Simulări Decizionale în Management

Curs
9.3/10 (6 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 68 în total
Cuvinte : 31000
Mărime: 741.86KB (arhivat)
Publicat de: Panait Stanciu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Iftimescu Aurelian

Cuprins

  1. Capitolul 1 DECIZII DE MANAGEMENT 3
  2. 1.1 Importanta deciziilor în management 3
  3. 1.2 Decizii si situatii decizionale 4
  4. Capitolul 2 ANALIZA SI INTUITIE ÎN LUAREA DECIZIILOR 10
  5. 2.1 Stiluri cognitive 10
  6. 2.2 Rolul analizei în luarea deciziilor 11
  7. 2.2.1 Analiza carteziana 11
  8. 2.2.2 Analiza de sistem 12
  9. 2.2.3 Abordarea sistmica a problemelor decizionale 13
  10. 2.3 Creativitate decizionala. Rolul intuitiei 18
  11. Capitolul 3 MODELAREA SI SIMULAREA DECIZIILOR 22
  12. 3.1 Modele decizionale: definire si clasificare 22
  13. 3.2 Modelarea si simularea deciziilor de management 26
  14. Capitolul 4 SIMULAREA DETERMINISTA 29
  15. 4.1 Metode de simulare determinista 29
  16. 4.2 Simularea deciziilor de finantare a investitiilor 31
  17. Capitolul 5 SIMULAREA MONTE CARLO 43
  18. 5.1. Principiile metodei Monte Carlo 43
  19. 5.2. Simularea Monte Carlo de tip static 49
  20. 5.3. Analiza riscului investitional prin simulare Monte Carlo 52
  21. Capitolul 6 SIMULAREA DINAMICA 58
  22. 6.1. Simularea dinamica, un demers de simulare a fluxurilor 58
  23. 6.2. Avantajele simularii dinamice a sistemelor din organizatii 62
  24. BIBLIOGRAFIE 64
  25. ANEXE 65

Extras din curs

Capitolul 1

DECIZII DE MANAGEMENT

1.1 Importanta deciziilor în management

Managementul este un concept cu un continut relativ ambiguu si adesea controversat. Faptul se explica prin evolutia permanenta a acestui concept, de la aparitia sa în literatura de specialitate, la începutul secolului 20, si pâna în prezent. Ultimul deceniu pare a impune totusi o anumita convergenta a punctelor de vedere în aceasta privinta. Astfel, majoritatea manualelor de management contemporane propun o definitie relativ asemanatoare a managementului: un proces de realizare a unor obiective organizationale prin planificare, organizare, antrenare (leading) si control. Aceasta viziunea procesuala a managementului poate fi întâlnita atât la autorii americani – cum ar fi: Higgins (1991), Daft (1991), Bartol si Martin (1994) –, cât si la unii autori europeni, ca, de exemplu, Hermel (1989). Cuvintele cheie ale definitiei sunt: obiective organizationale, planificare, organizare, antrenare si control.

Expresia „obiective organizationale” leaga în mod indisolubil sfera de actiune a managementului de contextul organizational. Ceea ce înseamna ca putem vorbi de management, în adevaratul sens al cuvântului, numai în cazul unor organizatii. Desigur, în lumea de astazi exista o mare varietate de organizatii, cu obiective, caracteristici si dimensiuni foarte diferite. Cele mai studiate de teoria managementului ramân totusi organizatiile orientate spre profit, adica firmele sau întreprinderile. La astfel de organizatii ne vom referi cu predilectie în cele ce urmeaza.

Orice firma are o misiune care exprima ratiunea ei de a fi în raport cu principalii parteneri de afaceri: clienti, proprietari, salariati etc.. Pentru îndeplinirea acestei misiuni, firma îsi stabileste anumite obiective, atât la nivelul întregii organizatii, cât si la nivelul subunitatilor componente, si dezvolta actiuni menite sa conduca la realizarea obiectivelor respective. Planificarea consta în stabilirea obiectivelor ce vor fi urmarite si a actiunilor care trebuie întreprinse pentru realizarea acestor obiective. Organizarea are în vedere gruparea tuturor activitatilor si a resurselor firmei într-o maniera rationala, astfel încât sa fie înlesnita atingerea obiectivelor. Antrenarea implica ghidarea, directionarea angajatilor firmei spre realizarea obiectivelor organizationale, prin motivare, comunicare, leadership, gestiunea conflictelor etc. Controlul consta în monitorizarea, evaluarea si corectarea activitatilor organizationale, astfel încât acestea sa contribuie efectiv la îndeplinirea obiectivelor propuse.

Activitatile de planificare, organizare, antrenare si control constituie functiile de baza ale managementului. Sarcina realizarii lor revine managerilor. Toti managerii dintr-o firma sunt antrenati în procese specifice acestor functii, dar în proportii diferite, depinzând de nivelurile lor ierarhice si de natura muncii din unitatile pe care le conduc.

Functiile de baza ale managementului sunt grupe complexe de activitati, asociate în mod direct cu îndeplinirea misiunii organizatiei. Pentru realizarea acestor functii, managerii dezvolta procese elementare de comunicare, decizie si influentare. Structurarea activitatii manageriale, pe baza a ceea ce managerii fac „de fapt”, a fost propusa în literatura de specialitate de catre Henry Mintzberg. Studiind munca unor manageri de nivel înalt din mai multe organizatii americane, Mintzberg (1973) a ajuns la concluzia ca acestia îndeplinesc zece „roluri” (ansambluri organizate de comportamente), grupate în trei categorii: interpersonale, informationale si decizionale.

Rolurile interpersonale decurg în mod direct din autoritatea formala cu care sunt învestiti managerii si implica, în mod fundamental, dezvoltarea unor relatii înterumane. Aceste roluri sunt: reprezentant oficial (simbol), lider si agent de legatura. Ca reprezentant oficial, managerul îndeplineste diferite sarcini cu caracter ceremonial, cum ar fi, de exemplu, participarea la unele întruniri ale diverselor asociatii nelucrative din cadrul comunitatii în care opereaza unitatea. Ca lider, managerul asigura angajarea si perfectionarea personalului din subordine, precum si animarea si motivarea acestuia. Rolul de legatura consta în realizarea unor contacte cu persoane din afara unitatii conduse, altele decât cele de pe lantul ierarhic, si aceasta în interesul unitatii conduse.

3

Capitolul 1. Decizii de management

4

Rolurile informationale presupun receptionarea si transmiterea informatiilor de catre manageri, fiind facilitate, în mare masura, de relatiile interpersonale pe care acestia le dezvolta. Mintzberg atribuie managerilor trei roluri informationale mai importante: observator activ, difuzor si purtator de cuvânt. În rolul sau de observator activ (monitor), managerul urmareste în permanenta activitatea desfasurata în cadrul unitatii, precum si mediul extern în care aceasta opereaza, pentru a capta acele informatii considerate necesare în procesul de management. Atunci când informatiile culese sunt transmise membrilor unitatii pe care o conduce, managerul actioneaza ca difuzor. În sfârsit, prin transmiterea de informatii unor persoane din afara unitatii conduse, fie ele din cadrul firmei sau din mediul extern al acesteia, managerul îndeplineste de fapt un rol de purtator de cuvânt.

Rolurile decizionale cuprind ansamblul activitatilor desfasurate de manageri ca decidenti. Din aceasta perspectiva, Mintzberg vede managerii interpretând patru roluri: de întreprinzator, de regulator de perturbatii (disturbance handler), de distribuitor de resurse si de negociator. Ca întreprinzator, managerul aduce îmbunatatiri cu consecinte relativ îndelungate unitatii de care este responsabil, încercând sa o adapteze mai bine conditiilor în care opereaza (de exemplu, prin schimbarea structurii organizatorice, introducerea de noi produse etc.). Ca regulator de perturbatii, managerul reactioneaza fata de evenimentele neprevazute, urmarind sa elimine sau sa diminueze consecintele nefavorabile sau sa potenteze consecintele benefice ale acestor evenimente. Exemplu: cautarea raspunsului potrivit la o campanie publicitara agresiva a unui concurent. Unul dintre cele mai importante roluri ale managerului este acela de distribuitor de resurse, adica de responsabil pentru repartizarea resurselor – disponibile la nivelul întregii unitati – elementelor organizatorice din subordine. Deciziile implicate de elaborarea bugetelor anuale sunt cele mai bune exemple în aceasta privinta. În sfârsit, prin rolul sau de negociator, managerul contribuie la rezolvarea disputelor, atât din cadrul unitatii, cât si dintre unitate si mediul sau.

Preview document

Simulări Decizionale în Management - Pagina 1
Simulări Decizionale în Management - Pagina 2
Simulări Decizionale în Management - Pagina 3
Simulări Decizionale în Management - Pagina 4
Simulări Decizionale în Management - Pagina 5
Simulări Decizionale în Management - Pagina 6
Simulări Decizionale în Management - Pagina 7
Simulări Decizionale în Management - Pagina 8
Simulări Decizionale în Management - Pagina 9
Simulări Decizionale în Management - Pagina 10
Simulări Decizionale în Management - Pagina 11
Simulări Decizionale în Management - Pagina 12
Simulări Decizionale în Management - Pagina 13
Simulări Decizionale în Management - Pagina 14
Simulări Decizionale în Management - Pagina 15
Simulări Decizionale în Management - Pagina 16
Simulări Decizionale în Management - Pagina 17
Simulări Decizionale în Management - Pagina 18
Simulări Decizionale în Management - Pagina 19
Simulări Decizionale în Management - Pagina 20
Simulări Decizionale în Management - Pagina 21
Simulări Decizionale în Management - Pagina 22
Simulări Decizionale în Management - Pagina 23
Simulări Decizionale în Management - Pagina 24
Simulări Decizionale în Management - Pagina 25
Simulări Decizionale în Management - Pagina 26
Simulări Decizionale în Management - Pagina 27
Simulări Decizionale în Management - Pagina 28
Simulări Decizionale în Management - Pagina 29
Simulări Decizionale în Management - Pagina 30
Simulări Decizionale în Management - Pagina 31
Simulări Decizionale în Management - Pagina 32
Simulări Decizionale în Management - Pagina 33
Simulări Decizionale în Management - Pagina 34
Simulări Decizionale în Management - Pagina 35
Simulări Decizionale în Management - Pagina 36
Simulări Decizionale în Management - Pagina 37
Simulări Decizionale în Management - Pagina 38
Simulări Decizionale în Management - Pagina 39
Simulări Decizionale în Management - Pagina 40
Simulări Decizionale în Management - Pagina 41
Simulări Decizionale în Management - Pagina 42
Simulări Decizionale în Management - Pagina 43
Simulări Decizionale în Management - Pagina 44
Simulări Decizionale în Management - Pagina 45
Simulări Decizionale în Management - Pagina 46
Simulări Decizionale în Management - Pagina 47
Simulări Decizionale în Management - Pagina 48
Simulări Decizionale în Management - Pagina 49
Simulări Decizionale în Management - Pagina 50
Simulări Decizionale în Management - Pagina 51
Simulări Decizionale în Management - Pagina 52
Simulări Decizionale în Management - Pagina 53
Simulări Decizionale în Management - Pagina 54
Simulări Decizionale în Management - Pagina 55
Simulări Decizionale în Management - Pagina 56
Simulări Decizionale în Management - Pagina 57
Simulări Decizionale în Management - Pagina 58
Simulări Decizionale în Management - Pagina 59
Simulări Decizionale în Management - Pagina 60
Simulări Decizionale în Management - Pagina 61
Simulări Decizionale în Management - Pagina 62
Simulări Decizionale în Management - Pagina 63
Simulări Decizionale în Management - Pagina 64
Simulări Decizionale în Management - Pagina 65
Simulări Decizionale în Management - Pagina 66
Simulări Decizionale în Management - Pagina 67
Simulări Decizionale în Management - Pagina 68

Conținut arhivă zip

  • Simulari Decizionale in Management.pdf

Alții au mai descărcat și

Decizii Manageriale

Managerii eficace trebuie sa ia decizii pentru a solutiona problemele care apar în cadrul organizatiilor. Este necesar sa se ia o decizie atunci...

Web-managementul Subunităților Militare

3.2.1. Tehnologii folosite Web Mil Manager este de fapt o interfata bazata pe pagini web dinamice care urmareste sa le puna la dispozitie...

Tehnicile de Conducere Forrester în Managementul Sistemelor Dinamice - SC Vel Pitar SA

CAPITOLUL I TEHNICILE DE CONDUCERE FORRESTER ÎN MANAGEMENTUL SISTEMELOR DINAMICE.ELEMENTE DE BAZĂ ALE TEORIEI MODELĂRII SIMULATIVE CU ATUTOREGLARE...

Decizia - funcție fundamentală a managementului

1. Definirea deciziilor si a sistemelor decizionale Decizia si mai ales activitatea de luare a deciziei reprezinta, poate, cel mai important...

Proiect Management - SC Farmec SA

I.Descrierea firmei Firma S.C.Farmec S.A a luat fiinta in ianuarie 1991 si are sediul in judetul Cluj, orasul Cluj-Napoca, strada Henry Barbusse,...

Utilizarea tehnologiilor informaționale și de comunicații pentru modernizarea sistemului informațional

I. TEMA : ABORDARI MODERNE IN MANAGEMENTUL PUBLIC SI OPORTUNITATEA ADAPTARII SI IMPLEMENTARII LOR IN INSTITUTIILE PUBLICE DIN ROMANIA II....

Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă

Consiliul Judetean Botosani se constituie la nivel judetean, în urma alegerilor locale, ca autoritate a administratiei publice locale pentru...

Sistemul Decizional - Decizii Manageriale privind Profitul

Justificarea temei Pentru o buna perioada de timp managementul a fost considerat o adevarata arta, talent însusit prin învatarea din încercari si...

Te-ar putea interesa și

Raționalizarea procesului decizional la SA Supraten

Introducere Pentru o bună perioadă de timp managementul a fost considerat o adevărată arta, talent însuşit prin învăţarea din încercări şi erori....

Simulare decizională privind managementul strategic al firmei Selca SA

CAPITOLUL I PREZENTAREA DATELOR SIMULĂRII DECIZIONALE 1.1. Prezentare generală a S.C. SELCA S.A. S.C. SELCA S.A. Piteşti a ales performanţa,...

Simulare Decizională Privind Managementul Strategic al Firmei

CAPITOLUL I PREZENTAREA DATELOR SIMULĂRII DECIZIONALE A. Prezentare generală a S.C. ZEUS S.A. Fondată în 1994, S.C. ZEUS S.A. Piteşti a ales...

Raționalizarea sistemului decizional în cadrul Mileștii Mici

INTRODUCERE Actualitatea şi importanţa temei cercetate. Studierea procesului luării deciziei a devenit deosebit de actuală pentru managementul...

Fertilitate-Chisinau SA

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. Organizarea schimburilor de mărfuri, activitate care constituie conținutul comerțului, constituie una...

Simulări Decizionale

CAPITOLUL I: PREZENTAREA DE ANSAMBLU A ORGANIZAŢIEI S.C BILLA ROMÂNIA S.R.L. 1.1. Obiectul de activitate conform codului CAEN Societatea...

Decizia - funcție fundamentală a managementului

1. Definirea deciziilor si a sistemelor decizionale Decizia si mai ales activitatea de luare a deciziei reprezinta, poate, cel mai important...

Metode și Tehnici de Fundamentare a Deciziilor Manageriale

Decizia manageriala Fiecare dintre noi luam decizii care ne privesc activitatile zilnice, scoala, cariera, relatiile cu cei din jur. O decizie...

Ai nevoie de altceva?