Piața forței de muncă în context european

Curs
8.6/10 (7 voturi)
Domeniu: Management
Conține 10 fișiere: doc
Pagini : 221 în total
Cuvinte : 68732
Mărime: 310.56KB (arhivat)
Publicat de: Dan L.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: emilia ungureanu

Cuprins

  1. INTRODUCERE . 7
  2. 1. PIAŢA MUNCII – ABORDĂRI TEORETICE . 15
  3. 1.1. Piaţa muncii: conţinut, funcţii, trăsături, mecanism de funcţionare . 15
  4. 1.2. Indicatori statistici ai pieţei muncii . 18
  5. 1.3. Cererea de muncă şi oferta de muncă . 21
  6. 1.4. Analiza economică a pieţei muncii . 26
  7. 1.5. Modele de piaţă a muncii . 28
  8. 1.6. Instituţiile pieţei muncii . 33
  9. 1.7. Dialogul social în România: istoric, priorităţi şi perspective . 40
  10. 2. CONSTITUIREA ŞI FUNCŢIONAREA NOII PIEŢE A MUNCII ÎN ROMÂNIA . 43
  11. 2.1. Contextul economic al constituirii pieţei libere . 43
  12. 2.2. Procese şi tendinţe în evoluţia potenţialului demografic . 46
  13. 2.3. Oferta de muncă. Schimbări în structura resurselor de muncă şi în comportamentul factorului muncă . 59
  14. 2.4. Caracteristicile, nivelul şi evoluţia cererii de muncă . 63
  15. 2.5. Posibilităţile economiei de a absorbi forţa de muncă disponibilă . 68
  16. 3. ŞOMAJUL – FENOMEN AL PIEŢEI MUNCII . 77
  17. 3.1. Cauzele şi evoluţia şomajului în perioada de tranziţie . 77
  18. 3.2. Efectele negative ale şomajului . 92
  19. 3.3. Protecţia socială a şomerilor . 94
  20. 3.4. Efecte ale reformei sistemului asigurărilor de şomaj în România . 102
  21. 4. PROCESE, TENDINŢE ŞI CARACTERISTICI ALE CIRCULAŢIEI FORŢEI DE MUNCĂ ROMÂNEŞTI . 105
  22. 4.1. Cauze şi forme ale migraţiei . 105
  23. 4.2. Contextul european şi internaţional al migraţiei . 107
  24. 4.3. Populaţia şi migraţia internă . 108
  25. 4.3.1. Caracterizare generală a populaţiei (1970 - 2002) . 108
  26. 4.3.2. Dimensiunile, structura şi tendinţele migraţiei interne . 109
  27. 4.3.3. Fluxurile migraţiei interne . 111
  28. 4.4. Migraţia externă - proces evolutiv . 115
  29. 4.4.1. Conţinutul şi sfera de cuprindere a migraţiei externe . 115
  30. 4.4.2. Cadrul instituţional al liberei circulaţii a persoanelor şi a factorului muncă . 119
  31. 4.4.3. Volumul şi intensitatea migraţiei externe . 125
  32. 5. POLITICI DE OCUPARE ÎN ROMÂNIA . 147
  33. 5.1. Ocuparea factorului muncă – preocuparea majoră în societatea românească . 147
  34. 5.2. Mecanisme şi politici de ocupare a factorului muncă şi de combatere a şomajului . 149
  35. 5.2.1. Politici de stimulare a creării de noi locuri de muncă . 164
  36. 5.2.1.1. Politica de acumulare şi investiţii . 165
  37. 5.2.1.2. Dezvoltarea sectorului serviciilor . 170
  38. 5.2.2. Politici speciale de extindere a ocupării . 175
  39. 5.3. Strategia naţională a ocupării forţei de muncă (2004-2010) . 187
  40. 6. INTEGRARE EUROPEANĂ ŞI UTILIZAREA FORŢEI DE MUNCĂ . 191
  41. 6.1. Aspecte comparative privind formarea profesională în unele ţări ale Uniunii Europene . 191
  42. 6.2. Formare profesională – reconversie profesională în România . 198
  43. 6.3. Exigenţele integrării europene în domeniul formării profesionale în România . 207
  44. ANEXE . 211
  45. Anexa nr. 1 – Structura organizatorică a MMSSF . 211
  46. Anexa nr. 2 – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane . 212
  47. Anexa nr. 3 – Programul de ocupare a forţei de muncă pentru anul 2005 al ANOFM . 213
  48. BIBLIOGRAFIE . 221

Extras din curs

România traversează astăzi o perioadă de amplă şi profunde schimbări de ordin politic şi economic. Efectele negative majore ale tranziţiei spre economia de piaţă sunt arhicunoscute:

• creşterea masivă a şomajului;

• diminuarea accentuată a veniturilor sub incidenţa inflaţiei.

În acest context se impune, ca obiectiv prioritar, evitarea deteriorării stocului de capital uman prin focalizarea tuturor energiilor în vederea dezvoltării umane durabile.

În perioada de tranziţie formarea şi dezvoltarea unei noi pieţe a muncii întemeiată pe principiile şi regulile de joc ale economiei de piaţă este, prin excelenţă, un proces de durată, cu multe dimensiuni: instituţional - legislativ, educativ - formativ, economic, socio - cultural, cu puternice accente derivând din opţiuni politice.

Piaţa muncii este o piaţă de un tip deosebit, al cărei obiect de tranzacţie este factorul muncă, un bun care întruneşte un ansamblu de caracteristici biopsihologice, demografice, educativ - profesionale şi comportamentale care îl diferenţiază net de oricare alt bun care intră în sfera relaţiilor de schimb pe celelalte pieţe. În economiile moderne, lucrătorii îşi vând serviciile de muncă posesorilor de capital în cadrul pieţei muncii. Prin urmare, piaţa muncii reprezintă locul de întâlnire şi confruntare dintre purtătorii cererii de muncă (deţinătorii de capital în calitate de cumpărători) şi ofertei de muncă (exprimată prin posesorii forţei de muncă în calitate de vânzători ai unor servicii specifice). Negocierile dintre participanţii la piaţa muncii se soldează prin încheierea unui contract de angajare şi stabilire a unui nivel al salariului.

Orice activitate generează nevoie de muncă, dar nu orice nevoie de muncă se satisface prin piaţa muncii. Condiţia esenţială pentru ca nevoia de muncă să fie considerată în categoria cererii de muncă este salarizarea. La nivelul unei ţări (aşa cum ne propunem să o analizăm în lucrarea de faţă), cererea de muncă este influenţată de mai mulţi factori, dintre care amintim: mărimea capitalului şi eforturile de investiţii, nivelul înzestrării tehnice a muncii, volumul resurselor naturale şi gradul lor de valorificare.

Satisfacerea nevoii de muncă se asigură pe baza folosirii disponibilităţilor de muncă existente în societate, respectiv a cantităţii de muncă ce poate fi prestată de populaţia aptă de muncă a unei ţări într-o anumită perioadă. Disponibilităţile de muncă se constituie în ofertă de muncă.

Prin prisma echilibrării cererii cu oferta de muncă, piaţa muncii se defineşte ca un “barometru al ocupării într-o anumită zonă” .

În materie de terminologie, ştiinţa economică actuală nu a depăşit ambiguităţile cu privire la obiectul tranzacţiilor pe această piaţă, utilizându-se atât formularea de piaţă a muncii cât şi cea de piaţă a forţei de muncă. Există argumente care susţin fiecare dintre aceste formulări; ele au la bază două direcţii de cercetare a conţinutului acestei pieţe:

a) cercetarea esenţei şi procesualităţii relaţiilor economico-sociale în cadrul cărora se desfăşoară munca salariată, care face necesară utilizarea formulării de “piaţa forţei de muncă”. Prezentăm în acest sens argumentele aduse de unii specialişti:

- obiectul tranzacţiilor pe această piaţă îl constituie, în condiţiile contemporane, forţa de muncă, adică însuşirile fizice, intelectuale, competenţa, experienţa etc. şi nu munca – ce este doar utilizarea forţei de muncă;

- beneficiarul foloseşte în interesul său, în calitate de cumpărător, forţa de muncă, iar întreprinderile angajează forţa de muncă şi nu munca;

- obiectul sistemului de protecţie socială, determinat pe baza relaţiilor economice din cadrul pieţei contemporane vizează în mod direct forţa de muncă şi nu munca;

- opţiunea pentru piaţa forţei de muncă implică şi recunoaşterea caracterului de marfă al forţei de muncă, inclusiv pentru ţările europene .

b) cercetarea fenomenologică, a formelor concrete de manifestare a relaţiilor economico-sociale implicate de munca salariată, care impune utilizarea formulării de piaţă a muncii, cu următoarele argumente :

- piaţa forţei de muncă are o sferă mai limitată, desemnând după toate aparenţele, numai oferta de forţă de muncă;

- piaţa muncii include impactul dintre cerere şi ofertă, ca elemente principale ale ei, precum şi reglementarea raporturilor de muncă sub toate aspectele lor: durata muncii, concediile de odihnă plătite, recrutarea, condiţiile de angajare şi licenţiere, de formare şi reconversie, condiţiile de muncă, dreptul la grevă, drepturile de salarizare, etc.;

- acţiunea de vânzare cumpărare nu se realizează numai la angajare-licenţiere, ci se afirmă în fiecare zi în procesul muncii;

- piaţa muncii reflectă un amplu proces de umanizare care s-a produs, în primul rând, în sfera muncii.

Adăugăm acestor argumente şi pe acela susţinut de autorii Manualului universitar de Economie: “Tranzacţiile pe această piaţă (n.n. piaţa muncii) au ca obiect munca sau forţa de muncă. Dacă forţa de muncă o înţelegem ca totalitate a aptitudinilor fizice şi intelectuale ce există în personalitatea vie a omului şi pe care le pune în funcţiune atunci când creează bunuri economice, înseamnă că folosirea sinonimă a celor două expresii în teoria şi practica economică este benefică pentru decizia care priveşte situaţia lor într-un flux economic.”

Definiţiile corespunzătoare celor două viziuni asupra muncii includ nu numai diferenţe, dar, mai ales, o serie de caracteristici comune şi particulare.

Prin urmare, întrucât ştiinţa economică analizează simultan şi în corelaţie atât esenţa cât şi formele de manifestare ale proceselor economice, suntem de părere că formulările de piaţă a forţei de muncă şi piaţa muncii nu se exclud ci se completează una pe alta. Totuşi, formularea de piaţă a muncii are o circulaţie mai largă, fiind utilizată nu numai în literatura de specialitate ci şi în publicistică, precum şi în documentele unor organisme naţionale şi internaţionale. Opţiunea pentru această formulare o justificăm prin aceea că ea exprimă faptul că în cadrul acestei pieţe se comercializează un factor de producţie special – factorul muncă – şi prin faptul că ea oferă un cadru mai larg impactului dintre cerere şi ofertă.

Piaţa muncii poate fi privită într-o dublă ipostază:

- de piaţă derivată - sub aspectul dimensiunii şi structurii ocupaţionale, profesionale, teritoriale a cererii de muncă şi, prin intermediul acesteia, asupra sistemului de învăţământ, formare profesională iniţială şi continuă, pe întreaga durată a vieţii active a individului. Cererea pieţei muncii este o cerere derivată, dar cum şi oferta de muncă este determinată de aceeaşi cerere, se poate spune că întreaga piaţă a muncii este o piaţă derivată. Această caracteristică este de mare importanţă pentru înţelegerea a ceea ce este şi se petrece pe piaţa muncii, pentru abordarea teoretică, şi mai ales practică a acesteia, pentru ajustarea echilibrelor, şi mai dezechilibrelor de pe piaţa muncii.

- de piaţă principală din punctul de vedere al formării ofertei de muncă, sub aspect cantitativ şi structural - calitativ al potenţialului de muncă, al intrărilor - ieşirilor de pe piaţa muncii, a structurii demografice şi ocupaţional - profesionale şi de calificare, al propensiunii şi capacităţii efective de mobilitate etc. .

Preview document

Piața forței de muncă în context european - Pagina 1
Piața forței de muncă în context european - Pagina 2
Piața forței de muncă în context european - Pagina 3
Piața forței de muncă în context european - Pagina 4
Piața forței de muncă în context european - Pagina 5
Piața forței de muncă în context european - Pagina 6
Piața forței de muncă în context european - Pagina 7
Piața forței de muncă în context european - Pagina 8
Piața forței de muncă în context european - Pagina 9
Piața forței de muncă în context european - Pagina 10
Piața forței de muncă în context european - Pagina 11
Piața forței de muncă în context european - Pagina 12
Piața forței de muncă în context european - Pagina 13
Piața forței de muncă în context european - Pagina 14
Piața forței de muncă în context european - Pagina 15
Piața forței de muncă în context european - Pagina 16
Piața forței de muncă în context european - Pagina 17
Piața forței de muncă în context european - Pagina 18
Piața forței de muncă în context european - Pagina 19
Piața forței de muncă în context european - Pagina 20
Piața forței de muncă în context european - Pagina 21
Piața forței de muncă în context european - Pagina 22
Piața forței de muncă în context european - Pagina 23
Piața forței de muncă în context european - Pagina 24
Piața forței de muncă în context european - Pagina 25
Piața forței de muncă în context european - Pagina 26
Piața forței de muncă în context european - Pagina 27
Piața forței de muncă în context european - Pagina 28
Piața forței de muncă în context european - Pagina 29
Piața forței de muncă în context european - Pagina 30
Piața forței de muncă în context european - Pagina 31
Piața forței de muncă în context european - Pagina 32
Piața forței de muncă în context european - Pagina 33
Piața forței de muncă în context european - Pagina 34
Piața forței de muncă în context european - Pagina 35
Piața forței de muncă în context european - Pagina 36
Piața forței de muncă în context european - Pagina 37
Piața forței de muncă în context european - Pagina 38
Piața forței de muncă în context european - Pagina 39
Piața forței de muncă în context european - Pagina 40
Piața forței de muncă în context european - Pagina 41
Piața forței de muncă în context european - Pagina 42
Piața forței de muncă în context european - Pagina 43
Piața forței de muncă în context european - Pagina 44
Piața forței de muncă în context european - Pagina 45
Piața forței de muncă în context european - Pagina 46
Piața forței de muncă în context european - Pagina 47
Piața forței de muncă în context european - Pagina 48
Piața forței de muncă în context european - Pagina 49
Piața forței de muncă în context european - Pagina 50
Piața forței de muncă în context european - Pagina 51
Piața forței de muncă în context european - Pagina 52
Piața forței de muncă în context european - Pagina 53
Piața forței de muncă în context european - Pagina 54
Piața forței de muncă în context european - Pagina 55
Piața forței de muncă în context european - Pagina 56
Piața forței de muncă în context european - Pagina 57
Piața forței de muncă în context european - Pagina 58
Piața forței de muncă în context european - Pagina 59
Piața forței de muncă în context european - Pagina 60
Piața forței de muncă în context european - Pagina 61
Piața forței de muncă în context european - Pagina 62
Piața forței de muncă în context european - Pagina 63
Piața forței de muncă în context european - Pagina 64
Piața forței de muncă în context european - Pagina 65
Piața forței de muncă în context european - Pagina 66
Piața forței de muncă în context european - Pagina 67
Piața forței de muncă în context european - Pagina 68
Piața forței de muncă în context european - Pagina 69
Piața forței de muncă în context european - Pagina 70
Piața forței de muncă în context european - Pagina 71
Piața forței de muncă în context european - Pagina 72
Piața forței de muncă în context european - Pagina 73
Piața forței de muncă în context european - Pagina 74
Piața forței de muncă în context european - Pagina 75
Piața forței de muncă în context european - Pagina 76
Piața forței de muncă în context european - Pagina 77
Piața forței de muncă în context european - Pagina 78
Piața forței de muncă în context european - Pagina 79
Piața forței de muncă în context european - Pagina 80
Piața forței de muncă în context european - Pagina 81
Piața forței de muncă în context european - Pagina 82
Piața forței de muncă în context european - Pagina 83
Piața forței de muncă în context european - Pagina 84
Piața forței de muncă în context european - Pagina 85
Piața forței de muncă în context european - Pagina 86
Piața forței de muncă în context european - Pagina 87
Piața forței de muncă în context european - Pagina 88
Piața forței de muncă în context european - Pagina 89
Piața forței de muncă în context european - Pagina 90
Piața forței de muncă în context european - Pagina 91
Piața forței de muncă în context european - Pagina 92
Piața forței de muncă în context european - Pagina 93
Piața forței de muncă în context european - Pagina 94
Piața forței de muncă în context european - Pagina 95
Piața forței de muncă în context european - Pagina 96
Piața forței de muncă în context european - Pagina 97
Piața forței de muncă în context european - Pagina 98
Piața forței de muncă în context european - Pagina 99
Piața forței de muncă în context european - Pagina 100
Piața forței de muncă în context european - Pagina 101
Piața forței de muncă în context european - Pagina 102
Piața forței de muncă în context european - Pagina 103
Piața forței de muncă în context european - Pagina 104
Piața forței de muncă în context european - Pagina 105
Piața forței de muncă în context european - Pagina 106
Piața forței de muncă în context european - Pagina 107
Piața forței de muncă în context european - Pagina 108
Piața forței de muncă în context european - Pagina 109
Piața forței de muncă în context european - Pagina 110
Piața forței de muncă în context european - Pagina 111
Piața forței de muncă în context european - Pagina 112
Piața forței de muncă în context european - Pagina 113
Piața forței de muncă în context european - Pagina 114
Piața forței de muncă în context european - Pagina 115

Conținut arhivă zip

  • 0_Prima Pagina.doc
  • 1_Cuprins.doc
  • 2_Cap. 0. Introducere.doc
  • 3_Cap. 1. Piata muncii - abordari teoretice.doc
  • 4_Cap. 2. Constituirea si functionarea noii piete a muncii i.doc
  • 5_Cap. 3. Somajul - fenomen al pietei muncii.doc
  • 6_Cap. 4. Procese, tendinte si caracteristici ale circulatie.doc
  • 7_Cap. 5. Politici de ocupare in Romania.doc
  • 8_Cap. 6. Integrare europeana si utilizarea fortei de munca.doc
  • 9b_Bibliografie.doc

Alții au mai descărcat și

Vămuirea mărfurilor - regimul vamal și procedura vamală în România

INTRODUCERE Prezenta lucrare abordeaza tematica vamuirii marfurilor in Romania. Ea se concentreaza in principal asupra regimurilor vamale si a...

Particularități ale procesului de formare profesională, motivare și evaluare a personalului în cadrul S.C. DACIA S.A.

1.1 Definirea şi caracteristicile instruirii organizaţionale Instruirea organizaţională a resurselor umane reprezintă procesul planificat de...

Piața muncii în România - instituții, politici, evoluții

INTRODUCERE Politica si strategia Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale vizeaza – în principal – cresterea gradului de ocupare a populatiei...

Rezistența la schimbare

1.1 Managementul schimbării Managementul schimbării nu este, în principiu, ceva cu totul nou, ci o nouă formă de iluminare a schimbării sau de...

Managementul carierei în cadrul societății SC Danubiana SA

MANAGEMENTUL CARIEREI IN CADRUL SOCIETATII S.C. DANUBIANA S.A. PREZENTAREA OBIECTULUI DE ACTIVITATE Proiectarea si fabricarea unei game largi de...

Probleme actuale ale pieței muncii în România

Introducere Am ales tratarea acestei teme de licenta, “Probleme actuale ale pietei muncii din Romania”, datorita faptului ca in aceasta criza...

Dezvoltarea durabilă și ocuparea forței de muncă în România pe regiuni

Dezvoltarea durabilă si ocuparea resurselor de muncă în România Acest referat prezintă situaţia ocupării în România din perspectiva dezvoltării...

Te-ar putea interesa și

Sistemul Organizatoric al Managementului

Introducere Mediul în care-şi desfăşoară activitatea instituţiile este tot mai complex şi imprevizibil, iar ritmurile schimbărilor acestuia este...

Relațiile României cu Uniunea Europeană

CAPITOLUL 1 CARACTERIZARE DE ANSAMBLU A ROMÂNIEI 1.1. CONTEXT ISTORIC România este prima tara din Europa Centrala si de Est care, înca din anii...

Contabilitatea Decontărilor cu Salariații la SC Starmod SA Suceava

CAPITOLUL 1 PIAŢA FORŢEI DE MUNCĂ 1.1. Conţinut, trăsături, funcţii ale pieţei forţei de muncă Factorul muncă – condiţie generală a oricărei...

Turismul Cultural în România și Oltenia de Nord

INTRODUCERE Turismul în zone rurale, complementar altor f 616d311g orme de turism, contri¬buie la sustinerea acestuia, oferindu-i conditiile...

Politica socială și de ocupare a forței de muncă în UE

Cuvânt înainte Economiile moderne se bazează pe cunoaştere mai mult decât pe materii prime. Pentru a face faţă concurenţei reprezentate de noile...

Munca în spațiul european și principalele sale implicări

INTRODUCERE Economiile moderne se bazează pe cunoaştere mai mult decât pe materii prime. Pentru a face faţă concurenţei reprezentate de noile...

Strategia de la Lisabona - evoluția statelor membre

Introducere Strategia de la Lisabona este o strategie importanta si novatoare,menita sa asigure competitivitatea UE si sa intensifice rata de...

Politica de Formare a Resurselor Umane în Cadrul Întreprinderilor Mici și Mijlocii

Politica de formare a resurselor umane în cadrul întreprinderilor mici si mijlocii - Prezentare generala a situatiei Potrivit specialistilor,...

Ai nevoie de altceva?