Mama și copilul

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 55 în total
Cuvinte : 37110
Mărime: 185.64KB (arhivat)
Publicat de: Bucur Kovacs
Puncte necesare: 0

Extras din curs

NURSING COMUNITAR – EDUCATIE PENTRU SANATATE

Cap. 1 Scurt istoric al ingrijirilor de sanatate

Daca in istoria medicinii universale se afirma ca “ bolile sint la fel de vechi ca si omul ”, tot asa putem sustine ca “ ingrijirile medicale sunt la fel de vechi precum bolile “.

Traind in natura si fiind supus selectiei naturale, omul primitiv si-a conceput practicile ingrijirilor de sanatate pe o componenta instinctuala, care se completa armonios atat cu prestatiile empirice, cat si cu atitudini spirituale de tipul descantecelor. Forta psihoterapeutica a descantecelor va reusi sa traverseze secolele de evolutie ale omenirii, ele nefiind neglijate nici in practicile de ingrijire contemporana.

Se pare ca serviciile prestate de catre vindecatori erau accesibile in epoca straveche tuturor membrilor comunitatii. Este insa greu de precizat momentul cand apare functia sociala a vindecatorului pentru ca, odata cu trecerea de la comuna primitiva la sclavagism se va constitui o faza intermediara, cea a medicinii sacerdotale practicata de preoti. Acestia erau depozitarii culturii, posedand nu numai secretul cunostintelor si practicilor de cult, ci si al celor medicale. Mai mult, preotii aveau o remercabila viziune integralista asupra organismului uman, luand in considerare faptul ca intre partile bolnave si intreg organismul exista o legatura indisolubila.

Cap. 1.1 Despre Hippocrates

Considerat cel mai vestit medic al Antichitatii, fondator al observatiei clinice si autor al unui impresionant numar de tratate medicale, Hippocrates a fost fiul unui cunoscut medic numit Heraclit din Efes ( 576 – 480 i. Chr. ) si a trait in insula Kos din Marea Egee.

Simbolizand stiinta si constiinta in arta de a vindeca, Hippocrates a colindat cetatile grecesti din insulele Marii Egee, tarile din N – E Africii si tinuturile scitice din preajma Marii Negre. El ramane in constiinta omenirii ca “ patriarhul gandirii medicale “ care a reusit desprinderea din filosofie a medicinii ca stiinta. Principiile generale ale doctrinei hippocratice se bazeaza pe urmatoarele teze :

1. Teoria dezechilibrului celor 4 umori, potrivit careia la baza cauzelor bolilor s-ar afla dezechilibrul dintre : sangele produs de inima, phlegma ( limfa ) – secretie produsa de creer, bila neagra (melancolia) –produsa de splina si bila galbena secretata de ficat. In teoria hippocratica, cele 4 umori sunt contrare astfel :

- bila galbena este calda si uscata, fiind contrara phlegmei care este rece si umeda;

- sangele cald si umed este opus bilei negre, care este perceputa ca fiind rece si uscata.

Cand una dintre aceste umori este dominanta se produce dezechilibrul si apare boala.

2. Teoria temperamentelor – sustine ca oamenii aflati sub influenta factorilor cosmici si geografici se pot clasifica in 4 tipuri temperamentale astfel : sangvinic ( vioi ), flegmatic ( rece ), coleric ( impetuos, nestapanit ) si melancolic ( timid, trist ).

Hippocrates mai sustinea in tratatul “ Despre aer, ape si lacuri “ urmatoarele : “ orice boala are o cauza naturala si nimic nu se intampla fara interventia naturii. Nu exista boli divine datorita interventiei zeilor. Natura este primul medic al bolnavilor si numai favorizand eforturile sale, putem obtine oarecare succes “. Tot Hippocrates sustinea in lucrarea sa intitulata “ Despre prognoze “ ca medicul este cel care trebuie “ sa judece asupra celor petrecute ( antecedentele ), sa cunoasca cele prezente ( starea prezenta ) si sa prevada cele ce vor fi ( prognosticul ) “. Referindu-se la terapie, Hippocrates enunta un principiu universal, valabil si astazi, respectiv : “ nu exista reguli absolute, caci nu exista boli absolute, ci bolnavi si organisme diferite ce pot reactiona in mod diferit la acelasi remediu “.

Intrega deontologie a practicii medicale a fost exprimata tot de Hippocrates, de la care a ramas celebrul aforism “ Primum non nocere “ adica mai intai de toate sa nu faci rau.

Cap. 1.2 Aparitia conceptului de caritate si institutionalizarea ingrijirilor

Odata cu aparitia erei crestine, un nou concept despre om va influenta practicile de sanatate. Negand filosofia greaca si romana, biserica crestina primara sustinea faptul ca bolile apareau ca urmare a propriilor pacate si vindecarea se producea numai prin puterea lui Dumnezeu. Profilaxia si tratamentul bolilor se facea prin respectarea virtutilor crestine, credinta, nadejde si dragoste, dar si prin savarsirea de fapte bune, rugaciune, post si participare la sfanta liturghie.

Crestinismul a reusit sa dezvolte in randul adeptilor sai notiunea de caritate ca principiu al unitatii dintre persoane si dragostea pentru semeni ca modalitate de existenta. De aceea, din antichitatea precrestina si pana la sfarsitul sec. al XIX-lea, ingrijirile de sanatate au fost asigurate de persoane benevole, care apartineau comunitatilor religioase si a caror bunavointa si devotament suplineau competenta tehnica. Una dintre primele initiatoare a misiunilor caritabile a fost insasi imparateasa Elena a Bizantului ( 337 d. Chr. ), mama imparatului Constantin cel Mare, care a dispus ca diaconii ( cei ce savarsesc diverse servicii in comunitate ) sa se ocupe gratuit cu distribuirea alimentelor, articolelor vestimentare, sa adaposteasca pe cei fara adapost, sa-i viziteze pe cei inchisi dar sa se ocupe si cu ingrijirea celor suferinzi, saracilor si orfanilor.

Infiintarea “ Ordinului diaconeselor si diaconilor “ care se ocupau cu serviciile de sanatate comunitara, prefigureaza inca din acea perioada profesiunea de asistent medical generalist, a carui descriere privind calitatile, functiile si indatoririle a fost facuta in din primul secol al erei noastre de catre medicul hindus Tsharaka astfel :

“ om cu sange rece, viguros, amabil in purtarea sa, nebarfind pe nimeni, atent la nevoile bolnavului, urmand cu strictete si neobosit instructiunile medicului ; cunoaste compozitia si prepararea drogurilor ; inteligent, devotat bolnavului, avand deprinderea curateniei corpului ; se distinge prin curatenia mainilor lui si prin atasamentul fata de persoana care l-a angajat ; dotat cu inteligenta si indemanare, inclinat spre bunatate si apt pentru orice serviciu pe care bolnavul il solicita ; spirit deschis si expert in prepararea alimentelor ; familiarizat cu masajul si frictiunile, in a face patul si a mobiliza bolnavul ; competent in a doza medicamente ; intotdeauna gata, rabdator si obisnuit a veghea pe cei in suferinta ; niciodata rau intentionat la orice solicitare, fie a medicului fie a bolnavului “.

In perioada domniei imparatului Constantin cel Mare ( 306 – 337 d. Chr.), Sfantul Vasile cel Mare intemeiaza in Cezareea, capitala Cappadociei, un mare spital dotat cu personal calificat, asezamant numit “ Vasiliada “. Spitalul, trecut sub putere episcopala in anul 325 d.Chr., va constitui un model pentru multe astfel de asezaminte medicale ce se vor construi in toate provinciile Imperiului Bizantin. In Europa, primul spital este fondat in anul 390 d. Chr. de catre Fabiola, cunoscuta ca fiind prima infirmiera a timpurilor crestine.

Preview document

Mama și copilul - Pagina 1
Mama și copilul - Pagina 2
Mama și copilul - Pagina 3
Mama și copilul - Pagina 4
Mama și copilul - Pagina 5
Mama și copilul - Pagina 6
Mama și copilul - Pagina 7
Mama și copilul - Pagina 8
Mama și copilul - Pagina 9
Mama și copilul - Pagina 10
Mama și copilul - Pagina 11
Mama și copilul - Pagina 12
Mama și copilul - Pagina 13
Mama și copilul - Pagina 14
Mama și copilul - Pagina 15
Mama și copilul - Pagina 16
Mama și copilul - Pagina 17
Mama și copilul - Pagina 18
Mama și copilul - Pagina 19
Mama și copilul - Pagina 20
Mama și copilul - Pagina 21
Mama și copilul - Pagina 22
Mama și copilul - Pagina 23
Mama și copilul - Pagina 24
Mama și copilul - Pagina 25
Mama și copilul - Pagina 26
Mama și copilul - Pagina 27
Mama și copilul - Pagina 28
Mama și copilul - Pagina 29
Mama și copilul - Pagina 30
Mama și copilul - Pagina 31
Mama și copilul - Pagina 32
Mama și copilul - Pagina 33
Mama și copilul - Pagina 34
Mama și copilul - Pagina 35
Mama și copilul - Pagina 36
Mama și copilul - Pagina 37
Mama și copilul - Pagina 38
Mama și copilul - Pagina 39
Mama și copilul - Pagina 40
Mama și copilul - Pagina 41
Mama și copilul - Pagina 42
Mama și copilul - Pagina 43
Mama și copilul - Pagina 44
Mama și copilul - Pagina 45
Mama și copilul - Pagina 46
Mama și copilul - Pagina 47
Mama și copilul - Pagina 48
Mama și copilul - Pagina 49
Mama și copilul - Pagina 50
Mama și copilul - Pagina 51
Mama și copilul - Pagina 52
Mama și copilul - Pagina 53
Mama și copilul - Pagina 54
Mama și copilul - Pagina 55
Mama și copilul - Pagina 56
Mama și copilul - Pagina 57
Mama și copilul - Pagina 58
Mama și copilul - Pagina 59
Mama și copilul - Pagina 60
Mama și copilul - Pagina 61
Mama și copilul - Pagina 62
Mama și copilul - Pagina 63
Mama și copilul - Pagina 64
Mama și copilul - Pagina 65

Conținut arhivă zip

  • Mama si Copilul
    • mama si copilul II.doc
    • Mama si copilul.doc

Alții au mai descărcat și

Nursingul Bolnavului cu Cancer Mamar

Incidenaţa cancerului bronhopulmonar (CBP) a crescut alarmant în ultimele decenii, în ţările dezvoltate din punct de vedere economic. Astfel, în...

Lucrare asistențe medicale - îngrijirea pacienței cu leuzie fiziologică

CAPITOLUL I 1.1. Prezentarea noţiunilor de anatomie si fiziologie a aparatului afectat 1.1.1. Anatomia si fiziologia aparatului genital feminine...

Boala celiacă și depistarea ei în pediatrie

PARTEA GENERALA 1. CLASIFICAREA ETIOLOGICA IN BOALA DIAREICA CRONICA Cauzele diareei cronice la copil sunt foarte numeroase, mai numeroase...

Îngrijirea Bolnavei cu Sarcină Ectopică

I. Argument Sarcina ectopică se defineşte ca implantarea si dezvoltarea unui blastocist în afara cavitatii uterine. Scopul prezentului proiect...

Îngrijirea Pacientei cu Afecțiuni ale Aparatului Genital Feminin

CAPITOLUL I NOŢIUNI DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE A APARATULUI GENITAL FEMININ A. Organele genitale externe: 1. Vulva 2. Glandele mamare 1. Vulva...

Îngrijiri acordate pacientelor în lăuzia fiziologică

A fi mama înseamnă a renunţa la tine pentru fiinţa căreia îi dai naştere. A naşte un copil nu este uşor, dar a-ţi asuma responsabilitatea creşterii...

Îngrijirea copilului cu crize convulsive

Această lucrare tratează cazurile de convulsii la copii, boli care fac parte din categoria urgenţelor pediatrice majore, cu numeroase...

Rolul asistentei medicale în îngrijirea copilului cu meningită

MOTIVAȚIA LUCRĂRII Dintre multiplele aspecte, ale ocrotirii sănătății copilului pe prim plan se axează depisatrea și aplicarea unor terapii...

Te-ar putea interesa și

Aspecte criminologice privind delincvența juvenilă

INTRODUCERE Lucrarea de faţă este un prilej de a evidenţia dimensiunile şi gravitatea pe care a atins-o în ultimii ani o latură a...

Consilierea mamelor adolescente

ARGUMENT Copiii sunt lumina vietii Abia intra în adolescenta, încep sa vada lumea altfel decât cu ochii copilariei, prind aripi sa zboare spre...

Situația Legală a Copilului din Timpul și din Afara Căsătoriei

SITUAȚIA LEGALĂ A COPILULUI DIN CĂSĂTORIE ȘI DIN AFARA CĂSĂTORIEI PRELIMINARII Situația legală a copilului desemnează ansamblul normelor...

Abandonul în Perspectiva Asistenței Sociale

Argument “Neglijarea copilului reprezintă o ucidere tăcută şi necruţătoare a spiritului uman.” (Daro şi Mc. Carthy, 1991) Abandonul, ca formă de...

Filiația față de mamă și tată

INTRODUCERE Dintr-un anumit moment al contemporaneitatii, exista o linie ascendenta a preocuparilor în domeniul filiatiei fata de mama, paralela...

Filiația Față de Mamă

ÎNTRODUCERE Actualitatea problemei abordate. Familia este un subiect principal al proceselor demografice şi joacă un rol important în dezvoltarea...

Paternitatea Copilului din Căsătorie

INTRODUCERE Constituind legătura dintre un copil şi părinţii săi, bazată pe procreare şi naştere, filiaţia este un fapt natural pe care legea l-a...

Schița de Profil al Mamei care Își Crește Singură Copilul cu Dizabilități Grave

Argument Motto: “Nu pot să-ţi dau nimic care să nu existe deja în interiorul tău” Nu-ţi pot propune alte imagini decât ale tale. Eu te ajut să...

Ai nevoie de altceva?