Managment Financiar

Curs
8.3/10 (6 voturi)
Domeniu: Management
Conține 4 fișiere: doc
Pagini : 86 în total
Cuvinte : 35966
Mărime: 185.62KB (arhivat)
Publicat de: Eleonora Carp
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihaela Onofrei
5 cursuri

Extras din curs

1.1.Managementul financiar: definitie, obiective, atributii, functii

În conditiile economiei de piata, eficienta unei întreprinderi depinde într-o proportie covârsitoare de capacitatea managerilor de a întelege si aplica principiile, metodele si tehnicile moderne de management. Calitatea actului de management este o conditie vitala pentru ca firmele sa obtina avantaje competitive si sa reziste în mecanismele concurentiale. Afirmatia anterioara este cu atât mai importanta cu cât, în ultimii ani, s-a demonstrat ca factorul principal al falimentului unei întreprinderi îl reprezinta incompetenta managerilor si greselile de conducere datorate unor erori în materie decizionala. Într-o analiza structurala, acest factor detine o pondere de 60%, fiind urmat la mare distanta de evolutia nefavorabila a pietei (cu o pondere de 20%), fenomene naturale, incendii, calamitati, cutremure (cu o pondere de 10%) si alte cauze (10%).

Având în vedere ca falimentul apare ca urmare a imposibilitatii întreprinderii de a-si onora obligatiile de plata si este determinat de lipsa de lichiditati, putem sustine ca managementul activitatii financiare este cauza succesului sau esecului întreprinzatorilor. Asadar, conducerea prin finante a unei întreprinderi vine în sprijinul fundamentarii politicii financiare la nivel microeconomic, concretizându-se într-o multitudine de decizii financiare, cu impact asupra performantelor financiare. În aceste conditii, întreprinderea apare ca un centru autonom de decizie care detine putere economico-financiara.

„Existenta unei structuri de putere- afirma P. Conso- constituie suportul procedurii interne de luare a deciziilor. Gradul de rationalitate al deciziei depinde de rolul oamenilor si de sistemul de valori la care acestia accepta sa adere.”

Notiunea de putere este fundamentala pentru întelegerea procesului decizional, iar argumentele care pledeaza pentru conservarea si sporirea acesteia sunt, prin excelenta, de natura financiara.

Prin urmare, din multitudinea formelor de management, un rol fundamental a dobândit managementul financiar care, în contextul actual al Uniunii Europene, trebuie sa contribuie la formarea unei noi mentalitati despre afaceri si la sporirea competitivitatii. Astfel, la summit-ul organizat la Barcelona în primavara anului 2002, s-a ajuns la concluzia ca procesul de integrare europeana trebuie sa se bazeze, nu numai pe marile concerne, ci si pe întreprinderile mici si mijlocii. Acestea din urma, printr-un management financiar adecvat, au rolul de a reinstaura încrederea investitorilor si consumatorilor si, implicit, de a relansa initiativa si activitatea economica în spatiul comunitar.

Asadar, indiferent de marimea si forma de proprietate a întreprinderii, managementul financiar îsi asuma în cea mai mare parte raspunderea pentru politica financiara adoptata la nivel microeconomic care urmeaza a se aplica în vederea atingerii obiectivelor urmarite de proprietarii si/sau administratorii resurselor financiare. Din acest motiv, multitudinea definitiilor întâlnite în literatura de specialitate, identifica managementul financiar cu domeniul care se ocupa cu fundamentarea deciziilor financiare la nivelul întreprinderii. Managementul financiar reprezinta un ansamblu de principii, metode, tehnici, instrumente si actiuni prin intermediul carora se fundamenteaza deciziile financiare în contextul realizarii unor obiective organizationale, formulate printr-o strategie de firma.

În cazul managementului financiar, obiectivul sau general este de a asigura eficienta constituirii si utilizarii capitalului, realizând pe aceasta cale suportul financiar maximizarii valorii de piata a firmei si implicit, cresterea averii actionarilor. În raport cu acest obiectiv, unii autori definesc managementul financiar si într-o forma simplificata, focalizându-l numai pe conducerea eficienta a procesului de alocare corecta si profitabila a resurselor.

Apreciem ca o asemenea privire restrictiva asupra problematicii managementului financiar constientizeaza importanta fundamentarii deciziei de investitii, abordata adesea cu sintagma „alocarea capitalului” („capital budgeting”), dar minimizeaza problematica stabilirii structurii financiare si determinarii costului capitalului. Or, capitalul reprezinta un factor important de productie, dar este o resursa limitata, se procura de pe piata financiara la un anumit cost. Acest efort financiar face obiectul fundamentarii deciziilor de investitii si de finantare, devine implicit, limita minima a randamentului financiar scontat cu care trebuie valorificate activele firmei si se înscrie în preocuparile managerilor financiari.

Se poate aprecia ca decizia financiara devine actul fundamental al managementului financiar, fiind rezultatul unui proces rational de alegere constienta din mai multe variante posibile, a unei solutii considerate optime în planul activitatilor si operatiunilor financiare. Fundamentarea corecta a deciziilor financiare nu este posibila fara o analiza financiara prealabila al carei obiectiv consta în diagnosticarea starii de performanta financiara a întreprinderii la încheierea exercitiului. Ea îsi propune sa stabileasca punctele tari si punctele slabe ale activitatii financiare, în vederea fundamentarii unei noi strategii manageriale de mentinere si expansiune într-un mediu concurential. De asemenea, analiza financiara face obiectul preocuparilor externe ale partenerilor economici si financiar-bancari pentru fundamentarea unor posibile actiuni de cooperare cu respectiva întreprindere. În fine, „bugetarea” oricarei actiuni a întreprinderii, atragerea de capitaluri externe (proprii si împrumutate), pastrarea si extinderea segmentelor de piata gasesc în analiza financiara o baza de fundamentare ca premisa esentiala în efectuarea unei judecati profesionale si adoptarii de decizii financiare optime.

Preview document

Managment Financiar - Pagina 1
Managment Financiar - Pagina 2
Managment Financiar - Pagina 3
Managment Financiar - Pagina 4
Managment Financiar - Pagina 5
Managment Financiar - Pagina 6
Managment Financiar - Pagina 7
Managment Financiar - Pagina 8
Managment Financiar - Pagina 9
Managment Financiar - Pagina 10
Managment Financiar - Pagina 11
Managment Financiar - Pagina 12
Managment Financiar - Pagina 13
Managment Financiar - Pagina 14
Managment Financiar - Pagina 15
Managment Financiar - Pagina 16
Managment Financiar - Pagina 17
Managment Financiar - Pagina 18
Managment Financiar - Pagina 19
Managment Financiar - Pagina 20
Managment Financiar - Pagina 21
Managment Financiar - Pagina 22
Managment Financiar - Pagina 23
Managment Financiar - Pagina 24
Managment Financiar - Pagina 25
Managment Financiar - Pagina 26
Managment Financiar - Pagina 27
Managment Financiar - Pagina 28
Managment Financiar - Pagina 29
Managment Financiar - Pagina 30
Managment Financiar - Pagina 31
Managment Financiar - Pagina 32
Managment Financiar - Pagina 33
Managment Financiar - Pagina 34
Managment Financiar - Pagina 35
Managment Financiar - Pagina 36
Managment Financiar - Pagina 37
Managment Financiar - Pagina 38
Managment Financiar - Pagina 39
Managment Financiar - Pagina 40
Managment Financiar - Pagina 41
Managment Financiar - Pagina 42
Managment Financiar - Pagina 43
Managment Financiar - Pagina 44
Managment Financiar - Pagina 45
Managment Financiar - Pagina 46
Managment Financiar - Pagina 47
Managment Financiar - Pagina 48
Managment Financiar - Pagina 49
Managment Financiar - Pagina 50
Managment Financiar - Pagina 51
Managment Financiar - Pagina 52
Managment Financiar - Pagina 53
Managment Financiar - Pagina 54
Managment Financiar - Pagina 55
Managment Financiar - Pagina 56
Managment Financiar - Pagina 57
Managment Financiar - Pagina 58
Managment Financiar - Pagina 59
Managment Financiar - Pagina 60
Managment Financiar - Pagina 61
Managment Financiar - Pagina 62
Managment Financiar - Pagina 63
Managment Financiar - Pagina 64
Managment Financiar - Pagina 65
Managment Financiar - Pagina 66
Managment Financiar - Pagina 67
Managment Financiar - Pagina 68
Managment Financiar - Pagina 69
Managment Financiar - Pagina 70
Managment Financiar - Pagina 71
Managment Financiar - Pagina 72
Managment Financiar - Pagina 73
Managment Financiar - Pagina 74
Managment Financiar - Pagina 75
Managment Financiar - Pagina 76
Managment Financiar - Pagina 77
Managment Financiar - Pagina 78
Managment Financiar - Pagina 79
Managment Financiar - Pagina 80
Managment Financiar - Pagina 81
Managment Financiar - Pagina 82
Managment Financiar - Pagina 83
Managment Financiar - Pagina 84
Managment Financiar - Pagina 85
Managment Financiar - Pagina 86

Conținut arhivă zip

  • Managment Financiar
    • Capitolul 1-mf.doc
    • Capitolul 2-mf.doc
    • Capitolul 4-mf.doc
    • Capitolul 5-mf.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu privind creditarea societăților comerciale de către băncile din România

Capitolul 1. Creditul – obiect de activitate al bancilor comerciale din Romania. 1.1. Creditul bancar – concept, trasaturi, resurse de creditare....

Plan de afaceri pentru obținerea unui credit

INTRODUCERE Planificarea, transpunerea în practica si adaptarea la schimbarile survenite în mediul ambient al firmei ramân unele dintre cele mai...

Managementul Riscului la Nivelul Firmei

1.1. Riscul la nivel de firma- concept si trasaturi specifice Cresterea complexitatii relatiilor structurale ale întregului sistem...

Managementul Riscului

MANAGEMENTUL RISCULUI Banca Comerciala Romana acorda o atentie deosebita gestionarii prudente a riscurilor asociate activitatilor sale, in efortul...

Managementul instituțiilor de credit

Introducere in managementul institutiilor de credit Orice afacere care doreste sa-si maximizeze profitul (categorie in care sunt incluse si...

Management General și Juridic

AGENTUL ECONOMIC SI FUNCTIILE LUI Obiectul teoriei si practicii managementului îl constituie agentul economic, indiferent de forma sa de...

Management Operațional

CAPITOLUL I MANAGEMENTUL OPERATIONAL AL PRODUCTIEI ÎN CADRUL SISTEMELOR DE PRODUCTIE INDUSTRIALE 1.1 LOCUL MANAGEMENTULUI OPERATIONAL AL...

Simulări Decizionale

Este o realitate de necontestat ca dezvoltarea capacitatilor si abilitatilor manageriale reprezinta si pentru România de azi un deziderat major,...

Te-ar putea interesa și

Raportul practicii de producție Băncii de Economii SA

INTRODUCERE Cu începuturile puse la finele anului 1940, trecutǎ prin transformǎri şi reforme, Banca de Economii a reuşit cu brio sǎ facǎ faţǎ...

Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate

ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA ACTIVITĂŢII DE CREDITARE 1.1. Banca concept şi funcţiile băncii în economie În esenţă, o bancă poate fi definită ca o...

Exprimarea și supravegherea solvabilității societăților de asigurări

I. SOLVABILITATEA ASIGURATORILOR Atat cadrul legal, cat si calitatea activitatilor desfasurate de catre societatile de asigurari, impun ca acestea...

Particularitățile managementului financiar în cadrul instituțiilor

Introducere Economia de piaţă plasează întreprinderea în centrul structurilor concentrice ale activităţii economice. Generatoare de relaţii de...

Analiza performanțelor financiare în baza situaților financiare anuale

1 .Importanța analizei financiare în procesul de management al întreprinderii Procesul de conducere este caracterizat ca un ansamblu de...

Plan de Afaceri Restaurant cu Specificare Grill cu 50 Locuri

Rezumatul Întreprinderea “ Grill House“ este de tipul Restaurant, cu specializare în preparatele de carne “grill”cu 50 locuri, se află în sectorul...

Estimarea Sensibilității Profitului și Rentabilității în Raport cu Factorii de Influență

Introducere\aAnaliza activităţii economico-financiare a întreprinderii este unul din cele mai complexe domenii a activităţii economice desfasurate...

Lichidarea și restructurarea întreprinderilor în Republica Moldova

INTRODUCERE Studiul dat conțnie două capitole și descrie în linii generale cauzele, modalitățile de lichidare și restructuarare a întreprinderii....

Ai nevoie de altceva?