tertiar Majoritatea...

Managementul Serviciilor

În literatura de specialitate s-au exprimat diferite opinii privind conţinutul şi sfera de cuprindere a managementului, definiţiile fiind mai...

Activitatea previzională în servicii publice - metode și tehnici de prognozare

Activitatea previzională Rezultatele previziunii sunt prognozele, programele, planurile, proiectele, care, totodată constituie şi instrumente...

Serviciul asigurării de sănătate publică - comparație între Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman și Casa de Asigurări de Sănătate Vaslui

Capitolul 1 : Prezentarea Casei de Asigurari de Sanatate Teleorman si a Casei de Asigurari de sanatate Vaslui 1.1. Denumirea instituţiei, profil,...

Managementul Calității Serviciilor de Sănătate

1. PROBLEME GENERALE PRIVIND CALITATEA 28 Octombrie 2011 1. Orientări actuale privind definirea calităţii produselor şi serviciilor 2. Definiţii...

Metode de plată a furnizorilor de servicii și remunerare

Calităţile unui bun sistem de îngrijiri de sănătate (SIS) Acoperirea generală a populaţiei – în sensul ca fiecare persoană să poată beneficia de...

Te-ar putea interesa și

Managementul Serviciilor de Cazare și Alimentație Publică La Hotel Concordia

CAPITOLUL 1 SERVICIILE ŞI MANAGEMENTUL ACESTORA 1.1. Conţinutul şi sfera de cuprindere a serviciilor Evoluţia economiei moderne înscrie între...

Managementul Serviciilor Turistice la Hotel Trotuș Onești

INTRODUCERE Termenul de calitate a unui produs sau serviciu turistic reprezintă posibilitatea (capacitatea) acestuia de a satisface o nevoie...

Managementul calității serviciilor în comerț

INTRODUCERE În contextul economic actual, marcat de creşterea importanţei calităţii ca factor hotărâtor al competitivităţii întreprinderilor, tot...

Managementul Serviciilor Publice

Managementul serviciilor publice Capitolul 1.Generalitati privind managementul serviciilor publice Sectorul serviciilor se află într-o continuă...

Managementul serviciilor de utilitate publică - sistemul de management al serviciilor publice

Literatura de specialitate oferă o gamă largă de noţiuni ca: administraţie, administraţie de stat, activitate executivă,autoritate administrativă...

Managementul serviciilor de asistență socială

1. Definirea notiunilor de servicii si prezentarea caracteristicilor generale ale serviciilor Un serviciu este o activitate a carei principal...

Principii și Teorii ale Managementului Serviciilor

1. Nevoia de management al serviciilor publice Organizaţiile sunt importante deoarece reprezintă instituţiile sociale care reflectă valori...

Managementul Serviciilor Publice

-1. Concept Managementul public reprezintă ansamblul proceselor şi relaţiilor de management, bine determinate, existente între componente ale...

Ai nevoie de altceva?