Managementul și evaluarea programelor de asistență socială

Curs
9/10 (5 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 66 în total
Cuvinte : 40325
Mărime: 222.23KB (arhivat)
Publicat de: Despina Ispas
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihai Moraru

Extras din curs

Ce este un program social?

Un program social este definit ca set de activităţi sau de proiecte orientate spre un obiectiv/grup de obiective, în care resursele umane, materiale si financiare sunt coerent organizate pentru a produce bunuri/servicii sau schimbări ale mediului, ca răspuns la anumite nevoi. Ciclul de viaţă al unui program cuprinde mai multe etape: iniţierea, dezvoltarea si consolidarea sau proiectarea, implementarea, monitorizarea şi evaluarea. Elementele structurale ale unui program sunt: scopuri şi obiective, activităţi, resurse umane, materiale şi procedurale şi de timp, beneficiari/populaţie-ţintă, sistem managerial, componentă de evaluare/autoevaluare. În Statele Unite, programele sunt principalul mijloc de implementare a unei politici şi de structurare a bugetului la nivel federal. În Uniunea Europeană, politicile sunt implementate prin fonduri structurale care încearcă să creeze un echilibru de dezvoltare socio-economică în interiorul Uniunii (Fondul de dezvoltare regională, Fondul agricol, Fondul pentru pescuit, Fondul social). Programele europene au o magnitudine mai mică decât în Statele Unite.

Ce este un proiect?

Un termen utilizat uneori ca sinonim este acela de proiect. Proiectele sunt definite ca un set de acţiuni planificate pe o durată determinată de timp care urmăresc atingerea unor obiective. Conform accepţiunii Comisiei Europene (1986), proiectul înseamnă "un grup de activităţi care trebuie realizate într-o secvenţă logică, pentru a atinge un set de obiective prestabilite, formulate de client; proiectul este prima subdiviziune a programului".

Programele şi proiectele au structuri asemănătoare: obiective, populaţie-ţintă, resurse, plan de activităţi, durată de desfăşurare, echipă de lucru. Există însă şi diferenţe: bugetul proiectului este de regulă, fix, iar cel al programului este flexibil, global; durata proiectelor este mai mică decât a programelor. Programele sunt un mijloc de implementare a unei politici, iar proiectele sunt componente ale programului. Rolul echipei programului este de coordonare şi supervizare, în timp ce echipa de proiect are rol de implementare.

Evaluarea programelor/ proiectelor sociale. Scurt istoric

Cu toate că, în opinia unor autori (Shadish, Cook, Leviton, 1999), "evaluarea modernă de programe sociale a apărut în anii '60", încercări aparţinând acestui domeniu au fost iniţiate încă din secolul al XIX-lea. C. Weiss identifica un studiu evaluativ datând din 1833, în Europa, care a încercat să demonstreze măsura în care programele educaţionale au determinat scăderea ratei delicvenţei juvenile. Concluzia studiului a fost că nu există nici o corelaţie între program şi rata delicvenţei. În America de Nord, în 1845 a fost efectuat un studiu evaluativ prin care au fost administrate teste scrise pentru toate disciplinele de bază din şcoală ("Boston Survey"). Rezultatele acestor studii nu au fost însă valorificate. La începutul secolului al XX-lea s-a dezvoltat o mişcare favorabilă testelor psihologice şi educaţionale, impunându-se ideea ca testele au o legitimitate şi că oferă informaţii relevante.

Un moment important în dezvoltarea evaluării programelor sociale si educaţionale, în ordine cronologică, este localizat temporal în anii '30 - '50 şi este caracterizat prin dezvoltarea modelului evaluării centrate pe obiective (R. Tyler) şi prin mişcarea în favoarea acreditării unităţilor de învăţământ.

În deceniile 6, 7, 8, se înregistrează o schimbare de optică la nivelul evaluării: scade interesul pentru obiective si pentru instrumentele de testare, pentru măsurare şi creşte interesul pentru conceptualizarea evaluării. Trebuie menţionat că dezvoltarea domeniului evaluării programelor sociale şi educaţionale a avut loc mai mult în Statele Unite ale Americii, prin influenţa contextului politic şi economic. In aceasta perioada s-au iniţiat diverse programe sociale în învăţământ, sănătate, programe de combatere a sărăciei, de asistenţă pentru bătrâni. "Majoritatea programelor au fost lansate cu speranţe mari si investiţii enorme" (Shadish, Cook, Leviton, pag.4). S-au dezvoltat sistemele de protecţie socială, iar politicile sociale au devenit o preocupare majoră a statului. Au fost alocate mari fonduri bugetare pentru iniţierea şi dezvoltarea de programe sociale. Bell (1983) estima că fondurile cheltuite în toate programele sociale au crescut de 600 de ori până în 1979, faţă de 1950.

Anii '80 - '90 se caracterizează prin consolidarea bazelor teoretice ale evaluării programelor sociale si educaţionale, prin dezvoltarea unor programe de pregătire a evaluatorilor - "profesionalizarea evaluării" - şi preocupări pentru metaevaluare, pentru definirea unor standarde de apreciere a evaluării programelor sociale si educaţionale.

Dezvoltarea programelor sociale, investiţiile financiare şi umane pe care le-au implicat au dus la creşterea nevoii de evaluare, cu scopul controlului calităţii serviciilor/produselor, justificării investiţiilor, analizei efectelor şi impactului programelor sau aprecierea măsurii în care acestea au servit la ameliorarea sau rezolvarea unei probleme. Din perspectiva economică, a crescut interesul pentru modul în care au fost cheltuite fondurile şi pentru eficienţă (analiza cost-beneficiu). Din perspectivă managerială a apărut interesul pentru coordonarea eficientă a programelor, însă puţini manageri aveau experienţa în acest domeniu. Din perspectivă politică, în Statele Unite, evaluarea a apărut ca soluţie pentru conflictul de interese între autorităţile locale şi cele federale, acestea din urmă dorind o mai mare putere asupra programelor sociale.

La aceste aspecte se adaugă unele preocupări de natură intelectuală. Criticii sociali au observat destul de repede punctele slabe ale unor programe, căutând apoi soluţii pentru ameliorare. În acest sens, ei aveau nevoie de date evaluative privind organizarea şi implementarea programului, eficienţa, eficacitatea, punctele sale slabe sau punctele forte. Toate aceste aspecte au făcut necesară apariţia unei noi categorii profesionale. La sfârşitul anilor '60, cererile de feedback asupra programelor sociale au depăşit oferta de personal existentă, determinându-i pe mulţi dintre absolvenţii de ştiinţe sociale să se orienteze spre evaluare. Numărul persoanelor specializate in ştiinţele sociale a crescut. Evaluarea de programe sociale si educaţionale "a răspuns unei necesităţi a momentului", iar "evaluarea profesionistă a devenit o alternativa viabilă de carieră, faţă de cariera academica" (Shadish, Cook, Leviton, 1999, pag.8). Evaluarea este o profesie, cu toate că evaluarea de programe nu reprezintă un domeniu de activitate complet profesionalizat. Un indicator al profesionalizării este si apariţia unor reviste de specialitate, a unor asociaţii profesionale si a standardelor profesionale.

Preview document

Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 1
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 2
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 3
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 4
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 5
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 6
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 7
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 8
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 9
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 10
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 11
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 12
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 13
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 14
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 15
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 16
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 17
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 18
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 19
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 20
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 21
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 22
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 23
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 24
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 25
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 26
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 27
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 28
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 29
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 30
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 31
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 32
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 33
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 34
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 35
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 36
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 37
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 38
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 39
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 40
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 41
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 42
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 43
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 44
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 45
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 46
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 47
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 48
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 49
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 50
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 51
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 52
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 53
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 54
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 55
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 56
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 57
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 58
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 59
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 60
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 61
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 62
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 63
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 64
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 65
Managementul și evaluarea programelor de asistență socială - Pagina 66

Conținut arhivă zip

  • Managementul si Evaluarea Programelor de Asistenta Sociala.doc

Alții au mai descărcat și

Supervizare

În Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, supervizarea este definită ca o acţiune „de a vedea un film, un spectacol, a citi un text etc. pentru a...

Programul de Coeziune Economică și Socială

I. PROIECTUL 1. Descriere 1.1 Titlul: Centru de ingrijire de zi “SPERANTA” 1.2 Localizare Com. Manolea, jud. Suceava 1.3 Suma solicitata de...

Indicatori economico-financiari, instrument de analiză managerială a Administrației Publice Locale

INTRODUCERE INDICATORI ECONOMICO – FINANCIARI INSTRUMENT DE ANALIZĂ MANAGERIALĂ A ADMINISTRAŢIEI PUBLICE LOCALE “Orice organizaţie, publică sau...

Managementul Resurselor Umane

1. O PRIVIRE GENERALA – ACTIVITATI SI TENDINTE ÎN MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE 1.1. Activitati ale managementului resurselor umane Managementul...

Exercitarea Funcțiilor Managementului în Organizațiile de Servicii Publice

1. Funcţiile managementului public Stabilirea numărului funcţiilor care se exercită în managementul organizaţiilor a reprezentat o problemă mult...

Delimitări de conținut între managementul personalului și managementul resurselor umane respectiv între managementul resurselor umanea și gestiunea resurselor umane

CAP.1. Elemente definitorii privind managementul resurselor umane 1.1. Resursa umană – importanţă şi caracteristici Oamenii sunt consideraţi una...

Funcțiile managementului serviciilor sociale

Introducere Un obiectiv important al acestui seminar de doua zile este de a prezenta tendintele actuale in domeniul asistentei sociale si in mod...

Management

CAPITOLUL 1 PROBLEMATICA MANAGEMENTULUI 1.1. Concept si definire Dezvoltarea si individualizarea în timp a ceea ce numim astazi “management”...

Te-ar putea interesa și

Dezvoltarea unei Organizații Furnizoare de Servicii Sociale

INTRODUCERE Lucrarea de faţă, “Dezvoltarea unei organizaţii furnizoare de servici sociale”, vrea să surprindă o viziune mai largă a ceea ce...

Mondializarea și Influența Sa asupra Mediului Economic

Introducere Mondializarea reprezinta o retea de interdependente dezvoltata între statele lumii, o sinteza a transformarilor radicale cu care s-a...

Asistența socială în cadrul serviciului de probațiune din România

Introducere Probațiunea reprezintă un rezultat al evoluției societății omenești în domeniul sancționării celor care, sub diferite forme, încalcă...

Rolul POS DRU în dezvoltarea economiei sociale

I N T R O D U C E R E Începând mai ales din anii ’90, România a intrat într-un proces de sărăcire a populaţiei, accentuat în perioada tranziţiei...

Posturile de Muncă din Instituțiile Publice

I N T R O D U C E R E MOTO Întreabă-te mai mult cum se explică succesul si ce merge, decât ce este greşit, nu merge sau poate fi greşit....

Managementul în cadrul serviciilor publice de asistență socială - Primăria Ianca, Brăila

INTRODUCERE Sărăcia este un fenomen pe cât de cunoscut, pe atât de greu de înlăturat, al cărui efect se resimte la nivel economic și îndeosebi în...

Analiza capacității de absorbție a fondurilor europene

Introducere Uniunea Europeană reprezintă marele proiect politic pe care politicienii celor mai dezvoltate state ale bătrânului continent l-au...

Managementul strategic al DGASPC Vâlcea

1. Analiza capabilităţii strategice a organizaţiei 1.1. Diagnosticul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului...

Ai nevoie de altceva?