Marketingul în Micile Afaceri

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 80 în total
Cuvinte : 52505
Mărime: 170.24KB (arhivat)
Publicat de: Viorica Baciu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Olimpia Neagu

Cuprins

  1. Cuprins
  2. PARTEA I
  3. Capitolul 1 Antreprenorul-promotorul afacerilor
  4. 1.1.Istoricul afacerilor
  5. 1.2.Conceptul de întreprinzător
  6. 1.3. Antreprenoriatul şi factorii care-l influenţează
  7. 1.4.Şcoli de gândire privind antreprenoriatului
  8. Capitolul 2 Iniţierea afacerilor
  9. 2.1.Analiza unei potenţiale afaceri
  10. 2.2.Identificarea ideilor de afaceri
  11. 2.3.Evaluarea oportunităţilor de afaceri
  12. Capitolul 3 Lansarea în afaceri
  13. 3.1. Metode de intrare în afaceri
  14. 3.2 Alegerea formei juridice
  15. 3.3.Finanţarea afacerii
  16. 3.4.Alegerea amplasamentului
  17. 3.5.Alegerea şi amenajarea facilităţilor fizice
  18. 3.6.Proiectarea organizării şi gestiunea personalului
  19. 3.7 Gestiunea riscului
  20. PARTEA II
  21. Conţinutul Manualului Marketing(autori: Olimpia Neagu, Mircea Teodoru, Daniela Duma), începând cu capitolul 2
  22. Anexa Structura orientativă a studiului de fezabilitate a ideii unei afaceri

Extras din curs

Capitolul 1 Antreprenorul-promotorul afacerilor

1.1.Istoricul afacerilor

Originea afacerilor se pierde în negura timpului. Acestea au avut o evoluţie sinuoasă, cu perioade de glorie şi decădere. Cauza acestei evoluţii o constituie modul în care ele au fost percepute de-a lungul timpului. În continuare, prezentăm câteva repere mai importante din această evoluţie.

Antichitate. În vechiul Regat babilonian afacerile erau în floare. Cu două milenii înainte de Cristos a apărut Codul lui Hammurabi, care prevedea principiile de comportament şi conduită ale comercianţilor şi vânzătorilor ambulanţi. În Grecia antică, afacerile şi îndeosebi comerţul s-au dezvoltat. Totuşi, filozofii greci priveau comerţul cu dispreţ. În Roma antică deşi comerţul a fost tolerat, nu era văzut nimic nobil în această activitate.

Evul mediu. Această perioadă este una de stagnare. Sistemul feudal şi biserica catolică au inhibat dezvoltarea economică. Doar în ultima parte Evului mediu s-a înregistrat o modificare importantă, în special în oraşele-republică italiene. Comerţul fiind considerat o activitate degradantă, clerul, nobilii, militarii nu puteau face acte de comerţ. În schimb, negustorii nu aveau bani pentru a-şi desfăşura normal activitatea lor. Soluţia găsită a fost apariţia formei de asociere “societa en comandita semplice” – societatea în comandită simplă, existentă şi astăzi în unele ţări. În felul acesta, se unea capitalul nobililor, militarilor şi clerului cu priceperea negustorilor – oamenii fără de odihnă - pentru a obţine satisfacţii ambele părţi.

Capitalismul etic. Dezvoltarea urbanismului şi comerţul de peste mări au schimbat atitudinea faţă de afaceri în general şi faţă de comerţ în special. Un rol important în schimbarea opticii despre afaceri a avut şi religia.

Există două explicaţii interesante cu privire la modificările în valorile religiei şi a atitudinii acesteia faţă de afaceri.

Werner Sombart arată că iudaismul a fost cel care a avut un rol esenţial în schimbarea acestei optici. Deoarece evreii nu puteau deţine pământ în Europa şi le era interzis să desfăşoare activităţi în anumite domenii, ei au fost impinşi spre domeniul afacerilor. La acestea, se adaugă şi valorile iudaice: sobrietatea, economia şi autocontrolul.

Max Weber arată în lucrarea Etica protestantă şi spiritul capitalist că protestantismul a avut un rol fundamental în schimbarea atitudinii faţă de afaceri şi dezvoltarea spiritului antreprenorial. Martin Luther, întemeietorul protestantismului german, a pus accent pe rolul acţiunilor individuale, interpretarea Bibliei şi importanţa muncii. Jean Calvin, fondatorul calvinismului, a subliniat valorile calvine: modestia, cumpătarea şi hărnicia. Calvin a considerat că bogăţia este un semn al graţiei divine, ea fiind agreată de Dumnezeu, dacă este obţinută prin muncă.

Modificarea atitudinii faţă de afaceri are şi explicaţii de natură economică. Apariţia, în anul 1776, a cărţii lui Adam Smith Avuţia Naţiunilor a fost esenţială pentru fundamentarea teoretică şi dezvoltarea eticii capitaliste. Smith a pledat pentru libertatea economică - principiul laissez-fair-ului - pe baza premisei că prin maximizarea interesului personal, fiecare individ va aduce beneficii şi avantaje pentru întreaga societate. “Mâna invizibilă” a pieţei şi concurenţa creată vor asigura maximizarea beneficiilor sociale, intervenţia statului fiind considerată negativă. El a argumentat că piaţa liberă este un mecanism ingenios, care este reglementat de cerere şi ofertă. Mâna invizibilă de astăzi este competiţia, care aduce preţuri mai mici, servicii mai bune, calitate superioară şi o mai mare varietate de bunuri şi servicii. Tocmai de aceea Adam Smith a fost considerat “părintele economiei”.

Un alt moment important în schimbarea atitudinii faţă de afaceri a fost apariţia darwinismului social. În anul 1858, Charles Darwin a scris cartea Originea speciilor, prin care explică evoluţia organismelor biologice de la formele inferioare de viaţă la cele superioare. Esenţa acestei teorii evoluţioniste este că cel mai bine adaptat supravieţuieşte. Acest concept s-a extins şi la societate în general, darwinismul social reliefând faptul că oamenii cei mai capabili şi mai dotaţi se vor ridica în vârful ierarhiei sociale şi aceasta este ordinea naturală a lucrurilor (homo homini lupus).

Darwinismul social a întărit etica protestantă şi conceptul laissez-fair – ului a lui Adam Smith. În acest fel, darwinismul social a prevăzut baza ideologică a omului de afaceri din ultima perioadă a secolului al XIX-lea.

Perioada contemporană. În perioada contemporană afacerile au luat o amploare fără precedent. Progresele realizate în tehnologie şi comunicaţii reduc distanţele şi timpul. Consecinţa o constituie globalizarea pieţelor, în condiţiile menţinerii specificului local. Chiar şi micile firme se implică în afaceri internaţionale. Internaţionalizarea nu mai este un apanaj doar al marilor corporaţii.

1.2.Conceptul de întreprinzător

Definiţie şi evoluţia comceptului de întreprinzător

Noţiunea de ”întreprinzător” provine din cuvântul franţuzesc ”entreprendre”, care înseamnă a întreprinde, a se apuca de făcut ceva, a se angaja în ceva. În decursul timpului, aceasta noţiune a avut diferite semnificaţii. Iată care sunt câteva dintre acestea.

Perioada timpurie. În timpurile mai vechi, întreprinzătorul tipic putea fi găsit în rândul militarilor şi negustorilor. În acel timp, războaiele se purtau adesea din motive economice. Conducătorii militari, asumându-şi riscuri considerabile, printr-o strategie de succes puteau obţine câştiguri substanţiale. Negustorii acelor timpuri îşi riscau şi ei averile. De multe ori negustorul şi aventurierul puteau fi găsiţi în aceeaşi persoană. Marco Polo, de exemplu, a fost un aventurier care a căutat să stabilească rute comerciale spre Extremul Orient. Negustorul-aventurier îşi asuma riscul fizic şi emoţional al unei asemenea acţiuni, iar capitalistul pe cel economic. La sfârşitul misiunii, capitalistul primea 75% din câştig, iar negustorul restul.

Evul mediu. Datorită faptului că în evul mediu comerţul era considerat un act degradant şi a restricţiilor impuse de biserică asupra ofertei de capital, întreprinzătorul tipic era un cleric. Acesta avea ca însărcinare construirea de mari lucrări arhitecturale, precum castele şi fortificaţii, clădiri publice, mănăstiri şi catedrale. Angajat în asemenea proiecte uriaşe, întreprinzătorul nu îşi asuma nici un risc, ci mai degrabă era un conducător de proiect ce folosea resursele furnizate de cele mai multe ori de guvern.

Deşi preocupaţi în primul rând de deontologie, scriitorii evului mediu au afirmat totuşi că un bun negustor trebuie să fie cumpănit în ale riscului, bine informat asupra calităţii, preţului şi costului mărfurilor, atent la detalii şi pregătit sufleteşte în caz de eşec.

Preview document

Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 1
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 2
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 3
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 4
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 5
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 6
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 7
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 8
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 9
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 10
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 11
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 12
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 13
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 14
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 15
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 16
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 17
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 18
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 19
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 20
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 21
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 22
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 23
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 24
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 25
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 26
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 27
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 28
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 29
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 30
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 31
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 32
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 33
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 34
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 35
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 36
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 37
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 38
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 39
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 40
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 41
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 42
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 43
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 44
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 45
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 46
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 47
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 48
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 49
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 50
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 51
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 52
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 53
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 54
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 55
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 56
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 57
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 58
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 59
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 60
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 61
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 62
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 63
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 64
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 65
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 66
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 67
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 68
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 69
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 70
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 71
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 72
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 73
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 74
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 75
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 76
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 77
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 78
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 79
Marketingul în Micile Afaceri - Pagina 80

Conținut arhivă zip

  • Marketingul in Micile Afaceri.doc

Alții au mai descărcat și

Identificarea Ideilor de Afaceri

İNTRODUCERE Afacerea trebuie făcută „exemplar” rapid, discret şi extrem de eficient (vor câştiga numai cei bine şi foarte bine pregătiţi, capabili...

Suport curs marketing internațional

INTRODUCERE Afacerile internationale nu reprezintã un fenomen nou. Ele au existat de mii de ani. Totusi, volumul tranzactiilor internationale a...

Tehnici de vânzări

Curs 1. Activitatea de marketing și vânzări. Poziția forțelor de vânzare în raport cu activitatea de marketing a companiei Prof.univ.dr. Anca...

Marketing

CONCEPTUL DE MARKETING Obiective: - Înţelegerea locului şi rolului marketingului în cadrul întreprinderii. - Însuşirea obiectivelor de bază ale...

Suport Curs Marketing și Afaceri Online

Capitolul 1. Marketing şi marketing si afaceri online . 4 1.1. Delimitări conceptuale . 4 1.2. marketing si afaceri online Versus Marketing...

Apariția și Dezvoltarea Marketingului

Marketingul este o stiinta tânara. A aparut la începutul secolului XX, desi anumite tehnici de marketing se regasesc în istoria omenirii (exemplu:...

E-Commerce

Capitolul 1 Internetul ca mediu de afaceri “Internetul se va dezvolta spectaculos, ca o supernovǎ, iar în anul 1996 se va prǎbuşi în mod...

Comunicarea în Afaceri

Tema 1: Comunicarea – domeniu de intersecţie în ştiinţele sociale 1. Noţiunea de comunicare 2. Specificul comunicării educaţionale 3. Comunicare...

Te-ar putea interesa și

Particularitați Manageriale în IMM

INTRODUCERE În ţara noastră dupa anul 1990, s-a produs o adevărată explozie în domeniul creării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii,...

Studiul privind factorii cu impact major asupra activității prezente și viitoare a întreprinderilor mici și mijlocii

INTRODUCERE Întreprinderile mici şi mijlocii ocupă un loc important atât în cadrul ecomomie internaţionale cât şi în cadrul economiei naţionale,...

Imbunatațirea Mediului Economic pentru imm-uri în Urma Aderării României la Uniunea Europeana

1. Introducere 1.1. Integrarea economică europeană Integrarea economică europeană a debutat în perioada postbelică, cuprinzând ţări de pe întreg...

Priorități ale Afacerilor Mici și Mijlocii în Județul Bihor

1. INTRODUCERE Prezenta lucrare îşi propune să abordeze tema dificultăţilor şi afacerilor mici şi mijlocii la modul general şi în mod special pe...

Diagnosticul Economico-Financiar

IMPORTANTA CERCETARII DE MARKETING IN STABILIREA DIAGNOSTICULUI ECONOMICO-FINANCIAR AL ÎNTREPRINDERII 1.1 Continutul si importanta cercetarii de...

Marketingul micilor afaceri - analiza comparativă Avon și Oriflame

AVON Istoria companiei Avon a început în anul 1880 când David McConnell, comis-voiajor,a început să își vândă cărțile împreună cu mici sticluțe de...

Marketingul micilor afaceri - firmă de amenajări exterioare

1. Descrierea afacerii 1.1 Descrierea propriu-zisa a afacerii SC. GREENLAND SA. este o societate pe acţiuni cu un număr de patru acţionari,...

Marketingul Micilor Afaceri

FIRMA: SC.ROLIM.SRL TIP FIRMA: PRODUCATOR PERSOANE DE CONTACT: MELNIC MARIA GHEORGHISTEAN VALERIA ANTONOAE IONUT NR INREGISTRARE:...

Ai nevoie de altceva?