Managementul Serviciilor Publice

Curs
9.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 78 în total
Cuvinte : 30824
Mărime: 135.92KB (arhivat)
Publicat de: Ioan Iosif
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dragos Dinca

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. COAUTOR DR. GEO C. CĂLUGĂRU – 21 IUNIE 2007
  3. I. MANAGEMENTUL SERVICIILOR PUBLICE:
  4. EVOLUŢII ŞI PARTICULARITĂŢI CONVERGENTE
  5. 1.1. Elemente teoretice privind abordările conceptuale ale serviciului public
  6. 1.1.1. Noţiunea de serviciu
  7. 1.1.2. Construirea noţiunii de serviciu public
  8. 1.1.3. Serviciul public în teoria interbelică
  9. 1.1.4. Tendinţe actuale în definirea serviciilor publice
  10. 1.1.5. Tipologia serviciilor publice
  11. 1.2. Abordări ale serviciului public
  12. 1.2.1. Abordarea juridică a serviciului public
  13. 1.2.2. Abordarea economică a serviciului public
  14. 1.2.3. Abordarea managerială a serviciului public
  15. 1.2.4. Abordări interdisciplinare ale serviciului public
  16. 1.2.4.1. Abordarea sociologică a serviciilor publice
  17. 1.2.4.2. Abordarea serviciilor publice din perspectiva dezvoltării durabile
  18. 1.2.4.3 Finanţele publice şi serviciul public
  19. 1.3. Accepţiunea serviciului public în Uniunea Europeană
  20. 1.4. Evidenţieri tipologice ale managementului serviciilor publice
  21. 1.4.1. Înfiinţarea serviciilor publice
  22. 1.4.2. Principii de organizare şi funcţionare a serviciilor publice
  23. 1.4.3. Forme de gestiune a serviciilor publice
  24. 1.4.4. Prestatorii de servicii publice
  25. 1.4.5. Actori implicaţi în înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice
  26. 1.4.6. Metode de management al serviciilor publice
  27. COAUTOR DR. GEO C. CĂLUGĂRU – 21 IUNIE 2007
  28. II. ADMINISTRAŢIA LOCALĂ ŞI SERVICIILE PUBLICE
  29. 2.1. Aspecte generale privind serviciile publice locale
  30. 2.2. Consideraţii legislative privind serviciile publice locale în România
  31. 2.3. Administraţia publică şi cetăţeanul
  32. 2.3.1. Roluri în materie de furnizare a serviciilor publice locale
  33. 2.3.2. Abordarea serviciului public din perspectiva utilizatorului
  34. 2.3.3.
  35. Deconcentrarea, descentralizarea şi privatizarea serviciilor publice –
  36. forme de apropiere a administraţiei de cetăţean
  37. COAUTOR DR. GEO C. CĂLUGĂRU – 21 IUNIE 2007
  38. BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ

Extras din curs

INTRODUCERE

Noţiunea de serviciu public este foarte discutată de către teoreticieni, practicieni, prestatori şi beneficiari. Întrebări de genul Când a apărut?, Ce cuprinde exact?, La ce se referă?, Care îi sunt limitele?, au reprezentat pilonii a numeroase dezbateri controversate, în strânsă legătură cu teme precum „bun comun”, „interes general”, „utilitate publică”, „grup social”, „dezvoltare generală şi locală”, teme inerente unei dezbateri asupra organizării societăţilor moderne.

Nevoile omului sunt numeroase şi variate şi se amplifică în funcţie de nivelul de dezvoltare al unei societăţi şi de gradul de cultură al fiecăreia De aceea, dezvoltarea serviciilor publice şi diversificarea acestora au fost favorizate de progresul general al societăţii care a determinat noi trebuinţe pentru populaţie, trebuinţe pe care puterea publică a fost tentată să le satisfacă din motive de interes general. În numele interesului general statul intervine pentru a asigura satisfacerea unor nevoi prin prestarea directă a unor servicii publice foarte importante sau deficitare sau intervine pentru a stimula şi susţine sectorul privat. Din aceste motive, interesul general, interesul public sau binele comun pot avea înţeles diferit de la un stat la altul sau chiar în cadrul aceluiaşi stat, de la o etapă la alta de dezvoltare Serviciile publice s-au diversificat şi extins în toate domeniile vieţii sociale, cu toate că au fost supuse unor constrângeri majore, îndeosebi prin aplicarea principiului libertăţii comerţului şi industriei

Extinderea sferei serviciilor publice a fost impusă de incapacitatea de funcţionare a mecanismelor de reglare economică şi socială, creându-se astfel un mit al statului capabil să răspundă la toate întrebările. Acest fapt a condus la solicitări de creştere a intervenţionismului şi la crearea de noi servicii publice. În acest context, statul nu mai este doar un arbitru, ci şi un gestionar al anumitor activităţi sociale. Elaborarea unor norme este completată cu prestaţii din cele mai diverse care urmăresc să răspundă anumitor nevoi ale societăţii, nevoi considerate de puterea politică a fi de interes general.

Intervenţia statului prin servicii publice a fost justificată fie pentru a garanta accesul la acestea (electricitate, educaţie), fie pentru a înlătura un monopol privat (telegraf), fie pentru a realiza infrastructuri colective (căi ferate, distribuţie de apă şi electricitate) sau pentru a gestiona activităţi nerentabile precum transportul public şi colectarea deşeurilor.

Ideea de serviciu public răspunde faptului că anumite activităţi sociale trebuie, în funcţie de natura obiectivelor şi intereselor urmărite, să iasă de sub regulile pieţei şi ale căutării profitului pentru a fi gestionate după criterii specifice. Astfel, se facilitează accesul tuturor la anumite bunuri şi servicii şi se aduce o contribuţie importantă la echilibrul şi coeziunea economică, socială şi culturală a societăţii.

Serviciul public – în accepţiunea modernă a termenului – a apărut la începutul secolului XX, sub influenţa juriştilor, ca bază a fondării dreptului public. Treptat, noţiunea s-a îmbogăţit cu alte semnificaţii, intrând în sfera de analiză a economiştilor, sociologilor, ecologiştilor etc.

Serviciul public, aşa cum a fost definit de către jurişti în urmă cu mai bine de un secol, cuprinde trei elemente specifice:

1) satisfacerea nevoilor cu caracter public;

2) o activitate concretă căreia i se aplică un regim juridic derogatoriu de la dreptul comun: regimul serviciului public inspirat din trei principii (egalitate, continuitate, mutabilitate), activitate adesea protejată prin monopol;

3) existenţa unui organism care îl pune în aplicare

Conturarea noţiunii clasice a serviciului public a avut numeroase consecinţe: a marcat distincţia dintre public şi privat, a transformat imaginea statului care se legitimează mai ales prin prestaţiile pe care le asigură definirea sistemului de legitimare a agenţilor publici şi a sectorului public.

După anii ’70, criza serviciului public a dus la redefinirea acestuia şi a principiilor de organizare. Noul context a fost marcat de o critică ideologică (ineficacitatea gestiunii publice) şi de noi constrângeri (precum concurenţa accentuată), presiuni exterioare care puneau în discuţie regimul serviciului public şi generau insatisfacţii în rândul utilizatorilor. În aceste condiţii a avut loc un proces de adaptare care urmărea deopotrivă îmbunătăţirea sistemului de relaţii (furnizori, parteneri, clienţi sau utilizatori ) şi creşterea performanţelor serviciilor publice.

În ultimii treizeci de ani reforma serviciilor publice a constituit o preocupare importantă pentru guvernanţi, parteneri sociali şi organisme internaţionale. Această reformă este legată de redefinirea rolului statului în contextul mondializării şi liberalizării şi constituie un răspuns la criticile privind eficacitatea şi eficienţa serviciilor publice. În toate procesele de reformă a serviciilor publice regăsim într-o formă sau alta descentralizarea şi privatizarea.

Astfel, a determina administraţia să fie mai orientată spre cetăţean a devenit aspectul central al schimbărilor produse şi, totodată, calea ce trebuia urmată pentru ca aceasta să fie pregnant orientată spre performanţă. Desigur, o astfel de orientare s-a axat în egală măsură prin creşterea gradului de receptivitate în sectorul public şi stabilirea unor standarde ale serviciilor publice, cu scopul transfor¬mării serviciilor din „bunuri recomandate“ în „bunuri experimentate“ şi apoi în „bunuri căutate“

Serviciile publice trebuie să ofere o varietate largă de servicii către comunitate. Sunt necesare îmbunătăţiri radicale pentru prestarea acestor servicii. Calitatea şi viteza de prestare a serviciilor sunt cruciale; politeţea şi eficienţa trebuie să fie simultane

Existenţa fiecărui individ este influenţată zilnic de serviciile publice, dezvoltarea acestora afectând direct nivelul de trai prin gradul de satisfacere al unor nevoi recunoscute de colectivitate ca fiind de interes general şi a căror realizare nu este la îndemâna iniţiativei private, nevoi care pot viza garantarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

Din această perspectivă, statul este responsabil de conturarea cadrului care să asigure dezvoltarea serviciilor publice, implicit cele ale colectivităţilor locale, cele mai apropiate de fiecare individ. În construcţia administrativă statală, colectivităţile locale sunt cele care pot asigura cu adevărat libertatea indivizilor pentru că, aşa cum aprecia Alexis de Toqueville, „În comună rezidă forţa popoarelor libere. Instituţiile comunale sunt pentru libertate ceea ce şcolile primare sunt pentru ştiinţă; ele o pun la îndemâna poporului; ele o fac să deprindă gustul vieţii paşnice şi o obişnuiesc să se deservească de ea”.

Preview document

Managementul Serviciilor Publice - Pagina 1
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 2
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 3
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 4
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 5
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 6
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 7
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 8
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 9
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 10
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 11
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 12
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 13
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 14
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 15
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 16
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 17
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 18
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 19
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 20
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 21
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 22
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 23
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 24
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 25
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 26
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 27
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 28
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 29
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 30
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 31
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 32
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 33
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 34
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 35
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 36
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 37
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 38
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 39
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 40
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 41
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 42
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 43
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 44
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 45
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 46
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 47
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 48
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 49
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 50
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 51
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 52
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 53
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 54
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 55
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 56
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 57
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 58
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 59
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 60
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 61
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 62
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 63
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 64
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 65
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 66
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 67
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 68
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 69
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 70
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 71
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 72
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 73
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 74
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 75
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 76
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 77
Managementul Serviciilor Publice - Pagina 78

Conținut arhivă zip

  • Managementul Serviciilor Publice.doc

Alții au mai descărcat și

Management

Actualul conținut al științei managementului este rezultatul acumulării și sintetizării unor cunoștințe științifice care s-au dezvoltat rând pe...

Managementul calității în cadrul Primăriei Galați

CAPITOLUL 1. PARTICULARITATI ALE SISTEMULUI SERVICIILOR PUBLICE 1.1 DEFINIREA SERVICIULUI PUBLIC În limbaj curent, notiunea de serviciu public...

Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală

CAPITOLUL I CADRUL LEGISLATIV SI ORGANIZATORIC 1.1 Administraţia publică. Categorii de resurse umane 1.1.1 Administraţia publică centrală şi...

Managementul strategic în administrația publică

INTRODUCERE Provocările societăţii contemporane la nivelul implementării unor politici de management care să asigure succesul în diferitele...

Elemente Introductive în Managementul Organizației

I. Elemente introductive în managementul organizaţiei “Management înseamnă sarcini. Managementul este o disciplină. Dar management înseamnă şi...

Administrație și management public

Managementul este meseria care consta în a conduce, într-un context dat, un grup de oameni cu scopul de a atinge în comun obiective conforme...

Organizații publice vs organizații private

„Managementul este cea mai noua dintre stiinte si cea mai veche dintre arte” Capitolul I 1.1. Definirea organizatiilor Organizatiile sunt...

Managementul resurselor umane în instituții publice

Capitolul 1 SUCCESUL INSTITUTIILOR PRIN MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE Asigurarea unei eficienti,imbunatatirea serviciilor institutiilor...

Te-ar putea interesa și

Managementul Serviciilor Publice

MANAGEMENTUL SERVICIILOR PUBLICE 1. Subiectii în raporturile din administratia publica Raporturile din administratia publica sunt reglementate de...

Managementul Serviciilor Publice Centrale

1. Caracteristici generale ale managementului public Managementul public reprezintă ansamblul proceselor şi relaţiilor de management bine...

Managementul Serviciilor Publice

Managementul serviciilor publice Capitolul 1.Generalitati privind managementul serviciilor publice Sectorul serviciilor se află într-o continuă...

Servicii Publice Locale

Cap. I Evolutia si dezvoltarea conceptului de management public Aparitia si dezvoltarea notiunii de management public corespunde unei evolutii...

Metode și Tehnici Utilizate în Managementul Serviciilor Publice

Capitolul 1. Organizare şi funcţionalitate la primăria Iaşi 1.1. Scurt istoric Documentul care atestă înfiinţarea Primăriei municipiului Iaşi...

Managementul serviciilor publice - Consiliul Județean Constanța

Cap. I Consiliul Judetean Constanta Consiliul judetean este autoritatea administratiei publice locale, constituita la nivel judetean, pentru...

Managementul Serviciilor Publice

Introducere Societatea este alcatuita dintr-un sistem normativ de ordine, de drepturi si obligatii apartinand membrilor. Pentru a putea supravetui...

Managementul Serviciilor Publice Centrale

1. Definirea, caracteristicile, principiile și funcțiile managementului public 1.1. Definirea managementului public Managementul public...

Ai nevoie de altceva?